תקנות1969הנוסח המחייב הוא זה שפורסם ברשומות, והוא מופיע ברשימת הפרסומים.
פרק שישי [צ״ל: ליקויי ראיה, פציעות ומחלות עיניים] בנוסח של תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), תש״ל–1969.
| אי־יציבות של הרצועות בצורה ניכרת, פתיחת יתר מעל 10° עד 15° | 10% |
III.
| אי־יציבות של הרצועות בצורה קשה, פתיחת יתר מעל 15° | 20% |
IV.
49.כף הרגלתיקון: תשנ״ב, תשנ״ח
(1)רגל שטוחה Pes planus – Pes valgus חד או דו־צדדית
| בכל הדרגות, אך התנועות במפרקי כף הרגל חפשיות; אין כיווץ שרירים | 1% |
א.
| בצורה בינונית – ישנה הגבלה בתנועות במפרקי הטרסוס | 10% |
ב.
| בצורה קשה – קיים כיווץ שרירים ו־Callositas נרחבים | 20% |
ג.
(2)Pes cavus חד או דו־צדדית
| בצורה קלה, התנועות במפרקי כף הרגל חופשיות | 1% |
א.
| עם כיווץ קבוע (Clawing) של האצבעות והגבלה בתנועות מפרק כף הרגל | 10% |
ב.
| הדפורמציה המתוארת בסעיף קטן ב בצורה יותר קשה ועם Callositas נרחבים | 15% |
ג.
| בצורה קשה מאד | 20% |
ד.
| Talipes cavovarus קשה | 30% |
ה.
ו.הגבלה בתנועות פרקי כף הרגל: subtalar joint או tarsal joints –
| הגבלה קלה ללא דפורמציה | 5% |
I.
| קשיון נח עם דפורמציה | 10% |
II.
| קשיון לא נח | 20% |
III.
| קשיון נוח של פרקי ה־Tarsus כגון אחרי Triple arthrodesis | 10% |
(3)
| Metatarsalgia טראומטית אחרי דפורמציה של הקשת הרחבית | 10% |
(4)
| קטיעה לפי Lisfranc או לפי Chopart עם נטיה לעמדת Equinus | 30% |
(5)
| קטיעה כמתוארת בסעיף קטן (5) לאחר ארטרודזיס בתנוחה נוחה | 25% |
(6)
| קטיעה Transmetatarsal | 25% |
(7)
50.אצבעות הרגלתיקון: תשנ״ב
(1)קטיעת האצבעות:
א.של כל האצבעות
| עם ראשי ה־metatarsalia | 25% |
I.
| בלי ראשי ה־metatarsalia | 15% |
II.
ב.של אצבע 1
| עם ראש ה־metatarsus | 20% |
I.
| בלי ראש ה־metatarsus | 10% |
II.
ג.של אצבע בודדת או שתי אצבעות פרט לבוהן
| עם ראש ה־metatarsus | 10% |
I.
| בלי ראש ה־metatarsus | 5% |
II.
ד.של שלוש או ארבע אצבעות, פרט לבוהן
| עם ראש ה־metatarsus | 15% |
I.
| בלי ראש ה־metatarsus | 10% |
II.
| Hallux valgus חד־צדדית קשה | 5% |
(2)
| Hallux rigidus חד־צדדית קשה | 10% |
(3)
(4)אצבע פטיש
| אצבע בודדת | 1% |
א.
| בכל האצבעות, חד־צדדית ומבלי pes cavus | 10% |
ב.
| המצב שלאחרי ניתוח של Hallux valgus כשהוא מלווה בהרחקת ראש ה־metatarsus | 10% |
(5)
| מצב שלאחרי ניתוח Hallux valgus תוך כדי שמירת ראש ה־metatarsus | 5% |
(6)
51.שרירי הגפיים התחתונים
(1)פציעת קבוצת השרירים Pyriformis, Gamellus, Obturator, Quadratus fem.
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(2)Gluteus maximus, Medius, Minimus
| בצורה בינונית | 20% |
א.
| בצורה ניכרת | 30% |
ב.
| בצורה קשה | 50% |
ג.
(3)Illio-psoas, Pectineus
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(4)Adductor longus, Brevis, Magnus, Gracilis
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(5)Sartorius, Rectus femoris, Vastus externus, intermedius-internus, tensor fasciae latae
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(6)Semitendinosus, Biceps femoris, Semi-membranosus
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(7)Tibialis anterior, Extensor digit. longus, Peroneus tertius
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 10% |
ב.
| בצורה קשה | 20% |
ג.
(8)Ttriceps surae, Tibialis posterior, Peroneus longus, Flexor hallucis longus, Flexor digit., Longus, Popliteus
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 20% |
ג.
(9)Extensor hallucis brevis, Extensor digit. brevis, Interossei
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 10% |
ב.
| בצורה קשה | 20% |
ג.
(10)Flexor digit. brevis, Abductor hallucis, Quadratus plantae, Adductor hallucis, Flexor hallucis
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
פרק שישי
[צ״ל: ליקויי ראיה, פציעות ומחלות עיניים]
תיקון: תש״ס
52.ליקויים בחדות הראייה, פציעות ומחלות עינייםתיקון: תש״ן, תש״ס
(א)ליקויים בחדות הראייה
לוח קביעת אחוזי הנכות לפי חדות הראייה
בכל אחת משתי העיניים (להלן – הלוח)
| חדות ראייה | א | ב | ג | ד | ה | ו | ז | ח | ט | י | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 6/6 | 6/9 | 6/12 | 6/15 6/18 | 6/21 6/24 | 6/30 6/36 | 6/60 | 3/60 | 1/60 | NLP | ||
| (1) | 6/6 | 1% | 1% | 1% | 10% | 10% | 15% | 20% | 25% | 30% | 30% |
| (2) | 6/9 | 1% | 1% | 5% | 10% | 10% | 15% | 20% | 25% | 30% | 30% |
| (3) | 6/12 | 1% | 5% | 10% | 15% | 15% | 20% | 25% | 30% | 35% | 40% |
| (4) | 6/15 6/18 | 10% | 10% | 15% | 20% | 25% | 30% | 30% | 35% | 40% | 45% |
| (5) | 6/21 6/24 | 10% | 10% | 15% | 25% | 30% | 40% | 40% | 45% | 50% | 55% |
| (6) | 6/30 6/36 | 15% | 15% | 20% | 30% | 40% | 50% | 55% | 60% | 65% | 70% |
| (7) | 6/60 | 20% | 20% | 25% | 30% | 40% | 55% | 70% | 75% | 80% | 90% |
| (8) | 3/60 | 25% | 25% | 30% | 35% | 45% | 60% | 75% | 90% | 90% | 95% |
| (9) | 1/60 | 30% | 30% | 35% | 40% | 50% | 65% | 80% | 90% | 100% | 100% |
| (10) | NLP | 30% | 30% | 40% | 45% | 55% | 70% | 90% | 95% | 100% | 100% |
המספרים שבשורות המאוזנות והמסומנות במספרים (1)–(10) מציינים חדות ראייה של עין אחת, והמספרים שבטורים המאונכים המסומנים באותיות (א–י) את חדות הראייה של העין השנייה; האחוזים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות.
הערה: חדות הראייה תימדד לאחר תיקון אופטי מלא במשקפיים.
(ב)הגבלת שדה הראייה
(1)הצטמצמות מרוכזת
| קוטר ממוצע של שדה ראייה: | עין אחת | שתי עיניים |
| עד 60° | 1% | 10% |
(א)
| 41°-59° | 5% | 20% |
(ב)
| 31°-40° | 10% | 40% |
(ג)
| 21°-30° | 25% | 60% |
(ד)
| 20° או פחות | 30% | 100% |
(ה)
| חסר החצי הפנימי של שדה הראייה מההיקף עד ל־20° מהמרכז או פחות | 10% | 25% |
(2)
| חסר החצי החיצוני של שדה הראייה מההיקף עד ל־20° מהמרכז או פחות | 20% | 60% |
(3)
(4)פגיעה דו צדדית הומונימית בשדה הראייה –
| Homonymous Hemianopsia | 50% |
(א)
| Homonymous Quadrantanopsia עליונה | 10% |
(ב)
| Homonymous Quadrantanopsia תחתונה | 40% |
(ג)
(5)הצטמצמות אחרת של שדה הראייה
| חסר של פחות מרביע אחד של שדה הראייה | 1% | 2% |
(א)
| חסר רביע רקתי עליון | 5% | 15% |
(ב)
| חסר המחצית העליונה | 10% | 20% |
(ג)
| חסר רביע רקתי תחתון | 10% | 30% |
(ד)
| חסר המחצית התחתונה | 20% | 65% |
(ה)
| חסר רביע אפי עליון | 1% | 10% |
(ו)
| חסר רביע אפי תחתון | 10% | 20% |
(ז)
הערה: לצורך קביעת דרגת נכות לפי סעיף מבחן זה יש לבצע בדיקה במכשיר גולדמן עם מטרה V/4 או במכשיר מקובל אחר.
53.עקירת עין, שינוי במנח העין והעפעפייםתיקון: תש״ן, תש״ס, תש״ס־2
| מצב אחרי עקירת עין או הצטמקותה (Phtysis) בחישוב קומולטיבי | 5% |
(1)
| מצב אחרי עקירת [צ״ל: שתי] העיניים | 100% |
(2)
| שינוי במנח העין והעפעפיים – | עין אחת | שתי עיניים |
(3)
| Ectropion, Entropion, Lagophthalmus, Exophthalmus בצורה קלה עד בינונית | 1% | 2% |
(א)
| Ectropion, Entropion, Lagophthalmus, Exophthalmus בצורה קשה | 10% | 20% |
(ב)
| Enophthalmus (כולל Pseudoptosis) בצורה קלה עד בינונית | 1% | 2% |
(ג)
| Enophthalmus (כולל Pseudoptosis) בצורה קשה | 10% | 20% |
(ד)
54.מצב אחרי פציעה חודרתתיקון: תש״ן, תש״ס
הנכות תיקבע בהתאם לפגימות שנשארו לאחר אותה פציעה.
55.צניחת עפעף (Ptosis)תיקון: תש״ן, תש״ס
| צניחה חלקית | עין אחת | שתי עיניים |
(א)
| מ־1 מ״מ עד 1.5 מ״מ 1% | 2% |
(1)
| מ־1.6 מ״מ עד 5 מ״מ 10% | 20% |
(2)
| צניחה חלקית המכסה את האישון במבט קדימה 15% | 30% |
(3)
(ב)צניחה מלאה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם ללוח לקביעת חדות הראייה; חדות הראייה של העין הפגועה תיחשב כחדות ראייה של 3/60.
(ג)פטוזיס המהווה פגם קוסמטי – בעין שנכותה 30% תינתן תוספת של 5% בחישוב קומולטיבי.
56.דרכי הדמעות, חוסר דמעותתיקון: תש״ן, תש״ס
| הפרעות בניקוז הדמעות | עין אחת | שתי עיניים |
(א)
| הפרעות בניקוז הדמעות בלא דמעת חיצונית | 1% | 2% |
(1)
| הפרעות בניקוז הדמעות עם דמעת חיצונית | 10% | 20% |
(2)
(ב)חוסר דמעות
| חוסר דמעות בצורה קלה עד בינונית | 1% | 2% |
(1)
| חוסר דמעות ניכר או מוחלט | 10% | 20% |
(2)
הערה: לתופעות נלוות בקרנית ובלחמית תינתן נכות נוספת על פי סעיפי מבחן מתאימים.
57.פזילה וליקוי בקונברגנציהתיקון: תש״ן, תש״ס
| Heterophoria או חולשת קונברגנציה הגורמות להפרעות תפקודיות | 10% |
(א)
(ב)פזילה
| בלא כפילות ראייה, או עם כפילות במבט כלפי מעלה | 10% |
(1)
| עם כפילות ראייה במבט כלפי מטה ו/או לצדדים | 15% |
(2)
| עם כפילות ראייה במבט ישר קדימה | 20% |
(3)
| עם כפילות ראייה המחייבת כיסוי עין אחת | 25% |
(4)
הערה: איבוד אקומודציה – ראה פרט 62(ד).
58.ברקית (Glaucoma), לחץ תוך עיני מוגברתיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| גלאוקומה | 5% | 10% |
(א)
| מצב אחרי ניתוח או טיפול לייזר מוצלחים | 1% | 2% |
(ב)
| יתר לחץ תוך עיני המצדיק מעקב בלבד חד או דו עיני | 1% |
(ג)
הערה: פגיעה בחדות ראייה ובשדה הראייה הנלווית לגלאוקומה מזכה בנכות נוספת, על פי סעיפי מבחן מתאימים.
59.דלקת לחמית, דלקת עפעפייםתיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| מצב קל | 1% | 2% |
(א)
| מצב בינוני | 5% | 7% |
(ב)
| מצב קשה | 10% | 15% |
(ג)
60.גרענת (Trachoma)תיקון: תש״ן, תש״ס
דרגת הנכות תיקבע בהתאם לפרט 59.
61.עכירות בקרניתתיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| בלא פגם קוסמטי | 1% | 1% |
(א)
| עם פגם קוסמטי | 5% | 10% |
(ב)
הערה: הפגיעה בראייה הנלווית לפגיעה בקרנית תיקבע לפי הלוח.
62.עדשהתיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| חוסר עדשה או נקע (Luxation) של העדשה | 10% | 20% |
(א)
| תת נקע (Sub-luxation) של העדשה עם הפרעות ניכרות | 5% | 10% |
(ב)
| מצב לאחר השתלת עדשה תוך עינית בלא אובדן אקומודציה | 5% | 10% |
(ג)
| אובדן אקומודציה שאינה נובעת מפרסביופיה (תוספת) | 5% | 10% |
(ד)
| ירוד (Cataract) | 5% | 10% |
(ה)
הערה: הפגיעה בראייה הנלווית לפגיעה בעדשה תיקבע לפי הלוח.
63.הרחבת אישון חבלתית (Traumatic Mydriasis)תיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| אישון רחב, אך מתכווץ באור לקוטר קטן מ־5 מ״מ | 1% | 2% |
(1)
| אישון שאינו מתכווץ עד לקוטר 5 מ״מ, או אישון מעוות הגורם לפגם קוסמטי | 5% | 10% |
(2)
הערה: הפגיעה בראייה הנלווית לפגיעה באישון תיקבע לפי הלוח.
64.קולובומה של הקשתיתתיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| קטנה או מוסתרת על ידי העפעף העליון | 1% | 2% |
(א)
(ב)גדולה, או הכוללת את שוער האישון (Sphincter) – הנכות תיקבע בהתאם לפרט 63(2).
הערה: הפגיעה בראייה הנלווית לפגיעה בקשתית תיקבע לפי הלוח.
65.דלקת הענבית (Uveitis)תיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| שנה לפחות אחרי הדלקת, בלי התקפים חוזרים | 1% | 2% |
(א)
| מצב עד שנה לאחר הדלקת הראשונה או יותר משנה עם התקפים חוזרים נדירים | 10% | 20% |
(ב)
| התקף ראשון של הדלקת או דלקות חוזרות תכופות או דלקת מתמשכת | 15% | 30% |
(ג)
הערה: הפגיעה בראייה הנלווית לפגיעה בענבית תיקבע לפי הלוח.
66.זגוגית (Vitreous Body)תיקון: תש״ן, תש״ס
| עכירות בזגוגית | עין אחת | שתי עיניים |
(א)
| בצורה קלה, כולל הפרדות זגוגית אחורית (P.V.D.) | 1% | 2% |
(1)
| עכירות בינונית או קשה | 5% | 10% |
(2)
| לאחר ניתוח כריתת זגוגית אחורית | 5% | 10% |
(ב)
הערה: הפגיעה בראייה הנלווית לפגיעה בזגוגית תיקבע לפי הלוח.
67.ירוד (Cataract)תיקון: תש״ן, תש״ס
יחול המבחן שבפרט 62(ה).
68.רשתית (Retina)תיקון: תש״ן, תש״ס
| עין אחת | שתי עיניים |
| מצב לאחר טיפול מוצלח בהיפרדות רשתית | 1% | 2% |
(א)
| רטינופטיות המחייבות טיפול והיפרדות רשתית | 5% | 10% |
(ב)
| רטינופטיות אחרות שאינן מחייבות טיפול | 1% | 2% |
(ג)
הערה: הפגיעה בראייה ובשדה הראייה, הנלווית לפגיעה ברשתית, מזכה בנכות נוספת על פי סעיפי מבחן מתאימים.
פרק שביעי
מחלות אף, פה, אוזן וגרון
69.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ה־2
אף
א.שינויים בצורה החיצונית –
| בצורה קלה ללא הפרעות בנשימה | 1% |
(1)
| בצורה ניכרת עם הפרעות בנשימה או חסר של חלק מהאף, נחיריים לא גלויים | 20% |
(2)
| חסר של אף כולו או חלקו, נחיריים גלויים | 30% |
(3)
ב.הפרעות בנשימה דרך האף כתוצאה משינויים בחלל האף כולל: Allergic & Vasomotor Rhinitis; Atrophic Rhinitis
| הפרעה קלה עד בינונית | 1% |
(1)
| הפרעה ניכרת, חסימה חד צדדית קבועה | 10% |
(2)
| חסימה דו צדדית קבועה | 20% |
(3)
ג.אבדן חוש הריח והטעם –
| אובדן חוש הריח | 1% |
(1)
| אובדן חוש הריח והטעם | 5% |
(2)
70.תיקון: תשנ״ה־2
חך ובית הבליעה –
א.ליקויים בחך הרך
| בצורה קלה | 10% |
(1)
| בצורה קשה עם הפרעות ניכרות בדיבור | 20% |
(2)
ב.חסר בחך הקשה –
| פחות ממחצית | 10% |
(1)
| מחצית או יותר | 20% |
(2)
ג.הלוע (Pharynx) –
| דלקת כרונית בצורה בינונית עם גירוי קבוע | 1% |
(1)
| דלקת כרונית בצורה ניכרת עם קשיים קבועים בבליעה | 5% |
(2)
| הפרעה קשה בבליעה שמחייבת שימוש בזונדה | 20% |
(3)
71.תיקון: תשנ״ה־2
לארינקס מיתרי הקול וקנה (Larynx & Vocal Cords Trachea)
א.הפרעות בדיבור כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח של לארינקס או קנה –
| צרידות לא קבועה (אינטרמיטנטית) | 1% |
(1)
(2)צרידות קבועה –
| בצורה קלה עד בינונית, הדיבור ברור | 5% |
I.
| בצורה ניכרת, אין קשיים בקליטת הדיבור | 10% |
II.
| בצורה קשה, הגורמת לקשיים לזולת בהבנה או קליטה של הדיבור | 20% |
III.
| איבוד קול (Aphonia) ללא טראכאוסטומיה | 30% |
IV.
ב.הפרעות בנשימה –
| בצורה קלה, ללא השפעה על תיפקודי ריאות | 5% |
(1)
(2)עם השפעה על תיפקודי הריאות – דרגת הנכות תיקבע לפי חומרת הליקוי התיפקודי לפי פרט 5.א.
| טראכאוסטומיה מתמדת (כולל איבוד קול) (Persistent tracheostomy) | 50% |
(3)
72.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ה־2, תשנ״ה־3
חוש השמיעה ואוזניים
א.ליקויי שמיעה בתחום הדיבור (צלילים נמוכים) –
אחוזי הנכות ייקבעו לפי לוח תוצאות אודיומטריה שלהלן:
הבדיקה האודיומטרית תבוצע בידי קלינאי תקשורת מוסמך ותיערך בתא אטום תקני.
הערכת הנכות תבוסס על ערכי צליל טהור (PT).
התוצאה הקובעת תחושב לפי ממוצע של ירידה בשמיעה בתדירויות של 500, 1,000, ו־2,000 מחזורים לשניה, לגבי כל אוזן בנפרד.
בדיקת סף השמיעה למילים (SRT) תבוצע כבדיקת ביקורת חובה.
לוח תוצאות אודיומטריה
| הפחתת כושר השמיעה בדציבלים | א | ב | ג | ד | ה | ו | ז | ח | ט | י | י״א | י״ב | י״ג | י״ד | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 15 20 | 21 25 | 26 30 | 31 35 | 36 40 | 41 45 | 46 50 | 51 55 | 56 60 | 66 70 | 61 65 | 71 75 | 76 80 | מעל 80 | ||
| 1 | 15–20 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 10 | 10 | 10 | 10 |
| 2 | 21–25 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 15 | 15 |
| 3 | 26–30 | 1 | 5 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 20 |
| 4 | 31–35 | 1 | 5 | 10 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 |
| 5 | 36–40 | 5 | 5 | 10 | 15 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 25 | 25 | 25 | 25 |
| 6 | 41–45 | 5 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 25 | 25 | 25 | 25 | 25 | 30 | 30 |
| 7 | 46–50 | 5 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 |
| 8 | 51–55 | 5 | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 30 | 35 | 35 | 35 | 35 | 35 |
| 9 | 56–60 | 5 | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 | 35 | 40 | 40 | 40 | 40 |
| 10 | 61–65 | 5 | 10 | 15 | 20 | 20 | 25 | 30 | 35 | 35 | 40 | 40 | 40 | 45 | 45 |
| 11 | 66–70 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 30 | 35 | 40 | 40 | 45 | 45 | 45 | 50 |
| 12 | 71–75 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 30 | 35 | 40 | 40 | 45 | 50 | 50 | 50 |
| 13 | 76–80 | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 | 40 | 45 | 45 | 50 | 55 | 55 |
| 14 | למעלה מ־80 | 10 | 15 | 20 | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | 50 | 55 | 60 |
הערות:
(1)המספרים שבשורות המאוזנות המסומנות במספרים 1–14 מציינים את הפחתת כושר השמיעה בדציבלים באוזן אחת והמספרים שבטורים המאונכים המסומנים באותיות א–י״ד – באוזן השניה;
(2)האחוזים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפי הפגימה הנדונה;
(3)לצורך קביעת אחוזי הנכות לפי לוח זה יובאו בחשבון תדירויות עד 2,000 מחזורים לשניה (הרץ).
| חרשות מוחלטת בשתי האוזניים ללא כל אפשרות לשיקום | 75% |
ב.
ג.ליקוי שמיעה בתחום צלילים גבוהים 3,000 ו־4,000 הרץ החל ב־25 דציבלים (בנוסף לליקוי שמיעה בתחום הדיבור) –
| ללא טינטון (Tinitus) או עם טינטון לא קבוע | 1% |
(1)
| כנ״ל עם טינטון (Tinitus) קבוע, המתחיל לא יותר מחצי שנה לאחר חבלה ולא מאוחר מיום ההפסקה לחשיפה לרעש | 10% |
(2)
ד.אוזן חיצונית –
| חוסר או עיוות בולט של אפרכסת אחת | 10% |
(1)
| חוסר או עיוות בולט של שתי אפרכסות | 20% |
(2)
(3)היצרות (stenosis, atresia) של צינורית השמיעה החיצונית
| חד־צדדית | 1% |
I.
| דו־צדדית | 5% |
II.
(4)דלקת כרונית של האוזן החיצונית עם התלקחויות תכופות
| חד־צדדית | 5% |
I.
| דו־צדדית | 10% |
II.
ה.אוזן תיכונה –
(1)נקב מרכזי יבש בעור התוף –
| חד־צדדי | 5% |
I.
| דו־צדדי | 10% |
II.
(2)דלקת כרונית של האוזן התיכונה, הפרשות תכופות –
| חד־צדדית | 10% |
I.
| דו־צדדית | 15% |
II.
(3)מצב אחרי ניתוח מסטויד רדיקלי או מוגבל, חלל יבש –
| חד־צדדי | 1% |
I.
| דו־צדדי | 5% |
II.
(4)מצב אחרי ניתוח מסטויד עם הפרשה כרונית –
| חד־צדדי | 10% |
I.
| דו־צדדי | 15% |
II.
בנוסף לפסקאות (1) עד (4), תיקבע נכות לליקוי שמיעה.
ו.אוזן פנימית –
(1)פגיעה בחלק הקוכלארי – אחוזי הנכות ייקבעו לפי ליקוי שמיעה
(2)פגיעה בחלק הוסטיבולרי
| התקפי סחרחורת ובחילה בצורה קלה | 5% |
I.
| כנ״ל בצורה בינונית, התקפים תכופים | 20% |
II.
| כנ״ל בצורה קשה וממושכת, קושי בהליכה עצמית | 50% |
III.
| כנ״ל מצב המחייב ריתוק למיטה | 80% |
IV.
קביעת דרגת נכות לענין זה תתבסס על בדיקה קלינית ואלקטרו־ניסטגמוגרפית (E.N.G).
פרק שמיני
לסתות ושיניים
73.לסתותתיקון: תשנ״ב
(1)לסת עליונה
א.שבר הלסת העליונה עם העתקה (Displacement)
| בצורה קלה, המנשך תקין | 1% |
I.
| בצורה בינונית עם הפרעה קלה במנשך | 10% |
II.
| בצורה קשה עם הפרעות ניכרות במנשך | 20% |
III.
ב.אי־התאחות (Non union) של הלסת העליונה
| בצורה קלה עם הפרעות קלות במנשך | 10% |
I.
| בצורה בינונית | 20% |
II.
| בצורה קשה עם הפרעות קשות במנשך | 30% |
III.
ג.אבדן המכתשית (Processus alveolaris ossis maxillae superioris)
| לאורך מחצית הלסת העליונה | 10% |
I.
| לאורך כל הלסת | 20% |
II.
(2)לסת תחתונה
א.Luxatio habitualis
| בצורה קלה, המופיעה לעתים רחוקות ללא הפרעה בלעיסה | 0% |
I.
| בצורה בינונית, המופיעה לעתים תכופות עם הפרעות קלות בלעיסה | 10% |
II.
| בצורה קשה, המופיעה עם כל פתיחת הפה והפרעות קשות בלעיסה | 20% |
III.
ב.הגבלות התנועות בפרק הטמפורו־מנדיבולרי (Temporo-mandibularis)
| בצורה קלה: פתיחת הפה אפשרית רק בין 11 style="font-family: Arial;">⁄2 ועד 1 ס״מ | 10% |
I.
| בצורה בינונית: פתיחת הפה אפשרית פחות מ־1 ועד 1 style="font-family: Arial;">⁄2 ס״מ | 20% |
II.
| בצורה קשה: פתיחת הפה אפשרית פחות מ־1 style="font-family: Arial;">⁄2 ס״מ | 40% |
III.
| איבוד כל הלסת התחתונה, כולל הפרקים, ללא תקנה | 100% |
IV.
ד.איבוד חצי הלסת
| איבוד חצי הלסת התחתונה, כולל פרק אחד ללא תקנה | 50% |
I.
| איבוד חצי הלסת התחתונה, הפרקים נשארו | 40% |
II.
ה.איבוד ענף עולה (Ramus ascendens) או חלק ממנו יחד עם הפרק הטמפורו־מנדיבולרי
| מצד אחד | 30% |
I.
| משני הצדדים | 50% |
II.
ו.איבוד ענף עולה או חלק ממנו, הפרק קיים
| מצד אחד | 10% |
I.
| משני הצדדים | 20% |
II.
ז.איבוד מחצית רקמת העצם בלסת ללא הפסקת הרציפות (Continuity)
| מצד אחד | 10% |
I.
| משני הצדדים | 20% |
II.
ח.איבוד ה־Processus condyloideus
| מצד אחד | 20% |
I.
| משני הצדדים | 30% |
II.
ט.איבוד ה־Processus coronoideus
| מצד אחד | 10% |
I.
| משני הצדדים | 15% |
II.
74.שיניים
(1)אבדן שיניים ללא אפשרות להתקין תותבות:
| כל השיניים | 40% |
א.
| כל השיניים של הלסת העליונה | 20% |
ב.
| כל השיניים של הלסת התחתונה | 20% |
ג.
| אבדן שן בודדת | 0.5% |
ד.
”שן“ – שן טבעית שיש לה כותרת שלמה או חלקית לרבות שן סתומה או שן מכוסה בכתר, או שן בנויה על שורש.
ה.באבדן מספר שיניים – אחוזי הנכות ייקבעו ע״י צירוף אריטמטי של אחוזי הנכות לפי סעיף קטן (1)ד.
ו.באבדן שן מלאכותית, לרבות שן בגשר או בתותבת חלקית שנאבדה ביחד עם שן או שיניים טבעיות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעים לשן טבעית.
ז.אבדן תותבת שלימה או חלקית, או חלק של השיניים המלאכותיות שבה, או נזק לגשר קבוע ללא אבדן שיניים טבעיות, אינו מזכה אחוזי נכות.
ח.באבדן שיניים עם אפשרות התקנת תותבת, אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעה בהתאם לסעיף קטן (1)(א, ב, ג, ד).
פרק תשיעי
צלקות, מחלות ופגימות עור
תיקון: תש״ס
תיקון: תש״ס
הערה: בקביעת דרגת הנכות במקרים גבוליים מומלץ להיעזר בטבלה שבסוף פרק זה.
75.צלקותתיקון: תשל״ז, תשנ״ב, תש״ס, תש״ס־2, תשס״ג, תשס״ח
* הערה – בהליך קביעת דרגת הנכות יימדד שטח הצלקת ויירשם בפרוטוקול.
(א)צלקות בגוף ובגפיים
| צלקות שאינן מפריעות ואינן מכערות | 1% |
(1)
| צלקות מכאיבות או מכערות | 10% |
(2)
(3)צלקות נרחבות באזורים מרובים, לפי הגבוה מבין אלה:
| 20% |
(א)
(ב)על פי שיטת התשיעיות THE RULE OF NINE ייקבע שטח הצלקות ביחס לשטח הכולל של הגוף (בהתאם לציור); לדוגמה: צלקות על גפה תחתונה בשלמותה ובנוסף על מחצית קדמת הגוו (חזה כולו או בטן) מקנות 27% (18%+9%).
הערה: לגבי צלקות המחוברות לרקמות או לאיברים וגורמות להפרעה בתפקוד האיבר, תיקבע דרגת הנכות על פי חומרת הפגיעה באותו איבר ובהתאם לתקנות המתייחסות לאותו איבר, וזאת נוסף על דרגת הנכות בשל הצלקת.
שיטת התשיעיות (The Rule of Nines)
(ציור הושמט)
הערה לציור: 100% שטח גוף = 2 מטרים רבועים.
(ב)צלקות בפנים, בצוואר ובראש
| צלקות שטחיות שאינן מכערות | 1% |
(1)
| צלקות מכערות או הגורמות לשינוי בצורה של אחד מאברוני הפנים (אף, אוזן, עפעף, שפה) | 10% |
(2)
הערה: היתה פגיעה כאמור ביותר מאברון פנים אחד, תיקבע דרגת הנכות לפי פסקאות (3) עד (5).
| צלקות נרחבות עם כיעור ניכר | 20% |
(3)
| צלקות הגורמות לשינויים בולטים בצורת הפנים | 30% |
(4)
| צלקות הגורמות לשינויים בצורת הפנים המעוררים דחייה | 50% |
(5)
הערה: לגבי צלקות המחוברות לרקמות או לאיברים וגורמות להפרעה בתיפקוד האיבר, תיקבע דרגת הנכות על פי חומרת הפגיעה באותו איבר ובהתאם לתקנות המתייחסות לאותו איבר, וזאת נוסף על דרגת הנכות בשל הצלקת.
76.שינויים בצבע בחלקי גוף גלוייםתיקון: תשנ״ב, תש״ס, תשס״ג, תשס״ח
שינויים בצבע בחלקי גוף גלויים – דינם כדין צלקות ודרגת נכות תיקבע בהתאם לפרטים 75(א) ו־75(ב); לא תיקבע נכות נוספת לשינוי צבע בתוך הצלקת.
77.אובדן שיערתיקון: תש״ס
| Alopecia Universalis אובדן מלא, מרטת | 20% |
(א)
| אובדן חלקי באזור קרקפת או זקן מגודל (לא נוסף על הצלקת באותו מקום) | 5% |
(ב)
| Alopecia Areata, עד 3 מוקדים | 1% |
(ג)
| Alopecia Areata, מעל 3 מוקדים | 5% |
(ד)
| Tellogen Effluvium | 1% |
(ה)
78.כיבים כרוניים Chronic Ulcers (trophic, decubitus, exogenous)תיקון: תש״ס
| כיב בודד עד 2 ס״מ רבועים | 1% |
(א)
| בשטח כולל מעל 2 עד 10 ס״מ רבועים | 5% |
(ב)
| בשטח כולל מעל 10 עד 18 ס״מ רבועים | 15% |
(ג)
(ד)לגבי שטח כולל העולה על 18 ס״מ רבועים תיקבע דרגת נכות לפי פרט 75(א)(4).
79.חטטת (Acne)תיקון: תשנ״ב
| בצורה קלה | 1% |
(א)
| בצורה בינונית | 10% |
(ב)
| בצורה קשה | 20% |
(ג)
הערה: על Keloid Acne תיקבע הנכות לפי פרט 75.
80.Eczema, Contact Dermatitis, Chronic Urticariaתיקון: תשנ״ב, תש״ס
| בצורה מזערית | 1% |
(א)
| בצורה קלה | 10% |
(ב)
| בצורה בינונית | 20% |
(ג)
| בצורה ניכרת | 25% |
(ד)
| בצורה קשה | 30% |
(ה)
81.Discoid Lupus Erythematosusתיקון: תשנ״ב, תש״ס
| בצורה מזערית | 1% |
(א)
| בצורה קלה | 5% |
(ב)
| בצורה בינונית | 10% |
(ג)
| בצורה ניכרת | 20% |
(ד)
| בצורה קשה | 30% |
(ה)
82.Callositas, Keratodermis, Verrucae Plantaresתיקון: תשנ״ב, תש״ס
| בצורה קלה | 1% |
(א)
| בצורה בינונית, דרוש טיפול חוזר, בלא הפרעה בהליכה | 5% |
(ב)
| בצורה קשה עם הפרעה בהליכה | 10% |
(ג)
83.Dermatitis Actinicaתיקון: תש״ס
| בצורה קלה בלא סימנים של ממאירות | 5% |
(א)
| בצורה בינונית, עם נגעים טרום־סרטניים חוזרים (precancerous state, Bowens disease) פעמים חוזרות | 10% |
(ב)
| בצורה קשה או היווצרות נגעי ממאירות חוזרים | 20% |
(ג)
84.מלנומה ממאירה (Malignant Melanoma)תיקון: תש״ס
| שלוש שנים ראשונות לאחר כריתה בלא עדות לגרורות | 20% |
(א)
(ב)מעל שלוש שנים אחרי הכריתה, בלא עדות לגרורות – דרגת הנכות תיקבע לפי פרט 75.
| מצב שלא מאפשר כריתה שלמה או עדות לגרורות | 100% |
(ג)
85.Squamous Cell Carcinoma, Basal Cell Carcinomaתיקון: תש״ס
(1)מצב אחרי כריתה – דרגת הנכות תיקבע לפי פרט 75.
(2)יש עדות לגרורות – ראה פרט 21.
86.לישמניאזיס (Leishmaniasis Cutis)תיקון: תש״ס
| שלב פעיל, מוקד אחד | 5% |
(א)
| שלב פעיל, מוקדים בודדים | 10% |
(ב)
| שלב פעיל, מוקדים מרובים | 20% |
(ג)
(ד)שלב לא פעיל – דרגת הנכות תיקבע לפי פרט 75.
87.Chronic Fungal Infectionsתיקון: תש״ס
(א)פטרת גוף וגפיים Tinea (manum, corporis, cruris, pedis)
| בצורה קלה | 1% |
(1)
| בצורה בינונית | 10% |
(2)
| בצורה קשה | 20% |
(3)
| Tinea unguium | 5% |
(ב)
(ג)Tinea faciale, Tinea capitis
| בצורה קלה | 5% |
(1)
| בצורה בינונית | 10% |
(2)
| בצורה קשה | 20% |
(3)
הערות: פטרת כרונית רואים בזיהום הנמשך מעל 3 חודשים לאחר תחילת הטיפול. במקרה הצורך ניתן לקבוע פרטי משנה (א), (ב) ו־(ג), במקביל.
88.שושנה חוזרת (Recurrent Erysipelas) (יותר מפעם בשנה)תיקון: תש״ס
| בצורה קלה | 10% |
(א)
| בצורה בינונית | 20% |
(ב)
| בצורה קשה | 30% |
(ג)
89.ספחת (Psoriasis)תיקון: תש״ס
| בצורה מזערית או ברמיסיה | 1% |
(א)
| בצורה קלה | 5% |
(ב)
| בצורה בינונית | 20% |
(ג)
| בצורה קשה | 30% |
(ד)
הערה: לדלקת פרקים הנלווית לפסוריאזיס תיקבע דרגת נכות נפרדת לפי פרט 35(1).
תיקון: תש״ס
טבלת עזר לקביעת חומרת הפגיעה
| חומרת ההפרעה | מזערית | קלה | בינונית | ניכרת | קשה |
| תגובה לטיפול | אין צורך | טובה | חלקית | לא טובה | חסרה |
| שטח | קטן מאוד | קטן | בינוני | די גדול | גדול |
| מראה | בלא שינוי משמעותי | בלא שינוי משמעותי | לא אסתטי | מכוער | מכוער, דוחה |
| תפקוד יום־יומי | תקין | תקין | לקוי | מוגבל | מוגבל קשה |
| זיהום משני | אין | אין | לפעמים | לעתים קרובות | כרוני |
| גירוד, רגישות | אין | אין או מעט | מטריד | מטריד מאוד | בלתי נסבל |
כ״ח בתמוז תשכ״ט (14 ביולי 1969)
- משה דיין שר הבטחון
הנוסח בעמוד הזה הותאם מהערך תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), תש״ל–1969 בספר החוקים הפתוח של ויקיטקסט העברי, שנקרא ב-1 בנובמבר 2026, והוא משותף ברישיון CC BY-SA 4.0.