Skip to main content
Election 2026

Israel votes on Tuesday, 27 October

From the court's archiveCivil motion

רפאל בן חיים נ' כונס הנכסים הרשמי ואח'

בש"א 6437/11 was decided on 2 October 2011.

The court's decision, in its own words.

אשר על כן, הערעור נדחה, על המערער לשלם את האגרה ולהפקיד את העירבון על פי הסכומים שנקבעו בהחלטת הרשם וזאת תוך 14 ימים מעת המצאת החלטה זו. אם לא יעשה כן יימחק ההליך או יידחה ללא הודעה נוספת.

One justice heard the case, and the ruling came on 2 October 2011.

Court
The Supreme Court
Case
בש"א 6437/11
Opened
2011
Decided
2 October 2011
Length
3 pages

The panel

  • ס' ג'ובראן

This is how to cite the ruling.

בש"א 6437/11 רפאל בן חיים נ' כונס הנכסים הרשמי ואח' (2.10.2011)

The full text of the ruling, in the Hebrew the court gave it in.

בבית המשפט העליון

בש"א 6437/11

בפני: כבוד השופט ס' ג'ובראן

המערער: רפאל בן חיים

נגד

המשיבים: 1. כונס הנכסים הרשמי · 2. עו'ד מוטי בן ארצי

ערעור על החלטתו של כבוד רשם בית המשפט העליון ג' שני מיום 15.8.11 ברע"א 4978/11

פסק-דין

לפניי ערעור על החלטת כבוד הרשם ג' שני (רע"א 4978/11 – א') מיום 15.8.2011 בה נדחתה בקשתו של המערער לפטור אותו מתשלום אגרה ומהפקדת עירבון בגין בקשת רשות ערעור שהגיש על החלטת בית המשפט המחוזי בפש"ר 18408-08-09 מיום 28.6.2011.

על הערעור שלפניי חתומה אשת המערער בשמו. כמו הרשם, גם אני לא מצאתי מקום להידרש להשלכות של עניין זה לצורך בקשת רשות הערעור עצמה.

המערער, החי מקצבת נכות לה הוא זכאי בגין 100% נכות נפשית, הוכרז כפושט רגל. במסגרת בקשת רשות הערעור שהגיש לבית משפט זה ביקש המערער פטור מתשלום אגרה והפקדת עירבון. בהחלטת הרשם נקבע, כי אין מקום למתן פטור והוטל על המערער לשלם אגרה על סך 200 ש"ח ולהפקיד עירבון בסך של 2,500 ש"ח. זאת, הן משום שבקשת המערער לא נתמכה בתצהיר והן מאחר ולא הובאה תשתית ראייתית להוכחת היעדר יכולתו הכלכלית. כמו כן ציין הרשם בהחלטתו כי לא שוכנע כי אביו של המערער, אשר סייע לו במסגרת הליך קודם בו נדרש להפקיד עירבון לא יוכל לסייע לו במקרה דנן. לבסוף נקבע כי סיכויי ההליך העיקרי אינם נחזים להיות גבוהים וגם מטעם זה לא היה מקום למתן פטור.

המערער טוען כי שגה הרשם כאשר הטיל עליו תשלום שאינו יכול לעמוד בו. זאת לאור מצבו הנפשי והכלכלי הקשה, אותו ניתן ללמוד מן המסמכים שאכן הביא אודות קצבת הנכות שמקבל והאישור שניתן לו לגבי זכאותו לדיור ציבורי. עוד הוא טוען, כי עצם העובדה שהלשכה לסיוע משפטי הסכימה לייצגו בהליכים מסוימים, לרבות בהליך העיקרי בענייננו, מלמדת על יכולתו הכלכלית הרעועה. לעניין היעדר התצהיר, הוא טוען, כי הוא (ואשתו הטוענת בשמו) אינו עו"ד ואין באפשרותו להכין תצהיר. הוא מסביר כי הלשכה לסיוע משפטי הסכימה לייצגו רק לאחר שיסתיים ההליך דנן – בדבר אגרה ועירבון. המערער מדגיש את חשיבותה של זכות הגישה לערכאות וטוען כי זו תימנע ממנו לחלוטין אם לא יתקבל הפטור אותו הוא מבקש. לעניין סיכויי ההליך הוא טוען כי קיימות ראיות מוצקות לביסוס טענותיו בהליך העיקרי. באשר לקביעת הרשם לפיה לא הוכח כי אביו של המערער אינו יכול לסייע לו בהפקדת העירבון, הוא טוען כי הביא מסמך החתום על ידי אביו ובו נאמר מפורשות כי הוא אינו מעוניין לסייע. בנוסף הוא טוען, כי בקשתו לסיוע מקרוביו וידידיו סורבה. לבסוף טוען המערער כי אין בידו לשלם את הסכום שהוטל עליו מבלי שתיפגע בעקבות זאת זכותם של ילדיו להתקיים.

לאחר שעיינתי בהודעת הערעור על צרופותיה ובהחלטת הרשם, הגעתי למסקנה כי דין הערעור להידחות. המערער טוען טענות רבות כנגד החלטת הרשם, אולם אין בטענותיו כדי להתמודד עם החוסרים שמגלה בקשתו. מקובלת עליי מסקנת הרשם, שלפיה לא הונחה תשתית מספקת להוכחת מצבו הכלכלי האמיתי של המערער. כמו כן לא הובא הסבר המניח את הדעת לכך שהבקשה (וכן הערעור שלפניי) לא נתמכה בתצהיר. המסמכים שצורפו אכן מעידים על מצב כלכלי שאינו טוב, אך לא די בהם כדי להראות את מצבו המדויק של המערער ובכלל זה מדוע לא מתאפשר לו לשלם את הסכום הנמוך שהוטל עליו (סך הכול 2,700 ש"ח). כך למשל נעדרים ממנה תדפיסי בנק של המערער ואשתו. יתרה מכך, מעיון בבקשת רשות הערעור שהגיש המערער, עולה כי אכן מדובר בהליך שסיכוייו לכאורה אינם גבוהים. המערער מבקש לערער על החלטה בה נדחתה בקשה שהוגשה להחלפתו של הנאמן בתיק פשיטת הרגל שלו. משכך, לא קמה הצדקה לפטור אותו באופן מלא מתשלום אגרה ומהפקדת העירבון. הסכומים שנפסקו, שאינם גבוהים, מבטאים איזון ראוי בין זכותו של המערער לגישה לערכאות השיפוטיות לבין האינטרס שבמניעת הליכי סרק והצורך להבטיח את אפשרות המשיבים להשבה בגין הוצאות המשפט שיהיו להם בגין ההליך אותו מבקש המערער להגיש.

אשר על כן, הערעור נדחה, על המערער לשלם את האגרה ולהפקיד את העירבון על פי הסכומים שנקבעו בהחלטת הרשם וזאת תוך 14 ימים מעת המצאת החלטה זו. אם לא יעשה כן יימחק ההליך או יידחה ללא הודעה נוספת.

ניתן היום, ד' בתשרי התשע"ב (2.10.2011).

שופט

Find the case on the Supreme Court's site

The court gave these rulings around the same time.

All Supreme Court rulings →

More tools