Skip to main content
Election 2026

Israel votes on Tuesday, 27 October

From the court's archivePetition to the High Court of Justice

שלמה אליהו ואח' נ' שר האוצר ואח'

HCJ 9497/96 was decided on 9 June 1997.

The court's decision, in its own words.

מהטעמים האמורים אנו דוחים את העתירה.

3 justices heard the case, and the ruling came on 9 June 1997.

Court
The Supreme Court, sitting as the High Court of Justice
Case
HCJ 9497/96
Opened
1996
Decided
9 June 1997
Length
3 pages

The panel

  • שלמה לוין
  • יעקב קדמי
  • טובה שטרסברג-כהן

This is how to cite the ruling.

בג"ץ 9497/96 שלמה אליהו ואח' נ' שר האוצר ואח' (9.6.1997)

The full text of the ruling, in the Hebrew the court gave it in.

בית המשפט העליון

בשבתו כבית משפט גבוה לצדק

בג"צ 96 / 9497

בפני: כבוד המשנה לנשיא ש' לוין · כבוד השופט י' קדמי · כבוד השופטת ט' שטרסברג-כהן

העותרים: 1. שלמה אליהו · 2. אליהו חברה לביטוח בע"מ

נגד

המשיבים: 1. שר האוצר · 2. הממונה על שוק ההון, הביטוח והחסכון באוצר · 3. כנסת ישראל · 4. אבנר - איגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ · בקשה למתן צו על תנאי וצו ביניים · תאריך הישיבה: ד בסיון תשנ"ז (9.6.97) · בשם

העותרים: עו"ד ליבאי דוד, עו"ד מעוז · בשם · המשיבים · 1-3: עו"ד דנה בריסמן · בשם · המשיב 4: עו"ד א. גולדנברג, עו"ד י. הלוי, עו"ד מ. ליברמן

פסק-דין

1.בעתירה שלפנינו עותרים מר שלמה אליהו ואליהו חברה לביטוח בע"מ (להלן - העותרים) להורות על ביטול חוק ביטוח רכב מנועי (הוראת שעה), התשנ"ז- 1996 (להלן - החוק) וכן להורות למשיב מס' 1 הוא שר האוצר, לבטל את הרשאתה של המשיבה מס' 4 - אבנר - איגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ (להלן - אבנר) לעסוק בעסקי ביטוח ולמשיב מס' 2, הוא הממונה על שוק ההון, לבטל את רשיון הביטוח שניתן לאבנר.

2.תוקפו של החוק הוא מיום 31.12.96 ועד 31.7.97, וכפי שהוסבר בתשובת המשיבים הרי חלוף התקופה ההסכמית שבה היו חברות ביטוח קשורות עם אבנר ופרישתן מן ההסדרים עמה בלא שקיימת חלופה מתאימה, עלולה להביא לנזקים קשים לשוק הביטוח ולציבור המבוטחים וזאת בשל פגיעה ביציבותו של שוק ביטוח רכב החובה ובזמינות הראויה של הביטוח לציבור המבוטחים. מטרת החוק היתה לגשר על פני תקופת הביניים בין חלוף התקופה ההסכמית האמורה לבין המועד שבו יגובשו הסדרים חלופיים כאמור. אין ספק בדבר שההרשאה המותנית שניתנה לעותרת 2 מכח החוק לפעול בתקופת תקפו כצד להסכמים בין אבנר והמבטחים יש בה כדי לפגוע בחופש העיסוק של העותרים בגדר חוק יסוד: חופש העיסוק אך פגיעה זו היא לתכלית ראוייה והעובדה שהחוק חוקק אך לתקופה מוגבלת יש בה כדי לתמוך בטענה שהפגיעה אינה עולה על הנדרש, בכפיפות לאמור להלן.

3.טוענים העותרים, ואבנר מכחישה, כי מאחר שאבנר אינה מקיימת את דרישות החוק בנוגע ליציבותה הכספית וכן אינה עומדת בתנאי ההון הנפרע המינימלי וביטוחי המשנה, כפי שהדבר נדרש בדין, שומה על המשיבים מס' 1 ו- 2 לפעול כמפורט בעתירה. לענין זה אנו סבורים כי ההנחה העומדת ביסוד החוק היא כי בתקופתו תמשיך אבנר לפעול וכי לא נתקיימו במקרה שלנו התנאים הפרטיקולריים המצדיקים בשלב הנוכחי למרות ההנחה האמורה היעתרות לעתירה המכוונת נגד המשיבים מס' 1 ו- 2 . לא זו אף זאת: גם לו היינו סבורים שיש עמנו מקום להוציא צו על תנאי נגד המשיבים, לא היו העותרים מפיקים מכך תועלת מעשית לאור המועד הקצר שנותר עד תום תקפו של החוק.

4.ברצוננו להעיר שככל שתקפו של החוק יוארך, כפי שנרמז על ידי פרקליטת המשיבים מס' 1-2 ,כן יקשה עליהם בעתיד להגן על תקפו של החוק ואנו מפנים את תשומת לבם לכך שבכל חקיקה כזו, אפילו יהיה לה צידוק לזמן מוגבל נוסף, יהיה מקום לשקול הבטחה בצורה הנאותה שבכל מקרה שהרשאתה של העותרת מס' 2 תהיה מותנית בקיום ההסכמים עם אבנר, היא לא תינזק עקב כך.

בעתירה שלפנינו נתבע גם סעד חלופי בנוגע לתוקפן של פוליסות אשר הונפקו על ידי העותרים במהלך שנת 1996, טרם כניסת החוק לתקפו. נחה דעתנו שאין מקום גם לסעד החלופי.

מהטעמים האמורים אנו דוחים את העתירה.

אין צו להוצאות.

ניתן היום ד בסיון תשנ"ז (9.6.97).

Find the case on the Supreme Court's site

The court gave these rulings around the same time.

All Supreme Court rulings →

More tools