תקנות1956הנוסח המחייב הוא זה שפורסם ברשומות, והוא מופיע ברשימת הפרסומים.
פרק שלישי 1: תסמונות נוירופסיכיאטריות בנוסח של תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט״ז–1956.
| קשה – כאב הדורש טיפול מניעה יום־יומי בתרופות ייעודיות למשך חצי שנה לפחות, עם תגובה בלתי מספקת לשתי תרופות ייעודיות לפחות ועם תיעוד התגובה לטיפול וניטור רמות התרופות, אם נוגע לעניין | 40% |
(III)
(ב)עצב VII (FACIALIS)
| קלה מאוד – סגירת עין מלאה, עיוות פנים קל בהפעלה | 0% |
(I)
| קלה – סגירת עין מלאה במאמץ, עיוות פנים בינוני בהפעלה | 10% |
(II)
| בינונית – סגירת עין חלקית, עיוות פנים קשה בהפעלה | 30% |
(III)
| קשה – בלא אפשרות לסגירת עין, עיוות פנים קשה במנוחה | 40% |
(IV)
הערה: אחוזי נכות בשל סעיף זה ייקבעו נוסף על אחוזי הנכות בשל הליקוי בראייה
(ג)עצב X (VAGUS)
אחוזי הנכות לגבי סעיף זה (כגון לגבי הפרעת בליעה או הפרעת דיבור) ייקבעו לפי הפרעה התפקודית לפי סעיף הליקוי המתאים.
(ד)עצב XI (ACCESSORIUS)
| קלה – שמיטת כתף קלה, קושי קל בסיבוב הראש | 0% |
(I)
| בינונית – שמיטת כתף בולטת, הטיית ראש עם הפרעה אסטטית | 10% |
(II)
| קשה – שמיטת כתף קבועה שלא מתוקנת במאמץ, הטיית ראש קבועה ובולטת | 20% |
(III)
(ה)עצב XII (HYPOGLOSSUS)
אחוזי הנכות לגבי סעיף זה (כגון לגבי הפרעת בליעה או הפרעת דיבור) ייקבעו לפי ההפרעה התפקודית לפי סעיף הליקוי המתאים.
(6)פגיעה מפושטת בעצבים היקפיים או בשרירים (פולינוירופתיה, מיופתיה)
| עם הפרעה תחושתית בלבד, בלא טיפול תרופתי כרוני ייעודי לכאב נוירופתי. | 0% |
(א)
| עם הפרעה תחושתית המלווה בכאב, בלא חולשת שרירים בבדיקה הקלינית, בלא אטקסיה או הפרעה ביציבות; עם טיפול תרופתי כרוני ייעודי לכאב נוירופתי, במשך חצי שנה לפחות; כולל תיעוד של גורם רפואי על התגובה לטיפול | 20% |
(ב)
| עם הפרעה ביציבות, נטייה לנפילות על רקע אטקסיה סנסורית או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית בדרגה 4/5 ברגליים או בידיים, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית | 30% |
(ג)
| עם הפרעה קשה ביציבות, נפילות חוזרות ומתועדות על רקע אטקסיה סנסורית; או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית ברגליים בדרגה 3/5, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית ושימוש באבזרי עזר; או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית בידיים בדרגה 3/5 עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית ועם הפרעה תפקודית קשה | 60% |
(ד)
| עם חולשה פרוקסימלית או דיסטלית בידיים או ברגליים בדרגה 2/5 או מטה הגורמת להפרעה תפקודית קשה, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית, בלא הליכה עצמאית (הליכה בתמיכת הזולת, או שימוש קבוע בכיסא גלגלים) | 100% |
(ה)
הערות:
(א)בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת EMG, בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות;
ב.במקרים של חולשה בגפיים עליונות ותחתונות גם יחד, ייקבעו אחוזי הנכות לפי הגפיים החלשות יותר.
(7)ליקויי שפה ודיבור
(א)הפרעת היגוי (דיסארטריה), גמגום או הפרעת דיבור עקב חרשות –
| במידה קלה – שיבוש קל בלא פגיעה בהבנת הנאמר. | 10% |
(I)
| במידה בינונית – פגיעה משמעותית בהיגוי, הדיבור ניתן להבנה | 20% |
(II)
| במידה קשה – קושי ניכר להבין את הנאמר, או הזדקקות לאמצעי עזר או שפת סימנים. | 40% |
(III)
(ב)אפזיה
| הדיבור הספונטני פגוע קלות ומובן לזולת, לרבות עם אנומיה או פאראפאזיות בודדות, או עם פגיעה קלה בהבנת הנאמר לו; יכול לקיים תקשורת מילולית עם הזולת | 20% |
(I)
| הדיבור הספונטני פגוע אך מעביר את המסר או עם הבנת שפה לקויה אך עם מסוגלות להבין את המסר המועבר לו; יכול לקיים תקשורת מילולית מוגבלת עם הזולת | 60% |
(II)
| הדיבור ספונטני ופגוע מאוד או עם הבנת שפה לקויה במידה קשה עד כדי אי־הבנת המסרים; אינו יכול לקיים תקשורת מילולית עם הזולת | 100% |
(III)
הערה: במקרים של פגיעה משולבת בדיבור ספונטני ובהבנת הנאמר גם יחד, ייקבעו אחוזי הנכות לפי הפגימה הקשה יותר.
(8)תנועות בלתי רצוניות
(א)פנים וצוואר
| תנועות ממוקדות, מפריעות למראה החיצוני, בלא הפרעה תפקודית | 10% |
(I)
| תנועות בכמה מוקדים המפריעות לתפקוד, בלא תנועות מתמשכות | 30% |
(II)
| תנועות מתמשכות, או תנועות במספר רב של מוקדים המפריעות לתפקוד, או טיקים ווקלים מרובים | 40% |
(III)
(ב)גפיים וגוו
| תנועות קלות בגפה אחת או יותר, בלא עיוות מתמשך של הגפה ובלא הפרעה תפקודית | 0% |
(I)
| תנועות קלות בגפה אחת או יותר, בלא עיוות מתמשך של הגפה, עם הפרעה תפקודית קלה | 10% |
(II)
| תנועות בולטות בכמה מוקדים, הגורמות להפרעה תפקודית בינונית | 30% |
(III)
| תנועות מפושטות בגפיים הגורמות לעיוות מתמשך ולהפרעה תפקודית ניכרת או תנועות גוו ועיוות תנוחה מתמשך | 60% |
(IV)
הערה: סעיף קטן זה כולל רעד, דיסטוניה, טיקים, כוריאה, מיוקלונוס (שאינו אפילפטי) וכיוצא באלה אך אינו כולל מחלת פרקינסון ופרקינסוניזם.
(9)מחלת פרקינסון ופרקינסוניזם
| בצורה קלה מאוד – תסמינים וסימנים קלים בצד אחד של הגוף, בלא הגבלה תפקודית | 10% |
(א)
| בצורה קלה – איטיות בתנועות וחוסר זריזות בגפיים, עם צורך בטיפול תרופתי סימפטומטי, בלא תנודות מוטוריות (motor fluctuations) ועם הפרעה תפקודית קלה | 20% |
(ב)
| בצורה בינונית – איטיות משמעותית בתנועות או דיסקינזיות לא טורדניות ולא מפושטות, עם הפרעה תפקודית משמעותית | 40% |
(ג)
| בצורה קשה – איטיות משמעותית בתנועות הגוף, תנודות מוטוריות צפויות (predictable fluctuations), או מצבי on/off והפרעה בשיווי משקל בהליכה, עם הפרעה תפקודית ניכרת | 60% |
(ד)
| בצורה קשה – תנודות מוטוריות בלתי צפויות (random fluctuations), או דיסקינזיות טורדניות וחמורות, עם הפרעה בולטת ביציבה ונפילות, עם הפרעה תפקודית קשה מאוד | 80% |
(ה)
| כאמור בסעיף קטן (ה), בלא יכולת תפקוד עצמאית | 100% |
(ו)
(10)אטקסיה ממקור צרבלרי או ספינלי
| בצורה קלה מאד – תסמינים וסימנים קלים בצד אחד של הגוף, בלא הגבלה תפקודית | 10% |
(א)
| בצורה קלה – עם חוסר זריזות בידיים והליכה עצמאית על בסיס מעט רחב ובלא נפילות, עם הפרעה תפקודית קלה | 20% |
(ב)
| בצורה בינונית – סרבול משמעותי בתנועות הידיים והליכה עצמאית על בסיס רחב, עם הפרעה תפקודית משמעותית | 40% |
(ג)
| בצורה קשה – כאמור בסעיף קטן (ג) עם נפילות חוזרות ותלות מלאה בשימוש בעזרים, עם הפרעה תפקודית ניכרת | 60% |
(ד)
| בצורה קשה מאוד – הגבלה קשה בתפקודי הידיים, בלא הליכה עצמאית גם תוך שימוש בעזרים, בלא יכולת תפקוד עצמאית | 100% |
(ה)
30.אפילפסיהתיקון: תשע״ו־2
(1)התקפים כפיוניים כלליים (או חלקיים עם הכללה משנית) עם פרכוסים טוניים או קלוניים, או טוניים־קלוניים או אטוניים, המלווים באבדן הכרה.
| בלא התקפים במשך שנתיים | 0% |
(א)
| עד 2 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד | 20% |
(ב)
| 3 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד | 40% |
(ג)
| 4 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד | 60% |
(ד)
| 5 עד 6 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד | 80% |
(ה)
| מעל 6 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, או אירועים חוזרים מתועדים של סטטוס אפילפטי טוני–קלוני כללי (generalized tonic-clonic status epilepticus), תוך קבלת טיפול מתועד | 100% |
(ו)
(2)התקפים כפיוניים חלקיים מורכבים, עם שינוי במצב ההכרה אך בלא הכללה משנית, או התקפים כפיוניים כלליים מסוג absence, או התקפים כפיוניים המתרחשים דרך קבע מתוך שינה או בסמוך ליקיצה
| בלא התקפים מתועדים במשך שנתיים | 0% |
(א)
| התקף אחד בחודש בממוצע, בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד | 20% |
(ב)
| 2 עד 4 התקפים בחודש בממוצע, בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד | 40% |
(ג)
| 5 עד 7 התקפים בחודש בממוצע, בשנה האחרונה תוך קבלת טיפול מתועד | 60% |
(ד)
| מעל 7 התקפים מתועדים בחודש בממוצע בשנה האחרונה תוך קבלת טיפול מתועד | 80% |
(ה)
| כאמור בסעיף קטן (ה) וכן אירועים חוזרים ומתועדים בשנה האחרונה של סטטוס אפילפטי בלא פרכוסים (non convulsive status epilepticus), תוך קבלת טיפול מתועד | 100% |
(ו)
(3)התקפים כפיוניים חלקיים פשוטים בלא שינוי במצב ההכרה או myoclonic seizures קצרים
| בלא התקפים מתועדים במשך שנתיים | 0% |
(א)
| עד התקף אחד בשבוע, בממוצע, בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד | 20% |
(ב)
| מעל התקף אחד בשבוע, בממוצע, בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד | 40% |
(ג)
הערה: לצורך קביעת אחוזי נכות לפי סעיף זה נדרש תיעוד הכולל את תיאור ההתקפים, תדירות ההתקפים, סיכומי אשפוז, תוצאות בדיקות EEG (לצורכי אבחון בלבד ולא לצורך קביעת תדירות ההתקפים), בדיקות דימות, טיפול תרופתי ורמות תרופות בדם (אם נוגע לעניין).
31.עצבי הגפיים העליוניםתיקון: תשע״ו־2, תשע״ט־3
(1)פגיעה שורשית צווארית
| אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים כמפורט בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: | פלג גוף דומיננטי | פלג גוף לא דומיננטי |
| בצורה קלה | 20% | 10% |
(א)
| בצורה בינונית | 30% | 20% |
(ב)
| בצורה קשה | 40% | 30% |
(ג)
| פגיעה במקלעת הברכיאלית – אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: |
(2)
| בצורה קלה | 20% | 10% |
(א)
| בצורה בינונית | 30% | 20% |
(ב)
| בצורה קשה | 40% | 30% |
(ג)
(3)פגימה בעצב RADIALIS
| הפרעה תפקודית קלה – יישור כף היד או אצבעות בדרגה 4/5 | 10% | 10% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – יישור כף היד או אצבעות בדרגה 3/5 | 20% | 15% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – יישור כף היד או אצבעות בדרגה 2/5 או מטה | 40% | 30% |
(ג)
(4)פגימה בעצב MEDIANUS
| הפרעה תחושתית בלבד עם מבחן טינל או מבחן פאלן חיובי | 5% | 5% |
(א)
| הפרעה תפקודית קלה – כיפוף אצבעות בדרגה 4/5 | 10% | 10% |
(ב)
| הפרעה תפקודית בינונית – כיפוף אצבעות בדרגה 3/5 | 30% | 20% |
(ג)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – כיפוף אצבעות בדרגה 2/5 ומטה | 50% | 40% |
(ד)
(5)פגימה בעצב ULNARIS
| הפרעה תחושתית בלבד עם מבחן טינל חיובי | 0% | 0% |
(א)
| הפרעה תפקודית קלה – חולשת אינטראוסאי בדרגה 4/5 | 5% | 5% |
(ב)
| הפרעה תפקודית בינונית – חולשת אינטראוסאי בדרגה 3/5 | 20% | 10% |
(ג)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת אינטראוסאי בדרגה 2/5 ומטה | 30% | 20% |
(ד)
(6)פגימה בעצב MUSCULOCUTANEOUS
| הפרעה תפקודית קלה – חולשת ביצפס בדרגה 4/5 | 0% | 0% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – חולשת ביצפס בדרגה 3/5 | 20% | 10% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת ביצפס בדרגה 2/5 ומטה | 30% | 20% |
(ג)
(7)פגימה בעצב AXILLARY
| הפרעה תפקודית קלה – חולשת דלטואיד בדרגה 4/5 | 0% | 0% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – חולשת דלטואיד בדרגה 3/5 | 10% | 10% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת דלטואיד בדרגה 2/5 ומטה | 30% | 20% |
(ג)
הערות:
(1)בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת EMG, בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות;
(2)בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודית של היד;
(3)אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת יד בגובה הכתף.
32.עצבי הגפיים התחתוניםתיקון: תשע״ו־2, תשע״ט־3
(1)פגיעה שורשית לומבוסקראלית – אחוזי הנכות ייקבעו לפי פגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים לפי סעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן:
| בצורה קלה | 20% |
(א)
| בצורה בינונית | 30% |
(ב)
| בצורה קשה | 40% |
(ג)
(2)פגיעה במקלעת לומבוסקראלית – אחוזי הנכות ייקבעו לפי הפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים על פי סעיפים קטנים (7) – (3) להלן; בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים הנ״ל תיקבע הנכות כדלקמן:
| בצורה קלה | 20% |
(א)
| בצורה בינונית | 30% |
(ב)
| בצורה קשה | 40% |
(ג)
(3)פגימה בעצב SCIATIC
| הפרעה תפקודית קלה – חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 4/5 | 10% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 3/5 | 20% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 2/5 ומטה | 40% |
(ג)
(4)פגימה בעצב COMMON PERONEAL
| הפרעה תפקודית קלה – חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 4/5 | 0% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 3/5 | 10% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 2/5 ומטה | 20% |
(ג)
(5)פגימה בעצב TIBIAL
| הפרעה תפקודית קלה – חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 4/5 | 0% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 3/5. | 10% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 2/5 ומטה | 20% |
(ג)
(6)פגימה בעצב FEMORAL
| הפרעה תפקודית קלה – חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 4/5 | 10% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 3/5 | 20% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 2/5 ומטה | 30% |
(ג)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא של איליופסואס וקוואדריספס גם יחד בדרגה 2/5 ומטה | 40% |
(ד)
(7)פגימה בעצבי GLUTEAL
| הפרעה תפקודית קלה – כוח ירוד של Maximus gluteus או gluteus medius בדרגה 4/5 | 10% |
(א)
| הפרעה תפקודית בינונית – כוח ירוד של Max imus gluteus או gluteus medius בדרגה 3/5 המתבטאת בחולשה ניכרת ביישור הירך, או סימן Trendelenburg בולט בעמידה על רגל אחת או בהליכה | 20% |
(ב)
| הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – כוח ירוד של Maximus gluteus או gluteus medius בדרגה 2/5 או מטה המתבטאת בחולשה קשה של יישור הירך או בצניחת אגן ניכרת לצד הבריא בעמידה על רגל אחת, עם הפרעה קשה בהליכה | 40% |
(ג)
הערות:
(1)בקביעת דרגת נכות לפי סעיפים אלה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים. בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת EMG, בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות;
(2)בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודי של הרגל;
(3)אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת רגל בגובה מפרק הירך.
פרק שלישי 1: תסמונות נוירופסיכיאטריות
תיקון: תשע״ד
32א.תסמונות נוירופסיכיאטריות והפרעת קשב התפתחותיתתיקון: תשע״ד
(1)קיהיון (דמנציה) לסוגיו, כולל BPSD; תסמונת שכחה אורגנית שאינה תוצאה של שימוש בחומרים פסיכואקטיביים; אנצפלופתיה פוסט־טראומטית כתוצאה מפגיעה אורגנית במערכת העצבים המרכזית –
| בלא הפרעה מתועדת בתפקודי היום יום, התפקודים הניהוליים שמורים, עם מסוגלות לרמה תפקודית מצופה ותלונות על ליקוי קוגניטיבי או התנהגותי שאינו מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית, או שמודגם במידה גבולית | 0% |
(א)
| עם ליקוי קוגניטיבי באחד מהתחומים האלה: קשב, זיכרון או תפקודים ניהוליים, שמודגם בצורה קלה בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית, ולאחר שנשלל רקע רגשי להפרעה, עם הפרעה תפקודית קלה בהתנהגות, בלא פגיעה בעצמאות ועם קושי מתועד לתפקד ברמה המצופה (הליקוי אינו מגיע לדרגת חומרה של דמנציה) | 10% |
(ב)
| כאמור בסעיף קטן (ב), עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים: קשב, זיכרון או תפקודים ניהוליים | 25% |
(ג)
| עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי, המפריעים באופן משמעותי לתפקוד בעבודה ולהקשרים החברתיים; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה התואמת בחומרתה סיווג אבחנתי של דמנציה קלה ובלא מסוגלות לתפקוד ברמת תפקודו הקודמת | 40% |
(ד)
| עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי, המפריעים באופן חמור לתפקוד בעבודה ולהקשרים החברתיים; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה שתואמת בחומרתה לסיווג אבחנתי של דמנציה בינונית ובלא מסוגלות לתפקוד ברמת תפקודו הקודמת; ייתכן צורך בעזרת הזולת לתפקוד | 60% |
(ה)
| עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה שתואמת לסיווג אבחנתי של דמנציה קשה ובלא מסוגלות לתפקוד עצמאי | 100% |
(ו)
הערות:
(1)לגבי הפרעות נלוות לאנצפלופתיה פוסט־טראומטית, כגון: שיתוקים, אפילפסיה, הפרעות דיבור, שינויים באישיות, שינויים נפשיים וכיוצא באלה – ייקבעו בנוסף אחוזי הנכות לפי פרטי הליקוי המתאימים;
(2)למבוטח שנקבעו לו אחוזי נכות בגין פריט ליקוי 91, לא ייקבעו אחוזי נכות לפי פריט ליקוי זה, אלא במקרים שבהם התסמונת הנוירופסיכיאטרית אינה קשורה לליקוי האמור בפריט 91;
(2)הפרעת קשב התפתחותית (ADHD); בהפרעת קשב התפתחותית, עם היפראקטיביות או בלעדיה, שאבחן ותיעד רופא באמצעות ריאיון קליני; לפי הצורך, ונוסף על הראיון הקליני ניתן להיעזר באמצעים משלימים שלהלן – שאלונים, מבחנים ממוחשבים, מבחנים דידקטיים, בדיקה רפואית כללית, בדיקה נוירולוגית, בדיקה פסיכיאטרית, ועוד; עם עדות ברורה לפגיעה בתפקוד בשני תחומים לפחות מתוך השלושה האלה: חברתי, לימודי ותעסוקתי, והמלווה ברצף מתועד של הטיפול הרפואי ותוצאותיו –
| מגיבה היטב לטיפול תרופתי, אינה דורשת טיפול תרופתי יומיומי | 0% |
(א)
| מגיבה היטב לטיפול תרופתי, עם צורך קבוע בטיפול תרופתי יומיומי רציף, לפי התיעוד הרפואי, למשך 12 חודשים לפחות | 10% |
(ב)
| עם צורך קבוע בטיפול תרופתי יומיומי רציף לפי תיעוד רפואי במשך 12 חודשים לפחות, עם תגובה חלקית לטיפול התרופתי, ועם פגיעה קשה בשניים מהתחומים האלה: חברתי, לימודי ותעסוקתי | 20% |
(ג)
| לפי תיעוד רפואי אין תגובה לטיפול תרופתי, למרות רצף מתועד של ניסיונות טיפול במשך 12 חודשים לפחות; או – לא ניתן לתת טיפול תרופתי בשל תופעות לוואי חמורות על אף ניסיונות טיפוליים חוזרים ומתועדים בתכשירים שונים שנתן גורם רפואי; או – לא ניתן לתת טיפול תרופתי מסיבות רפואיות מתועדות; כמו כן, ההפרעה מודגמת בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה חמורה וכן קיים חוסר התאמה חמור ומתועד בשניים מהתחומים מתוך השלושה האלה: חברתי, לימודי או תעסוקתי | 40% |
(ד)
לעניין סעיף זה –
ליקוי קוגניטיבי – אפרקסיה, אגנוזיה, ליקוי בתפקודי הקשב, בזיכרון, בתפקודי השפה, בכישורים החזותיים ובהתמצאות המרחבית, ובתפקודים הניהוליים (יוזמה, תכנון, גמישות מחשבתית, ניטור ובקרה), כפי שיוחלט בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית;
ליקוי התנהגותי – פגיעה ביכולת התפקוד בהקשרים חברתיים במסגרת המשפחה או החברה שביטוייה הם: קשיים באדפטציה, העדר אמפטיה, ירידה ביכולת האמוציונלית, ירידה בשיפוט וביכולת לקבל אחריות, אפטיה והתנהגות לא הולמת; BPSD – הפרעות התנהגות, תפיסה, חשיבה, ואפקט בחולי שיטיון (behavioral and psychological symptoms of dementia);
פגיעה אורגנית במערכת העצבים המרכזית – פגיעה כתוצאה מחבלה או ממחלה מבנית, טוקסית, אנוקסית, תרופתית, מטבולית או זיהומית.
פרק רביעי: מחלות נפש, תגובות והפרעות נפשיות
תיקון: תשע״ב־2
אחוזי הנכות בגין הליקויים המפורטים בפרק זה ייקבעו על פי פרט ליקוי אחד המייצג את מרב התסמינים והסימנים, ובחומרה המייצגת את מכלול הסימנים הקליניים.
33.הפרעות נפשיות אורגניות, סכיזופרניה והפרעות דלוזיונליותתיקון: תשע״ב־2, תשע״ד
(א)בהפרעות נפשיות פסיכוטיות כתוצאה ממחלה גופנית; הפרעה נפשית והתנהגותית פסיכוטית כתוצאה משימוש בחומרים פסיכו־אקטיביים ובהפרעה נפשית אורגנית לא מסווגת, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:
| רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה | 0% |
(1)
| רמיסיה מלאה, עצמאות בתפקודי היום יום, הגבלה קלה של כושר העבודה בעבודות הדורשות כישורים מורכבים או הגבלה קלה בתפקוד החברתי | 10% |
(2)
| מצב פוסט פסיכוטי עם סימנים שארתיים קבועים, עצמאות בתפקודי היום יום, קיימת הגבלה בינונית בעבודה הדורשת כישורים מורכבים, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי | 25% |
(3)
| מצב פוסט פסיכוטי עם סימני ליקוי ניכרים, הגבלה של כושר העבודה והפרעה בולטת בדפוסי ההתנהגות והתפקוד הנפשי והחברתי | 40% |
(4)
| סימנים פסיכוטיים, הגבלה ניכרת של כושר העבודה, הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי | 50% |
(5)
| מצב פסיכוטי, קיימת תלות בזולת בתפקודי היום יום ובניהול ענייני היום יום או קיים צורך באשפוז יום ממושך | 70% |
(6)
| הזדקקות להשגחה מתמדת או לאשפוז מלא וכן תלות מלאה בעזרת הזולת | 100% |
(7)
הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין:
עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה;
התפקוד הנפשי והחברתי;
כושר העבודה.
(ב)בסכיזופרניה לסוגיה: פרנואידית, הבפרנית, קטטונית, לא מובחנת, שרידית, פשוטה, לא מסווגת; הפרעות דלוזיונליות מתמידות; הפרעות פסיכוטיות חריפות וחולפות; הפרעה דלוזיונלית מושרית; הפרעות סכיזואפקטיביות מטיפוס מאני, דיכאוני, מעורב או מטיפוס לא מסווג ופסיכוזה לא אורגנית ולא מסווגת ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:
| רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה | 0% |
(1)
| רמיסיה, בלא סימנים ”חיוביים“ או ”שליליים“, קיים צורך בטיפול תרופתי, הגבלה קלה של כושר העבודה | 10% |
(2)
| רמיסיה עם סימנים ”שליליים“ קלים עד בינוניים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה בינונית של כושר העבודה | 25% |
(3)
| רמיסיה חלקית, עם סימנים ”שליליים“ בולטים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה ניכרת של כושר העבודה, קיימת פגיעה בתפקוד הנפשי והחברתי | 40% |
(4)
| רמיסיה חלקית, ריבוי התקפים פסיכוטיים עם סימנים ”חיוביים“ או ”שליליים“ בולטים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה ניכרת של כושר העבודה וכן ירידה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי | 50% |
(5)
| מחלה פעילה עם קיום סימנים ”חיוביים“ ו”שליליים“ רצופים, הגבלה קשה בכושר העבודה ובתפקוד הנפשי והחברתי או קיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך | 70% |
(6)
| מחלה פעילה, זקוק לאשפוז פסיכיאטרי מלא או להשגחה מתמדת | 100% |
(7)
הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין:
עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה;
מספר התקפים בשנתיים האחרונות;
מספר האשפוזים, משכם וסיבתם בשנתיים האחרונות;
קיומם של סימנים ”חיוביים“ או ”שליליים“;
אורך תקופות הרמיסיה;
היענות ותגובה לטיפול תרופתי/אחר;
התפקוד הנפשי והחברתי;
כושר העבודה.
34.הפרעות במצב הרוח (הפרעות אפקטיביות), הפרעות חרדה, הפרעות תלויות דחק, הפרעות סומטופורמיות והפרעות אכילהתיקון: תשע״ב־2
(א)באפיזודה מאנית; הפרעה אפקטיבית דו־קוטבית; אפיזודה דיכאונית; הפרעה דיכאונית עם מרכיבים פסיכוטיים; הפרעה דיכאונית חוזרת; הפרעות אפקטיביות מתמידות והפרעות אפקטיביות לא מסווגות, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:
| רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה | 0% |
(1)
| רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים אפקטיביים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית של כושר העבודה | 10% |
(2)
| רמיסיה, סימנים קליניים אפקטיביים קלים, קיים צורך בטיפול תרופתי, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן הגבלה בינונית של כושר העבודה | 20% |
(3)
| רמיסיה חלקית, עם סימנים קליניים אפקטיביים בחומרה בינונית, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת של כושר העבודה | 30% |
(4)
| רמיסיה חלקית עם אפיזודות אפקטיביות חוזרות ועם סימנים קליניים ברורים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה של כושר העבודה | 50% |
(5)
| הפרעה אפקטיבית פעילה עם הפרעה קשה מאוד בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה מאוד של כושר העבודה או שקיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך | 70% |
(6)
| מחלה פעילה, קיים צורך בהשגחה מתמדת או אשפוז פסיכיאטרי מלא | 100% |
(7)
(ב)בהפרעות של חרדה בעתית (פוביה); הפרעות חרדה אחרות; הפרעה טורדנית–כפייתית (הפרעה אובססיבית קומפולסיבית); תגובה לדחק חריג; הפרעת דחק בתר־חבלתית (פוסט טראומטית) PTSD; הפרעות הסתגלות לסוגיהן; הפרעות דיסוציאטיביות (קונברסיביות); הפרעות סומטופורמיות; הפרעות אכילה: אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעות אכילה לא מסווגות, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:
| רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה | 0% |
(1)
| רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית בכושר העבודה | 10% |
(2)
| רמיסיה, סימנים קליניים קלים, קיים צורך בטיפול תרופתי, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן הגבלה בינונית של כושר העבודה | 20% |
(3)
| רמיסיה חלקית, עם סימנים קליניים בחומרה בינונית, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת של כושר העבודה | 30% |
(4)
| רמיסיה חלקית עם סימנים קליניים ברורים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה של כושר העבודה | 50% |
(5)
| מחלה פעילה עם הפרעה קשה מאוד בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה מאוד של כושר העבודה או שקיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך | 70% |
(6)
| מחלה פעילה, קיים צורך בהשגחה מתמדת או אשפוז פסיכיאטרי מלא | 100% |
(7)
הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות בגין פרט זה ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין:
עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה;
מספר ההתקפים בשנתיים האחרונות;
מספר אשפוזים, משכם וסיבתם בשנתיים האחרונות;
אורך תקופת הרמיסיה;
היענות ותגובה לטיפול תרופתי/אחר;
התפקוד הנפשי והחברתי;
כושר העבודה.
פרק חמישי: מחלות ופגימות במערכת הלוקומוטורית
35.מחלות העצמות והפרקים
(1)ארטריטיס רבמטואידית, ניוונית או מכל סוג אחר
| אין השפעה על כושר הפעולה הכללי ואין הגבלת תנועות | 0% |
א.
| קיימת השפעה קלה על כושר הפעולה הכללי או התנועות | 10% |
ב.
| קיימת השפעה בינונית על כושר הפעולה | 20% |
ג.
| ההשפעה על כושר הפעולה הכללי היא יותר מבינונית או קיימת הגבלה ניכרת בתנועות | 30% |
ד.
| בצורה קשה, קיים קשיון בפרקים הקטנים בלבד | 50% |
ה.
| בצורה קשה מאד, קשיון בפרקים הגדולים, המצב הכללי ירוד | 80% |
ו.
| בצורה חמורה, החולה רתוק לכסא גלגלים או הופיעו סיבוכים רציניים | 100% |
ז.
(2)Osteomyelitis chronica
א.ישנו גת (Sinus) מפריש, תמידי
| אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים והפרעות בתנועות | 10% |
I.
| אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים, קיימות הפרעות קלות בתנועה | 20% |
II.
| ישנם sequester והפרשה מוגבלת | 30% |
ב.
| הצורה האמורה בפסקה ב, אך קיימים גם סימנים כלליים | 50% |
ג.
| הצורה האמורה בפסקה ג, אך קיימים סימנים כלליים תמידיים המחייבים שכיבה מתמדת במיטה | 100% |
ד.
(3)שחפת העצמות והפרקים
א.בתקופה החריפה של המחלה
| בצורה קלה או בינונית | 50% |
I.
| בצורה קשה, ישנן הפרעות ניכרות בפעולה | 70% |
II.
| בצורה קשה מאד, ישנם סימנים לשחפת כללית | 100% |
III.
ב.לאחר חילוף התקופה החריפה
| הטיפול נמשך, אין סימני פעילות | 30% |
I.
| הטיפול נמשך וקיימים עדיין סימני פעילות | 50% |
II.
ג.מצב שלאחר שחפת שנתרפאה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות בעצמות ובפרקים.
36.גולגולת
(1)ליקויי צורה בין אם נגרם חסר מועט של העצם ובין אם לאו
| אין הפרעות אוביקטיביות | 0% |
א.
ב.ישנן הפרעות אוביקטיביות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנוירולוגיות.
(2)חסר בעצמות הגולגולת
| עד שלושה סנטימטרים מרובעים | 5% |
א.
| מעל לשלושה ועד חמישה סנטימטרים מרובעים | 10% |
ב.
| מעל ל־5 ועד ל־10 סנטימטרים מרובעים | 20% |
ג.
ד.ביותר מ־10 סנטימטרים מרובעים
| ללא Hernia cerebri | 30% |
I.
| ישנה Hernia cerebri | 80% |
II.
(3)במצבים שלאחר תיקון פלסטי של חסר בעצמות הגולגולת ייקבעו מחצית אחוזי הנכות בהתאם לסדר גודל החסר שהיה קיים לפני התיקון לפי סעיף קטן (2).
(4)במקרים לאחר פציעה בגולגולת עם סיבוכים תוך־גולגולתיים המלווים הופעות של שיתוקים, התקפים ג׳קסוניים או הפרעות פונקציונליות אחרות, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.
37.עמוד השדרה
(1)קבוע עמוד השדרה הצוארי (Cervical Ankylosis)
| בזווית נוחה | 30% |
א.
| בזווית בלתי נוחה | 50% |
ב.
זווית נוחה – הקבוע הוא בגדר היציבה התקינה; זווית בלתי נוחה – היציבה הכוללת מופרעת, קיימת סטיה בציר.
(2)קבוע עמוד השדרה הגבי (Dorsal Ankylosis)
| בזווית נוחה | 10% |
א.
| בזווית בלתי נוחה | 30% |
ב.
זווית נוחה – זווית שאינה עוברת את הקיפוזיס הנורמלית ואין אנגולציה צדדית או קדמית־אחורית חדה.
(3)קבוע עמוד השדרה המתני (Lumbar Ankylosis)
| במצב נוח | 30% |
א.
| במצב בלתי נוח | 40% |
ב.
| במצב של דפורמציה קשה עם הפרעה בולטת ביציבה | 50% |
ג.
מצב נוח – שמירה על היציבה בגבולות הנורמה; מצב בלתי נוח – שינוי ניכר או גס ביציבה.
(4)קבוע מוחלט של כל עמוד השדרה
| בזווית נוחה | 60% |
א.
| בזווית בלתי נוחה, גם אם קיימות תנועות קלות של הצואר | 100% |
ב.
זווית העולה על 30° לגבי הקו המאונך (Vertical) נחשבת לבלתי נוחה.
(5)הגבלת התנועות בעמוד השדרה הצוארי (Cervical spine)
| בצורה קלה | 10% |
א.
| בצורה בינונית | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
| אי־יציבות של עמוד השדרה הצוארי שהוכחה ע״י צילומי רנטגן בתנוחות שונות | 30% |
ד.
(6)הגבלת התנועות בעמוד השדרה הגבי (Dorsal spine)
| בצורה קלה | 0% |
א.
| בצורה בינונית או קשה | 10% |
ב.
(7)הגבלת התנועות בעמוד השדרה המתני (Lumbar spine)
| בצורה קלה | 10% |
א.
| בצורה בינונית | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(8)שבר של גוף חוליה שהתרפא
| בלי תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו | 5% |
א.
| עם תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו | 10% |
ב.
| עם תזוזה ניכרת ושינויים ארטרוטיים, אבל בלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו | 20% |
ג.
| הפרעות לאחר שבר של Processus spinosus עם או בלי ה־Transversus שלא התחבר | 5% |
(9)
(10)תסמונת של בקע הדיסקוס (Hernia disci syndrome)
| שהתרפאה | 0% |
א.
ב.כשקיימות הפרעות: ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם להגבלת התנועות בקטע של עמוד השדרה המתאים, או בהתאם לממצא הנוירולוגי.
38.בית החזהתיקון: תשנ״ח
(1)שינויים בצורת בית החזה הנגרמים כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח
| השינויים הם בלתי ניכרים, אין הפרעות בנשימה ובפעולות הלב | 0% |
א.
ב.מצבים שאחרי כריתת צלעות או שברים בצלעות – אחוזי הנכות ייקבעו בנוסף לליקוי תפקודי ריאות:
| לאחר שבר בצלעות שהתרפא | אין נכות |
(1)
| לאחר שבר בצלעות שלא התאחה מעל 3 חודשים | 0% |
(2)
| לאחר כריתת צלע אחת | 0% |
(3)
| לאחר כריתת 2 צלעות מצד אחד | 10% |
(4)
| לאחר כריתת 3 או 4 צלעות מצד אחד | 20% |
(5)
| לאחר כריתת 5 או 6 צלעות מצד אחד | 30% |
(6)
| לאחר כריתת יותר מ־6 צלעות מצד אחד | 50% |
(7)
(2)פציעת שרירי בית החזה
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה קשה | 20% |
ב.
39.עצם הבריח ועצם השכם
| חיבור גרוע בלי התקצרות לאחר שבר של עצם הבריח או עצם השכם | 0% |
(1)
| אי־התאחות (Non union) בחלק האמצעי או הפנימי של עצם הבריח | 10% |
(2)
| נקע של עצם הבריח (Acromio-clavicular dislocation) ללא הגבלה בתנועות | 5% |
(3)
| Sterno-clavicular dislocation (anterior) | 5% |
(4)
| Sterno-clavicular dislocation (posterior) | 20% |
(5)
40.עצמות הגפיים העליונים
| ימין | שמאל |
| חיבור גרוע של עצם הזרוע (Humerus), קיים קיצור ניכר או זווית ניכרת עם הגבלה בתנועות המרפק או בכתף בצורה קלה או בינונית | 20% | 10% |
(1)
| חיבור גרוע של עצם הזרוע עם השחתת; צורה קשה והגבלת התנועות במפרק המרפק או פרק הכתף בצורה קשה | 30% | 20% |
(2)
| אי־התאחות עצם הזרוע בלי התהוות פרק נד מדומה כגון (Fibrous union) | 30% | 20% |
(3)
| אי־התאחות עצם הזרוע עם התהוות פרק נד מדומה (False flail joint) | 50% | 40% |
(4)
| אי־התאחות שתי עצמות האמה, רדיוס ואולנה (Radius et Ulna) עם התהוות פרק נד מדומה | 40% | 35% |
(5)
| אי־התאחות האולנה בחצי העליון או אי־התאחות הרדיוס בחצי התחתון בלי דפורמציה ניכרת | 20% | 15% |
(6)
| כמו בסעיף קטן (6), קיימת דפורמציה ניכרת | 30% | 20% |
(7)
| אי־התאחות האולנה בשליש התחתון | 10% | 10% |
(8)
| אי־התאחות הרדיוס בשליש העליון | 20% | 15% |
(9)
| חיבור גרוע של האולנה (Ulna) | 10% | 5% |
(10)
| חיבור גרוע של הרדיוס (Radius) | 10% | 10% |
(11)
(12)אבדן גף עליון
| בפרק הכתף | 80% | 70% |
א.
| מעל מקום החיבור M. Deltoideus | 75% | 65% |
ב.
| מתחת למקום החיבור M. Deltoideus | 70% | 60% |
ג.
(13)אבדן האמה
| מעל מקום החיבור הרדיאלי של M. Pronator teres | 65% | 55% |
א.
| מתחת למקום החיבור הרדיאלי של M. Pronator teres | 60% | 50% |
ב.
| אבדן היד בשורש | 60% | 50% |
(14)
| אבדן כף היד בהישמר פרק שורש היד | 55% | 50% |
(15)
פרק המרפק – ציור מס. 1 – כפוף ויישור יתר
פרק המרפק – ציור מס. 2 – מדידת הגבלות התנועה
41.הפרקים העליונים של הגפיים העליונים
| נקיעה חוזרת של הכתף (Recurrent Humero-scapular Dislocation) | ימין | שמאל |
(1)
| נקיעות שכיחות והכרח להיזהר מתנועות מעל גובה השכם | 20% | 20% |
א.
| נקיעות שכיחות המופיעות בכל תנועה | 30% | 20% |
ב.
| נקיעות שכיחות הניתנות להחזרה רק בעזרה רפואית | 40% | 30% |
ג.
| לאחר ניתוח – פעולת הזרוע טובה | 5% | 5% |
ד.
| מפרק נד של הכתף (Flail Shoulder) | 50% | 40% |
(2)
(3)קשיון (Ankylosis) של פרק הכתף
| קשיון נוח | 30% | 25% |
א.
| קשיון לא נוח | 50% | 40% |
ב.
בקשיון נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 45°-50° מהגוף בתנוחת־מה קדימה
בקשיון לא נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 25° מהגוף או בריחוק מעבר ל־60°
(4)הגבלת התנועות בפרק הכתף
| מעל לגובה השכם | 0% | 0% |
א.
| עד לגובה השכם | 15% | 15% |
ב.
| עד 45° מהגוף או הגבלה ניכרת בסיבוב כלפי חוץ או פנימה | 25% | 25% |
ג.
| עד 30° מהגוף | 35% | 35% |
ד.
(5)פרק המרפק
| מצב אחרי שבר או חבלה בפרק שהתרפא מבלי להשאיר שינויים או הגבלות תפקודיות | 0% | 0% |
א.
| מצב אחרי שבר במרפק שהתרפא עם שינוי בזוויות כגון Cubitus valgus; Cubitus varus או הוצאת ראש הרדיוס, ללא הגבלת התנועות | 10% | 10% |
ב.
(6)קשיון במרפק
| קשיון נוח | 30% | 20% |
א.
| קשיון לא נוח | 40% | 30% |
ב.
קשיון נוח משמע – תנוחת המרפק בזווית שבין 70° עד 90° (ראה ציור מס׳ 1) ובעמדה אמצעית של האמה; קשיון לא נוח – תנוחה מעבר לגבולות הנ״ל, עם הגבלה בסיבובי האמה (Pro-supinatio).
היד – ציור מס. 3 – כפוף ויישור
(7)הגבלת התנועות במרפק
א.הגבלות בכיפוף
קיים יישור מלא של המרפק או שהוא מוגבל בלא יותר מ־25° והכיפוף אפשרי:
| מ־0° עד 35° | 40% | 30% |
I.
| מ־0° עד 60° | 30% | 20% |
II.
| מ־0° עד 90° | 15% | 10% |
III.
| מ־0° עד 150° | 0% | 0% |
IV.
ב.הגבלות ביישור
קיים כיפוף מלא של המרפק או שהוא מוגבל מ־150° עד ל־90° והיישור אפשרי עד לתנוחה
| של 90° | 40% | 30% |
I.
| של 60° | 15% | 10% |
II.
| של 30° | 10% | 10% |
III.
| מ־0° עד 150° | 0% | 0% |
IV.
(8)במקרים עם הגבלות ביישור ובכיפוף גם יחד כשכל הגבלה כשלעצמה אינה מצדיקה קביעה של יותר מ־0% נכות, ייקבעו 10% נכות. במקרים של הגבלות תנועה במרפק גם ביישור וגם בכיפוף יש לנהוג לפי תקנה 12 לתקנות אלו, בלבד שאחוזי הנכות הכוללים לא יעלו על אחוזי הנכות בסעיף קשיון לא נוח של המרפק.
| מפרק נד של המרפק (Flail Elbow) | 40% | 30% |
(9)
(10)שורש היד
| מצב אחרי חבלה בפרק כף היד ללא הפרעות בתנועות | 0% | 0% |
א.
| קשיון נוח | 20% | 15% |
ב.
| קשיון לא נוח | 40% | 30% |
ג.
| קשיון בעמדה בינונית, בין נוח ובין לא נוח | 30% | 20% |
ד.
קשיון נוח – כף היד נמצאת בכיפוף גבי של 15°-25° ובאבדוקציה אולנרית או נויטראלית.
קשיון לא נוח – כף היד נמצאת בכיפוף פלמרי כלשהו או באבדוקציה רדיאלית.
| הגבלה בתנועות פרק שורש היד עם אפשרות כיפוף גבי של 15° | 10% | 5% |
ה.
| איבוד ה־Pronatio וה־Supinatio, היד קבועה במצב של Supinatio או Hyperpronatio | 30% | 20% |
ו.
| איבוד ה־Supinatio וה־Pronatio או הגבלת תנועותיהם במצב נוח ובמצב של Pronatio בעמדה נויטרלית | 20% | 10% |
ז.
הגבלת התנועות בפרק שורש היד כתוצאה מתהליכים הגורמים לארטרוזיס כגון Pseudoarthrosis of carpal-scaphoid; Lunato-malacia etc. אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 35.
סטיה רדיאלית ואולנרית – ציור מס. 4
42.שרירי הגפיים העליוניםתיקון: תשט״ז
| פציעת שרירי הכתף | ימין | שמאל |
(1)
א.Trapezius, Serratus magnus, Levator scapulae
| בצורה בינונית | 10% | 10% |
I.
| בצורה ניכרת | 20% | 10% |
II.
| בצורה קשה | 30% | 20% |
III.
ב.Pectoralis major, Minor, Latissimus dorsi, Teres major
| בצורה בינונית | 10% | 10% |
I.
| בצורה ניכרת | 20% | 20% |
II.
| בצורה קשה | 30% | 30% |
III.
ג.Deltoideus
| בצורה בינונית | 20% | 10% |
I.
| בצורה ניכרת | 30% | 20% |
II.
| בצורה קשה | 40% | 30% |
III.
ד.Supraspinatus, Infraspinatus Teres minor, Subscapularis, Coracobrachialis
| בצורה בינונית | 10% | 10% |
I.
| בצורה ניכרת | 20% | 10% |
II.
| בצורה קשה | 30% | 20% |
III.
(2)פציעת שרירי המרפק
א.Biceps, Brachialis, Brachioradialis
| בצורה בינונית | 10% | 10% |
I.
| בצורה ניכרת | 20% | 20% |
II.
| בצורה קשה | 30% | 30% |
III.
ב.Triceps, anconeus
| בצורה בינונית | 10% | 10% |
I.
| בצורה ניכרת | 20% | 20% |
II.
| בצורה קשה | 30% | 30% |
III.
ג.Flexor carpi, digit
| בצורה בינונית | 10% | 10% |
I.
| בצורה ניכרת | 20% | 10% |
II.
| בצורה קשה | 30% | 20% |
III.
ד.Extensor carpi, digit
| בצורה בינונית | 10% | 0% [צ״ל: 10%] |
I.
| בצורה ניכרת | 10% | 10% |
II.
| בצורה קשה | 20% | 10% |
III.
אצבעות הידיים
43.קטיעה של אצבע בודדת או חלק ממנה
| אגודל | ימין | שמאל |
(1)
| קטיעת אגודל עם עצם המסרק או חלק ממנה | 25% | 20% |
א.
| קטיעת שני גלילים או גליל וחצי | 20% | 15% |
ב.
| קטיעת הגליל הסופי | 15% | 10% |
ג.
| קטיעת חצי הגליל הסופי | 8% | 8% |
ד.
(2)אצבע 2
| קטיעת אצבע 2 עם עצם המסרק או חלק ממנה | 15% | 12% |
א.
| קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים | 12% | 10% |
ב.
| קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים | 10% | 10% |
ג.
| קטיעת הגליל הסופי או חצי ממנו | 5% | 5% |
ד.
(3)אצבע 3
| קטיעת אצבע 3 עם עצם המסרק או חלק ממנה | 15% | 12% |
א.
| קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים | 12% | 10% |
ב.
| קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים | 10% | 10% |
ג.
| קטיעת גליל סופי או חצי ממנו | 5% | 5% |
ד.
(4)אצבע 4 או אצבע 5
| קטיעת אצבע 4 או 5 עם עצם המסרק או חלק ממנה | 10% | 10% |
א.
| קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים | 10% | 8% |
ב.
| קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים | 8% | 5% |
ג.
| קטיעת גליל סופי או חצי ממנו | 5% | 5% |
ד.
44.קשיון אצבעות היד
| קשיון לא נוח של האצבעות – קשיון באחד או יותר מפרקי האצבעות אשר אינו מאפשר תפיסה או פתיחת היד ומפריע לפעולת האצבעות הסמוכות; | ימין | שמאל |
קשיון לא נוח של האגודל – תנוחה המונעת אחיזה:
קשיון נוח – קשיון המאפשר תפיסה ובאגודל הוא מאפשר אחיזה (Pinch) –
(1)קשיון לא נוח של האצבעות – ייקבעו אחוזי הנכות כפי שנקבע לגבי קטיעה בלי ראש עצם המסרק.
| קשיון נוח של האגודל | 10% | 10% |
(2)
| קשיון נוח של אצבע 2 | 7% | 7% |
(3)
| קשיון נוח של אצבע 3 או 4 או 5 | 5% | 5% |
(4)
45.Mallet Finger
| של האגודל או של אצבע 2 | 7% |
(1)
| של יתר האצבעות (פרט לאצבע 1 ואצבע 2) לכל אצבע | 5% |
(2)
בפגימות מרובות של אצבעות הידיים: קטיעות, קשיון בפרקי האצבעות או פגימות אחרות וכן בשילוב פגימות שונות, ייקבעו אחוזי הנכות לאחר סיכום אחוזי הנכות לכל פגימה ופגימה בהתאם לסעיפים 43, 44, 45.
46.האגן
שינוי צורת האגן:
| אין השפעה על האברים הפנימיים שבאגן ואין הגבלה בתנועות | 0% |
(1)
(2)ישנה השפעה על האברים הפנימיים שבאגן וקיימת הגבלה בתנועות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנגרמות לאברים הפנימיים של האגן בתוספת אחוזי הנכות עבור הגבלת התנועות, לפי תקנה 12 לתקנות אלו.
| Symphysiolysis או תזוזה של מחצית האגן עם נזק בפרק Sacroiliaca והפרעות סטטיות או הפרעות בהליכה | 25% |
(3)
47.עצמות הגפיים התחתונים
(1)אי־התאחות של עצם ה־Femur
| הגוף נתמך בעזרת מכשיר אורטופדי | 50% |
א.
| מפרק נד מדומה ואין הגוף יכול להיתמך ברגל גם בעזרת מכשיר | 70% |
ב.
(2)חיבור גרוע של עצם הירך או של השוקה (Tibia) (Faulty union of Femur or Tibia)
| ללא הגבלת התנועות במפרקים הסמוכים | 10% |
א.
ב.עם הגבלת התנועות, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלה.
לענין זה, חיבור גרוע של אחת מהעצמות הנ״ל, פירושו – סטיה של הציר מכיוונו התקין או מכיוונו המקורי עד להפרעה בסימטריה של הגפיים.
| אי־התאחות של הטיביה והפיבולה או הטיביה בלבד, ישנן תנועות רפות המחייבות שימוש במשענת | 30% |
(3)
(4)אי־התאחות עצמות ה־Tarsus או Metatarsus או תוצאות אחרות של פציעות בכף הרגל המשפיעות על כושר התנועות
| בצורה קלה | 0% |
א.
| בצורה בינונית | 10% |
ב.
| בצורה קשה | 20% |
ג.
| בצורה קשה מאד | 30% |
ד.
(5)התקצרות של רגל אחת
| עד 2 סנטימטרים | 0% |
א.
| מעל ל־2 ועד 3 סנטימטרים | 5% |
ב.
| מעל ל־3 ועד 5 סנטימטרים | 10% |
ג.
| מעל ל־5 ועד 71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים | 20% |
ד.
| מעל ל־71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים | 40% |
ה.
(6)קטיעת הגף התחתון
| בפרק הירך | 80% |
א.
| בשליש העליון של עצם הירך או בסמוך מתחת לשליש | 80% |
ב.
| באמצע הירך או בשליש התחתון, ישנה אפשרות של התקנת תחליף מלאכותי | 65% |
ג.
(7)קטיעת השוק
| עד 5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך או בסמוך לזה | 55% |
א.
| ביותר מ־5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך, כולל Syme's amputation | 50% |
ב.
48.הפרקים הגדולים של הגפיים התחתונים
(1)פרק הירך
| מפרק נד | 70% |
א.
| קשיון לא נוח | 50% |
ב.
| קשיון נוח | 40% |
ג.
לענין זה, קשיון נוח – מצב בו הגוף נמצא בכיפוף מ־20° עד 30°, האבדוקציה היא מ־0° עד 10°; הרוטציה – נויטרלית.
פרק הירך – ציור מס. 5 – הגבלות התנועה בכיפוף
ד.הגבלה במתיחה (extensio):
| הגף איבד התנועות בזווית מ־0° עד 15° | 15% |
| הגבלה בכיפוף המפריעה לישיבה | 20% |
ה.
| הגבלה בהטייה (abductio), קירוב (adductio) או סיבוב (rotatio) של הגף | 20% |
ו.
| הגבלה בינונית בכל התנועות | 30% |
ז.
(2)הברך
| אי־יציבות צדדית קשה (הברך מתעקמת תחת כובד משקל הגוף לצד אחד) | 30% |
א.
| אי־יציבות אחורית־קדמית עם התעקמות הברך תחת כובד משקל הגוף | 20% |
ב.
| קשיון נוח | 30% |
ג.
| קשיון לא נוח | 50% |
ד.
קשיון לא נוח – פירושו: עמדת הברך ביישור יתר של יותר מ־10° (genu recurvatum) או כיפוף ביותר מ־30° או סטיה צדדית (valgus varus) של יותר מ־20°.
ה.הגבלת תנועות הכיפוף
| הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 90° | 0% |
I.
| הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 70° | 5% |
II.
| הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 45° | 10% |
III.
| הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 30° | 20% |
IV.
| הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 15° | 30% |
V.
ו.הגבלה ביישור הברך
| יישור הברך אפשרי עד 5° | 0% |
I.
| יישור הברך אפשרי עד 10° | 10% |
II.
| יישור הברך אפשרי עד 15° | 20% |
III.
| יישור הברך אפשרי עד 30° | 40% |
IV.
| יישור הברך אפשרי עד 45° | 50% |
V.
פרק הברך – ציור מס. 6 – מדידת הגבלות התנועה
ז.נזק במניסקוס
| נזק במניסקוס בצורה קלה | 10% |
I.
| נזק במניסקוס עם Locking | 20% |
II.
| מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס ללא הפרעות תפקודיות | 0% |
III.
| מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס קיימים שינויים ארטרוטיים קלים ודלדול קל של השרירים | 10% |
IV.
(3)קרסול
| הגבלה ניכרת של התנועות בקרסול | 10% |
א.
| קשיון נוח | 20% |
ב.
| קשיון לא נוח | 30% |
ג.
49.כף הרגל
(1)רגל שטוחה Pes planus – Pes valgus חד או דו־צדדית
| בכל הדרגות, אך התנועות במפרקי כף הרגל חפשיות; אין כיווץ שרירים | 0% |
א.
| בצורה בינונית – ישנה הגבלה בתנועות במפרקי הטרסוס | 10% |
ב.
| בצורה קשה – קיים כיווץ שרירים ו־Callositas נרחבים | 20% |
ג.
(2)Pes cavus חד או דו־צדדית
| בצורה קלה, התנועות במפרקי כף הרגל חופשיות | 0% |
א.
| עם כיווץ קבוע (Clawing) של האצבעות והגבלה בתנועות מפרק כף הרגל | 10% |
ב.
| הדפורמציה המתוארת בסעיף קטן ב בצורה יותר קשה ועם Callositas נרחבים | 15% |
ג.
| בצורה קשה מאד | 20% |
ד.
| Talipes cavovarus קשה | 30% |
ה.
| הגבלת התנועות בפרקי כף הרגל: Subtalar joint או Tarsal joints עם דפורמציה או כאבים | 20% |
ו.
| קשיון נוח של פרקי ה־Tarsus כגון אחרי Triple arthrodesis | 10% |
(3)
| Metatarsalgia טראומטית אחרי דפורמציה של הקשת הרחבית | 10% |
(4)
| קטיעה לפי Lisfranc או לפי Chopart עם נטיה לעמדת Equinus | 30% |
(5)
| קטיעה כמתוארת בסעיף קטן (5) לאחר ארטרודזיס בתנוחה נוחה | 25% |
(6)
| קטיעה Transmetatarsal | 25% |
(7)
50.אצבעות הרגל
(1)קטיעת האצבעות:
א.של כל האצבעות
| עם ראשי ה־metatarsalia | 25% |
I.
| בלי ראשי ה־metatarsalia | 15% |
II.
ב.של אצבע 1
| עם ראש ה־metatarsus | 20% |
I.
| בלי ראש ה־metatarsus | 10% |
II.
ג.של אצבע בודדת או שתי אצבעות, פרט לבוהן
| עם ראש ה־metatarsus | 10% |
I.
| בלי ראש ה־metatarsus | 5% |
II.
ד.של שלוש או ארבע אצבעות, פרט לבוהן
| עם ראש ה־metatarsus | 15% |
I.
| בלי ראש ה־metatarsus | 10% |
II.
| Hallux valgus חד־צדדית קשה | 5% |
(2)
| Hallux rigidus חד־צדדית קשה | 10% |
(3)
(4)אצבע פטיש
| אצבע בודדת | 0% |
א.
| בכל האצבעות, חד־צדדית ומבלי pes cavus | 10% |
ב.
| המצב שלאחרי ניתוח של Hallux valgus כשהוא מלווה בהרחקת ראש ה־metatarsus | 10% |
(5)
| מצב שלאחרי ניתוח Hallux valgus תוך כדי שמירת ראש ה־metatarsus | 5% |
(6)
51.שרירי הגפיים התחתונים
(1)פציעת קבוצת השרירים Pyriformis, Gamellus, Obturator, Quadratus fem.
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(2)Gluteus maximus, Medius, Minimus
| בצורה בינונית | 20% |
א.
| בצורה ניכרת | 30% |
ב.
| בצורה קשה | 50% |
ג.
(3)Illio-psoas, Pectineus
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(4)Adductor longus, Brevis, Magnus, Gracilis
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(5)Sartorius, Rectus femoris, Vastus externus, intermedius-internus, tensor fasciae latae
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(6)Semitendinosus, Biceps femoris, Semi-membranosus
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
(7)Tibialis anterior, Extensor digit. longus, Peroneus tertius
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 10% |
ב.
| בצורה קשה | 20% |
ג.
(8)Triceps surae, Tibialis posterior, Peroneus longus, Flexor hallucis longus, Flexor digit., Longus, Popliteus
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 20% |
ג.
(9)Extensor hallucis brevis, Extensor digit. brevis, Interossei
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 10% |
ב.
| בצורה קשה | 20% |
ג.
(10)Flexor digit. brevis, Abductor hallucis, Quadratus plantae, Adductor hallucis, Flexor hallucis
| בצורה בינונית | 10% |
א.
| בצורה ניכרת | 20% |
ב.
| בצורה קשה | 30% |
ג.
פרק שישי: ליקויי ראיה, פציעות ומחלות עיניים
52.ליקויים בכושר הראייה והגבלת שדה הראייהתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשנ״ו, תשע״ב
(1)ליקויים בכושר הראייה (חדות הראייה נמדדת עם תיקון אופטי מלא).
לוח קביעת אחוזי הנכות לפי חדות הראייה (להלן – הלוח)
| חדות הראיה | א | ב | ג | ד | ה | ו | ז | ח | ט | י | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 6/6 | 6/9 | 6/12 | 6/15 6/18 | 6/21 6/24 | 6/30 6/36 | 6/60 | 3/60 | 1/60 | NLP | ||
| (1) | 6/6 | 0 | 0 | 0 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 |
| (2) | 6/9 | 0 | 0 | 5 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 |
| (3) | 6/12 | 0 | 5 | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |
| (4) | 6/15 6/18 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 | 40 | 45 |
| (5) | 6/21 6/24 | 10 | 10 | 15 | 25 | 30 | 40 | 40 | 45 | 50 | 55 |
| (6) | 6/30 6/36 | 15 | 15 | 20 | 30 | 40 | 50 | 55 | 60 | 65 | 70 |
| (7) | 6/60 | 20 | 20 | 25 | 30 | 40 | 55 | 70 | 75 | 80 | 90 |
| (8) | 3/60 | 25 | 25 | 30 | 35 | 45 | 60 | 75 | 90 | 90 | 95 |
| (9) | 1/60 | 30 | 30 | 35 | 40 | 50 | 65 | 80 | 90 | 100 | 100 |
| (10) | NLP | 30 | 30 | 40 | 45 | 55 | 70 | 90 | 95 | 100 | 100 |
המספרים שבשורות המאוזנות והמסומנות במספרים (1) עד (10) מציינים את חדות ראייה של עין אחת, והמספרים שבטורים המאונכים והמסומנים באותיות א׳ עד י׳ – את חדות הראייה של העין השניה. המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות.
(2)הגבלת שדה הראייה
| הבדיקה לצורך תקנת משנה זו תיעשה במכשיר ועל פי השיטה המקובלת והמתאימה לעניין; אם על פי הקריטריונים של מכשיר שדה הראייה, תרשים שדה הראייה אינו אמין, גם בבדיקה חוזרת, תיקבע נכות בהתאם לממצאים הקליניים הכוללים – | בעין אחת | בשתי עיניים |
| אבדן של פחות מרביע שדה הראייה | 0% | 0% |
I
IIאבדן של רביע שדה הראייה
| אפי (נזאלי) עליון | 0% | 0% |
(1)
| רקתי (טמפוראלי) עליון | 5%* | 15% |
(2)
| אפי תחתון | 5%* | 15% |
(3)
| רקתי תחתון | 10% | 25% |
(4)
| אפי תחתון עין אחת, ורקתי תחתון עין שנייה | 30% |
(5)
IIIאבדן מחצית שדה הראייה
| עליונה | 10% | 30% |
(1)
| פנימית | 10% | 25% |
(2)
| הומונימית, ימנית או שמאלית מוחלטת | 60% |
(3)
| חיצונית | 20% | 50% |
(4)
| תחתונה | 20% | 65% |
(5)
IVצמצום היקפי של שדה הראייה – הנכות תיקבע לפי קוטר שדה הראייה:
| מעל 80 מעלות | 0% | 0% |
(1)
| 61 עד 80 מעלות | 0% | 5% |
(2)
| 41 עד 60 מעלות | 5% | 20% |
(3)
| 20 עד 40 מעלות | 10% | 40% |
(4)
| פחות מ־20 מעלות | 30% | 100% |
(5)
בפרט משנה (2)IV, ”קוטר שדה הראייה“ – ממוצע הקוטר האנכי והרוחבי.
53.עקירת עין או שינוי במנח העיןתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| מצב אחרי עקירת עין אחת או הצטמקות העין (PHTHISIS). בחישוב אריתמטי נוסף על אחוזי נכות לפי הלוח | 5% |
(1) (א)
| פגמים בעין עיוורת – פזילה של 15 מעלות לפחות, עיוות קשה בעפעפיים כולל צניחת עפעף (PTOSIS) המהווה פגם קוסמטי קשה, בחישוב אריתמטי נוסף על אחוזי נכות לפי הלוח | 5% |
(ב)
לא יינתנו אחוזי נכות בגין יותר מפגם אחד מהפגמים (א) ו־(ב); בפרט זה, ”עין עיוורת“ – חדות ראיה מתוקנת של 1/60 ומטה.
| מצב אחרי עקירת שתי העיניים | 100% |
(2)
| בלט עין (EXOPHTHALMUS) | בעין אחת | בשתי עיניים |
(3)
| קל או בינוני | 0% | 0% |
I
| קשה – המהווה פגם קוסמטי ניכר או הגורם לסימני חשיפה בקרנית | 10% | 15% |
II
| ENOPHTHALMUS כולל PSEUDOPTOSIS | בעין אחת | בשתי עיניים |
(4)
| קל או בינוני | 0% | 0% |
I
| קשה – המהווה פגם קוסמטי ניכר | 10% | 15% |
II
54.מצב שלאחר הוצאת גוף זר מפנים העין או לאחר פציעה חודרת בעיןתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
הנכות תיקבע לפי הפגימות שגרמה הפציעה.
55.עפעפיים ולחמיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| צניחת עפעף (PTOSIS) – מידת הצניחה תיקבע במבט לפנים, לפי המרחק בין שפת העפעף העליון לבין רפלקס האור באישון (MARGINAL REFLEX DISTANCE) | בעין אחת | בשתי עיניים |
(א)
| גדול מ־2.5 מ״מ | 0% | 0% |
I
| 2.5 מ״מ ופחות אך לא מכסה את האישון | 10%* | 10%* |
II
| הפרש של 2 מ״מ ויותר בגובה שפת העפעף העליון בין העיניים | 10%* |
III
| אישון מכוסה עד למרכז אך מאפשר ראייה בהטיית ראש | 15% | 30% |
IV
| צניחה מלאה – ראייה אפשרית בהרמה ידנית של העפעף | 25% | 50% |
V
לא יינתנו במקביל אחוזי נכות בגין פסקאות I עד V בעבור אותה העין.
(ב)אקטרופיון או אנטרופיון
| קל או בינוני | 0% | 0% |
I
| קשה – המלווה בסימנים של נזק ללחמית התחתונה או לקרנית | 10% | 15% |
II
(ג)לגופטלמוס
| קל או בינוני | 0% | 0% |
I
| קשה – הגורם לסימני חשיפה בקרנית (קרטיטיס מחשיפה) | 10% | 15% |
II
לא יינתנו במקביל אחוזי נכות בגין פרט 53(3).
(ד)דלקת כרונית בעפעף או בלחמית או עין יבשה
| קלה או בינונית | 0% | 0% |
I
| קשה – המלווה בסימנים של נזק לקרנית או ללחמית הטרסלית | 10% | 15% |
II
(ה)חוסר בעפעף או צלקות בעפעף – דרגת הנכות תיקבע על פי פרט 75(2)
בפרט זה, לא יינתנו אחוזי נכות בגין סעיפים קטנים (ב) עד (ד), במקביל.
56.דרכי הדמעותתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| היצרות קלה של דרכי הדמעות, הפרעות בלתי ניכרות | 0% |
(1)
| בעין אחת | בשתי עיניים |
| חסימה במערכת ניקוז הדמעות המלווה בדמעת חיצונית והמוכחת בבדיקת עזר | 5%* | 10%* |
(2)
(3)(נמחק)
(4)(נמחק)
57.תנועות העינייםתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| Heterophoria או חולשת קונברגנציה הגורמים להפרעות תפקודיות | 10% |
(1)
(2)פזילה (HETEROTROPIA)
| של 15 P.D (פריזם דיופטר) לפחות ובלא כפילות ראייה (דיפלופיה) | 10% |
I
IIעם כפילות ראייה –
| במבט למעלה | 10% |
(א)
| במבט למטה או לצדדים | 15% |
(ב)
| במבט לפנים | 20% |
(ג)
הנכות בפרט זה תיקבע על פי מדידות הפזילה או התפקוד הדו־עיני; במקרים שקיימת כפילות ראייה בכמה כיווני מבט, הנכות תיקבע לפי כיוון המבט המקנה את שיעור הנכות הגבוה יותר.
58.גלאוקומה ולחץ תוך עיני מוגברתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
גלאוקומה ולחץ תוך עיני מוגבר – דרגת הנכות תיקבע לפי ההגבלה בשדה הראייה והליקוי בכושר הראייה.
59.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
(בוטל)
60.גרענת Trachomaתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
גרענת – דרגת נכות תיקבע לפי פרט 55(ד).
61.כתמי קרניתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| כתמי קרנית – | בעין אחת | בשתי עיניים |
(א)הגורמים לליקוי בחדות הראייה המזכה בנכות – הנכות תיקבע לפי חדות הראייה בלבד
| בקוטר של 2 מ״מ ומעלה, בארבעת המילימטרים המרכזיים של הקרנית, שאינם גורמים לליקוי בראייה המזכה בנכות | 5% | 10% |
(ב)
| שאינם עונים לאמור בפרטי משנה (א) ו־(ב) | 0% | 0% |
(ג)
62.עדשהתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| בעין אחת | בשתי עיניים |
| אבדן אקומודציה (למעט פרסביופיה) | 5% | 5% |
(א)
לא יוקנו אחוזי נכות בגין פרט משנה (א) אם הפגם נוצר לאחר גיל 45.
| מצב לאחר השתלת עדשה תוך עינית | 0% | 0% |
(ב)
| תת־נקע (סוב־לוקסציה) | 5% | 10% |
(ג)
| חוסר עדשה או נקע (דיסלוקציה) של העדשה | 10% | 15% |
(ד)
(ה)ירוד (קטרקט) – דרגת הנכות תיקבע לפי הליקוי בכושר הראייה
63.אישוןתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| אישון רחב או מעוות (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) – | בעין אחת | בשתי עיניים |
| אישון המתכווץ באור לקוטר של 5 מ״מ או פחות | 0%* | 0%* |
(א)
| אישון המתכווץ באור לקוטר העולה על 5 מ״מ | 5%* | 10%* |
(ב)
64.קשתיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| קולובומה של הקשתית (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) – | בעין אחת | בשתי עיניים |
| קטנה או מוסתרת על ידי העפעף | 0%* | 0%* |
(א)
| גדולה ולא מוסתרת על ידי העפעף | 5%* | 10%* |
(ב)
לא יינתנו אחוזי נכות בגין פרט 63 ופרט זה במקביל.
65.ענבית: דלקת הענבית UVEITISתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| בעין אחת | בשתי עיניים |
| דרגת הנכות תיקבע לפי הליקויים שנוצרו כתוצאה מדלקת הענבית | [צ״ל: 0%] | 0% |
66.זגוגיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| בעין אחת | בשתי עיניים |
(א)עכירות בזגוגית (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) –
| קלה או בינונית | 0% | 0% |
I
| קשה | 5%* | 10% |
II
| מצב לאחר כריתת זגוגית (קדמית או אחורית) (בנוסף לליקוי בחדות הראייה) | 0% | 0% |
(ב)
67.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
(בוטל)
68.רשתיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב
| בעין אחת | בשתי עיניים |
| מצב לאחר טיפול מוצלח בהיפרדות הרשתית | 0%* | 0%* |
(א)
| רטינופתיה מכל סוג | 0%* | 0%* |
(ב)
| עיוורון לילה המוכח בבדיקות אלקטרו־פיזיולוגיות | 10%* |
(ג)
הנכות לפי פרטי משנה (א) ו־(ב) תיקבע לפי הליקוי בחדות הראייה או בשדה הראייה.
פרק שביעי: מחלות אף, פה, אוזן וגרון
69.אףתיקון: תשנ״ח
(1)שינויים בצורת האף החיצוני –
| בצורה קלה ללא הפרעות בנשימה | 0% |
א.
ב.בצורה ניכרת עם הפרעות בנשימה או חסר של חלק מהאף:
| נחיריים לא גלויים | 20% |
ג.חסר אף כולו או חלקו:
| נחיריים גלויים | 30% |
(2)הפרעות בנשימה דרך האף כתוצאה משינויים בחלל האף כולל: sinusitis, allergic & vasomotor rhinitis; atrophic rhinitis
| הפרעה קלה עד בינונית | 0% |
א.
| הפרעה ניכרת, חסימה מוחלטת חד־צדדית קבועה | 10% |
ב.
| חסימה מוחלטת דו־צדדית קבועה | 20% |
ג.
(3)אובדן חוש הריח והטעם
| אובדן חוש הריח או חוש הטעם | 0% |
א.
| אובדן חוש הריח והטעם | 5% |
ב.
70.חךתיקון: תשנ״ח
חך ובית הבליעה
(1)ליקויים בחך הרך
| בצורה קלה | 10% |
א.
| בצורה קשה עם ליקויים ניכרים בדיבור | 20% |
ב.
(2)חסר בחך הקשה
| איבוד פחות ממחצית | 10% |
א.
| איבוד מחצית או יותר | 20% |
ב.
(3)הלוע (pharynx)
| דלקת כרונית בצורה בינונית עם גירוי קבוע | 0% |
א.
| דלקת כרונית בצורה ניכרת עם קשיים קבועים בבליעה | 5% |
ב.
| הפרעה קשה בבליעה שמחייבת שימוש בזונדה | 20% |
ג.
71.לארינקס, מיתרי הקול וקנה (larynk & vocal cords, trachea)תיקון: תשנ״ח
(1)הפרעות בדיבור כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח של לארינקס ו/או קנה
| צרידות לא קבועה (אינטרמיטנטית) | 0% |
א.
ב.צרידות קבועה
| בצורה קלה עד בינונית, הדיבור ברור | 5% |
(1)
| בצורה ניכרת, אין קשיים בקליטת הדיבור | 10% |
(2)
| בצורה קשה, הגורמת לקשיים לזולת בהבנת הדיבור או קליטתו | 20% |
(3)
| איבוד קול (aphonia) ללא טראכאוסטומיה | 30% |
(4)
(2)הפרעות בנשימה
| בצורה קלה, ללא השפעה על תפקודי ריאות | 5% |
א.
ב.עם השפעה על תפקודי הריאות – דרגת הנכות תיקבע בהתאם לחומרת הליקוי התפקודי לפי פרט 5(1)
| טראכאוסטומיה קבועה (כולל אפוניה) (permanent tracheostomy) | 50% |
ג.
72.אוזניים
(1)ליקוי שמיעה
אחוזי הנכות בליקוי שמיעה ייקבעו לפי הלוח הבא:
לוח אחוזי הנכות לפי מדידה אודיומטרית:
| הפחתת כושר השמיעה בדציבלים | א | ב | ג | ד | ה | ו | ז | ח | ט | י | י״א | י״ב | י״ג | י״ד | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 15 20 | 21 25 | 26 30 | 31 35 | 36 40 | 41 45 | 46 50 | 51 55 | 56 60 | 61 65 | 66 70 | 71 75 | 76 80 | למעלה מ־80 | ||
| 1 | 15–20 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 10 | 10 | 10 | 10 |
| 2 | 21–25 | 0 | 5 | 5 | 5 | 5 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 15 | 15 |
| 3 | 26–30 | 0 | 5 | 10 | 10 | 10 | 10 | 10 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 20 |
| 4 | 31–35 | 0 | 5 | 10 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 |
| 5 | 36–40 | 5 | 5 | 10 | 15 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 20 | 25 | 25 | 25 | 25 |
| 6 | 41–45 | 5 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 25 | 25 | 25 | 25 | 25 | 30 | 30 |
| 7 | 46–50 | 5 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 |
| 8 | 51–55 | 5 | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 30 | 35 | 35 | 35 | 35 | 35 |
| 9 | 56–60 | 5 | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 | 35 | 40 | 40 | 40 | 40 |
| 10 | 61–65 | 5 | 10 | 15 | 20 | 20 | 25 | 30 | 35 | 35 | 40 | 40 | 40 | 45 | 45 |
| 11 | 66–70 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 30 | 35 | 40 | 40 | 45 | 45 | 45 | 50 |
| 12 | 71–75 | 10 | 10 | 15 | 20 | 25 | 25 | 30 | 35 | 40 | 40 | 45 | 50 | 50 | 50 |
| 13 | 76–80 | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 | 40 | 45 | 45 | 50 | 55 | 55 |
| 14 | למעלה מ־80 | 10 | 15 | 20 | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | 50 | 55 | 60 |
המספרים שבשורות המאוזנות המסומנות במספרים 1–14 מציינים את הפחתת כושר השמיעה בדציבלים באוזן אחת והמספרים שבטורים המאונכים המסומנים באותיות א׳–י״ד באוזן השניה.
האחוזים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה.
בקביעת אחוזי הנכות עבור הפחתת השמיעה יש לקחת בחשבון ירידת כושר השמיעה הממוצע בתדירויות הדיבור של 500–1000–2000 מחזורים בשניה.
(2)אוזן חיצונית
| חוסר אפרכסת אחת | 10% |
א.
| חוסר שתי האפרכסות | 20% |
ב.
ג.דלקת האוזן החיצונית
| ישנן החמרות נדירות והפרשה | 5% |
I.
| ישנן החמרות תכופות וקשות עם הפרשה מרובה או היצרות תעלת האוזן החיצונית | 10% |
II.
(3)אוזן תיכונה
א.צלקת ושקע בעור התוף או מצב שלאחר ניתוח ב־Processus Mastoideus – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקוי השמיעה.
ב.מצב לאחר ניתוח רדיקלי
| החלל יבש | 0% |
I.
| קיימת הפרשה קבועה | 10% |
II.
ג.דלקת כרונית של האוזן התיכונה עם הפרשה מוגלתית ללא פגיעה בעצם
| חד־צדדית | 10% |
I.
| דו־צדדית | 15% |
II.
ד.המצב כמו בסעיף קטן (3) ג, קיימת פגיעה בעצם
| חד־צדדית | 20% |
I.
| דו־צדדית | 25% |
II.
לאחוזי הנכות שנקבעו בהתאם לסעיף קטן (3) ב, ג, ד, יש להוסיף את אחוזי הנכות שייקבעו עבור ליקויי שמיעה.
(4)אוזן פנימית
א.פגיעה בחלק הקוכלארי
אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקויי השמיעה
ב.פגיעה בחלק הוסטיבולרי
| בצורה קלה (קיימת סחרחורת, בחילה) | 10% |
I.
| בצורה בינונית – ישנם סימנים אוביקטיביים כגון ניסטגמוס רפלקסים פתלוגיים | 20% |
II.
| בצורה קשה – ישנם סימנים וסטיבולריים אוביקטיביים ספונטניים | 40% |
III.
| בצורה חמורה – הדורשת ריתוק למיטה | 100% |
IV.
ג.מחלת Menière
אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לנזק בחלק הוסטיבולרי והקוכלארי על־ידי צירוף של אחוזי הנכות לפגימות אלה.
ד.חבלה אקוסטית (עם עקומת שמיעה אופיינית)
| ללא רעש ובלי הפחתת השמיעה בתדירויות הדיבור | 0% |
I.
| עם רעש תמידי באוזניים בלי הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור | 10% |
II.
III.כשקיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור, יש להוסיף את אחוזי הנכות שנקבעו לליקויי השמיעה בהתאם לתקנה 12 לתקנות אלו.
פרק שמיני: חלל הפה, לסתות ושיניים
תיקון: תשע״ו
73.לסתותתיקון: תשע״ו
(1)לסת עליונה
א.שבר הלסת העליונה עם העתקה (Displacement)
| בצורה קלה, המנשך תקין | 0% |
I.
| בצורה בינונית עם הפרעה קלה במנשך | 10% |
II.
| בצורה קשה עם הפרעות ניכרות במנשך | 20% |
III.
ב.אי־התאחות (Non union) של הלסת העליונה
| בצורה קלה עם הפרעות קלות במנשך | 10% |
I.
| בצורה בינונית | 20% |
II.
| בצורה קשה עם הפרעות קשות במנשך | 30% |
III.
ג.אבדן המכתשית (Prccessus alveolaris ossis maxillae superioris)
| לאורך מחצית הלסת העליונה | 10% |
I.
| לאורך כל הלסת | 20% |
II.
(ד)אבדן לסת עליונה
| אבדן חלקי | 30% |
(I)
| אבדן חצי לסת | 50% |
(II)
| אבדן לסת שלמה | 100% |
(III)
(2)לסת תחתונה
א.פריקה זמנית
| בצורה קלה, המופיעה לעתים רחוקות ללא הפרעה בלעיסה או במנשך | 0% |
I.
| בצורה בינונית, המופיעה לעתים תכופות עם הפרעות קלות בלעיסה | 10% |
II.
| בצורה קשה, המופיעה עם כל פתיחת הפה והפרעות קשות בלעיסה | 20% |
III.
ב.הגבלות התנועות בפרק הטמפורו–מנדיבולרי (Temporo-mandibularis)
| בצורה קלה: פתיחת הפה אפשרית רק בין 3.5 ועד 2.5 ס״מ | 10% |
I.
| בצורה בינונית: פתיחת הפה אפשרית פחות מ־2.5 ועד 1.5 ס״מ | 20% |
II.
| בצורה קשה: פתיחת הפה אפשרית פחות מ־1.5 ס״מ | 40% |
III.
| איבוד כל הלסת התחתונה, כולל הפרקים, ללא תקנה | 100% |
(ג)
ד.איבוד חצי הלסת
| איבוד חצי הלסת התחתונה, כולל פרק אחד ללא תקנה | 50% |
I.
| איבוד חצי הלסת התחתונה, הפרקים נשארו | 40% |
II.
ה.איבוד ענף עולה או חלק ממנו יחד עם החלק הקונדילרי של המפרק הטמפורו–מנדיבולרי
| מצד אחד | 30% |
I.
| משני הצדדים | 50% |
II.
ו.איבוד ענף עולה או חלק ממנו, הקונדיל קיים
| מצד אחד | 10% |
I.
| משני הצדדים | 20% |
II.
ז.איבוד המכתשית בלא הפסקת הרציפות
| מצד אחד | 10% |
I.
| משני הצדדים | 20% |
II.
ח.איבוד ה־CONDYLE
| מצד אחד | 10% |
I.
| משני הצדדים | 30% |
II.
ט.(נמחקה)
(3)תת־פעילות (היפופונקציה) של בלוטות הרוק בעקבות גידולים בבלוטות הרוק והטיפול בהן, או דלקות חוזרות בבלוטות אלה [על פי תוצאות מעבדה (סיאלומטריה)]
| קלה – הפרשת רוק קטנה מ־0.2 מ״ל לדקה וגדולה מ־0.15 מ״ל לדקה | 10% |
(I)
| בינונית – הפרשת רוק קטנה מ־0.15 מ״ל לדקה וגדולה מ־0.1 מ״ל לדקה | 30% |
(II)
| קשה – הפרשת רוק קטנה מ־0.1 מ״ל לדקה | 50% |
(III)
(4)חלל הפה
(א)מחלות שלפוחיות וכיביות כרוניות או חוזרות של חלל הפה (3 מקרים בשנה האחרונה לפחות)
| קלה | 0% |
(I)
| בינונית | 20% |
(II)
| קשה | 50% |
(III)
לעניין פרט משנה זה, ”מקרה“ – התקף הנמשך יותר מ־14 ימים
(ב)כאבים תכופים, כרוניים, שמקום בשרירי הפנים, חלל הפה או הלסתות (כולל המפרקים)
| בצורה בינונית | 0% |
(I)
| בצורה קשה עם ממצאים אובייקטיבים שלא מגיבים לטיפול | 10% |
(II)
(ג)אבדן או חוסר מולד של רקמה רכה באזור חלל הפה, הפנים והלסתות – דרגת הנכות תיקבע לפי פרט משנה 75(2);
(5)לשון
(א)איבוד פחות ממחצית הלשון –
| בלא השפעה בולטת על הדיבור והבליעה | 10% |
(I)
| עם השפעה בולטת על הדיבור והבליעה | 20% |
(II)
(ב)איבוד מחצית הלשון או יותר מכך –
| בלא איבוד מוחלט של הדיבור והבליעה | 40% |
(I)
| עם איבוד מוחלט של הדיבור והפרעה ניכרת בבליעה | 60% |
(II)
74.שינייםתיקון: תשע״ו
(1)אבדן שיניים בלא אפשרות להתקין תותבת מכל סיבה שהיא (מקומית או מערכתית):
| כל השיניים | 40% |
א.
| כל השיניים של הלסת העליונה | 20% |
ב.
| כל השיניים של הלסת התחתונה | 20% |
ג.
(ד)אבדן שן בודדת –
| שאינה ניתנת לשיקום | 0.50% |
(I)
| הניתנת לשיקום | 0.25% |
(II)
לעניין זה, ”שן“ – שן טבעית שיש לה כותרת שלמה או חלקית לרבות שן סתומה או שן מכוסה בכתר, או שן בנויה על שורש.
ה.באבדן מספר שיניים – אחוזי הנכות ייקבעו ע״י צירוף אריטמטי של אחוזי הנכות לפי פרט משנה (1)ד.
ו.באבדן שן מלאכותית, לרבות שן בגשר או בתותבת חלקית שנאבדה ביחד עם שן או שיניים טבעיות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעים לשן טבעית.
ז.אבדן תותבת שלימה או חלקית, או חלק של השיניים המלאכותיות שבה, או נזק לגשר קבוע ללא אבדן שיניים טבעיות, אינו מזכה אחוזי נכות.
ח.באבדן שיניים עם אפשרות התקנת תותבת, אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעה בהתאם לפרט משנה (1)(א, ב, ג).
(ט)באבדן כל השיניים בלא אפשרות החדרת שתלים (אפילו לא לאחיזת תותבת) מוכח על פי מדידות באמצעות הדמיה של C.T –
| לכל הפה | 30% |
(I)
| לכל לסת | 15% |
(II)
(י)באבדן שיניים עם אפשרות להתקנת תותבת קבועה (שתלים או כתרים) –
| לכל הפה | 10% |
(I)
| לכל הלסת (העליונה או התחתונה) | 5% |
(II)
פרק תשיעי: צלקות, מחלות ופגימות בעור
75.צלקות
(1)צלקות בגוף
| שאינן מפריעות, אינן מכערות וצלקות שאינן גורמות להתרופפות קיר הבטן | 0% |
א.
| מכאיבות או מכערות | 10% |
ב.
| נרחבות באזורים מרובים | 20% |
ג.
ד.המלוות בהתרופפות קיר הבטן והדורשות שימוש בחגורה אורטופדית, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 19.
ה.מחוברות לרקמות או אברים, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלת התנועות או הפגיעות באברים אליהם מחוברות הצלקות.
(2)צלקות הפנים והצואר
| שטחיות ובלתי מכערות | 0% |
א.
| מכערות או הגורמות לשינוי צורת העפעפיים, האף, השפתיים, האוזניים | 10% |
ב.
| רחבות עם כיעור ניכר | 20% |
ג.
| רחבות או הגורמות לשינויים בולטים בצורת הפנים | 30% |
ד.
| הגורמות לשינויים בצורת הפנים המעוררים דחיה | 50% |
ה.
76.
| Alopecia areata | 0% |
77.
| Alopecia Universalis | 20% |
78.
Ulcus tropicum
| ההפרעות בלתי ניכרות | 10% |
(1)
| ההפרעות בינוניות | 20% |
(2)
| ההפרעות ניכרות | 30% |
(3)
79.
Acne conglobata, Acne vulgaris
| בצורה קלה ומוגבלת | 0% |
(1)
| בצורה בינונית, הצורה הפוסטולרית על שטח רחב | 10% |
(2)
| הצורה הקשה עם היווצרות Keloids המעוררים דחיה | 20% |
(3)
80.
Eczema כרונית
| ההפרעות בלתי ניכרות | 0% |
(1)
| ההפרעות קלות | 10% |
(2)
| ההפרעות בינוניות | 20% |
(3)
| בצורה קשה, ההפרעות כלליות ניכרות ומעוררות דחיה | 30% |
(4)
81.
Lupus erythematosus discoid form
| בצורה קלה | 0% |
(1)
| בצורה בינונית | 10% |
(2)
| בצורה קשה | 20% |
(3)
82.
Callositas; Verrucae plantares
| בצורה קלה | 0% |
(1)
| בצורה קשה, הפרעות בהליכה | 10% |
(2)
83.
Dermatitis
Dermatitis מכל הסוגים פרט ל־Dermatitis actinica או X-Ray Dermatitis – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 80.
84.
Dermatitis actinica
אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 81.
85.
X-Ray Dermatitis
אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75.
86.
Erysipelas recidivans
| בצורה קלה, 1–6 התקפים לשנה | 10% |
(1)
| בצורה בינונית, לפחות התקף אחד לחודש | 20% |
(2)
(3)בצורה קשה: יותר מהתקף אחד לחודש ובצורה של Elephantiasis nostras
| ברגל אחת | 30% |
א.
| בשתי הרגליים | 50% |
ב.
87.שחפת העור
(1)במצב של פעילות התהליך
| בצורה קלה, שינויים מוגבלים | 30% |
א.
| בצורה קשה, שינויים נרחבים | 50% |
ב.
(2)במצב של יציבות
| בצורה קלה, השינויים מוגבלים | 10% |
א.
| בצורה קשה, השינויים נרחבים | 20% |
ב.
(3)שחפת העור שנתרפאה
נשארו צלקות בלבד – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75.
88.
| Erythema induratum Bazin | 20% |
89.
Pemphigus vulgaris
| בשלב החריף הדורש אשפוז | 100% |
(1)
| בשלב של רמיסיה | 50% |
(2)
90.
Leishmaniasis
| בשלב פעיל עם כיבים מרובים | 20% |
(1)
| בשלב פעיל עם כיבים בודדים | 10% |
(2)
(3)צלקות לאחר Leishmaniasis – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75.
פרק עשירי: מוגבלות שכלית התפתחותית
תיקון: תשמ״ד, תשע״ט־3
91.תיקון: תשמ״ד, תשע״ט־3
| מוגבלות שכלית התפתחותית גבולית (מנת משכל 70 עד 79) | 20% |
(1)
| מוגבלות שכלית התפתחותית קלה (מנת משכל 55 עד 69) | 40% |
(2)
| מוגבלות שכלית התפתחותית בינונית (מנת משכל 40 עד 54) | 65% |
(3)
| מוגבלות שכלית התפתחותית קשה (מנת משכל 30 עד 39) | 75% |
(4)
| מוגבלות שכלית התפתחותית חמורה (מנת משכל 0 עד 29) | 100% |
(5)
פרק אחד עשר: עייפות כרונית
תיקון: תשפ״ב
92.תיקון: תשפ״ב
תסמונת פיברומיאלגיה (Fibromyalgia) או תסמונת תשישות כרונית (Chronic Fatigue Syndrome), הכוללות כאבים או עייפות:
| ברמיסה, בלא הפרעות בתפקוד | 0% |
(1)
| עם סימנים קליניים הגורמים להפרעה קלה בתפקוד | 10% |
(2)
| עם סימנים קליניים בחומרה קלה, כמו כן קיימת הפרעה בינונית בתפקוד | 20% |
(3)
| עם סימנים קליניים בחומרה בינונית, כמו כן קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד | 30% |
(4)
| עם סימנים קליניים בחומרה קשה המצריכים טיפול רפואי קבוע, כמו כן קיימת הפרעה קשה בתפקוד | 40% |
(5)
(6)במקרים שבהם אחוז הנכות בשל אחת או יותר מהפגימות הנלוות לתסמונת גבוה מ־40%, ייקבע שיעור הנכות מכוח סעיף זה על פי אחוז הנכות הגבוה מבין הפגימות הנלוות לתסמונת ששיעורן עולה על 40% נכות.
הערות:
(1)לא ייקבעו אחוזי נכות בשל פרט ליקוי זה ובשל פגימות הנלוות לתסמונת, במקביל;
(2)לעניין פרט זה, ”פגימות נלוות לתסמונת“ – לרבות מעי רגיז, שלפוחית רגיזה, הפרעות בשינה, פגיעה בריכוז ובזיכרון, דיכאון וכאבי גוף, לרבות כאבי ראש, כאבי גוף מפושטים ו־TMJ.
חלק ב׳ – מחלות מקצוע
פרק ראשון: הרעלות ומחלות עור
1.תיקון: תש״ך־2
הרעלות
הרעלת זרניך, ניקל, ניקל קרבוניל, קדמיום ותרכובותיו, כרום, עופרת, פלואור, מנגן, כספית, זרחן בריליאום, תליום, תחמוצת־הפחמן, בנצול וההומולוגים שלו, פחמן דו־גפריתי, תכשירי ניטרו ואמינו של בנצול, הרעלה על ידי תכשירים הלוגנים של הפחמנים המימניים – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות כתוצאה מהרעלה.
2.
מחלות עור
הנגרמות על ידי אבק, נוזלים, חמרים יציבים או גזים – Occupational dermatoses
| ישנו גורם ידוע; אין הפרעות בהעדר של מגע עם הגורם | 0% |
(א)
| ישנו גורם ידוע; הפרעות ממושכות וחוזרות גם ללא מגע עם הגורם | 10% |
(ב)
| ישנו גורם ידוע; הפרעות ניכרות | 20% |
(ג)
| ישנו גורם ידוע; הפרעות ניכרות ברוב חלקי הגוף | 30% |
(ד)
פרק שני: מחלות מידבקות ושאר המחלות המקצועיות
3.תיקון: תש״ך־2
מחלה המועברת לאדם מכל חי שאיננו אדם – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה.
4.תיקון: תש״ך־2, תשל״א־2
הופעות אלרגיות כתוצאה מחיסון נגד כלבת – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה.
5.
שחפת
(1)שחפת הריאות
(א)שחפת פעילה –
| שחפת פעילה (Unstable) הדורשת טיפול | 100% |
(1)
| שחפת שפעילותה בספק, או שחפת בצורה כרונית עם הפרשה של מתגי קוך בתרבית בלבד ובהפסקות גדולות, קיים כושר פעולה מוגבל | 75% |
(2)
(ב)שחפת בלתי פעילה –
| בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה | 50% |
(1) (א)
| בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ־1 style="font-family: Arial;">⁄3 של שטח הריאה, או שינויים פיברוטיים רחבים | 60% |
(ב)
| בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד. קיימים מזמן לזמן שטפי־דם בלתי ניכרים | 70% |
(ג)
| בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר, קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור Cor pulmonale או שטפי דם חדירים ניכרים Pulmonale | 80% |
(ד)
| שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה (Stable arrested) | 30% |
(2) (א)
| שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ־1 style="font-family: Arial;">⁄3 של שטח הריאה או שינויים פיברוטיים רחבים | 40% |
(ב)
| שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד לתקופה של חמש שנים לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד. קיימים מזמן לזמן שטפי־דם | 50% |
(ג)
| שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד לתקופה של חמש שנים לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר. קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור הדם (Cor pulmonale) או שטפי־דם ניכרים | 70% |
(ד)
| שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered), קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה | 10% |
(3) (א)
| שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered). שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ־1 style="font-family: Arial;">⁄3 של שטח הריאה או שינויים פיברוטיים רחבים | 20% |
(ב)
| שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered). שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד, קיימים מזמן לזמן שטפי־דם בלתי ניכרים | 30% |
(ג)
| שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered). שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר. קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור הדם (Cor pulmonale) או שטפי־דם תדירים וניכרים | 60% |
(ד)
| שנרפאה לאחר ניתוח טורקופלסטי של פחות מ־5 צלעות | 5% |
(4) (א)
| שנרפאה לאחר ניתוח טורקופלסטי חד־צדדי או דו־צדדי של יותר מ־5 צלעות | 10% |
(ב)
| שנרפאה לאחר כריתה של סגמנט | 5% |
(ג)
| שנרפאה לאחר כריתה של שטח הריאה המתאים לשטח של אונה | 10% |
(ד)
| שנרפאה לאחר ניתוח כריתה של אונה עם תוספת של טורקופלסטיקה | 15% |
(ה)
| שנרפאה לאחר כריתה של יותר מאונה אחת עם תוספת של טורקופלסטיקה | 20% |
(ו)
| שנרפאה לאחר כריתה של ריאה אחת וקיימים שינויים גם בריאה השניה | 30% |
(ז)
הערה: בסעיף קטן זה יש להוסיף לאחוזים המפורטים בו אחוזי נכות כפי שנקבעו בתוספת זו לצד כל פגימה.
(ג)שחפת בלתי פעילה שנרפאה:
| קיימת הגבלה ניכרת בכושר הנשימה על ידי התעבות רחבה של הפלוירה | 10% |
(1)
לאחוז האמור יש להוסיף אחוזי נכות כפי שנקבעו בתוספת זו לצד כל פגימה.
(2)שחפת מחוץ לריאות:
דרגת הנכות תיקבע בהתאם לפגימות במערכות השונות שהן תוצאה של מחלת השחפת.
6.
ברוצלוזיס – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.
7.
שיתוק ילדים – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.
8.
קדחת צהובה, פילאריאסיס, ליישמניוסיס, חולי רע, דבר, טרופנוזומיאזיס – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.
9.
צפדת – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.
10.תיקון: תש״ך־2
סרטן עור וכיב ממאיר של קרנית העין וסרטן הרירית של האף או הגתות הקשורות באף – בהתאם לפגימות השונות שהנן תוצאה ממחלות אלה.
11.
(1)צורנית עם שחפת – בהתאם לאחוזי הנכות של השחפת.
(2)צורנית בלעדי שחפת – בהתאם להפרעה במערכת הנשימה תוך התאמה עם אחוזי הנכות שנקבעו לגבי השחפת.
12.
אמיינתית – בהתאם להפרעה במערכת הנשימה תוך התאמה עם אחוזי הנכות שנקבעו לגבי השחפת.
13.
ירוד – בהתאם לליקויים בכושר הראייה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי ירוד כתוצאה מתאונת עבודה.
14.
מחלת קייסון – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהינן תוצאה ממחלות אלה.
15.
עוויות – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהינן תוצאה ממחלות אלה.
16.
מחלות קרינה – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהינן תוצאה ממחלות אלה.
17.תיקון: תשכ״ד
מחלות עצבים, פרקים, גידים, שרירים, כלי הדם או העצבים של הגפיים – בהתאם לפגימות במערכות אלה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו להן.
18.
בורסיטיס – תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי פגימות בברך.
19.תיקון: תשכ״ד
ליקויי שמיעה – בהתאם לליקויים בכושר השמיעה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי ליקויי שמיעה כתוצאה מתאונת עבודה.
חלק ג׳: מבחנים בנסיבות מיוחדות (בוטל)
תיקון: תשל״ד־2, תשנ״ו
חלק ד׳: פיגור שכלי (בוטל)
תיקון: תשל״ד־3, תשמ״ד
י״א באייר תשט״ז (22 באפריל 1956)
- גולדה מאירסון שרת העבודה
הנוסח בעמוד הזה הותאם מהערך תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט״ז–1956 בספר החוקים הפתוח של ויקיטקסט העברי, שנקרא ב-1 בנובמבר 2026, והוא משותף ברישיון CC BY-SA 4.0.