Skip to main content

Regulations1956

פרק שלישי 1: תסמונות נוירופסיכיאטריות in the text of תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט״ז–1956.

קשה – כאב הדורש טיפול מניעה יום־יומי בתרופות ייעודיות למשך חצי שנה לפחות, עם תגובה בלתי מספקת לשתי תרופות ייעודיות לפחות ועם תיעוד התגובה לטיפול וניטור רמות התרופות, אם נוגע לעניין40%

(III)

(ב)עצב VII‏ (FACIALIS)

קלה מאוד – סגירת עין מלאה, עיוות פנים קל בהפעלה0%

(I)

קלה – סגירת עין מלאה במאמץ, עיוות פנים בינוני בהפעלה10%

(II)

בינונית – סגירת עין חלקית, עיוות פנים קשה בהפעלה30%

(III)

קשה – בלא אפשרות לסגירת עין, עיוות פנים קשה במנוחה40%

(IV)

הערה: אחוזי נכות בשל סעיף זה ייקבעו נוסף על אחוזי הנכות בשל הליקוי בראייה

(ג)עצב X‏ (VAGUS)

אחוזי הנכות לגבי סעיף זה (כגון לגבי הפרעת בליעה או הפרעת דיבור) ייקבעו לפי הפרעה התפקודית לפי סעיף הליקוי המתאים.

(ד)עצב XI‏ (ACCESSORIUS)

קלה – שמיטת כתף קלה, קושי קל בסיבוב הראש0%

(I)

בינונית – שמיטת כתף בולטת, הטיית ראש עם הפרעה אסטטית10%

(II)

קשה – שמיטת כתף קבועה שלא מתוקנת במאמץ, הטיית ראש קבועה ובולטת20%

(III)

(ה)עצב XII‏ (HYPOGLOSSUS)

אחוזי הנכות לגבי סעיף זה (כגון לגבי הפרעת בליעה או הפרעת דיבור) ייקבעו לפי ההפרעה התפקודית לפי סעיף הליקוי המתאים.

(6)פגיעה מפושטת בעצבים היקפיים או בשרירים (פולינוירופתיה, מיופתיה)

עם הפרעה תחושתית בלבד, בלא טיפול תרופתי כרוני ייעודי לכאב נוירופתי.0%

(א)

עם הפרעה תחושתית המלווה בכאב, בלא חולשת שרירים בבדיקה הקלינית, בלא אטקסיה או הפרעה ביציבות; עם טיפול תרופתי כרוני ייעודי לכאב נוירופתי, במשך חצי שנה לפחות; כולל תיעוד של גורם רפואי על התגובה לטיפול20%

(ב)

עם הפרעה ביציבות, נטייה לנפילות על רקע אטקסיה סנסורית או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית בדרגה 4/5 ברגליים או בידיים, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית30%

(ג)

עם הפרעה קשה ביציבות, נפילות חוזרות ומתועדות על רקע אטקסיה סנסורית; או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית ברגליים בדרגה 3/5, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית ושימוש באבזרי עזר; או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית בידיים בדרגה 3/5 עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית ועם הפרעה תפקודית קשה60%

(ד)

עם חולשה פרוקסימלית או דיסטלית בידיים או ברגליים בדרגה 2/5 או מטה הגורמת להפרעה תפקודית קשה, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית, בלא הליכה עצמאית (הליכה בתמיכת הזולת, או שימוש קבוע בכיסא גלגלים)100%

(ה)

הערות:

(א)בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת EMG, בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות;

ב.במקרים של חולשה בגפיים עליונות ותחתונות גם יחד, ייקבעו אחוזי הנכות לפי הגפיים החלשות יותר.

(7)ליקויי שפה ודיבור

(א)הפרעת היגוי (דיסארטריה), גמגום או הפרעת דיבור עקב חרשות –

במידה קלה – שיבוש קל בלא פגיעה בהבנת הנאמר.10%

(I)

במידה בינונית – פגיעה משמעותית בהיגוי, הדיבור ניתן להבנה20%

(II)

במידה קשה – קושי ניכר להבין את הנאמר, או הזדקקות לאמצעי עזר או שפת סימנים.40%

(III)

(ב)אפזיה

הדיבור הספונטני פגוע קלות ומובן לזולת, לרבות עם אנומיה או פאראפאזיות בודדות, או עם פגיעה קלה בהבנת הנאמר לו; יכול לקיים תקשורת מילולית עם הזולת20%

(I)

הדיבור הספונטני פגוע אך מעביר את המסר או עם הבנת שפה לקויה אך עם מסוגלות להבין את המסר המועבר לו; יכול לקיים תקשורת מילולית מוגבלת עם הזולת60%

(II)

הדיבור ספונטני ופגוע מאוד או עם הבנת שפה לקויה במידה קשה עד כדי אי־הבנת המסרים; אינו יכול לקיים תקשורת מילולית עם הזולת100%

(III)

הערה: במקרים של פגיעה משולבת בדיבור ספונטני ובהבנת הנאמר גם יחד, ייקבעו אחוזי הנכות לפי הפגימה הקשה יותר.

(8)תנועות בלתי רצוניות

(א)פנים וצוואר

תנועות ממוקדות, מפריעות למראה החיצוני, בלא הפרעה תפקודית10%

(I)

תנועות בכמה מוקדים המפריעות לתפקוד, בלא תנועות מתמשכות30%

(II)

תנועות מתמשכות, או תנועות במספר רב של מוקדים המפריעות לתפקוד, או טיקים ווקלים מרובים40%

(III)

(ב)גפיים וגוו

תנועות קלות בגפה אחת או יותר, בלא עיוות מתמשך של הגפה ובלא הפרעה תפקודית0%

(I)

תנועות קלות בגפה אחת או יותר, בלא עיוות מתמשך של הגפה, עם הפרעה תפקודית קלה10%

(II)

תנועות בולטות בכמה מוקדים, הגורמות להפרעה תפקודית בינונית30%

(III)

תנועות מפושטות בגפיים הגורמות לעיוות מתמשך ולהפרעה תפקודית ניכרת או תנועות גוו ועיוות תנוחה מתמשך60%

(IV)

הערה: סעיף קטן זה כולל רעד, דיסטוניה, טיקים, כוריאה, מיוקלונוס (שאינו אפילפטי) וכיוצא באלה אך אינו כולל מחלת פרקינסון ופרקינסוניזם.

(9)מחלת פרקינסון ופרקינסוניזם

בצורה קלה מאוד – תסמינים וסימנים קלים בצד אחד של הגוף, בלא הגבלה תפקודית10%

(א)

בצורה קלה – איטיות בתנועות וחוסר זריזות בגפיים, עם צורך בטיפול תרופתי סימפטומטי, בלא תנודות מוטוריות (motor fluctuations) ועם הפרעה תפקודית קלה20%

(ב)

בצורה בינונית – איטיות משמעותית בתנועות או דיסקינזיות לא טורדניות ולא מפושטות, עם הפרעה תפקודית משמעותית40%

(ג)

בצורה קשה – איטיות משמעותית בתנועות הגוף, תנודות מוטוריות צפויות (predictable fluctuations), או מצבי on/off והפרעה בשיווי משקל בהליכה, עם הפרעה תפקודית ניכרת60%

(ד)

בצורה קשה – תנודות מוטוריות בלתי צפויות (random fluctuations), או דיסקינזיות טורדניות וחמורות, עם הפרעה בולטת ביציבה ונפילות, עם הפרעה תפקודית קשה מאוד80%

(ה)

כאמור בסעיף קטן (ה), בלא יכולת תפקוד עצמאית100%

(ו)

(10)אטקסיה ממקור צרבלרי או ספינלי

בצורה קלה מאד – תסמינים וסימנים קלים בצד אחד של הגוף, בלא הגבלה תפקודית10%

(א)

בצורה קלה – עם חוסר זריזות בידיים והליכה עצמאית על בסיס מעט רחב ובלא נפילות, עם הפרעה תפקודית קלה20%

(ב)

בצורה בינונית – סרבול משמעותי בתנועות הידיים והליכה עצמאית על בסיס רחב, עם הפרעה תפקודית משמעותית40%

(ג)

בצורה קשה – כאמור בסעיף קטן (ג) עם נפילות חוזרות ותלות מלאה בשימוש בעזרים, עם הפרעה תפקודית ניכרת60%

(ד)

בצורה קשה מאוד – הגבלה קשה בתפקודי הידיים, בלא הליכה עצמאית גם תוך שימוש בעזרים, בלא יכולת תפקוד עצמאית100%

(ה)

30.אפילפסיהתיקון: תשע״ו־2

(1)התקפים כפיוניים כלליים (או חלקיים עם הכללה משנית) עם פרכוסים טוניים או קלוניים, או טוניים־קלוניים או אטוניים, המלווים באבדן הכרה.

בלא התקפים במשך שנתיים0%

(א)

עד 2 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד20%

(ב)

3 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד40%

(ג)

4 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד60%

(ד)

5 עד 6 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד80%

(ה)

מעל 6 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, או אירועים חוזרים מתועדים של סטטוס אפילפטי טוני–קלוני כללי (generalized tonic-clonic status epilepticus), תוך קבלת טיפול מתועד100%

(ו)

(2)התקפים כפיוניים חלקיים מורכבים, עם שינוי במצב ההכרה אך בלא הכללה משנית, או התקפים כפיוניים כלליים מסוג absence, או התקפים כפיוניים המתרחשים דרך קבע מתוך שינה או בסמוך ליקיצה

בלא התקפים מתועדים במשך שנתיים0%

(א)

התקף אחד בחודש בממוצע, בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד20%

(ב)

2 עד 4 התקפים בחודש בממוצע, בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד40%

(ג)

5 עד 7 התקפים בחודש בממוצע, בשנה האחרונה תוך קבלת טיפול מתועד60%

(ד)

מעל 7 התקפים מתועדים בחודש בממוצע בשנה האחרונה תוך קבלת טיפול מתועד80%

(ה)

כאמור בסעיף קטן (ה) וכן אירועים חוזרים ומתועדים בשנה האחרונה של סטטוס אפילפטי בלא פרכוסים (non convulsive status epilepticus), תוך קבלת טיפול מתועד100%

(ו)

(3)התקפים כפיוניים חלקיים פשוטים בלא שינוי במצב ההכרה או myoclonic seizures קצרים

בלא התקפים מתועדים במשך שנתיים0%

(א)

עד התקף אחד בשבוע, בממוצע, בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד20%

(ב)

מעל התקף אחד בשבוע, בממוצע, בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד40%

(ג)

הערה: לצורך קביעת אחוזי נכות לפי סעיף זה נדרש תיעוד הכולל את תיאור ההתקפים, תדירות ההתקפים, סיכומי אשפוז, תוצאות בדיקות EEG (לצורכי אבחון בלבד ולא לצורך קביעת תדירות ההתקפים), בדיקות דימות, טיפול תרופתי ורמות תרופות בדם (אם נוגע לעניין).

31.עצבי הגפיים העליוניםתיקון: תשע״ו־2, תשע״ט־3

(1)פגיעה שורשית צווארית

אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים כמפורט בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן:פלג גוף דומיננטיפלג גוף לא דומיננטי
בצורה קלה20%10%

(א)

בצורה בינונית30%20%

(ב)

בצורה קשה40%30%

(ג)

פגיעה במקלעת הברכיאלית – אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן:

(2)

בצורה קלה20%10%

(א)

בצורה בינונית30%20%

(ב)

בצורה קשה40%30%

(ג)

(3)פגימה בעצב RADIALIS

הפרעה תפקודית קלה – יישור כף היד או אצבעות בדרגה 4/510%10%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – יישור כף היד או אצבעות בדרגה 3/520%15%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – יישור כף היד או אצבעות בדרגה 2/5 או מטה40%30%

(ג)

(4)פגימה בעצב MEDIANUS

הפרעה תחושתית בלבד עם מבחן טינל או מבחן פאלן חיובי5%5%

(א)

הפרעה תפקודית קלה – כיפוף אצבעות בדרגה 4/510%10%

(ב)

הפרעה תפקודית בינונית – כיפוף אצבעות בדרגה 3/530%20%

(ג)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – כיפוף אצבעות בדרגה 2/5 ומטה50%40%

(ד)

(5)פגימה בעצב ULNARIS

הפרעה תחושתית בלבד עם מבחן טינל חיובי0%0%

(א)

הפרעה תפקודית קלה – חולשת אינטראוסאי בדרגה 4/55%5%

(ב)

הפרעה תפקודית בינונית – חולשת אינטראוסאי בדרגה 3/520%10%

(ג)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת אינטראוסאי בדרגה 2/5 ומטה30%20%

(ד)

(6)פגימה בעצב MUSCULOCUTANEOUS

הפרעה תפקודית קלה – חולשת ביצפס בדרגה 4/50%0%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – חולשת ביצפס בדרגה 3/520%10%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת ביצפס בדרגה 2/5 ומטה30%20%

(ג)

(7)פגימה בעצב AXILLARY

הפרעה תפקודית קלה – חולשת דלטואיד בדרגה 4/50%0%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – חולשת דלטואיד בדרגה 3/510%10%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת דלטואיד בדרגה 2/5 ומטה30%20%

(ג)

הערות:

(1)בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת EMG, בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות;

(2)בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודית של היד;

(3)אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת יד בגובה הכתף.

32.עצבי הגפיים התחתוניםתיקון: תשע״ו־2, תשע״ט־3

(1)פגיעה שורשית לומבוסקראלית – אחוזי הנכות ייקבעו לפי פגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים לפי סעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן:

בצורה קלה20%

(א)

בצורה בינונית30%

(ב)

בצורה קשה40%

(ג)

(2)פגיעה במקלעת לומבוסקראלית – אחוזי הנכות ייקבעו לפי הפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים על פי סעיפים קטנים (7) – (3) להלן; בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים הנ״ל תיקבע הנכות כדלקמן:

בצורה קלה20%

(א)

בצורה בינונית30%

(ב)

בצורה קשה40%

(ג)

(3)פגימה בעצב SCIATIC

הפרעה תפקודית קלה – חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 4/510%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 3/520%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 2/5 ומטה40%

(ג)

(4)פגימה בעצב COMMON PERONEAL

הפרעה תפקודית קלה – חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 4/50%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 3/510%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 2/5 ומטה20%

(ג)

(5)פגימה בעצב TIBIAL

הפרעה תפקודית קלה – חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 4/50%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 3/5.10%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 2/5 ומטה20%

(ג)

(6)פגימה בעצב FEMORAL

הפרעה תפקודית קלה – חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 4/510%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 3/520%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 2/5 ומטה30%

(ג)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא של איליופסואס וקוואדריספס גם יחד בדרגה 2/5 ומטה40%

(ד)

(7)פגימה בעצבי GLUTEAL

הפרעה תפקודית קלה – כוח ירוד של Maximus gluteus או gluteus medius בדרגה 4/510%

(א)

הפרעה תפקודית בינונית – כוח ירוד של Max imus gluteus או gluteus medius בדרגה 3/5 המתבטאת בחולשה ניכרת ביישור הירך, או סימן Trendelenburg בולט בעמידה על רגל אחת או בהליכה20%

(ב)

הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא – כוח ירוד של Maximus gluteus או gluteus medius בדרגה 2/5 או מטה המתבטאת בחולשה קשה של יישור הירך או בצניחת אגן ניכרת לצד הבריא בעמידה על רגל אחת, עם הפרעה קשה בהליכה40%

(ג)

הערות:

(1)בקביעת דרגת נכות לפי סעיפים אלה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים. בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת EMG, בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות;

(2)בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודי של הרגל;

(3)אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת רגל בגובה מפרק הירך.

פרק שלישי 1: תסמונות נוירופסיכיאטריות

תיקון: תשע״ד

32א.תסמונות נוירופסיכיאטריות והפרעת קשב התפתחותיתתיקון: תשע״ד

(1)קיהיון (דמנציה) לסוגיו, כולל BPSD; תסמונת שכחה אורגנית שאינה תוצאה של שימוש בחומרים פסיכואקטיביים; אנצפלופתיה פוסט־טראומטית כתוצאה מפגיעה אורגנית במערכת העצבים המרכזית –

בלא הפרעה מתועדת בתפקודי היום יום, התפקודים הניהוליים שמורים, עם מסוגלות לרמה תפקודית מצופה ותלונות על ליקוי קוגניטיבי או התנהגותי שאינו מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית, או שמודגם במידה גבולית0%

(א)

עם ליקוי קוגניטיבי באחד מהתחומים האלה: קשב, זיכרון או תפקודים ניהוליים, שמודגם בצורה קלה בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית, ולאחר שנשלל רקע רגשי להפרעה, עם הפרעה תפקודית קלה בהתנהגות, בלא פגיעה בעצמאות ועם קושי מתועד לתפקד ברמה המצופה (הליקוי אינו מגיע לדרגת חומרה של דמנציה)10%

(ב)

כאמור בסעיף קטן (ב), עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים: קשב, זיכרון או תפקודים ניהוליים25%

(ג)

עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי, המפריעים באופן משמעותי לתפקוד בעבודה ולהקשרים החברתיים; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה התואמת בחומרתה סיווג אבחנתי של דמנציה קלה ובלא מסוגלות לתפקוד ברמת תפקודו הקודמת40%

(ד)

עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי, המפריעים באופן חמור לתפקוד בעבודה ולהקשרים החברתיים; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה שתואמת בחומרתה לסיווג אבחנתי של דמנציה בינונית ובלא מסוגלות לתפקוד ברמת תפקודו הקודמת; ייתכן צורך בעזרת הזולת לתפקוד60%

(ה)

עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה שתואמת לסיווג אבחנתי של דמנציה קשה ובלא מסוגלות לתפקוד עצמאי100%

(ו)

הערות:

(1)לגבי הפרעות נלוות לאנצפלופתיה פוסט־טראומטית, כגון: שיתוקים, אפילפסיה, הפרעות דיבור, שינויים באישיות, שינויים נפשיים וכיוצא באלה – ייקבעו בנוסף אחוזי הנכות לפי פרטי הליקוי המתאימים;

(2)למבוטח שנקבעו לו אחוזי נכות בגין פריט ליקוי 91, לא ייקבעו אחוזי נכות לפי פריט ליקוי זה, אלא במקרים שבהם התסמונת הנוירופסיכיאטרית אינה קשורה לליקוי האמור בפריט 91;

(2)הפרעת קשב התפתחותית (ADHD); בהפרעת קשב התפתחותית, עם היפראקטיביות או בלעדיה, שאבחן ותיעד רופא באמצעות ריאיון קליני; לפי הצורך, ונוסף על הראיון הקליני ניתן להיעזר באמצעים משלימים שלהלן – שאלונים, מבחנים ממוחשבים, מבחנים דידקטיים, בדיקה רפואית כללית, בדיקה נוירולוגית, בדיקה פסיכיאטרית, ועוד; עם עדות ברורה לפגיעה בתפקוד בשני תחומים לפחות מתוך השלושה האלה: חברתי, לימודי ותעסוקתי, והמלווה ברצף מתועד של הטיפול הרפואי ותוצאותיו –

מגיבה היטב לטיפול תרופתי, אינה דורשת טיפול תרופתי יומיומי0%

(א)

מגיבה היטב לטיפול תרופתי, עם צורך קבוע בטיפול תרופתי יומיומי רציף, לפי התיעוד הרפואי, למשך 12 חודשים לפחות10%

(ב)

עם צורך קבוע בטיפול תרופתי יומיומי רציף לפי תיעוד רפואי במשך 12 חודשים לפחות, עם תגובה חלקית לטיפול התרופתי, ועם פגיעה קשה בשניים מהתחומים האלה: חברתי, לימודי ותעסוקתי20%

(ג)

לפי תיעוד רפואי אין תגובה לטיפול תרופתי, למרות רצף מתועד של ניסיונות טיפול במשך 12 חודשים לפחות; או – לא ניתן לתת טיפול תרופתי בשל תופעות לוואי חמורות על אף ניסיונות טיפוליים חוזרים ומתועדים בתכשירים שונים שנתן גורם רפואי; או – לא ניתן לתת טיפול תרופתי מסיבות רפואיות מתועדות; כמו כן, ההפרעה מודגמת בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה חמורה וכן קיים חוסר התאמה חמור ומתועד בשניים מהתחומים מתוך השלושה האלה: חברתי, לימודי או תעסוקתי40%

(ד)

לעניין סעיף זה –

ליקוי קוגניטיבי – אפרקסיה, אגנוזיה, ליקוי בתפקודי הקשב, בזיכרון, בתפקודי השפה, בכישורים החזותיים ובהתמצאות המרחבית, ובתפקודים הניהוליים (יוזמה, תכנון, גמישות מחשבתית, ניטור ובקרה), כפי שיוחלט בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית;

ליקוי התנהגותי – פגיעה ביכולת התפקוד בהקשרים חברתיים במסגרת המשפחה או החברה שביטוייה הם: קשיים באדפטציה, העדר אמפטיה, ירידה ביכולת האמוציונלית, ירידה בשיפוט וביכולת לקבל אחריות, אפטיה והתנהגות לא הולמת; BPSD – הפרעות התנהגות, תפיסה, חשיבה, ואפקט בחולי שיטיון (behavioral and psychological symptoms of dementia);

פגיעה אורגנית במערכת העצבים המרכזית – פגיעה כתוצאה מחבלה או ממחלה מבנית, טוקסית, אנוקסית, תרופתית, מטבולית או זיהומית.

פרק רביעי: מחלות נפש, תגובות והפרעות נפשיות

תיקון: תשע״ב־2

אחוזי הנכות בגין הליקויים המפורטים בפרק זה ייקבעו על פי פרט ליקוי אחד המייצג את מרב התסמינים והסימנים, ובחומרה המייצגת את מכלול הסימנים הקליניים.

33.הפרעות נפשיות אורגניות, סכיזופרניה והפרעות דלוזיונליותתיקון: תשע״ב־2, תשע״ד

(א)בהפרעות נפשיות פסיכוטיות כתוצאה ממחלה גופנית; הפרעה נפשית והתנהגותית פסיכוטית כתוצאה משימוש בחומרים פסיכו־אקטיביים ובהפרעה נפשית אורגנית לא מסווגת, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:

רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה0%

(1)

רמיסיה מלאה, עצמאות בתפקודי היום יום, הגבלה קלה של כושר העבודה בעבודות הדורשות כישורים מורכבים או הגבלה קלה בתפקוד החברתי10%

(2)

מצב פוסט פסיכוטי עם סימנים שארתיים קבועים, עצמאות בתפקודי היום יום, קיימת הגבלה בינונית בעבודה הדורשת כישורים מורכבים, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי25%

(3)

מצב פוסט פסיכוטי עם סימני ליקוי ניכרים, הגבלה של כושר העבודה והפרעה בולטת בדפוסי ההתנהגות והתפקוד הנפשי והחברתי40%

(4)

סימנים פסיכוטיים, הגבלה ניכרת של כושר העבודה, הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי50%

(5)

מצב פסיכוטי, קיימת תלות בזולת בתפקודי היום יום ובניהול ענייני היום יום או קיים צורך באשפוז יום ממושך70%

(6)

הזדקקות להשגחה מתמדת או לאשפוז מלא וכן תלות מלאה בעזרת הזולת100%

(7)

הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין:

עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה;

התפקוד הנפשי והחברתי;

כושר העבודה.

(ב)בסכיזופרניה לסוגיה: פרנואידית, הבפרנית, קטטונית, לא מובחנת, שרידית, פשוטה, לא מסווגת; הפרעות דלוזיונליות מתמידות; הפרעות פסיכוטיות חריפות וחולפות; הפרעה דלוזיונלית מושרית; הפרעות סכיזואפקטיביות מטיפוס מאני, דיכאוני, מעורב או מטיפוס לא מסווג ופסיכוזה לא אורגנית ולא מסווגת ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:

רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה0%

(1)

רמיסיה, בלא סימנים ”חיוביים“ או ”שליליים“, קיים צורך בטיפול תרופתי, הגבלה קלה של כושר העבודה10%

(2)

רמיסיה עם סימנים ”שליליים“ קלים עד בינוניים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה בינונית של כושר העבודה25%

(3)

רמיסיה חלקית, עם סימנים ”שליליים“ בולטים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה ניכרת של כושר העבודה, קיימת פגיעה בתפקוד הנפשי והחברתי40%

(4)

רמיסיה חלקית, ריבוי התקפים פסיכוטיים עם סימנים ”חיוביים“ או ”שליליים“ בולטים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה ניכרת של כושר העבודה וכן ירידה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי50%

(5)

מחלה פעילה עם קיום סימנים ”חיוביים“ ו”שליליים“ רצופים, הגבלה קשה בכושר העבודה ובתפקוד הנפשי והחברתי או קיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך70%

(6)

מחלה פעילה, זקוק לאשפוז פסיכיאטרי מלא או להשגחה מתמדת100%

(7)

הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין:

עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה;

מספר התקפים בשנתיים האחרונות;

מספר האשפוזים, משכם וסיבתם בשנתיים האחרונות;

קיומם של סימנים ”חיוביים“ או ”שליליים“;

אורך תקופות הרמיסיה;

היענות ותגובה לטיפול תרופתי/אחר;

התפקוד הנפשי והחברתי;

כושר העבודה.

34.הפרעות במצב הרוח (הפרעות אפקטיביות), הפרעות חרדה, הפרעות תלויות דחק, הפרעות סומטופורמיות והפרעות אכילהתיקון: תשע״ב־2

(א)באפיזודה מאנית; הפרעה אפקטיבית דו־קוטבית; אפיזודה דיכאונית; הפרעה דיכאונית עם מרכיבים פסיכוטיים; הפרעה דיכאונית חוזרת; הפרעות אפקטיביות מתמידות והפרעות אפקטיביות לא מסווגות, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:

רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה0%

(1)

רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים אפקטיביים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית של כושר העבודה10%

(2)

רמיסיה, סימנים קליניים אפקטיביים קלים, קיים צורך בטיפול תרופתי, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן הגבלה בינונית של כושר העבודה20%

(3)

רמיסיה חלקית, עם סימנים קליניים אפקטיביים בחומרה בינונית, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת של כושר העבודה30%

(4)

רמיסיה חלקית עם אפיזודות אפקטיביות חוזרות ועם סימנים קליניים ברורים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה של כושר העבודה50%

(5)

הפרעה אפקטיבית פעילה עם הפרעה קשה מאוד בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה מאוד של כושר העבודה או שקיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך70%

(6)

מחלה פעילה, קיים צורך בהשגחה מתמדת או אשפוז פסיכיאטרי מלא100%

(7)

(ב)בהפרעות של חרדה בעתית (פוביה); הפרעות חרדה אחרות; הפרעה טורדנית–כפייתית (הפרעה אובססיבית קומפולסיבית); תגובה לדחק חריג; הפרעת דחק בתר־חבלתית (פוסט טראומטית) PTSD; הפרעות הסתגלות לסוגיהן; הפרעות דיסוציאטיביות (קונברסיביות); הפרעות סומטופורמיות; הפרעות אכילה: אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעות אכילה לא מסווגות, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:

רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה0%

(1)

רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית בכושר העבודה10%

(2)

רמיסיה, סימנים קליניים קלים, קיים צורך בטיפול תרופתי, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן הגבלה בינונית של כושר העבודה20%

(3)

רמיסיה חלקית, עם סימנים קליניים בחומרה בינונית, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת של כושר העבודה30%

(4)

רמיסיה חלקית עם סימנים קליניים ברורים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה של כושר העבודה50%

(5)

מחלה פעילה עם הפרעה קשה מאוד בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה מאוד של כושר העבודה או שקיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך70%

(6)

מחלה פעילה, קיים צורך בהשגחה מתמדת או אשפוז פסיכיאטרי מלא100%

(7)

הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות בגין פרט זה ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין:

עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה;

מספר ההתקפים בשנתיים האחרונות;

מספר אשפוזים, משכם וסיבתם בשנתיים האחרונות;

אורך תקופת הרמיסיה;

היענות ותגובה לטיפול תרופתי/אחר;

התפקוד הנפשי והחברתי;

כושר העבודה.

פרק חמישי: מחלות ופגימות במערכת הלוקומוטורית

35.מחלות העצמות והפרקים

(1)ארטריטיס רבמטואידית, ניוונית או מכל סוג אחר

אין השפעה על כושר הפעולה הכללי ואין הגבלת תנועות0%

א.

קיימת השפעה קלה על כושר הפעולה הכללי או התנועות10%

ב.

קיימת השפעה בינונית על כושר הפעולה20%

ג.

ההשפעה על כושר הפעולה הכללי היא יותר מבינונית או קיימת הגבלה ניכרת בתנועות30%

ד.

בצורה קשה, קיים קשיון בפרקים הקטנים בלבד50%

ה.

בצורה קשה מאד, קשיון בפרקים הגדולים, המצב הכללי ירוד80%

ו.

בצורה חמורה, החולה רתוק לכסא גלגלים או הופיעו סיבוכים רציניים100%

ז.

(2)Osteomyelitis chronica

א.ישנו גת (Sinus) מפריש, תמידי

אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים והפרעות בתנועות10%

I.

אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים, קיימות הפרעות קלות בתנועה20%

II.

ישנם sequester והפרשה מוגבלת30%

ב.

הצורה האמורה בפסקה ב, אך קיימים גם סימנים כלליים50%

ג.

הצורה האמורה בפסקה ג, אך קיימים סימנים כלליים תמידיים המחייבים שכיבה מתמדת במיטה100%

ד.

(3)שחפת העצמות והפרקים

א.בתקופה החריפה של המחלה

בצורה קלה או בינונית50%

I.

בצורה קשה, ישנן הפרעות ניכרות בפעולה70%

II.

בצורה קשה מאד, ישנם סימנים לשחפת כללית100%

III.

ב.לאחר חילוף התקופה החריפה

הטיפול נמשך, אין סימני פעילות30%

I.

הטיפול נמשך וקיימים עדיין סימני פעילות50%

II.

ג.מצב שלאחר שחפת שנתרפאה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות בעצמות ובפרקים.

36.גולגולת

(1)ליקויי צורה בין אם נגרם חסר מועט של העצם ובין אם לאו

אין הפרעות אוביקטיביות0%

א.

ב.ישנן הפרעות אוביקטיביות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנוירולוגיות.

(2)חסר בעצמות הגולגולת

עד שלושה סנטימטרים מרובעים5%

א.

מעל לשלושה ועד חמישה סנטימטרים מרובעים10%

ב.

מעל ל־5 ועד ל־10 סנטימטרים מרובעים20%

ג.

ד.ביותר מ־10 סנטימטרים מרובעים

ללא Hernia cerebri30%

I.

ישנה Hernia cerebri80%

II.

(3)במצבים שלאחר תיקון פלסטי של חסר בעצמות הגולגולת ייקבעו מחצית אחוזי הנכות בהתאם לסדר גודל החסר שהיה קיים לפני התיקון לפי סעיף קטן (2).

(4)במקרים לאחר פציעה בגולגולת עם סיבוכים תוך־גולגולתיים המלווים הופעות של שיתוקים, התקפים ג׳קסוניים או הפרעות פונקציונליות אחרות, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.

37.עמוד השדרה

(1)קבוע עמוד השדרה הצוארי (Cervical Ankylosis)

בזווית נוחה30%

א.

בזווית בלתי נוחה50%

ב.

זווית נוחה – הקבוע הוא בגדר היציבה התקינה; זווית בלתי נוחה – היציבה הכוללת מופרעת, קיימת סטיה בציר.

(2)קבוע עמוד השדרה הגבי (Dorsal Ankylosis)

בזווית נוחה10%

א.

בזווית בלתי נוחה30%

ב.

זווית נוחה – זווית שאינה עוברת את הקיפוזיס הנורמלית ואין אנגולציה צדדית או קדמית־אחורית חדה.

(3)קבוע עמוד השדרה המתני (Lumbar Ankylosis)

במצב נוח30%

א.

במצב בלתי נוח40%

ב.

במצב של דפורמציה קשה עם הפרעה בולטת ביציבה50%

ג.

מצב נוח – שמירה על היציבה בגבולות הנורמה; מצב בלתי נוח – שינוי ניכר או גס ביציבה.

(4)קבוע מוחלט של כל עמוד השדרה

בזווית נוחה60%

א.

בזווית בלתי נוחה, גם אם קיימות תנועות קלות של הצואר100%

ב.

זווית העולה על 30° לגבי הקו המאונך (Vertical) נחשבת לבלתי נוחה.

(5)הגבלת התנועות בעמוד השדרה הצוארי (Cervical spine)

בצורה קלה10%

א.

בצורה בינונית20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

אי־יציבות של עמוד השדרה הצוארי שהוכחה ע״י צילומי רנטגן בתנוחות שונות30%

ד.

(6)הגבלת התנועות בעמוד השדרה הגבי (Dorsal spine)

בצורה קלה0%

א.

בצורה בינונית או קשה10%

ב.

(7)הגבלת התנועות בעמוד השדרה המתני (Lumbar spine)

בצורה קלה10%

א.

בצורה בינונית20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

(8)שבר של גוף חוליה שהתרפא

בלי תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו5%

א.

עם תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו10%

ב.

עם תזוזה ניכרת ושינויים ארטרוטיים, אבל בלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו20%

ג.

הפרעות לאחר שבר של Processus spinosus עם או בלי ה־Transversus שלא התחבר5%

(9)

(10)תסמונת של בקע הדיסקוס (Hernia disci syndrome)

שהתרפאה0%

א.

ב.כשקיימות הפרעות: ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם להגבלת התנועות בקטע של עמוד השדרה המתאים, או בהתאם לממצא הנוירולוגי.

38.בית החזהתיקון: תשנ״ח

(1)שינויים בצורת בית החזה הנגרמים כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח

השינויים הם בלתי ניכרים, אין הפרעות בנשימה ובפעולות הלב0%

א.

ב.מצבים שאחרי כריתת צלעות או שברים בצלעות – אחוזי הנכות ייקבעו בנוסף לליקוי תפקודי ריאות:

לאחר שבר בצלעות שהתרפאאין נכות

(1)

לאחר שבר בצלעות שלא התאחה מעל 3 חודשים0%

(2)

לאחר כריתת צלע אחת0%

(3)

לאחר כריתת 2 צלעות מצד אחד10%

(4)

לאחר כריתת 3 או 4 צלעות מצד אחד20%

(5)

לאחר כריתת 5 או 6 צלעות מצד אחד30%

(6)

לאחר כריתת יותר מ־6 צלעות מצד אחד50%

(7)

(2)פציעת שרירי בית החזה

בצורה בינונית10%

א.

בצורה קשה20%

ב.

39.עצם הבריח ועצם השכם

חיבור גרוע בלי התקצרות לאחר שבר של עצם הבריח או עצם השכם0%

(1)

אי־התאחות (Non union) בחלק האמצעי או הפנימי של עצם הבריח10%

(2)

נקע של עצם הבריח (Acromio-clavicular dislocation) ללא הגבלה בתנועות5%

(3)

Sterno-clavicular dislocation (anterior)5%

(4)

Sterno-clavicular dislocation (posterior)20%

(5)

40.עצמות הגפיים העליונים

ימיןשמאל
חיבור גרוע של עצם הזרוע (Humerus), קיים קיצור ניכר או זווית ניכרת עם הגבלה בתנועות המרפק או בכתף בצורה קלה או בינונית20%10%

(1)

חיבור גרוע של עצם הזרוע עם השחתת; צורה קשה והגבלת התנועות במפרק המרפק או פרק הכתף בצורה קשה30%20%

(2)

אי־התאחות עצם הזרוע בלי התהוות פרק נד מדומה כגון (Fibrous union)30%20%

(3)

אי־התאחות עצם הזרוע עם התהוות פרק נד מדומה (False flail joint)50%40%

(4)

אי־התאחות שתי עצמות האמה, רדיוס ואולנה (Radius et Ulna) עם התהוות פרק נד מדומה40%35%

(5)

אי־התאחות האולנה בחצי העליון או אי־התאחות הרדיוס בחצי התחתון בלי דפורמציה ניכרת20%15%

(6)

כמו בסעיף קטן (6), קיימת דפורמציה ניכרת30%20%

(7)

אי־התאחות האולנה בשליש התחתון10%10%

(8)

אי־התאחות הרדיוס בשליש העליון20%15%

(9)

חיבור גרוע של האולנה (Ulna)10%5%

(10)

חיבור גרוע של הרדיוס (Radius)10%10%

(11)

(12)אבדן גף עליון

בפרק הכתף80%70%

א.

מעל מקום החיבור M. Deltoideus75%65%

ב.

מתחת למקום החיבור M. Deltoideus70%60%

ג.

(13)אבדן האמה

מעל מקום החיבור הרדיאלי של M. Pronator teres65%55%

א.

מתחת למקום החיבור הרדיאלי של M. Pronator teres60%50%

ב.

אבדן היד בשורש60%50%

(14)

אבדן כף היד בהישמר פרק שורש היד55%50%

(15)

פרק המרפק – ציור מס. 1 – כפוף ויישור יתר

פרק המרפק – ציור מס. 2 – מדידת הגבלות התנועה

41.הפרקים העליונים של הגפיים העליונים

נקיעה חוזרת של הכתף (Recurrent Humero-scapular Dislocation)ימיןשמאל

(1)

נקיעות שכיחות והכרח להיזהר מתנועות מעל גובה השכם20%20%

א.

נקיעות שכיחות המופיעות בכל תנועה30%20%

ב.

נקיעות שכיחות הניתנות להחזרה רק בעזרה רפואית40%30%

ג.

לאחר ניתוח – פעולת הזרוע טובה5%5%

ד.

מפרק נד של הכתף (Flail Shoulder)50%40%

(2)

(3)קשיון (Ankylosis) של פרק הכתף

קשיון נוח30%25%

א.

קשיון לא נוח50%40%

ב.

בקשיון נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 45°-50° מהגוף בתנוחת־מה קדימה

בקשיון לא נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 25° מהגוף או בריחוק מעבר ל־60°

(4)הגבלת התנועות בפרק הכתף

מעל לגובה השכם0%0%

א.

עד לגובה השכם15%15%

ב.

עד 45° מהגוף או הגבלה ניכרת בסיבוב כלפי חוץ או פנימה25%25%

ג.

עד 30° מהגוף35%35%

ד.

(5)פרק המרפק

מצב אחרי שבר או חבלה בפרק שהתרפא מבלי להשאיר שינויים או הגבלות תפקודיות0%0%

א.

מצב אחרי שבר במרפק שהתרפא עם שינוי בזוויות כגון Cubitus valgus‏; Cubitus varus או הוצאת ראש הרדיוס, ללא הגבלת התנועות10%10%

ב.

(6)קשיון במרפק

קשיון נוח30%20%

א.

קשיון לא נוח40%30%

ב.

קשיון נוח משמע – תנוחת המרפק בזווית שבין 70° עד 90° (ראה ציור מס׳ 1) ובעמדה אמצעית של האמה; קשיון לא נוח – תנוחה מעבר לגבולות הנ״ל, עם הגבלה בסיבובי האמה (Pro-supinatio).

היד – ציור מס. 3 – כפוף ויישור

(7)הגבלת התנועות במרפק

א.הגבלות בכיפוף

קיים יישור מלא של המרפק או שהוא מוגבל בלא יותר מ־25° והכיפוף אפשרי:

מ־0° עד 35°40%30%

I.

מ־0° עד 60°30%20%

II.

מ־0° עד 90°15%10%

III.

מ־0° עד 150°0%0%

IV.

ב.הגבלות ביישור

קיים כיפוף מלא של המרפק או שהוא מוגבל מ־150° עד ל־90° והיישור אפשרי עד לתנוחה

של 90°40%30%

I.

של 60°15%10%

II.

של 30°10%10%

III.

מ־0° עד 150°0%0%

IV.

(8)במקרים עם הגבלות ביישור ובכיפוף גם יחד כשכל הגבלה כשלעצמה אינה מצדיקה קביעה של יותר מ־0% נכות, ייקבעו 10% נכות. במקרים של הגבלות תנועה במרפק גם ביישור וגם בכיפוף יש לנהוג לפי תקנה 12 לתקנות אלו, בלבד שאחוזי הנכות הכוללים לא יעלו על אחוזי הנכות בסעיף קשיון לא נוח של המרפק.

מפרק נד של המרפק (Flail Elbow)40%30%

(9)

(10)שורש היד

מצב אחרי חבלה בפרק כף היד ללא הפרעות בתנועות0%0%

א.

קשיון נוח20%15%

ב.

קשיון לא נוח40%30%

ג.

קשיון בעמדה בינונית, בין נוח ובין לא נוח30%20%

ד.

קשיון נוח – כף היד נמצאת בכיפוף גבי של 15°-25° ובאבדוקציה אולנרית או נויטראלית.

קשיון לא נוח – כף היד נמצאת בכיפוף פלמרי כלשהו או באבדוקציה רדיאלית.

הגבלה בתנועות פרק שורש היד עם אפשרות כיפוף גבי של 15°10%5%

ה.

איבוד ה־Pronatio וה־Supinatio, היד קבועה במצב של Supinatio או Hyperpronatio30%20%

ו.

איבוד ה־Supinatio וה־Pronatio או הגבלת תנועותיהם במצב נוח ובמצב של Pronatio בעמדה נויטרלית20%10%

ז.

הגבלת התנועות בפרק שורש היד כתוצאה מתהליכים הגורמים לארטרוזיס כגון Pseudoarthrosis of carpal-scaphoid; Lunato-malacia etc.‎ אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 35.

סטיה רדיאלית ואולנרית – ציור מס. 4

42.שרירי הגפיים העליוניםתיקון: תשט״ז

פציעת שרירי הכתףימיןשמאל

(1)

א.Trapezius, Serratus magnus, Levator scapulae

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%10%

II.

בצורה קשה30%20%

III.

ב.Pectoralis major, Minor, Latissimus dorsi, Teres major

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%20%

II.

בצורה קשה30%30%

III.

ג.Deltoideus

בצורה בינונית20%10%

I.

בצורה ניכרת30%20%

II.

בצורה קשה40%30%

III.

ד.Supraspinatus, Infraspinatus Teres minor, Subscapularis, Coracobrachialis

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%10%

II.

בצורה קשה30%20%

III.

(2)פציעת שרירי המרפק

א.Biceps, Brachialis, Brachioradialis

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%20%

II.

בצורה קשה30%30%

III.

ב.Triceps, anconeus

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%20%

II.

בצורה קשה30%30%

III.

ג.Flexor carpi, digit

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%10%

II.

בצורה קשה30%20%

III.

ד.Extensor carpi, digit

בצורה בינונית10%0% [צ״ל: 10%]

I.

בצורה ניכרת10%10%

II.

בצורה קשה20%10%

III.

אצבעות הידיים

43.קטיעה של אצבע בודדת או חלק ממנה

אגודלימיןשמאל

(1)

קטיעת אגודל עם עצם המסרק או חלק ממנה25%20%

א.

קטיעת שני גלילים או גליל וחצי20%15%

ב.

קטיעת הגליל הסופי15%10%

ג.

קטיעת חצי הגליל הסופי8%8%

ד.

(2)אצבע 2

קטיעת אצבע 2 עם עצם המסרק או חלק ממנה15%12%

א.

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים12%10%

ב.

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%10%

ג.

קטיעת הגליל הסופי או חצי ממנו5%5%

ד.

(3)אצבע 3

קטיעת אצבע 3 עם עצם המסרק או חלק ממנה15%12%

א.

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים12%10%

ב.

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%10%

ג.

קטיעת גליל סופי או חצי ממנו5%5%

ד.

(4)אצבע 4 או אצבע 5

קטיעת אצבע 4 או 5 עם עצם המסרק או חלק ממנה10%10%

א.

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%8%

ב.

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים8%5%

ג.

קטיעת גליל סופי או חצי ממנו5%5%

ד.

44.קשיון אצבעות היד

קשיון לא נוח של האצבעות – קשיון באחד או יותר מפרקי האצבעות אשר אינו מאפשר תפיסה או פתיחת היד ומפריע לפעולת האצבעות הסמוכות;ימיןשמאל

קשיון לא נוח של האגודל – תנוחה המונעת אחיזה:

קשיון נוח – קשיון המאפשר תפיסה ובאגודל הוא מאפשר אחיזה (Pinch) –

(1)קשיון לא נוח של האצבעות – ייקבעו אחוזי הנכות כפי שנקבע לגבי קטיעה בלי ראש עצם המסרק.

קשיון נוח של האגודל10%10%

(2)

קשיון נוח של אצבע 27%7%

(3)

קשיון נוח של אצבע 3 או 4 או 55%5%

(4)

45.Mallet Finger

של האגודל או של אצבע 27%

(1)

של יתר האצבעות (פרט לאצבע 1 ואצבע 2) לכל אצבע5%

(2)

בפגימות מרובות של אצבעות הידיים: קטיעות, קשיון בפרקי האצבעות או פגימות אחרות וכן בשילוב פגימות שונות, ייקבעו אחוזי הנכות לאחר סיכום אחוזי הנכות לכל פגימה ופגימה בהתאם לסעיפים 43, 44, 45.

46.האגן

שינוי צורת האגן:

אין השפעה על האברים הפנימיים שבאגן ואין הגבלה בתנועות0%

(1)

(2)ישנה השפעה על האברים הפנימיים שבאגן וקיימת הגבלה בתנועות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנגרמות לאברים הפנימיים של האגן בתוספת אחוזי הנכות עבור הגבלת התנועות, לפי תקנה 12 לתקנות אלו.

Symphysiolysis או תזוזה של מחצית האגן עם נזק בפרק Sacroiliaca והפרעות סטטיות או הפרעות בהליכה25%

(3)

47.עצמות הגפיים התחתונים

(1)אי־התאחות של עצם ה־Femur

הגוף נתמך בעזרת מכשיר אורטופדי50%

א.

מפרק נד מדומה ואין הגוף יכול להיתמך ברגל גם בעזרת מכשיר70%

ב.

(2)חיבור גרוע של עצם הירך או של השוקה (Tibia)‏ (Faulty union of Femur or Tibia)

ללא הגבלת התנועות במפרקים הסמוכים10%

א.

ב.עם הגבלת התנועות, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלה.

לענין זה, חיבור גרוע של אחת מהעצמות הנ״ל, פירושו – סטיה של הציר מכיוונו התקין או מכיוונו המקורי עד להפרעה בסימטריה של הגפיים.

אי־התאחות של הטיביה והפיבולה או הטיביה בלבד, ישנן תנועות רפות המחייבות שימוש במשענת30%

(3)

(4)אי־התאחות עצמות ה־Tarsus או Metatarsus או תוצאות אחרות של פציעות בכף הרגל המשפיעות על כושר התנועות

בצורה קלה0%

א.

בצורה בינונית10%

ב.

בצורה קשה20%

ג.

בצורה קשה מאד30%

ד.

(5)התקצרות של רגל אחת

עד 2 סנטימטרים0%

א.

מעל ל־2 ועד 3 סנטימטרים5%

ב.

מעל ל־3 ועד 5 סנטימטרים10%

ג.

מעל ל־5 ועד 71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים20%

ד.

מעל ל־71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים40%

ה.

(6)קטיעת הגף התחתון

בפרק הירך80%

א.

בשליש העליון של עצם הירך או בסמוך מתחת לשליש80%

ב.

באמצע הירך או בשליש התחתון, ישנה אפשרות של התקנת תחליף מלאכותי65%

ג.

(7)קטיעת השוק

עד 5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך או בסמוך לזה55%

א.

ביותר מ־5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך, כולל Syme's amputation50%

ב.

48.הפרקים הגדולים של הגפיים התחתונים

(1)פרק הירך

מפרק נד70%

א.

קשיון לא נוח50%

ב.

קשיון נוח40%

ג.

לענין זה, קשיון נוח – מצב בו הגוף נמצא בכיפוף מ־20° עד 30°, האבדוקציה היא מ־0° עד 10°; הרוטציה – נויטרלית.

פרק הירך – ציור מס. 5 – הגבלות התנועה בכיפוף

ד.הגבלה במתיחה (extensio):

הגף איבד התנועות בזווית מ־0° עד 15°15%
הגבלה בכיפוף המפריעה לישיבה20%

ה.

הגבלה בהטייה (abductio), קירוב (adductio) או סיבוב (rotatio) של הגף20%

ו.

הגבלה בינונית בכל התנועות30%

ז.

(2)הברך

אי־יציבות צדדית קשה (הברך מתעקמת תחת כובד משקל הגוף לצד אחד)30%

א.

אי־יציבות אחורית־קדמית עם התעקמות הברך תחת כובד משקל הגוף20%

ב.

קשיון נוח30%

ג.

קשיון לא נוח50%

ד.

קשיון לא נוח – פירושו: עמדת הברך ביישור יתר של יותר מ־10° (genu recurvatum) או כיפוף ביותר מ־30° או סטיה צדדית (valgus varus) של יותר מ־20°.

ה.הגבלת תנועות הכיפוף

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 90°0%

I.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 70°5%

II.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 45°10%

III.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 30°20%

IV.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 15°30%

V.

ו.הגבלה ביישור הברך

יישור הברך אפשרי עד 5°0%

I.

יישור הברך אפשרי עד 10°10%

II.

יישור הברך אפשרי עד 15°20%

III.

יישור הברך אפשרי עד 30°40%

IV.

יישור הברך אפשרי עד 45°50%

V.

פרק הברך – ציור מס. 6 – מדידת הגבלות התנועה

ז.נזק במניסקוס

נזק במניסקוס בצורה קלה10%

I.

נזק במניסקוס עם Locking20%

II.

מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס ללא הפרעות תפקודיות0%

III.

מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס קיימים שינויים ארטרוטיים קלים ודלדול קל של השרירים10%

IV.

(3)קרסול

הגבלה ניכרת של התנועות בקרסול10%

א.

קשיון נוח20%

ב.

קשיון לא נוח30%

ג.

49.כף הרגל

(1)רגל שטוחה Pes planus – Pes valgus חד או דו־צדדית

בכל הדרגות, אך התנועות במפרקי כף הרגל חפשיות; אין כיווץ שרירים0%

א.

בצורה בינונית – ישנה הגבלה בתנועות במפרקי הטרסוס10%

ב.

בצורה קשה – קיים כיווץ שרירים ו־Callositas נרחבים20%

ג.

(2)Pes cavus חד או דו־צדדית

בצורה קלה, התנועות במפרקי כף הרגל חופשיות0%

א.

עם כיווץ קבוע (Clawing) של האצבעות והגבלה בתנועות מפרק כף הרגל10%

ב.

הדפורמציה המתוארת בסעיף קטן ב בצורה יותר קשה ועם Callositas נרחבים15%

ג.

בצורה קשה מאד20%

ד.

Talipes cavovarus קשה30%

ה.

הגבלת התנועות בפרקי כף הרגל: Subtalar joint או Tarsal joints עם דפורמציה או כאבים20%

ו.

קשיון נוח של פרקי ה־Tarsus כגון אחרי Triple arthrodesis10%

(3)

Metatarsalgia טראומטית אחרי דפורמציה של הקשת הרחבית10%

(4)

קטיעה לפי Lisfranc או לפי Chopart עם נטיה לעמדת Equinus30%

(5)

קטיעה כמתוארת בסעיף קטן (5) לאחר ארטרודזיס בתנוחה נוחה25%

(6)

קטיעה Transmetatarsal25%

(7)

50.אצבעות הרגל

(1)קטיעת האצבעות:

א.של כל האצבעות

עם ראשי ה־metatarsalia25%

I.

בלי ראשי ה־metatarsalia15%

II.

ב.של אצבע 1

עם ראש ה־metatarsus20%

I.

בלי ראש ה־metatarsus10%

II.

ג.של אצבע בודדת או שתי אצבעות, פרט לבוהן

עם ראש ה־metatarsus10%

I.

בלי ראש ה־metatarsus5%

II.

ד.של שלוש או ארבע אצבעות, פרט לבוהן

עם ראש ה־metatarsus15%

I.

בלי ראש ה־metatarsus10%

II.

Hallux valgus חד־צדדית קשה5%

(2)

Hallux rigidus חד־צדדית קשה10%

(3)

(4)אצבע פטיש

אצבע בודדת0%

א.

בכל האצבעות, חד־צדדית ומבלי pes cavus10%

ב.

המצב שלאחרי ניתוח של Hallux valgus כשהוא מלווה בהרחקת ראש ה־metatarsus10%

(5)

מצב שלאחרי ניתוח Hallux valgus תוך כדי שמירת ראש ה־metatarsus5%

(6)

51.שרירי הגפיים התחתונים

(1)פציעת קבוצת השרירים Pyriformis, Gamellus, Obturator, Quadratus fem.‎

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

(2)Gluteus maximus, Medius, Minimus

בצורה בינונית20%

א.

בצורה ניכרת30%

ב.

בצורה קשה50%

ג.

(3)Illio-psoas, Pectineus

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

(4)Adductor longus, Brevis, Magnus, Gracilis

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

(5)Sartorius, Rectus femoris, Vastus externus, intermedius-internus, tensor fasciae latae

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

(6)Semitendinosus, Biceps femoris, Semi-membranosus

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

(7)Tibialis anterior, Extensor digit. longus, Peroneus tertius

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת10%

ב.

בצורה קשה20%

ג.

(8)Triceps surae, Tibialis posterior, Peroneus longus, Flexor hallucis longus, Flexor digit., Longus, Popliteus

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת20%

ב.

בצורה קשה20%

ג.

(9)Extensor hallucis brevis, Extensor digit. brevis, Interossei

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת10%

ב.

בצורה קשה20%

ג.

(10)Flexor digit. brevis, Abductor hallucis, Quadratus plantae, Adductor hallucis, Flexor hallucis

בצורה בינונית10%

א.

בצורה ניכרת20%

ב.

בצורה קשה30%

ג.

פרק שישי: ליקויי ראיה, פציעות ומחלות עיניים

52.ליקויים בכושר הראייה והגבלת שדה הראייהתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשנ״ו, תשע״ב

(1)ליקויים בכושר הראייה (חדות הראייה נמדדת עם תיקון אופטי מלא).

לוח קביעת אחוזי הנכות לפי חדות הראייה (להלן – הלוח)

חדות הראיהאבגדהוזחטי
6/66/96/126/15
6/18
6/21
6/24
6/30
6/36
6/603/601/60NLP
(1)6/600010101520253030
(2)6/900510101520253030
(3)6/12051015152025303540
(4)6/15
6/18
10101520253030354045
(5)6/21
6/24
10101525304040455055
(6)6/30
6/36
15152030405055606570
(7)6/6020202530405570758090
(8)3/6025253035456075909095
(9)1/603030354050658090100100
(10)NLP3030404555709095100100

המספרים שבשורות המאוזנות והמסומנות במספרים (1) עד (10) מציינים את חדות ראייה של עין אחת, והמספרים שבטורים המאונכים והמסומנים באותיות א׳ עד י׳ – את חדות הראייה של העין השניה. המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות.

(2)הגבלת שדה הראייה

הבדיקה לצורך תקנת משנה זו תיעשה במכשיר ועל פי השיטה המקובלת והמתאימה לעניין; אם על פי הקריטריונים של מכשיר שדה הראייה, תרשים שדה הראייה אינו אמין, גם בבדיקה חוזרת, תיקבע נכות בהתאם לממצאים הקליניים הכוללים –בעין אחתבשתי עיניים
אבדן של פחות מרביע שדה הראייה0%0%

I

IIאבדן של רביע שדה הראייה

אפי (נזאלי) עליון0%0%

(1)

רקתי (טמפוראלי) עליון5%*15%

(2)

אפי תחתון5%*15%

(3)

רקתי תחתון10%25%

(4)

אפי תחתון עין אחת, ורקתי תחתון עין שנייה30%

(5)

IIIאבדן מחצית שדה הראייה

עליונה10%30%

(1)

פנימית10%25%

(2)

הומונימית, ימנית או שמאלית מוחלטת60%

(3)

חיצונית20%50%

(4)

תחתונה20%65%

(5)

IVצמצום היקפי של שדה הראייה – הנכות תיקבע לפי קוטר שדה הראייה:

מעל 80 מעלות0%0%

(1)

61 עד 80 מעלות0%5%

(2)

41 עד 60 מעלות5%20%

(3)

20 עד 40 מעלות10%40%

(4)

פחות מ־20 מעלות30%100%

(5)

בפרט משנה (2)IV, ”קוטר שדה הראייה“ – ממוצע הקוטר האנכי והרוחבי.

53.עקירת עין או שינוי במנח העיןתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

מצב אחרי עקירת עין אחת או הצטמקות העין (PHTHISIS). בחישוב אריתמטי נוסף על אחוזי נכות לפי הלוח5%

(1) (א)

פגמים בעין עיוורת – פזילה של 15 מעלות לפחות, עיוות קשה בעפעפיים כולל צניחת עפעף (PTOSIS) המהווה פגם קוסמטי קשה, בחישוב אריתמטי נוסף על אחוזי נכות לפי הלוח5%

(ב)

לא יינתנו אחוזי נכות בגין יותר מפגם אחד מהפגמים (א) ו־(ב); בפרט זה, ”עין עיוורת“ – חדות ראיה מתוקנת של 1/60 ומטה.

מצב אחרי עקירת שתי העיניים100%

(2)

בלט עין (EXOPHTHALMUS)בעין אחתבשתי עיניים

(3)

קל או בינוני0%0%

I

קשה – המהווה פגם קוסמטי ניכר או הגורם לסימני חשיפה בקרנית10%15%

II

ENOPHTHALMUS כולל PSEUDOPTOSISבעין אחתבשתי עיניים

(4)

קל או בינוני0%0%

I

קשה – המהווה פגם קוסמטי ניכר10%15%

II

54.מצב שלאחר הוצאת גוף זר מפנים העין או לאחר פציעה חודרת בעיןתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

הנכות תיקבע לפי הפגימות שגרמה הפציעה.

55.עפעפיים ולחמיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

צניחת עפעף (PTOSIS) – מידת הצניחה תיקבע במבט לפנים, לפי המרחק בין שפת העפעף העליון לבין רפלקס האור באישון (MARGINAL REFLEX DISTANCE)בעין אחתבשתי עיניים

(א)

גדול מ־2.5 מ״מ0%0%

I

2.5 מ״מ ופחות אך לא מכסה את האישון10%*10%*

II

הפרש של 2 מ״מ ויותר בגובה שפת העפעף העליון בין העיניים10%*

III

אישון מכוסה עד למרכז אך מאפשר ראייה בהטיית ראש15%30%

IV

צניחה מלאה – ראייה אפשרית בהרמה ידנית של העפעף25%50%

V

לא יינתנו במקביל אחוזי נכות בגין פסקאות I עד V בעבור אותה העין.

(ב)אקטרופיון או אנטרופיון

קל או בינוני0%0%

I

קשה – המלווה בסימנים של נזק ללחמית התחתונה או לקרנית10%15%

II

(ג)לגופטלמוס

קל או בינוני0%0%

I

קשה – הגורם לסימני חשיפה בקרנית (קרטיטיס מחשיפה)10%15%

II

לא יינתנו במקביל אחוזי נכות בגין פרט 53(3).

(ד)דלקת כרונית בעפעף או בלחמית או עין יבשה

קלה או בינונית0%0%

I

קשה – המלווה בסימנים של נזק לקרנית או ללחמית הטרסלית10%15%

II

(ה)חוסר בעפעף או צלקות בעפעף – דרגת הנכות תיקבע על פי פרט 75(2)

בפרט זה, לא יינתנו אחוזי נכות בגין סעיפים קטנים (ב) עד (ד), במקביל.

56.דרכי הדמעותתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

היצרות קלה של דרכי הדמעות, הפרעות בלתי ניכרות0%

(1)

בעין אחתבשתי עיניים
חסימה במערכת ניקוז הדמעות המלווה בדמעת חיצונית והמוכחת בבדיקת עזר5%*10%*

(2)

(3)(נמחק)

(4)(נמחק)

57.תנועות העינייםתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

Heterophoria או חולשת קונברגנציה הגורמים להפרעות תפקודיות10%

(1)

(2)פזילה (HETEROTROPIA)

של 15 P.D (פריזם דיופטר) לפחות ובלא כפילות ראייה (דיפלופיה)10%

I

IIעם כפילות ראייה –

במבט למעלה10%

(א)

במבט למטה או לצדדים15%

(ב)

במבט לפנים20%

(ג)

הנכות בפרט זה תיקבע על פי מדידות הפזילה או התפקוד הדו־עיני; במקרים שקיימת כפילות ראייה בכמה כיווני מבט, הנכות תיקבע לפי כיוון המבט המקנה את שיעור הנכות הגבוה יותר.

58.גלאוקומה ולחץ תוך עיני מוגברתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

גלאוקומה ולחץ תוך עיני מוגבר – דרגת הנכות תיקבע לפי ההגבלה בשדה הראייה והליקוי בכושר הראייה.

59.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

(בוטל)

60.גרענת Trachomaתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

גרענת – דרגת נכות תיקבע לפי פרט 55(ד).

61.כתמי קרניתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

כתמי קרנית –בעין אחתבשתי עיניים

(א)הגורמים לליקוי בחדות הראייה המזכה בנכות – הנכות תיקבע לפי חדות הראייה בלבד

בקוטר של 2 מ״מ ומעלה, בארבעת המילימטרים המרכזיים של הקרנית, שאינם גורמים לליקוי בראייה המזכה בנכות5%10%

(ב)

שאינם עונים לאמור בפרטי משנה (א) ו־(ב)0%0%

(ג)

62.עדשהתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

בעין אחתבשתי עיניים
אבדן אקומודציה (למעט פרסביופיה)5%5%

(א)

לא יוקנו אחוזי נכות בגין פרט משנה (א) אם הפגם נוצר לאחר גיל 45.

מצב לאחר השתלת עדשה תוך עינית0%0%

(ב)

תת־נקע (סוב־לוקסציה)5%10%

(ג)

חוסר עדשה או נקע (דיסלוקציה) של העדשה10%15%

(ד)

(ה)ירוד (קטרקט) – דרגת הנכות תיקבע לפי הליקוי בכושר הראייה

63.אישוןתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

אישון רחב או מעוות (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) –בעין אחתבשתי עיניים
אישון המתכווץ באור לקוטר של 5 מ״מ או פחות0%*0%*

(א)

אישון המתכווץ באור לקוטר העולה על 5 מ״מ5%*10%*

(ב)

64.קשתיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

קולובומה של הקשתית (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) –בעין אחתבשתי עיניים
קטנה או מוסתרת על ידי העפעף0%*0%*

(א)

גדולה ולא מוסתרת על ידי העפעף5%*10%*

(ב)

לא יינתנו אחוזי נכות בגין פרט 63 ופרט זה במקביל.

65.ענבית: דלקת הענבית UVEITISתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

בעין אחתבשתי עיניים
דרגת הנכות תיקבע לפי הליקויים שנוצרו כתוצאה מדלקת הענבית[צ״ל: 0%]0%

66.זגוגיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

בעין אחתבשתי עיניים

(א)עכירות בזגוגית (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) –

קלה או בינונית0%0%

I

קשה5%*10%

II

מצב לאחר כריתת זגוגית (קדמית או אחורית) (בנוסף לליקוי בחדות הראייה)0%0%

(ב)

67.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

(בוטל)

68.רשתיתתיקון: תשנ״ב, תשנ״ג, תשע״ב

בעין אחתבשתי עיניים
מצב לאחר טיפול מוצלח בהיפרדות הרשתית0%*0%*

(א)

רטינופתיה מכל סוג0%*0%*

(ב)

עיוורון לילה המוכח בבדיקות אלקטרו־פיזיולוגיות10%*

(ג)

הנכות לפי פרטי משנה (א) ו־(ב) תיקבע לפי הליקוי בחדות הראייה או בשדה הראייה.

פרק שביעי: מחלות אף, פה, אוזן וגרון

69.אףתיקון: תשנ״ח

(1)שינויים בצורת האף החיצוני –

בצורה קלה ללא הפרעות בנשימה0%

א.

ב.בצורה ניכרת עם הפרעות בנשימה או חסר של חלק מהאף:

נחיריים לא גלויים20%

ג.חסר אף כולו או חלקו:

נחיריים גלויים30%

(2)הפרעות בנשימה דרך האף כתוצאה משינויים בחלל האף כולל: sinusitis, allergic & vasomotor rhinitis; atrophic rhinitis

הפרעה קלה עד בינונית0%

א.

הפרעה ניכרת, חסימה מוחלטת חד־צדדית קבועה10%

ב.

חסימה מוחלטת דו־צדדית קבועה20%

ג.

(3)אובדן חוש הריח והטעם

אובדן חוש הריח או חוש הטעם0%

א.

אובדן חוש הריח והטעם5%

ב.

70.חךתיקון: תשנ״ח

חך ובית הבליעה

(1)ליקויים בחך הרך

בצורה קלה10%

א.

בצורה קשה עם ליקויים ניכרים בדיבור20%

ב.

(2)חסר בחך הקשה

איבוד פחות ממחצית10%

א.

איבוד מחצית או יותר20%

ב.

(3)הלוע (pharynx)

דלקת כרונית בצורה בינונית עם גירוי קבוע0%

א.

דלקת כרונית בצורה ניכרת עם קשיים קבועים בבליעה5%

ב.

הפרעה קשה בבליעה שמחייבת שימוש בזונדה20%

ג.

71.לארינקס, מיתרי הקול וקנה (larynk & vocal cords, trachea)תיקון: תשנ״ח

(1)הפרעות בדיבור כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח של לארינקס ו/או קנה

צרידות לא קבועה (אינטרמיטנטית)0%

א.

ב.צרידות קבועה

בצורה קלה עד בינונית, הדיבור ברור5%

(1)

בצורה ניכרת, אין קשיים בקליטת הדיבור10%

(2)

בצורה קשה, הגורמת לקשיים לזולת בהבנת הדיבור או קליטתו20%

(3)

איבוד קול (aphonia) ללא טראכאוסטומיה30%

(4)

(2)הפרעות בנשימה

בצורה קלה, ללא השפעה על תפקודי ריאות5%

א.

ב.עם השפעה על תפקודי הריאות – דרגת הנכות תיקבע בהתאם לחומרת הליקוי התפקודי לפי פרט 5(1)

טראכאוסטומיה קבועה (כולל אפוניה) (permanent tracheostomy)50%

ג.

72.אוזניים

(1)ליקוי שמיעה

אחוזי הנכות בליקוי שמיעה ייקבעו לפי הלוח הבא:

לוח אחוזי הנכות לפי מדידה אודיומטרית:

הפחתת כושר
השמיעה בדציבלים
אבגדהוזחטיי״אי״בי״גי״ד
15
20
21
25
26
30
31
35
36
40
41
45
46
50
51
55
56
60
61
65
66
70
71
75
76
80
למעלה
מ־80
115–20000055555510101010
221–2505555101010101010101515
326–3005101010101015151515151520
431–3505101515151515152020202020
536–4055101520202020202025252525
641–45510101520252525252525253030
746–50510101520252530303030303030
851–55510151520253030303535353535
956–60510151520253030353540404040
1061–65510152020253035354040404545
1166–701010152025253035404045454550
1271–751010152025253035404045505050
1376–801015152025303035404545505555
14למעלה מ־801015202025303035404550505560

המספרים שבשורות המאוזנות המסומנות במספרים 1–14 מציינים את הפחתת כושר השמיעה בדציבלים באוזן אחת והמספרים שבטורים המאונכים המסומנים באותיות א׳–י״ד באוזן השניה.
האחוזים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה.
בקביעת אחוזי הנכות עבור הפחתת השמיעה יש לקחת בחשבון ירידת כושר השמיעה הממוצע בתדירויות הדיבור של 500–1000–2000 מחזורים בשניה.

(2)אוזן חיצונית

חוסר אפרכסת אחת10%

א.

חוסר שתי האפרכסות20%

ב.

ג.דלקת האוזן החיצונית

ישנן החמרות נדירות והפרשה5%

I.

ישנן החמרות תכופות וקשות עם הפרשה מרובה או היצרות תעלת האוזן החיצונית10%

II.

(3)אוזן תיכונה

א.צלקת ושקע בעור התוף או מצב שלאחר ניתוח ב־Processus Mastoideus – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקוי השמיעה.

ב.מצב לאחר ניתוח רדיקלי

החלל יבש0%

I.

קיימת הפרשה קבועה10%

II.

ג.דלקת כרונית של האוזן התיכונה עם הפרשה מוגלתית ללא פגיעה בעצם

חד־צדדית10%

I.

דו־צדדית15%

II.

ד.המצב כמו בסעיף קטן (3) ג, קיימת פגיעה בעצם

חד־צדדית20%

I.

דו־צדדית25%

II.

לאחוזי הנכות שנקבעו בהתאם לסעיף קטן (3) ב, ג, ד, יש להוסיף את אחוזי הנכות שייקבעו עבור ליקויי שמיעה.

(4)אוזן פנימית

א.פגיעה בחלק הקוכלארי

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקויי השמיעה

ב.פגיעה בחלק הוסטיבולרי

בצורה קלה (קיימת סחרחורת, בחילה)10%

I.

בצורה בינונית – ישנם סימנים אוביקטיביים כגון ניסטגמוס רפלקסים פתלוגיים20%

II.

בצורה קשה – ישנם סימנים וסטיבולריים אוביקטיביים ספונטניים40%

III.

בצורה חמורה – הדורשת ריתוק למיטה100%

IV.

ג.מחלת Menière

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לנזק בחלק הוסטיבולרי והקוכלארי על־ידי צירוף של אחוזי הנכות לפגימות אלה.

ד.חבלה אקוסטית (עם עקומת שמיעה אופיינית)

ללא רעש ובלי הפחתת השמיעה בתדירויות הדיבור0%

I.

עם רעש תמידי באוזניים בלי הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור10%

II.

III.כשקיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור, יש להוסיף את אחוזי הנכות שנקבעו לליקויי השמיעה בהתאם לתקנה 12 לתקנות אלו.

פרק שמיני: חלל הפה, לסתות ושיניים

תיקון: תשע״ו

73.לסתותתיקון: תשע״ו

(1)לסת עליונה

א.שבר הלסת העליונה עם העתקה (Displacement)

בצורה קלה, המנשך תקין0%

I.

בצורה בינונית עם הפרעה קלה במנשך10%

II.

בצורה קשה עם הפרעות ניכרות במנשך20%

III.

ב.אי־התאחות (Non union) של הלסת העליונה

בצורה קלה עם הפרעות קלות במנשך10%

I.

בצורה בינונית20%

II.

בצורה קשה עם הפרעות קשות במנשך30%

III.

ג.אבדן המכתשית (Prccessus alveolaris ossis maxillae superioris)

לאורך מחצית הלסת העליונה10%

I.

לאורך כל הלסת20%

II.

(ד)אבדן לסת עליונה

אבדן חלקי30%

(I)

אבדן חצי לסת50%

(II)

אבדן לסת שלמה100%

(III)

(2)לסת תחתונה

א.פריקה זמנית

בצורה קלה, המופיעה לעתים רחוקות ללא הפרעה בלעיסה או במנשך0%

I.

בצורה בינונית, המופיעה לעתים תכופות עם הפרעות קלות בלעיסה10%

II.

בצורה קשה, המופיעה עם כל פתיחת הפה והפרעות קשות בלעיסה20%

III.

ב.הגבלות התנועות בפרק הטמפורו–מנדיבולרי (Temporo-mandibularis)

בצורה קלה: פתיחת הפה אפשרית רק בין 3.5 ועד 2.5 ס״מ10%

I.

בצורה בינונית: פתיחת הפה אפשרית פחות מ־2.5 ועד 1.5 ס״מ20%

II.

בצורה קשה: פתיחת הפה אפשרית פחות מ־1.5 ס״מ40%

III.

איבוד כל הלסת התחתונה, כולל הפרקים, ללא תקנה100%

(ג)

ד.איבוד חצי הלסת

איבוד חצי הלסת התחתונה, כולל פרק אחד ללא תקנה50%

I.

איבוד חצי הלסת התחתונה, הפרקים נשארו40%

II.

ה.איבוד ענף עולה או חלק ממנו יחד עם החלק הקונדילרי של המפרק הטמפורו–מנדיבולרי

מצד אחד30%

I.

משני הצדדים50%

II.

ו.איבוד ענף עולה או חלק ממנו, הקונדיל קיים

מצד אחד10%

I.

משני הצדדים20%

II.

ז.איבוד המכתשית בלא הפסקת הרציפות

מצד אחד10%

I.

משני הצדדים20%

II.

ח.איבוד ה־CONDYLE

מצד אחד10%

I.

משני הצדדים30%

II.

ט.(נמחקה)

(3)תת־פעילות (היפופונקציה) של בלוטות הרוק בעקבות גידולים בבלוטות הרוק והטיפול בהן, או דלקות חוזרות בבלוטות אלה [על פי תוצאות מעבדה (סיאלומטריה)]

קלה – הפרשת רוק קטנה מ־0.2 מ״ל לדקה וגדולה מ־0.15 מ״ל לדקה10%

(I)

בינונית – הפרשת רוק קטנה מ־0.15 מ״ל לדקה וגדולה מ־0.1 מ״ל לדקה30%

(II)

קשה – הפרשת רוק קטנה מ־0.1 מ״ל לדקה50%

(III)

(4)חלל הפה

(א)מחלות שלפוחיות וכיביות כרוניות או חוזרות של חלל הפה (3 מקרים בשנה האחרונה לפחות)

קלה0%

(I)

בינונית20%

(II)

קשה50%

(III)

לעניין פרט משנה זה, ”מקרה“ – התקף הנמשך יותר מ־14 ימים

(ב)כאבים תכופים, כרוניים, שמקום בשרירי הפנים, חלל הפה או הלסתות (כולל המפרקים)

בצורה בינונית0%

(I)

בצורה קשה עם ממצאים אובייקטיבים שלא מגיבים לטיפול10%

(II)

(ג)אבדן או חוסר מולד של רקמה רכה באזור חלל הפה, הפנים והלסתות – דרגת הנכות תיקבע לפי פרט משנה 75(2);

(5)לשון

(א)איבוד פחות ממחצית הלשון –

בלא השפעה בולטת על הדיבור והבליעה10%

(I)

עם השפעה בולטת על הדיבור והבליעה20%

(II)

(ב)איבוד מחצית הלשון או יותר מכך –

בלא איבוד מוחלט של הדיבור והבליעה40%

(I)

עם איבוד מוחלט של הדיבור והפרעה ניכרת בבליעה60%

(II)

74.שינייםתיקון: תשע״ו

(1)אבדן שיניים בלא אפשרות להתקין תותבת מכל סיבה שהיא (מקומית או מערכתית):

כל השיניים40%

א.

כל השיניים של הלסת העליונה20%

ב.

כל השיניים של הלסת התחתונה20%

ג.

(ד)אבדן שן בודדת –

שאינה ניתנת לשיקום0.50%

(I)

הניתנת לשיקום0.25%

(II)

לעניין זה, ”שן“ – שן טבעית שיש לה כותרת שלמה או חלקית לרבות שן סתומה או שן מכוסה בכתר, או שן בנויה על שורש.

ה.באבדן מספר שיניים – אחוזי הנכות ייקבעו ע״י צירוף אריטמטי של אחוזי הנכות לפי פרט משנה (1)ד.

ו.באבדן שן מלאכותית, לרבות שן בגשר או בתותבת חלקית שנאבדה ביחד עם שן או שיניים טבעיות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעים לשן טבעית.

ז.אבדן תותבת שלימה או חלקית, או חלק של השיניים המלאכותיות שבה, או נזק לגשר קבוע ללא אבדן שיניים טבעיות, אינו מזכה אחוזי נכות.

ח.באבדן שיניים עם אפשרות התקנת תותבת, אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעה בהתאם לפרט משנה (1)(א, ב, ג).

(ט)באבדן כל השיניים בלא אפשרות החדרת שתלים (אפילו לא לאחיזת תותבת) מוכח על פי מדידות באמצעות הדמיה של C.T –

לכל הפה30%

(I)

לכל לסת15%

(II)

(י)באבדן שיניים עם אפשרות להתקנת תותבת קבועה (שתלים או כתרים) –

לכל הפה10%

(I)

לכל הלסת (העליונה או התחתונה)5%

(II)

פרק תשיעי: צלקות, מחלות ופגימות בעור

75.צלקות

(1)צלקות בגוף

שאינן מפריעות, אינן מכערות וצלקות שאינן גורמות להתרופפות קיר הבטן0%

א.

מכאיבות או מכערות10%

ב.

נרחבות באזורים מרובים20%

ג.

ד.המלוות בהתרופפות קיר הבטן והדורשות שימוש בחגורה אורטופדית, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 19.

ה.מחוברות לרקמות או אברים, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלת התנועות או הפגיעות באברים אליהם מחוברות הצלקות.

(2)צלקות הפנים והצואר

שטחיות ובלתי מכערות0%

א.

מכערות או הגורמות לשינוי צורת העפעפיים, האף, השפתיים, האוזניים10%

ב.

רחבות עם כיעור ניכר20%

ג.

רחבות או הגורמות לשינויים בולטים בצורת הפנים30%

ד.

הגורמות לשינויים בצורת הפנים המעוררים דחיה50%

ה.

76.

Alopecia areata0%

77.

Alopecia Universalis20%

78.

Ulcus tropicum

ההפרעות בלתי ניכרות10%

(1)

ההפרעות בינוניות20%

(2)

ההפרעות ניכרות30%

(3)

79.

Acne conglobata, Acne vulgaris

בצורה קלה ומוגבלת0%

(1)

בצורה בינונית, הצורה הפוסטולרית על שטח רחב10%

(2)

הצורה הקשה עם היווצרות Keloids המעוררים דחיה20%

(3)

80.

Eczema כרונית

ההפרעות בלתי ניכרות0%

(1)

ההפרעות קלות10%

(2)

ההפרעות בינוניות20%

(3)

בצורה קשה, ההפרעות כלליות ניכרות ומעוררות דחיה30%

(4)

81.

Lupus erythematosus discoid form

בצורה קלה0%

(1)

בצורה בינונית10%

(2)

בצורה קשה20%

(3)

82.

Callositas; Verrucae plantares

בצורה קלה0%

(1)

בצורה קשה, הפרעות בהליכה10%

(2)

83.

Dermatitis

Dermatitis מכל הסוגים פרט ל־Dermatitis actinica או X-Ray Dermatitis – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 80.

84.

Dermatitis actinica

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 81.

85.

X-Ray Dermatitis

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75.

86.

Erysipelas recidivans

בצורה קלה, 1–6 התקפים לשנה10%

(1)

בצורה בינונית, לפחות התקף אחד לחודש20%

(2)

(3)בצורה קשה: יותר מהתקף אחד לחודש ובצורה של Elephantiasis nostras

ברגל אחת30%

א.

בשתי הרגליים50%

ב.

87.שחפת העור

(1)במצב של פעילות התהליך

בצורה קלה, שינויים מוגבלים30%

א.

בצורה קשה, שינויים נרחבים50%

ב.

(2)במצב של יציבות

בצורה קלה, השינויים מוגבלים10%

א.

בצורה קשה, השינויים נרחבים20%

ב.

(3)שחפת העור שנתרפאה

נשארו צלקות בלבד – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75.

88.

Erythema induratum Bazin20%

89.

Pemphigus vulgaris

בשלב החריף הדורש אשפוז100%

(1)

בשלב של רמיסיה50%

(2)

90.

Leishmaniasis

בשלב פעיל עם כיבים מרובים20%

(1)

בשלב פעיל עם כיבים בודדים10%

(2)

(3)צלקות לאחר Leishmaniasis – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75.

פרק עשירי: מוגבלות שכלית התפתחותית

תיקון: תשמ״ד, תשע״ט־3

91.תיקון: תשמ״ד, תשע״ט־3

מוגבלות שכלית התפתחותית גבולית (מנת משכל 70 עד 79)20%

(1)

מוגבלות שכלית התפתחותית קלה (מנת משכל 55 עד 69)40%

(2)

מוגבלות שכלית התפתחותית בינונית (מנת משכל 40 עד 54)65%

(3)

מוגבלות שכלית התפתחותית קשה (מנת משכל 30 עד 39)75%

(4)

מוגבלות שכלית התפתחותית חמורה (מנת משכל 0 עד 29)100%

(5)

פרק אחד עשר: עייפות כרונית

תיקון: תשפ״ב

92.תיקון: תשפ״ב

תסמונת פיברומיאלגיה (Fibromyalgia) או תסמונת תשישות כרונית (Chronic Fatigue Syndrome), הכוללות כאבים או עייפות:

ברמיסה, בלא הפרעות בתפקוד0%

(1)

עם סימנים קליניים הגורמים להפרעה קלה בתפקוד10%

(2)

עם סימנים קליניים בחומרה קלה, כמו כן קיימת הפרעה בינונית בתפקוד20%

(3)

עם סימנים קליניים בחומרה בינונית, כמו כן קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד30%

(4)

עם סימנים קליניים בחומרה קשה המצריכים טיפול רפואי קבוע, כמו כן קיימת הפרעה קשה בתפקוד40%

(5)

(6)במקרים שבהם אחוז הנכות בשל אחת או יותר מהפגימות הנלוות לתסמונת גבוה מ־40%, ייקבע שיעור הנכות מכוח סעיף זה על פי אחוז הנכות הגבוה מבין הפגימות הנלוות לתסמונת ששיעורן עולה על 40% נכות.

הערות:

(1)לא ייקבעו אחוזי נכות בשל פרט ליקוי זה ובשל פגימות הנלוות לתסמונת, במקביל;

(2)לעניין פרט זה, ”פגימות נלוות לתסמונת“ – לרבות מעי רגיז, שלפוחית רגיזה, הפרעות בשינה, פגיעה בריכוז ובזיכרון, דיכאון וכאבי גוף, לרבות כאבי ראש, כאבי גוף מפושטים ו־TMJ.

חלק ב׳ – מחלות מקצוע

פרק ראשון: הרעלות ומחלות עור

1.תיקון: תש״ך־2

הרעלות

הרעלת זרניך, ניקל, ניקל קרבוניל, קדמיום ותרכובותיו, כרום, עופרת, פלואור, מנגן, כספית, זרחן בריליאום, תליום, תחמוצת־הפחמן, בנצול וההומולוגים שלו, פחמן דו־גפריתי, תכשירי ניטרו ואמינו של בנצול, הרעלה על ידי תכשירים הלוגנים של הפחמנים המימניים – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות כתוצאה מהרעלה.

2.

מחלות עור

הנגרמות על ידי אבק, נוזלים, חמרים יציבים או גזים – Occupational dermatoses

ישנו גורם ידוע; אין הפרעות בהעדר של מגע עם הגורם0%

(א)

ישנו גורם ידוע; הפרעות ממושכות וחוזרות גם ללא מגע עם הגורם10%

(ב)

ישנו גורם ידוע; הפרעות ניכרות20%

(ג)

ישנו גורם ידוע; הפרעות ניכרות ברוב חלקי הגוף30%

(ד)

פרק שני: מחלות מידבקות ושאר המחלות המקצועיות

3.תיקון: תש״ך־2

מחלה המועברת לאדם מכל חי שאיננו אדם – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה.

4.תיקון: תש״ך־2, תשל״א־2

הופעות אלרגיות כתוצאה מחיסון נגד כלבת – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה.

5.

שחפת

(1)שחפת הריאות

(א)שחפת פעילה –

שחפת פעילה (Unstable) הדורשת טיפול100%

(1)

שחפת שפעילותה בספק, או שחפת בצורה כרונית עם הפרשה של מתגי קוך בתרבית בלבד ובהפסקות גדולות, קיים כושר פעולה מוגבל75%

(2)

(ב)שחפת בלתי פעילה –

בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה50%

(1) (א)

בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ־1 style="font-family: Arial;">⁄3 של שטח הריאה, או שינויים פיברוטיים רחבים60%

(ב)

בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד. קיימים מזמן לזמן שטפי־דם בלתי ניכרים70%

(ג)

בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (Stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר, קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור Cor pulmonale או שטפי דם חדירים ניכרים Pulmonale80%

(ד)

שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה (Stable arrested)30%

(2) (א)

שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ־1 style="font-family: Arial;">⁄3 של שטח הריאה או שינויים פיברוטיים רחבים40%

(ב)

שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד לתקופה של חמש שנים לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד. קיימים מזמן לזמן שטפי־דם50%

(ג)

שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד לתקופה של חמש שנים לאחר הפסקת הפעילות (Stable arrested) שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר. קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור הדם (Cor pulmonale) או שטפי־דם ניכרים70%

(ד)

שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered), קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה10%

(3) (א)

שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered). שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ־1 style="font-family: Arial;">⁄3 של שטח הריאה או שינויים פיברוטיים רחבים20%

(ב)

שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered). שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד, קיימים מזמן לזמן שטפי־דם בלתי ניכרים30%

(ג)

שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (Recovered). שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר. קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור הדם (Cor pulmonale) או שטפי־דם תדירים וניכרים60%

(ד)

שנרפאה לאחר ניתוח טורקופלסטי של פחות מ־5 צלעות5%

(4) (א)

שנרפאה לאחר ניתוח טורקופלסטי חד־צדדי או דו־צדדי של יותר מ־5 צלעות10%

(ב)

שנרפאה לאחר כריתה של סגמנט5%

(ג)

שנרפאה לאחר כריתה של שטח הריאה המתאים לשטח של אונה10%

(ד)

שנרפאה לאחר ניתוח כריתה של אונה עם תוספת של טורקופלסטיקה15%

(ה)

שנרפאה לאחר כריתה של יותר מאונה אחת עם תוספת של טורקופלסטיקה20%

(ו)

שנרפאה לאחר כריתה של ריאה אחת וקיימים שינויים גם בריאה השניה30%

(ז)

הערה: בסעיף קטן זה יש להוסיף לאחוזים המפורטים בו אחוזי נכות כפי שנקבעו בתוספת זו לצד כל פגימה.

(ג)שחפת בלתי פעילה שנרפאה:

קיימת הגבלה ניכרת בכושר הנשימה על ידי התעבות רחבה של הפלוירה10%

(1)

לאחוז האמור יש להוסיף אחוזי נכות כפי שנקבעו בתוספת זו לצד כל פגימה.

(2)שחפת מחוץ לריאות:
דרגת הנכות תיקבע בהתאם לפגימות במערכות השונות שהן תוצאה של מחלת השחפת.

6.

ברוצלוזיס – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.

7.

שיתוק ילדים – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.

8.

קדחת צהובה, פילאריאסיס, ליישמניוסיס, חולי רע, דבר, טרופנוזומיאזיס – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.

9.

צפדת – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאת מחלות אלה.

10.תיקון: תש״ך־2

סרטן עור וכיב ממאיר של קרנית העין וסרטן הרירית של האף או הגתות הקשורות באף – בהתאם לפגימות השונות שהנן תוצאה ממחלות אלה.

11.

(1)צורנית עם שחפת – בהתאם לאחוזי הנכות של השחפת.

(2)צורנית בלעדי שחפת – בהתאם להפרעה במערכת הנשימה תוך התאמה עם אחוזי הנכות שנקבעו לגבי השחפת.

12.

אמיינתית – בהתאם להפרעה במערכת הנשימה תוך התאמה עם אחוזי הנכות שנקבעו לגבי השחפת.

13.

ירוד – בהתאם לליקויים בכושר הראייה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי ירוד כתוצאה מתאונת עבודה.

14.

מחלת קייסון – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהינן תוצאה ממחלות אלה.

15.

עוויות – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהינן תוצאה ממחלות אלה.

16.

מחלות קרינה – בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהינן תוצאה ממחלות אלה.

17.תיקון: תשכ״ד

מחלות עצבים, פרקים, גידים, שרירים, כלי הדם או העצבים של הגפיים – בהתאם לפגימות במערכות אלה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו להן.

18.

בורסיטיס – תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי פגימות בברך.

19.תיקון: תשכ״ד

ליקויי שמיעה – בהתאם לליקויים בכושר השמיעה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי ליקויי שמיעה כתוצאה מתאונת עבודה.

חלק ג׳: מבחנים בנסיבות מיוחדות (בוטל)

תיקון: תשל״ד־2, תשנ״ו

חלק ד׳: פיגור שכלי (בוטל)

תיקון: תשל״ד־3, תשמ״ד

י״א באייר תשט״ז (22 באפריל 1956)

  • גולדה מאירסון שרת העבודה

The whole textThe contents of the text

The text on this page is adapted from the entry ⁨תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט״ז–1956⁩ in the Open Law Book of Hebrew Wikisource, read on 1 November 2026, and is shared under the CC BY-SA 4.0 licence.

Keep exploring