Regulations195656 sectionsThe binding text is the one the official gazette published, listed under the publications.
The full text of תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט״ז–1956, in 56 sections.
These are the parts and chapters of the text.
28 headings
This is the first part of the text.
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 112(ג), 118, 120(ב), 122, 146, 317 ו־400 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ״ה–1995 (להלן – החוק), אני מתקין תקנות אלה:
פרק ראשון: פרשנות
1. הגדרות
תיקון: תש״ל, תשל״ד, תשנ״ח־2, תשע״ו־4, תש״ף, תשפ״ב־2, תשפ״ד, תשפ״ו
בתקנות אלה –
”חוק בתי דין מינהליים“ – חוק בתי דין מינהליים, התשנ״ב–1992;
”מזכיר“ – מי שמונה לפי תקנה 27א [צ״ל: 27ב];
”פוסק רפואי“ – רופא אשר שמו כלול ברשימת הפוסקים הרפואיים שנקבעה על ידי שר העבודה ופורסמה ברשומות;
”רופא מוסמך“ – רופא שהמוסד מינה לרופא מוסמך; והמינוי יכול שיהיה לעניין מסוים לפי תקנות אלה או לכל העניינים, הכול לפי האמור בכתב המינוי;
”נפגע“ – התובע גימלה לפי סימן ה׳ לפרק ה׳ לחוק.
פרק שני: קביעת דרגת נכות
סימן א׳: ועדה
2. קביעת דרגת נכות על ידי ועדה
תיקון: תשמ״ט
(א)דרגת נכות של נפגע תיקבע על ידי ועדה; הועדה תהיה בהרכב של פוסק רפואי אחד, אך רשאי הרופא המוסמך לקבוע שהועדה תהיה בהרכב של מומחים בשני ענפי רפואה (להלן – הועדה).
(ב)המזכיר יזמן את הפוסק הרפואי, שיהיה חבר בועדה, בהתאם לתחום ההתמחות הרפואית, שקבע הרופא המוסמך בהתחשב באופי הפגיעה.
3. בדיקות נוספות ומינוי יועצים
תיקון: תשנ״ו
לצורך קביעת דרגת נכות רשאי רופא מוסמך, מיוזמתו או לפי דרישת הועדה –
(1)לדרוש מן הנפגע לעמוד לבדיקה רפואית או אחרת ולהמציא תוצאות הבדיקות לוועדה;
(2)למנות יועצים רפואיים או אחרים אשר יגישו לרופא המוסמך או לוועדה, חוות דעתם על סמך בדיקות שבוצעו בנפגע או מסמכים רפואיים או אחרים שהובאו בפניהם.
4. ההליכים לקביעת דרגת נכות
תיקון: תש״ל־2, תש״ס
(א)תביעה לגימלת נכות תוגש בטופס שאפשר להשיגו בכל אחד מסניפי המוסד לפקיד תביעות כמשמעותו בסעיף 298 לחוק.
(ב)מצא פקיד התביעות שבכפיפות לקביעת דרגת הנכות קיימת זכאות – יעביר את התביעה לרופא המוסמך.
5. מועד ומקום התייצבות הנפגע
תיקון: תשכ״ז, תשמ״ט, תשנ״ו
(א)נבחרה הועדה לקביעת דרגת נכותו של נפגע פלוני, יזמין המזכיר את הנפגע להתייצב בפני הועדה במועד ובמקום הנקובים בהזמנה. ההזמנה תישלח לפחות ארבעה עשר ימים לפני המועד כאמור, אלא אם הסכים הנפגע לזמן קצר מזה.
(ב)הנפגע חייב להתייצב בפני הועדה במקום ובמועד שנקבעו ורשאי הוא להיות מיוצג בפניה על ידי בא כוחו.
6. קביעת דרגת נכות על פי מסמכים
הועדה רשאית, בהסכמת הנפגע והמוסד, לקבוע את דרגת נכותו של הנפגע על סמך מסמכים רפואיים בלבד, מבלי לבדוק את הנפגע.
7. בדיקה במקום הימצא הנפגע
אישר רופא מוסמך כי נבצר מהנפגע, בגלל מצב בריאותו, להתייצב בפני הועדה במקום הנקוב בהזמנה, תבדוק הועדה את הנפגע במקום הימצאו.
8. אי התייצבות בפני הועדה או אי מילוי אחר הוראותיה
תיקון: תשנ״ו
(א)לא התייצב הנפגע בפני הועדה במקום ובמועד הנקובים בהזמנה לפי תקנה 5, יקבע המזכיר מועד אחר לדיון בועדה ויזמין את הנפגע לדיון במועד אחר.
(ב)לא התייצב הנפגע בפני הועדה גם במועד האחר ולא נתן טעם סביר לכך, ישלם הנפגע למוסד את ההוצאות שנגרמו למוסד עקב ביטול הדיון; המוסד יעדכן מזמן לזמן את סכום ההוצאות.
(ג)שילם הנפגע את סכום ההוצאות יקבע המזכיר מועד נוסף לדיון ויזמין את הנפגע; לא התייצב הנפגע בפני הועדה במועד הנוסף, יחול האמור בתקנת משנה (ב).
(ד)לא שילם הנפגע את סכום ההוצאות שנדרש ממנו כאמור בתקנות משנה (ב) או (ג) או לא מילא אחרי הוראות הועדה שניתנו לענין קביעת דרגת הנכות כאמור בתקנה 3 בתוך 45 ימים מיום שנדרש לעשות כן, תידחה בקשתו לקביעת דרגת נכות; הנפגע רשאי להגיש בקשה חדשה אם נתן טעם סביר לכך ולאחר ששילם את סכום ההוצאות או מילא אחר הוראות הועדה, לפי הענין.
9. נוכחות זרים בשעת הבדיקה
הועדה תבדוק את הנפגע ביחידות, אך רשאית היא להתיר לזולת להיות נוכח בשעת הבדיקה.
10.
תיקון: תשנ״ו
(בוטלה).
11. דרגת נכות
תיקון: תשל״ד־2, תשל״ד־3, תשנ״ו
(א)דרגת נכותו של נפגע תיקבע באחוזים כנקוב לצד כל אחד מהליקויים, הפגימות או מחלות המקצוע (להלן – הפגימה) המנויים בתוספת, ובלבד שלא תעלה על 100%.
(ב)דרגת נכותו של נפגע אשר נפגם מספר פגימות באותה פגיעה בעבודה, תהא שווה לסכום האחוזים הנקובים בתוספת לצד כל אחד מהפגימות האמורות בחישוב כמפורט להלן:
(1)בעד הפגימה שנקבע לה האחוז הגבוה ביותר – יבוא בחשבון אחוז הנכות הנקוב בתוספת לצד אותה פגימה;
(2)בעד הפגימה שנקבע לה האחוז השני בגובהו – יבוא בחשבון האחוז הנקוב לצד אותה פגימה כשהוא מוכפל בהפרש שבין האחוז האמור בפסקה (1) ובין 100%;
(3)בעד הפגימה שנקבע לה האחוז השלישי בגובהו – יבוא בחשבון האחוז הנקוב לצד אותה פגימה כשהוא מוכפל בהפרש שבין סכום אחוזי הנכות שנקבעו לפי פסקאות (1) ו־(2) ובין 100%;
(4)הוראות פסקה (3) יחולו, בשינויים המחוייבים, על כל פגימה נוספת.
(ג)על אף האמור בתקנת משנה (ב), דרגת נכות בשל מספר פגימות באותו פרק, גפה או עין, לא תעלה –
(1)לגבי פרק – על אחוזי נכות שנקבעו לקשיון לא נח של אותו פרק;
(2)לגבי גפה – על אחוזי הנכות שנקבעו לקיטוע החלק הפגום של אותה גפה;
(3)לגבי עין – על אחוזי הנכות שנקבעו לעיוורון מלא של אותה עין.
(ד)בקביעת דרגת נכות של נפגע שנפגם בקשיון או בהגבלת תנועה של פרק – לא יבוא בחשבון נזק שנגרם לשרירים הפועלים באותו פרק.
(ה)בקביעת דרגת נכות של נפגע שנפגם בשיתוק של עצב – לא יבואו בחשבון שיתוק סעיפי אותו עצב או נזק שנגרם לשרירים המעוצבבים על ידו.
(ו)דרגת נכות בגין פגימה ביד שמאל לאיטר יד ימין, תיקבע לפי המבחנים ליד ימין, ופגימה ביד ימין לאותו נפגע תיקבע לפי המבחנים ליד שמאל.
12. נסיבות לצירוף דרגות נכות
תיקון: תשל״ד־2, תשל״ז, תש״ס
הנסיבות שלפיהן תובא בחשבון נכות מעבודה קודמת לצורך הגדלת דרגת נכות מעבודה של נכה עבודה לפי סעיף 121 לחוק (להלן – דרגת הנכות המצטברת) הן אלה:
(1)כתוצאה מהאופי המצטבר של הנכויות צמצם נכה מעבודה בדרך קבע את הכנסתו מעבודה או ממשלח־יד ב־50% או יותר לעומת הכנסתו הממוצעת ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לו לראשונה דמי פגיעה עקב הפגיעה בעבודה האחרונה או ליום שבו חלה לאחרונה לפי סימן ג׳ החמרה בדרגת הנכות שעליה הוגשה התביעה לצירוף הנכויות; בפסקה זו, ”הכנסה“ – כמשמעותה בסעיף 98(ב) לחוק;
(2)צירוף דרגות הנכות מעבודה עשוי לזכות את הנכה באחת מאלה:
(א)קיצבה במקום מענק;
(ב)דרגת נכות כאמור בתקנה 16.
12א. דרכי הקביעה לענין סעיף 121
תיקון: תשל״ז, תש״ס
12ב. דרגת נכות מצטברת
תיקון: תשל״ז, תשנ״ו, תש״ס
(א)הועדה או הועדה לערעורים, לפי הענין, תקבע מחדש, בהתאם למבחנים שהם בתוקף ביום הקביעה, את דרגת הנכות המצטברת לפי אחוזי הנכות שבתוספת לגבי כל פגיעה בעבודה המובאת בחשבון לענין צירוף דרגות הנכות.
(ב)דרגת נכות מצטברת תחושב באופן ובסדר המפורטים בתקנה 11(ב).
(ג)עקב פגיעת עבודה נוספת באותו אבר – לא תוגדל דרגת נכות כאמור בסעיף 121 לחוק מעל לדרגת נכות מקסימלית שבמבחנים לגבי אותו אבר.
(ד)הוראות סעיף 114 לחוק יחולו, בשינויים המחוייבים.
(ה)בקביעת דרגת הנכות המצטברת רשאית הועדה או הועדה לערעורים להחיל הוראות תקנה 15.
12ג. הבסיס לחישוב הגימלה המצטברת
תיקון: תשל״ז
קבעה הועדה או הועדה לערעורים דרגת נכות על פי תקנה 12ב, תחושב הקיצבה לפי שכר העבודה הרגיל המשוער הגבוה ביותר;
לענין זה, ”שכר העבודה הרגיל המשוער“ – שכר העבודה הרגיל ששימש בסיס לחישוב הגימלה בשל כל אחת מהפגיעות בעבודה שהובאו בחשבון בעת צירוף דרגות הנכות מעבודה, מוגדל בשיעור שבו הוגדלו קיצבאות הנכות מעבודה לכלל נכי העבודה תוך התקופה מיום הפגיעה ועד ליום תחולתה של דרגת הנכות המצטברת.
13.
תיקון: תש״ל, תשל״ד־2
(בוטלה).
14. התאמה
תיקון: תשכ״ה, תש״ל, תשל״ד־2, תשנ״ו, תשס״ה
(א)דרגת נכות של נפגע לגבי ליקוי שלא פורט בתוספת, תיקבע לפי האחוז הקבוע לצד פגימה אשר לדעת הועדה דומה לליקוי הנפגע.
(ב)החליטה הועדה שלא ניתן לקבוע דרגת נכות כאמור בתקנת משנה (א) – תקבע, על פי שיקול דעתה, את אחוזי הנכות בהתחשב במבחנים שנקבעו בתוספת לגבי אותו איבר או אותה מערכת, ובהתחשב בסוג הפגימה ובהגבלה שגרמה לנפגע.
15. סטיות
תיקון: תשכ״ז, תשכ״ח, תשכ״ח־2, תש״ל, תש״ל־2, תשל״ד, תשל״ו, תש״ס־2
(א)הועדה רשאית לקבוע דרגת נכות יציבה גדולה עד מחצית מזו שנקבעה לצד המבחנים או מזו שנקבעה מכוח תקנות 14 או 31(ב) בשים לב למקצועו ולגילו של הנפגע, ובלבד שדרגת הנכות היציבה כתוצאה משינוי זה לא תעלה על 19% אם דרגת הנכות פחותה מ־20%, ובכל מקרה אחר לא תעלה על 100%.
(ב)הועדה תתחשב במקצועו של הנפגע כאשר לדעתה הוא אינו מסוגל לחזור לעבודתו או לעיסוקו והנכות הביאה לירידה ניכרת ולא לזמן מוגבל בהכנסותיו.
(ג)(נמחקה).
(ד)הועדה תקבע את דרגת הנכות לפי תקנה זו רק לגבי אותן הפגימות הנובעות מהפגיעה בעבודה שבקשר אתה נקבעה דרגת הנכות, ולאחר שנוכו פגימות שאינן קשורות באותה פגיעה בעבודה.
16. דרגת נכות מיוחדת
תיקון: תשכ״ז־2, תשל״ד, תשל״ד־2
16א. התייעצות עם הרשות
תיקון: תשכ״ז, תשל״ד
17. נסיבות לקביעת דיון מחדש בדרגת נכות
תיקון: תש״ך, תש״ל, תשס״א
(א)עברו 12 חודשים ולא יותר מ־60 חודשים מאז קבעה ועדה או ועדה לערעורים לאחרונה לנפגע דרגת נכות יציבה בשיעור 20% או יותר (להלן – הדרגה האחרונה), רשאי הנפגע לתבוע מהרשות האמורה בתקנה 18א לקבוע אם הנכות הביאה לירידה ניכרת ולא לזמן מוגבל בהכנסות הנפגע, והרשות תקבע את דרגת הנכות בשיעורים ובתנאים כאמור בתקנה 15(א); כללה הדרגה האחרונה שנקבעה לנפגע, קביעה לפי תקנה 15, רשאים הנפגע או המוסד לתבוע מהרשות לקבוע אם חל שינוי בהשפעת הנכות על הכנסות הנפגע, ובהתאמה להקטין או להגדיל את דרגת הנכות בשיעורים ובתנאים כאמור בתקנה 15(א).
(ב)הרשות תדון בתביעה נוספת כאמור בתקנת משנה (א) רק אם חלפו 12 חודשים, ולא יותר מ־60 חודשים מיום שנקבעה לנפגע הדרגה האחרונה.
18. שינוי דרגת נכות
תיקון: תשל״ד
סבורה הועדה כי תוך זמן אשר אינו עולה על שנה מתאריך הבדיקה יחול שיפור במצבו של נפגע אשר דרגת נכותו בעת הבדיקה היא פחות מ־20% וכי מידת השיפור ניתנת להיקבע בעת הבדיקה, רשאית הועדה לקבוע דרגת נכות לפי מצבו של הנפגע שיהיה, לדעתה, כתום הזמן כאמור ולהגדילה בהתחשב במצבו של הנפגע תוך הזמן כאמור.
18א. דרגת נכות לנכה נזקק
תיקון: תשכ״א, תשכ״ב, תשנ״ו, תשנ״ח־2, תשס״א
(א)בתקנה זו –
”הרשות“ – ועדה המורכבת מפקיד השיקום כמשמעותו בתקנות הביטוח הלאומי (שיקום מקצועי), תשט״ז–1956, מרופא מוסמך ומעובד המוסד שנקבע לכך על ידי מנהל ביטוח נפגעי עבודה;
”נכה נזקק“ – מי שנקבעה לו נכות לזמן מוגבל או נכות שדרגתה זמנית והרשות קבעה לבקשת המוסד או על פי בקשתו או מיזמתה היא, כי אין לנכה סיכוי סביר לעבודה כלשהי עקב הפגיעה בעבודה ואין לו הכנסה מהתעסקות.
(ב)הרשות רשאית לקבוע לנכה נזקק נכות לזמן מוגבל או נכות שדרגתה זמנית בשיעור של 100% לתקופה שלא תעלה על 4 חדשים.
(ג)הרשות רשאית לדרוש מהנפגע או מהמוסד להמציא לה מידע נוסף הדרוש לה לצורך מתן החלטתה, כן רשאית היא לדרוש מן המוסד לבצע חקירה לאימות נתונים ולקביעת עובדות כדרוש לצורך מתן החלטתה לפי תקנה זו, תקנה 16א או תקנה 17; דרישת הרשות תפורט ותנומק בפרוטוקול.
(ד)חומר חקירה ומידע אחר שהעביר המוסד לרשות ולועדה, יועבר אף לנפגע.
19. דרגת נכות באבר זוגי
דרגת הנכות לרגל פגימה באבר זוגי אחד כשהאבר האחר פגום מקודם, תיקבע על ידי צירוף פגימות שני האברים וניכוי הפגימה הקודמת.
19א. עיגול דרגות
תיקון: תשכ״ח
נקבעה דרגת נכות המזכה לתשלום קיצבה והדרגה מבוטאת בשבר אחרי השלם – יעוגל השבר לשלם כלפי מעלה.
19ב.
תיקון: תשל״א־2, תשל״ד־2
(בוטלה).
20. תחולת הקביעה
תיקון: תשל״א־2
דרגת הנכות אשר נקבעה על ידי הועדה היא מתאריך הגשת הבקשה, אך רשאית הועדה לקבוע את דרגת הנכות מתאריך מוקדם מזה ויכולה, בשים לב לשינויים הצפויים בדרגת הנכות, לקבוע דרגת נכות שונה מתאריך מאוחר יותר.
21. מועד לדיון מחדש
עם קביעת דרגת נכותו של נפגע, תחליט הועדה אם קביעתה זאת היא לתקופה בלתי מסויימת או שיש לדון מחדש בקביעת הדרגה, ובמקרה זה תציין בהחלטה את המועד לדיון מחדש.
22.
תיקון: תשנ״ו
(בוטלה).
23. חילוקי דעות בין חברי הועדה
תיקון: תשמ״ט
(א)בועדה בת שני פוסקים רפואיים תינתן ההחלטה פה אחד; נחלקו הדעות, יזמן המזכיר כאמור בתקנה 2(ב) חבר שלישי לועדה מבין הרופאים אשר שמותיהם כלולים ברשימת הפוסקים הרפואיים כאמור בתקנה 1, וההחלטה תתקבל ברוב דעות ובאין רוב דעות, תכריע דעתו של החבר השלישי.
(ב)בחירת חבר שלישי אינה מחייבת בדיקות מחדש, אלא אם ידרוש החבר השלישי בדיקות נוספות של הנפגע.
24. החלטות הועדה ורישומן
תיקון: תשנ״ו
(א)דיוני הועדה יירשמו בפרוטוקול אשר ייחתם על ידי חברי הועדה.
(ב)החלטת הועדה הקובעת דרגת נכות תהיה בכתב ויצורפו אליה הממצאים והנימוקים.
(ג)ההחלטה תימסר למזכיר.
(ד)הועדה רשאית לתקן טעות סופר בפרוטוקול שייחתם על ידי חברי הועדה.
25. הודעה לנפגע
המזכיר ימסור לנפגע העתק החלטת הועדה ולפי בקשת הנפגע גם העתק הממצאים והנימוקים, אלא אם הודיעה הועדה למזכיר שאין להביא את הממצאים והנימוקים לידיעת הנפגע עצמו כי אם לידיעת בא כוחו של הנפגע או אדם אחר, המייצג, לדעת המוסד, את הנפגע.
26. ביטול קביעה
תיקון: תש״ל, תש״ס
הורשע אדם בעבירה לפי סעיף 398(א)(1) או (3) לחוק וקביעת דרגת הנכות של הנפגע הושפעה על ידי הפעולות שבקשר אתן הורשע אדם כאמור, רשאית הועדה, על פי בקשת המוסד, להחליט שהקביעה בטלה מעיקרה.
סימן ב׳: ועדה לערעורים
27. הרכב ועדה לערעורים ומועד להגשת ערעור
תיקון: תש״ל, תש״ל־2, תשמ״ט, תש״ס, תשע״ו־4, תש״ף, תשפ״ב־2, תשפ״ד, תשפ״ו
(א)נפגע רשאי לערער על החלטת הועדה בדבר דרגת נכותו בפני ועדה רפואית לערעורים (להלן – ועדה לערעורים) תוך שלושים יום מהתאריך בו נמסרה לו ההחלטה. המוסד רשאי לערער כאמור תוך שלושים יום מהתאריך בו נמסרה ההחלטה למוסד.
(ב)ועדה לערעורים תורכב משלושה רופאים אשר יוזמנו לועדה על ידי המזכיר כאמור בתקנה 2(ב) מבין הרופאים אשר שמותיהם כלולים ברשימת חברי ועדות רפואיות לערעורים שנקבעה על ידי שר העבודה ופורסמה ברשומות. חברי הועדה לערעורים הדנה בערעור יבחרו מביניהם יושב ראש.
(ג)מנהל ענף נפגעי עבודה רשאי מיזמתו הוא או לפי בקשת הועדה או הנפגע למנות יועץ לא רפואי – המומחה בשטח מקצועי מסויים – שיגיש לועדה את חוות דעתו בשאלה שהתעוררה עקב קביעת דרגת נכותו של הנפגע.
27א.
תיקון: תש״ס, תשע״ב
(נמחקה).
27ב. מזכיר ועדה
תיקון: תשפ״ו
מזכיר הוא מי שמנהל המוסד, או עובד המוסד שהוא הסמיכו לכך, מינה אותו להיות מזכיר ועדות לפי תקנות אלה; לעניין מזכיר שאינו עובד מוסד שמונה כאמור בסעיף 22 לחוק, בלבד שמתקיימים בו התנאים להלן:
(1)לא הורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי, לדעת מנהל המוסד, לכהן כמזכיר, או שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה כאמור וטרם ניתן פסק דין סופי בעניינו;
(2)השתתף בתוכנית הכשרה שקיים המוסד לביטוח לאומי, וקיבל אישור על כך שסיים את התוכנית בהצלחה;
(3)בעל תעודת בגרות ישראלית, או תעודה אחרת שמשרד החינוך אישר כי היא שוות ערך לתעודת בגרות;
(4)לא מצוי בניגוד עניינים כאמור בסעיף 9 לחוק בתי דין מינהליים, בשינויים המחויבים;
(5)התחייב בכתב לעמוד בסעיף 15 לחוק בתי הדין המינהליים, בשינויים המחויבים.
28. הארכת מועד להגשת נימוקי הערעור
תיקון: תש״ס
הוגש ערעור במועד הנקוב בתקנה 27(א) ולא צוינו בו נימוקי הערעור כאמור בתקנה 29, יוארך המועד להגשת נימוקי הערעור בשלושים ימים נוספים מהיום שבו תם המועד להגשת הערעור כאמור בתקנה 27(א).
29. אופן ערעור
(א)ערעור יוגש למזכיר ויצויינו בו נימוקי הערעור.
(ב)המזכיר יעביר את הערעור לרופא מוסמך.
30. סמכות ועדה לערעורים
תיקון: תשנ״ח־2
(א)ועדה לערעורים רשאית לאשר החלטת הועדה, לבטלה או לשנותה, בין שנתבקשה לעשות זאת ובין שלא נתבקשה, בין שהמערער הוא הנפגע ובין שהוא המוסד.
(ב)ועדה לערעורים רשאית לדרוש מהנפגע או מהמוסד להמציא לה מידע נוסף הדרוש לה לצורך מתן החלטתה, כן רשאית הועדה לערעורים לדרוש מהמוסד לבצע חקירה לאימות נתונים ולקביעת עובדות כדרוש לצורך מתן החלטתה בערעור; דרישת הועדה תפורט ותנומק בפרוטוקול.
(ג)חומר חקירה ומידע אחר שהעביר המוסד לועדה, יועבר אף לנפגע.
31. תחולה
תיקון: תשכ״ח־2, תש״ל, תש״ל־2, תשנ״ו
32. החלטת ועדה לערעורים
החלטת הועדה לערעורים תינתן פה אחד או ברוב דעות ובאין רוב דעות, יכריע היושב ראש.
33.
תיקון: תש״ל־2, תשנ״ו
(בוטלה).
34. אי התייצבות הנפגע בערעור המוסד
תיקון: תש״ל־2, תשנ״ו
(א)ערער המוסד בפני הועדה לערעורים, יזמין המזכיר את הנפגע לועדה לערעורים במקום ובמועד שיקבע.
(ב)לא התייצב הנפגע במקום ובמועד הנקובים בהזמנה יקבע המזכיר מועד אחר לדיון בועדה לערעורים ויזמין את הנפגע לדיון.
(ג)לא התייצב הנפגע בפני הועדה גם במועד האחר ולא נתן טעם סביר לכך, רשאית הועדה לערעורים לדון ולהחליט בערעור על פי החומר שברשותה; נבצר מהועדה להחליט בערעור בהעדר הנפגע, רשאי המוסד לעכב את תשלום הגימלה לנפגע עד להתייצבותו בפני הועדה לערעורים ואם לא עשה כן לאחר שזומן פעם נוספת – להפסיק את תשלום הגימלה, והנפגע יחוייב בהוצאות כאמור בתקנה 8(ב).
(ד)שילם הנפגע את ההוצאות כאמור בתקנת משנה (ג), יוזמן לדיון נוסף בפני הועדה לערעורים.
35.
תיקון: תשנ״ו
(בוטלה).
סימן ג׳: דיון מחדש
36. דיון מחדש לפי בקשת הנפגע
תיקון: תשכ״ז, תשכ״ח, תשכ״ח־2, תשכ״ט, תש״ל, תשנ״ו
(א)עברו ששה חדשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת נכותו של נפגע, אף אם נקבעה לתקופה קצובה, ורופא שאושר במיוחד לכך על ידי שירות רפואי כאמור בסעיף 45(א)(1) או (3) לחוק אישר בכתב בתוקף תפקידו זה כי הפגימה שבקשר אליה נקבעה דרגת הנכות הוחמרה או כי נתגלתה פגימה חדשה, רשאי הנפגע לבקש קביעת דרגת נכותו מחדש והוראות תקנות אלה יחולו בשינויים המחוייבים.
(ב)בהסכמת רופא מוסמך מותר שהדיון על קביעה מחדש לפי תקנה זו ייערך לפני תום ששה חדשים כאמור.
(ג)הדיון בקביעת דרגת נכותו מחדש של הנפגע ייעשה רק אם ההחמרה או הפגימה החדשה הן תוצאה מהפגיעה בעבודה שבקשר אליה נקבעה דרגת הנכות.
37. דיון מחדש לפי בקשת רופא מוסמך
תיקון: תשכ״ח, תשנ״ו
עברו ששה חדשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת נכותו של נפגע, אף אם נקבעה לתקופה קצובה, רשאי רופא מוסמך לבקש קביעה מחדש של דרגת הנכות והוראות תקנות אלה יחולו, בשינויים אשר הענין מחייבם.
37א. תחולת דרגת נכות מחדש
תיקון: תשל״ב, תשמ״ב
לא תיקבע דרגת נכות מחדש לפי תקנות 36 או 37 בעד התקופה שלפני מועד הגשת הבקשה לקביעת דרגת הנכות מחדש; ואולם אם קבעה הועדה כי הנפגע היה מאושפז בבית חולים כתוצאה מהחמרה או מפגימה חדשה שנתגלתה, תיקבע דרגת הנכות מחדש בעד התקופה שלפני מועד הגשת הבקשה החל ביום שאושפז בבית חולים, ובלבד שהבקשה הוגשה תוך 90 ימים מיום ששוחרר מבית החולים.
38. אי־התייצבות לבדיקה מחדש
לא התייצב הנפגע לבדיקה מחדש בהתאם לתקנה 37 ולא נתן סיבה מתקבלת על דעת המוסד לאי־התייצבותו, רשאי המוסד להפסיק תשלום הגימלה עד למועד בו יתייצב לבדיקה מחדש.
פרק שלישי: גימלאות
39. הפחתת קיצבּה
תיקון: תש״ל, תש״ל־2, תשל״א, תשל״ו־2
שיעור הפחתת קיצבּה של נכה הנמצא בתוקף סימן ג׳ לפרק ג׳ לחוק, במקום שבו נותנים לו אכסון וכלכלה הוא –
(1)לגבי נכה שאין תלויים בו – 12 לירות ליום ובלבד שקיצבּתו לא תופחת ביותר מ־50%;
(2)לגבי נכה שתלוי בו אדם אחד – 6 לירות ליום ובלבד שקיצבּתו לא תופחת ביותר מ־25%.
40. שלילת זכות לגימלה, הפחתתה והשהייתה
נדרש נפגע לבדיקה רפואית על ידי ועדה או על ידי הועדה לערעורים ולא עשה כל הדרוש לעריכת הבדיקה, רשאי המוסד לשלול, להפחית או להשהות את הגימלה בעד הזמן שבין התאריך בו חוייב להיבדק ובין התאריך בו נבדק למעשה.
41. הגדלת הגימלאות
תיקון: תשכ״ה־2, תשכ״ו, תשכ״ז, תשכ״ז־2, תשכ״ח־2, תשכ״ט, תש״ל, תש״ל־2, תשל״ה, תשנ״א
(א)מבוטח הזכאי למענק לפי סעיף קטן 66(ב) לחוק, שבעת הפגיעה בעבודה טרם מלאו לו 21 שנה, ישולם לו המענק כאילו הכנסתו החדשית לענין סעיף 54 לחוק היא בגובה 80% מהשכר הממוצע כמשמעותו בחוק, ובלבד שהמענק שישולם לו כאמור לא יקטן מהמענק שהיה משתלם לו אלמלא תקנת משנה זו.
(ב)מבוטח שמשתלמת לו קיצבה לפי סימן ה׳ לפרק ג׳ לחוק ובעת הפגיעה בעבודה טרם מלאו לו 18 שנה, תחושב הקיצבה החל מיום היותו בן 18 שנה כאילו הכנסתו החדשית לענין סעיף 54 לחוק היא בגובה 80% מהשכר הממוצע כמשמעותו בחוק, ובלבד שהקיצבה שתשתלם לו כאמור לא תקטן מקיצבה שהיתה משתלמת לו אלמלא תקנת משנה זו.
(ג)מבוטח הזכאי לקיצבה לפי סימן ה׳ לפרק ג׳ לחוק, שבעת הפגיעה בעבודה מלאו לו 18 שנה אך טרם מלאו לו 21 שנה, וכן המבוטח כאמור בתקנת משנה (ב) שהגיע לגיל 21, תשולם להם הקיצבה מהיום בו הגיעו לגיל 21 כאילו הכנסתם החדשית לענין סעיף 54 לחוק היא בגובה השכר הממוצע כמשמעותו בחוק, ובלבד שהקיצבה שתשתלם להם כאמור לא תקטן מהקיצבה שהיתה משתלמת להם אלמלא תקנת משנה זו.
(ד)”השכר הממוצע“, לענין תקנה זו – השכר הממוצע כפי שהוא –
(1)לגבי מבוטח כאמור בתקנת משנה (א) – ביום בו נוצרה הנכות המזכה במענק;
(2)לגבי מבוטח כאמור בתקנת משנה (ב) או (ג) – ביום הגיעו לגיל 18 או לגיל 21, לפי הענין.
(ה)בן קיבוץ או מושב שיתופי, שבעת הפגיעה בעבודה טרם מלאו לו 18 שנה –
(1)אם הוא זכאי למענק לפי סעיף 1 לתוספת החמישית לחוק, ישולם לו המענק על בסיס דמי פגיעה ליום השווים לדמי הפגיעה ליום שהיו משתלמים לו אילו היה חבר אותו קיבוץ או מושב שיתופי;
(2)אם הוא זכאי לקיצבה לפי התוספת החמישית לחוק – תחושב הקיצבה החל מיום היותו בן 18 שנה על בסיס דמי פגיעה ליום השווים לדמי פגיעה ליום שהיו משתלמים לו אילו היה חבר אותו קיבוץ או מושב שיתופי.
פרק רביעי: הוראות שונות
42. סודיות הדיונים
המסמכים הרפואיים אשר בידי ועדה או בידי ועדה לערעורים הם סודיים אך מותר להביאם לידיעת אדם אשר לעזרתו או לשירותו נזקקות ועדות כאמור בקשר לקביעת דרגת נכות, וכן לידיעת המוסד.
43. החזרת הוצאות
תיקון: תשכ״ז, תש״ל־2, תשל״א־2, תשל״ב־2
(א)המוסד יחזיר לנפגע, לפי דרישתו, הוצאות כלכלה ולינה, בשיעורים המשתלמים לעובד המדינה בדרגה ט׳ בדירוג הממשלתי על פי הכללים שנקבעו בתקנון שירות המדינה, וכן יפצה אותו על הפסד זמנו, במידה שנגרמו במישרין על ידי התייצבותו בפני ועדה, ועדה לערעורים, יועץ רפואי כאמור בתקנה 3 או על ידי התייצבותו לבדיקות אחרות לפי תקנות אלה; הוצאות כלכלה לארוחת צהרים ישולמו לנכה רק אם הוא צריך היה לשהות מחוץ למקום מגוריו בשעות 12.00–16.00.
(ב)בעד הפסד זמן כאמור בתקנת משנה (א) ישולם סכום השווה להפסד השכר אך לא יותר מהחלק השמיני מדמי־פגיעה מקסימליים ליום לכל שעת עבודה שהפסיד הנפגע, ובלבד שסך כל התשלום בעד יום אחד לא יעלה על דמי הפגיעה המקסימליים ליום עבודה.
(ג)(בוטלה).
44. כיסוי הוצאות נסיעה
הוכח למוסד כי לשם התייצבות בפני ועדה, ועדה לערעורים או יועץ רפואי או לשם עריכת בדיקות אחרות לפי תקנות אלה צריך היה הנפגע לנסוע ולא יכול היה, בשים לב למצב בריאותו ומקום מגוריו, להזדקק לאמצעי תחבורה ציבוריים, ישלם המוסד לנפגע, לכיסוי הוצאות הנסיעה, סכום השווה להוצאות נסיעה כאמור לפי התעריף המקובל לגבי אמצעי התחבורה הזול ביותר והמתאים במסיבות אלה.
45. הוראות מעבר
תיקון: תש״ל
(א)נקבעה דרגת נכות על ידי רופא או ועדה אליהם הופנה נפגע על ידי המוסד לפני פרסום תקנות אלה ברשומות, רואים את דרגת הנכות שנקבעה כאמור כאילו נקבעה לפי תקנות אלה.
(ב)המבחנים שבתוספת שהיו קיימים ערב פרסום המבחנים לפי תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) (תיקון), תש״ל–1970 (להלן – המבחנים החדשים), יישארו בתוקף במקרים שבהם נערך דיון מחדש לפי תקנות 36 ו־37, אם לדעת הרופא או הועדה הרפואית לעררים, לפי הענין, לא חל שינוי בדרגת נכותו של הנפגע.
(ג)חל שינוי בדרגת נכותו של הנפגע כתוצאה מדיון מחדש לפי תקנות 36 ו־37, לא תופחת קצבת הנכות המשתלמת לנפגע לעומת הקצבּה ששולמה לו ערב הדיון מחדש רק מחמת זאת שבמבחנים החדשים דרגת הנכות נמוכה יותר, ובלבד שלא חל שינוי בדרגת הנכות מסיבה רפואית.
46. השם
לתקנות אלה ייקרא ”תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט״ז–1956“.
התוספת
(תקנה 11)
תיקון: תשל״ד־2
המבחנים
חלק א׳ – תאונות עבודה
תיקון: תש״ל
פרק ראשון: מחלות פנימיות, פציעות ומצב לאחר ניתוחים באברים הפנימיים
1.בלוטות הלימפהתיקון: תשע״ו
(1)שחפת של בלוטות הלימפה
| שחפת הבלוטות שפעילותה פסקה לחלוטין, נשארו רק צלקות | 0% |
א. I
IIנשארו צלקות נרחבות או מכערות, בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לגבי צלקות.
| שחפת הבלוטות אחרי עבור התקופה החריפה, כשקיימים עדיין סימני פעילות הדורשים טיפול אמבולטורי (עם או בלי ניצורים) | 30% |
ב.
| שחפת פעילה של הבלוטות (צוואר, בית־השחי, מפשעות) הדורשת אשפוז או שכיבה | 100% |
ג.
(2)Adenopathia (תפיחות הבלוטות)
| בלתי פעילה באזור מוגבל, המצב הכללי תקין | 0% |
(3)(נמחק)
2.מחלות דםתיקון: תשע״ו, תשע״ו־7
(1)אנמיה
| אנמיה שחלפה, בלא צורך בטיפול | 0% |
(א)
| אנמיה כרונית קלה, עם רמת המוגלובין הנמוכה מ־10 גר׳ ד״ל מעל 6 חודשים, מלווה בסימנים כלליים קלים. נדרש טיפול לסירוגין בלא תלות בעירויי דם | 10% |
(ב)
| אנמיה כרונית המלווה בסימנים כלליים קלים ממושכים עם החמרות שכיחות. לחלופין, תלות בתכשירי גדילה (כגון אריתרופוייטין) או בעירויי דם | 30% |
(ג)
| אנמיה כרונית המלווה בסימנים כלליים בינוניים ותלות בעירוי דם באופן קבוע (מנה בחודש במשך 3 חודשים רצופים לפחות) | 50% |
(ד)
| אנמיה כרונית עם תלות קבועה בעירויי דם (יותר ממנת דם לחודש במשך שלושה חודשים רצופים לפחות) | 100% |
(ה)
(ו)באנמיה שנגרמת כתוצאה ממחלה אחרת תיקבע דרגת הנכות לפי אחוזי הנכות שנקבעו למחלה האחרת.
(2)פוליציטמיה ראשונית (ריבוי תאי דם אדומים)
| בלא תלונות ובלא טיפול ספציפי | 0% |
(א)
| בלא תלונות, מתועדת ברישום המטולוגי ומאוזנת על ידי טיפול תרופתי או הקזות דם | 10% |
(ב)
| מלווה בתלונות, עם סיבוכים ותלות בהקזות באופן קבוע, 6 פעמים בשנה לפחות | 50% |
(ג)
(ד) 1.במקרי פוליציטמיה משנית תיקבע הנכות לפי המחלה הבסיסית.
2.במעבר מפוליציטמיה ראשונית למחלה המטולוגית אחרת, תיקבע דרגת הנכות לפי אחוזי הנכות שנקבעו למחלה ההמטולוגית האחרת.
3.במקרה של פוליטצמיה ראשונית אשר הופיעו בה סיבוכים תרומבאטיים בדרגת נכות העולה על 30%, תיקבע דרגת נכות נוספת בהתאם למבחנים.
(3)מיאלופיברוזיס
| בלא צורך בטיפול | 30% |
(א)
| עם סימנים כלליים קשים וצורך בטיפול קבוע | 100% |
(ב)
(ג)במעבר ממיאלופיברוזיס למחלה המטולוגית אחרת, תיקבע דרגת הנכות לפי האחוזים שנקבעו למחלה ההמטולוגית האחרת.
(4)תרומבוציטופניה כרונית
| קלה, בלא תלונות או עם ירידה ברמת טסיות שחלפה | 0% |
(א)
| כרונית, עם צורך בטיפול תרופתי לסירוגין | 10% |
(ב)
| עם נטייה לדמם או עם תלות קבועה בטיפול וכן רמת טסיות בטווח של 20,000–50,000/µl | 30% |
(ג)
| חמורה, מלווה בדמם או בתלות קבועה בטיפול וכן רמת טסיות נמוכה מ־20,000 µl | 100% |
(ד)
(5)Thrombotic Thrombocytopenic Purpura (TTP)
| בהפוגה, לתקופה העולה על שנה מסיום הטיפול | 0% |
(א)
| בהפוגה, במשך השנה הראשונה מסיום הטיפול | 50% |
(ב)
| פעיל, עם צורך בטיפול בפלסמפרזיס | 100% |
(ג)
(6)תרומבוציטמיה ראשונית
| בלא תלונות, בלא טיפול | 0% |
(א)
| מאוזנת, עם טיפול בנוגדי–טסיות | 10% |
(ב)
| מלווה בתלונות, עם טיפול בתרופות מדכאות ייצור | 30% |
(ג)
(ד)במעבר מתרומבוציטמיה ראשונית למחלה המטולוגית אחרת, תיקבע דרגת הנכות לפי האחוזים שנקבעו למחלה ההמטולוגית האחרת.
(7)נויטרופניה (מתחת ל־1500 נויטרופילים)
| כרונית, בלא נטייה לזיהומים ושאינה דורשת טיפול | 0% |
(א)
| עם נטייה מוגברת לזיהומים | 10% |
(ב)
| עם צורך בטיפול פומי באנטיביוטיקה 3 פעמים בשנה או בטיפול קבוע למניעת זיהומים | 30% |
(ג)
| עם צורך בטיפול באנטיביוטיקה תוך־ורידית, 3 פעמים בשנה לפחות | 50% |
(ד)
| עם צורך בטיפול באנטיביוטיקה תוך־ורידית, 3 פעמים בשנה לפחות ובטיפול קבוע בגורמי גדילה למניעת זיהומים | 100% |
(ה)
(8)תסמונת מיאלודיספלסטית (MDS)
| בלא צורך בטיפול | 10% |
(א)
| מתבטאת באנמיה המגיבה היטב לטיפול בגורמי גדילה, בלא צורך בעירוי דם או בטיפול אחר | 30% |
(ב)
(ג)חולה MDS אשר מתקיים באחד מאלה:
(1)תלוי במוצרי דם אחת לחודש לפחות;
(2)נזקק לטיפול אנטיביוטי בשל נויטרופניה עם זיהומים חוזרים;
| מטופל בטיפול ייעודי כגון כימותרפיה | 100% |
(3)
(9)מחלת גושה
| בלא תלונות, עם ממצאים גבוליים קליניים או מעבדתיים | 0% |
(א)
| בלא צורך בטיפול ייעודי, עם ממצאים גבוליים קליניים ואוסטיאופורוזיס או לאחר כריתת טחול עקב המחלה | 20% |
(ב)
| עם טיפול אנזימטי, בלא כריתת טחול ובלא מעורבות גרמית משמעותית (אירועים של BONE CRISIS, נמק אווסקולארי או שברים פתולוגים) | 40% |
(ג)
(ד)עם טיפול אנזימטי וכן אחד מאלה:
(1)מצב לאחר כריתת טחול;
(2)עדות לנמק אווסקולרי (AVN) בלא הפרעה תפקודית;
| מצב לאחר החלפת פרק עם הפרעה תפקודית משמעותית | 60% |
(3)
| עם פתולוגיה מערכתית מורכבת כגון מעורבות גרמית נרחבת, סיבוכי טיפול אנזימטי, פרקינסון, או מחלות ממאירות | 100% |
(ה)
לעניין פרט משנה זה –
”ממצאים גבוליים קליניים“ – הגדלה קלה של הטחול או של הכבד;
”ממצאים גבוליים במעבדה“ – ערכים נמוכים מהנורמה של המוגלובין או טסיות.
(10)השתלת תאי אב עצמיים
| מעל 5 שנים לאחר ההשתלה | 10% |
(א)
| בין שנה ל־5 שנים לאחר ההשתלה | 30% |
(ב)
| בשנה הראשונה לאחר ההשתלה | 100% |
(ג)
(11)השתלת תאי אב מתורם
| מעל 5 שנים לאחר ההשתלה מתורם א־תסמיני | 10% |
(א)
| מעל 5 שנים לאחר ההשתלה עם מחלה כרונית של שתל נגד מאחסן (GVHD) | 30% |
(ב)
| בין שנה ל־5 שנים לאחר השתלה | 50% |
(ג)
| בשנה הראשונה לאחר השתלה או עם מחלת שתל נגד מאחסן בצורה קשה | 100% |
(ד)
לעניין פרטי משנה (10) ו־(11), במקרים של השתלות תאי אב לא תיקבע נכות נפרדת בעד המחלה, שבשלה נזקקה ההשתלה, נוסף על הנכות בעד ההשתלה, אלא אם כן יש הישנות של המחלה;
(12)לימפומה מדרגת ממאירות גבוהה
| בתום התקופה האמורה בסעיף (ב), בהפוגה מלאה | 10% |
(א)
| בתום התקופה האמורה בסעיף (ג) ולמשך שנה | 30% |
(ב)
| בתום השנה הראשונה שלאחר האבחנה או ממועד סיום הטיפול הייעודי, לפי המאוחר, למשך שנה | 50% |
(ג)
| במהלך השנה הראשונה שלאחר האבחנה או בתקופת הטיפול הייעודי במחלה | 100% |
(ד)
(13)מיאלומה נפוצה
(א)בתום התקופה האמורה בסעיף (ב) ובהפוגה מלאה –
| בלא צורך בטיפול | 10% |
(I)
| עם טיפול מיצוק או עם טיפול אחזקה | 50% |
(II)
| במהלך השנה הראשונה שלאחר האבחנה או בתקופת הטיפול הייעודי במחלה, לפי המאוחר | 100% |
(ב)
(14)לימפומה מדרגת ממאירות נמוכה
| בתום התקופה האמורה בסעיף (ב), בהפוגה מלאה | 10% |
(א)
| בתום התקופה האמורה בסעיף (ג) ולמשך שנה | 30% |
(ב)
| בתום השנה הראשונה שלאחר האבחנה או ממועד סיום הטיפול הייעודי, לפי המאוחר, למשך שנה | 50% |
(ג)
| במהלך השנה הראשונה שלאחר האבחנה או בתקופת הטיפול הייעודי במחלה | 100% |
(ד)
(15)לאוקמיה מיאלוציטית כרונית (CML)
| בהפוגה ציטוגנטית מלאה | 10% |
(א)
| בהפוגה המטולוגית בלא הפוגה ציטוגנטית | 30% |
(ב)
| במהלך השנה הראשונה מהאבחנה או בזמן הטיפול הייעודי במחלה שנשנתה או במחלה עמידה. | 50% |
(ג)
| בהתמרה ללאוקמיה חריפה | 100% |
(ד)
(16)לאוקומיה לימפוציטית כרונית (CLL)
| בלא צורך בטיפול תרופתי | 10% |
(א)
| בתום התקופה האמורה בסעיף (ג) ובמהלך קבלת טיפול פומי | 30% |
(ב)
| בתום התקופה האמורה בסעיף (ד) ולמשך שנה | 50% |
(ג)
| במהלך השנה הראשונה מתחילת טיפול ייעודי | 100% |
(ד)
(17)המופיליה מסוג A, B ו־C וחסר בגורמי קרישה אחרים
| במעקב בלבד, בלא טיפול ועם רמת גורמי קרישה גדולה מ־30% | 0% |
(א)
| עם רמת גורמי קרישה בין 6% ל־30% ועם צורך בטיפולים ייעודיים בשל חבלה או ניתוח | 10% |
(ב)
| עם רמת גורמי קרישה בין 1% ל־5% וצורך בשני טיפולים ייעודיים בשבוע | 50% |
(ג)
| עם רמת גורמי קרישה בין 1% ל־5% וצורך בשלושה טיפולים ייעודים או יותר בשבוע | 75% |
(ד)
| עם רמת גורמי קרישה מתחת ל־1% וכן צורך בטיפולים ייעודיים תכופים או התפתחות נוגדנים לגורם קרישה | 100% |
(ה)
(ו)במצבי המופיליה עם פגיעה במפרקים עקב דימום חוזר ייקבעו אחוזי נכות נוספים עקב בעיית המפרקים
(ז)בחסר מספר של גורמי קרישה, תיקבע הנכות לפי המצב החמור יותר
(18)הפרעות המטולוגיות המתבטאות בדימומים (למעט המופיליה)
| בלא הפרעה תפקודית, בלא דימומים חריגים ובלא צורך בטיפול | 0% |
(א)
| עם הפרעה תפקודית קלה או צורך בטיפולים חוזרים וכן עם דימומים מריריות או בעת מחזור הווסת | 10% |
(ב)
| עם הפרעה תפקודית בינונית ודימום בודד בשנה שהצריך טיפול ייעודי | 30% |
(ג)
| עם הפרעה תפקודית קשה ומספר אירועים של דימום שהצריכו טיפול ייעודי | 50% |
(ד)
| עם הפרעה תפקודית קשה ואירוע דימומי עיקרי או טיפול בעירויי דם (יותר משתי מנות דם); | 100% |
(ה)
”אירוע דימומי עיקרי“ – דימום מסכן חיים, דימום תוך מוחי, דימום מסכן איבר חיוני.
(19)תרומבופיליה תורשתית או נרכשת
| בלא טיפול בנוגדי קרישה | 0% |
(א)
| עם טיפול בנוגדי קרישה | 10% |
(ב)
2א.כשל חיסוני נרכשתיקון: תשס״ח
| בלא סימנים קליניים, בלא טיפול | 0% |
(1)
| בלא סימנים קליניים, עם טיפול | 30% |
(2)
| עם סימנים קליניים קלים | 50% |
(3)
| עם סימנים קליניים תכופים אך לא קבועים | 70% |
(4)
| עם תסמונת קלינית מלאה וקבועה | 100% |
(5)
3.מחלות הבלוטות להפרשה פנימית (בלוטות התריס, מצר התריס, יתרת המוח, יתרת הכליה)
הפרעות בפעילות (יתרה, מיעוטה או בלתי סדירה) עם סימנים קליניים ברורים (לא ממצאים מעבדתיים למיניהם בלבד) –
| בלי הפרעה ניכרת בכושר העבודה ובמצב הכללי של החולה או מצב לאחר ניתוח או טיפול, לא נשארו סימני מחלה | 0% |
א.
| מצב כמתואר ב־א, בעזרת תרופות או טיפולים רפואיים אחרים הניתנים בהתמדה | 10% |
ב.
| המצב הכללי מעורער, קיימים סימנים כלליים בינוניים או קיימת הפרעה בכושר העבודה למרות הטיפול | 20% |
ג.
| קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה בינונית, כושר העבודה מוגבל בצורה בולטת | 40% |
ד.
| קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה קשה, כשכושר העבודה מוגבל בצורה ניכרת | 50% |
ה.
| המצב חמור, אך מסוגל לעבודות בית קלות בלבד | 75% |
ו.
| המצב חמור מאוד, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד | 100% |
ז.
4.סוכרתתיקון: תשנ״ח, תשע״ד־2
בפרט זה, ”אברי המטרה“ – עיניים, מערכת העצבים, כליות וכלי דם גדולים וקטנים (כולל מערכת קרדיו וסקולרית).
| היפרגליקמיה או סוכרת, בלא טיפול תרופתי | 0% |
(א)
| סוכרת בטיפול פומי או אנלוג 1 – GLP | 10% |
(ב)
| סוכרת בטיפול אינסולין או בטיפול משולב עם אינסולין | 20% |
(ג)
| סוכרת לא מאוזנת המטופלת טיפול אינטנסיבי באינסולין (ארבע זריקות ומעלה ביום או שימוש במשאבת אינסולין) | 40% |
(ד)
| סוכרת המטופלת באינסולין ומתאפיינת באי יציבות קלינית בולטת הגורמת לאחד מאלה: חסר נוירולוגי (סוכרת שבירה), חמצת מטבולית, משבר היפראוסמוטי, אבדן הכרה או לשני אירועי היפוגליקמיה קשים במשך שנתיים המחייבים עזרה של גורם חיצוני (מתן זריקת גלוקוז, מתן עירוי גלוקוז או אשפוז); לעניין זה, ”אירוע היפוגליקמיה קשה“ – ירידה בערך גלוקוז הדם מתחת ל־50 מג/דל הנמדדת באמצעות מד גלוקוז אישי או בדיקת מעבדה, והמלווה באיבוד הכרה, פרכוסים או הכרה מעורפלת | 50% |
(ה)
| סוכרת עם סיבוך באחד מאברי המטרה בחומרה של 30% לפחות או עם שני סיבוכים לפחות באברי המטרה, שחומרת כל אחד מהם 20% לפחות | 65% |
(ו)
| סוכרת עם שלושה סיבוכים לפחות באברי המטרה, כאשר חומרת כל אחד מהם 30% לפחות | 100% |
(ז)
(ח)סוכרת הריונית – הנכות בזמן ההיריון תיקבע לפי פרטי משנה (א) עד (ה)
הערה: לא תיקבע נכות נפרדת בעד ליקוי באברי המטרה שחומרתו 50% או פחות.
5.מחלות ריאה כרוניותתיקון: תשע״ט־2
לעניין סעיפים 5 ו־6 –
”FEV1“ – זרימה נשיפתית מאומצת בשנייה הראשונה;
”FEV1/FVC“ – זרימה נשיפתית מאומצת בשנייה ראשונה מחולקת בנפח החיוני המאומץ;
”DLCO“ – כושר הדיפוזיה;
”VO2 מרבי“ – תצרוכת חמצן מרבית מתוך מבחן מאמץ לב ריאה משולב;
”סטורציה“ – ריווי חמצן בדם;
”TLC“ – קיבולת ריאתית כוללת;
”מבחן תגר מטכולין“ – מבחן זרימה נשיפתית בנוכחות תגר תרופתי על ידי מטכולין.
(1)חסמת הריאה (COPD)
לשם קביעת דרגת נכות נדרש יחס FEV1/FVC השווה ל־70% או הנמוך ממנו וזאת לפי שתי בדיקות לפחות של תפקודי ריאות שבוצעו בשנתיים האחרונות, כשהמחלה במצב יציב ובמרווח של חודש ימים בין בדיקה לבדיקה לפחות –
| עם FEV1 או DLCO בין 65% ל־74% | 20% |
(א)
| עם FEV1 או DLCO בין 50% ל־64% | 40% |
(ב)
| עם FEV1 בין 30% ל־49% או DLCO בין 35% ל־49% | 60% |
(ג)
| עם FEV1 קטן מ־30% או DLCO קטן מ־35% | 100% |
(ד)
הערה: לעניין פרטי משנה (ב), (ג) ו־(ד) – עם 2 התלקחויות מתועדות במהלך השנתיים האחרונות – תוגדל דרגת הנכות ב־10% נוספים בחישוב אריתמטי.
(2)מחלות ריאה מצירות (רסטריקטיביות)
דרגת הנכות תיקבע לפי תוצאות של שתי בדיקות מלאות לפחות של תפקודי ריאות, הכוללות זרימה נשימתית, נפחי ריאה וכושר דיפוזיה, שבוצעו בשנתיים האחרונות ובמרווח של חודש ימים לפחות בין בדיקה לבדיקה –
| עם FEV1 בין 60% ל־79% או TLC בין 70% ל־79% או DLCO בין 60% ל־79% | 20% |
(א)
| עם FEV1 בין 50% ל־59% או TLC בין 50% ל־69% או DLCO בין 40% ל־59% | 40% |
(ב)
| עם FEV1 בין 30% ל־49% או TLC בין 40% ל־49% או DLCO בין 30% ל־39% או VO2 מרבי בבדיקת מאמץ לב–ריאה בין 10 ל־14 מ״ל לק״ג לדקה | 70% |
(ג)
| עם FEV1 מתחת ל־29% או TLC מתחת ל־40% או DLCO מתחת ל־30% או VO2 בבדיקת מאמץ לב–ריאה מתחת ל־10 מ״ל לק״ג לדקה או עם סטורציית חמצן מתחת ל־90% וצורך בטיפול קבוע בהעשרת חמצן של 16 שעות ביממה לפחות בחודשיים האחרונים | 90% |
(ד)
| עם צורך בהנשמה מלאכותית קבועה באמצעות מכשירי הנשמה (ולמעט מכשירי CPAP או BIPAP) | 100% |
(ה)
(3)מחלה ברונכיאקטטית
| עם FEV1 שווה ל־75% מהצפוי או גדול ממנו ועם אחד או יותר מהתסמינים – שיעול טורדני, ליחה מרובה או קוצר נשימה במנוחה | 10% |
(א)
(ב)עם FEV1 נמוך מ־75% תיקבע דרגת הנכות על פי פרטי משנה (1) או (2), בהתאם לצורת הסתמנות המחלה (חסימתית או רסטרקטיבית). במקרה של הסתמנות מעורבת תיקבע דרגת הנכות בהתאם לליקוי החמור יותר.
(4)מחלות קרום הריאות
דרגת הנכות תיקבע לפי פרט משנה 5(2).
6.קצרת הסימפונות (אסתמה)תיקון: תשע״ט־2
דרגת הנכות תיקבע לפי סיכום הנקודות המתקבל מבחינת תפקודי הריאות בטבלאות 1 עד 3, כמפורט להלן:
| סעיף | סיכום הניקוד | אחוזי הנכות |
|---|---|---|
| (א) | 0 | 0 |
| (ב) | 1 עד 3 | 10 |
| (ג) | 4 עד 6 | 20 |
| (ד) | 7 עד 9 | 40 |
| (ה) | שווה ל־10 או גדול ממנו | 60 |
| (ו) | גדול מ־5 ועם שני אשפוזים לפחות בטיפול נמרץ על רקע נשימתי | 80 |
| (ז) | בעת הנשמה מלאכותית באמצעות מכשירי הנשמה (ולמעט מכשירי CPAP או BIPAP) | 100 |
הערה: לא ייקבעו אחוזי נכות על פי פרט זה ועל פי פרט 5(1) במקביל. שיעור הנכות ייקבע על פי פרט הליקוי המקנה את אחוזי הנכות הגבוהים יותר.
טבלה מס׳ 1 – FEV1 עם מרחיבי סמפונות
| FEV1 (% מהצפוי) | ניקוד |
|---|---|
| גדול מ־80 | 0 |
| 70 עד 80 | 1 |
| 60 עד 69 | 2 |
| 50 עד 59 | 3 |
| קטן מ־50 | 4 |
טבלה מס׳ 2 – מידת רגישות היתר של דרכי האוויר (AIRWAY HYPERRESPONSIVENESS) לפי אחוזי ההפיכות
| אחוז השינוי (הפיכות) ב־FEV1 (לפני הטיפול ולאחריו) | ניקוד |
|---|---|
| < 10 | 0 |
| 10 עד 19 | 1 |
| 20 עד 29 | 2 |
| 30 ≤ | 3 |
טבלה מס׳ 3 – אסתמה
| טיפול | ניקוד |
|---|---|
| בלא צורך בטיפול תרופתי | 0 |
| שימוש בטיפול תרופתי על פי צורך | 1 |
| שימוש במשאפים סטרואידילים לאסטמה (פלוטיקזון במינון של עד 500 mcg ליממה, או טיפול במשאף סטוירידאלי שווה ערך אחר), או טיפול יומי באנטי־לאוקוטריאנים | 2 |
| טיפול ניקוד שימוש במשאפים סטרואידילים לאסטמה (פלוטיקזון במינון של מעל 500 mcg ליממה, או טיפול במשאף סטוירידאלי שווה ערך אחר), או צורך מתועד של שימוש מזדמן של פעמיים בשנה או יותר בסטרואידיים סיסטמיים | 3 |
| שימוש במשאפים סטרואידילים לאסטמה (פלוטיקזון במינון גבוה מ־1,000 mcg ליממה או טיפול במשאף סטוירידאלי שווה ערך אחר) או שימוש באנטי IGE (Xolair) או טיפול ביולוגי אחר או שימוש יומי בסטרואידים סיסטמיים | 4 |
7.מחלות זיהומיות של הריאותתיקון: תשע״ט־2
(1)שחפת
(א)פעילה (על פי תרבית) מיום הופעת הסימפטומים –
| עד חודש לאחר הוכחת אי־פעילות המחלה (לפי תרביות שליליות) | 100% |
(I)
| בתום התקופה האמורה בפרט משנה (I) עד תום הטיפול האנטי־שחפתי | 50% |
(II)
| בעת קבלת טיפול מונע לזיהום לטנטי | 20% |
(ב)
(2)דלקות ריאה לסוגיהן (חיידקיות, פטרייתיות, ויראליות ואחרות) וכיסתות (ציסטות)
| מחלה פעילה בזמן אשפוז עד חודש אחריו | 100% |
(א)
(ב)בתום התקופה המצוינת בפרט משנה (א) – אחוזי הנכות למחלת ריאה פעילה ייקבעו לפי הליקוי הריאתי, לפי פרט 5(1)
7א.כריתת ריאה (חלקית או מלאה) וכריתת צלעותתיקון: תשע״ט־2
(1)כריתת ריאה
| עד חודשיים לאחר הניתוח | 100% |
(א)
| בחודש השלישי לאחר הניתוח | 70% |
(ב)
(ג)לאחר התקופה האמורה בסעיף קטן (ב) ייקבעו אחוזי הנכות לפי פרט 5(2)
(2)מצבים שלאחר כריתת צלעות
| לאחר כריתת צלע אחת | 0% |
(א)
| לאחר כריתת שתי צלעות מצד אחד | 10% |
(ב)
| לאחר כריתת שלוש או ארבע צלעות מצד אחד | 20% |
(ג)
| לאחר כריתת חמש או שש צלעות מצד אחד | 30% |
(ד)
| לאחר כריתת יותר משש צלעות מצד אחד | 50% |
(ה)
8.מחלה ראשונית של עורקי הריאהתיקון: תשע״ט־2
| לחץ דם ריאתי מעל 40 מ״מ כספית | 20% |
(1)
| לחץ דם ריאתי מעל 50 מ״מ כספית | 40% |
(2)
| לחץ דם ריאתי מעל 60 מ״מ כספית או ירידה בסטורציה במאמץ מתחת ל־88% | 60% |
(3)
| לחץ דם ריאתי מעל 75 מ״מ כספית או ירידה בסטורציה במנוחה מתחת ל־88% | 80% |
(4)
| תצרוכת חמצן מרבית במבחן מאמץ לב–ריאה משולב מתחת ל־10 מ״ל/ק״ג לדקה | 100% |
(5)
9.מחלות הלבתיקון: תשס״ח, תשע״ו־3
(1)מחלות לב
(א)לעניין פרט זה –
AF – פרפור פרוזדורים (Atrial Fibrillation);
AR – אי־ספיקה אאורטלית (Aortic Regurgitation);
AS – הצרות אאורטלית (Aortic Stenosis);
AVA – שטח המסתם האאורטלי (Aortic Valve Area);
CRT – קיצוב דו־חדרי לרסינכרוניזציה (Cardiac Resynchronization Therapy);
CT – בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת;
EST – מבחן מאמץ (Exercise Stress Test);
ECHO – בדיקת על־קול גרפיה (אקו לב);
ECG – רישום פעילות חשמלית לבבית, אלקטרוקרדיו גרם (אקג);
Holter – מעקב אקג ממושך;
ICD – קוצב דפיברילטור (Implantable Cardioverter Defibrillator);
LA – פרוזדור שמאלי (Left Atrium);
LVEDD – רוחב חדר שמאל בסוף דיאסטולה (Left Ventricular End Diastolic Diameter);
LVH – התעבות שריר החדר השמאלי (Left Ventricular Hypertrophy);
LVOT – מוצא החדר השמאלי (Left Ventricular Outflow Tract);
METS – מדד לעומס מאמץ (Metabolic equivalents);
MR – אי־ספיקה מיטרלית (Mitral Regurgitation);
MRI – תהודה מגנטית של הלב;
MS – הצרות מיטרלית (Mitral Stenosis);
AVA – שטח המסתם האורטאלי (Aortic Valve Area);
MVA – שטח המסתם המיטרלי (Mitral Valve Area);
NYHA – דרגה תפקודית לפי NYHA (New York Heart Association), כמפורט בפרט משנה (ג);
VT – מהירות חדרית (Ventricular Tachycardia);
(ב)מדרג התפקוד על פי NYHA
| טור א׳ תסמינים | טור ב׳ דירוג |
|---|---|
| (1) דירוג אין הגבלה בפעילות גופנית, פעילות גופנית יום־יומית שגרתית לא גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב | I |
| (2) הגבלה קלה בפעילות גופנית, הרגשה נוחה במנוחה ובביצוע פעילות יום־יומית שגרתית קלה, פעילות גופנית יותר משגרתית גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב | II |
| (3) הגבלה ניכרת בפעילות גופנית, הרגשה נוחה במנוחה, פעילות יום־יומית שגרתית כגון הליכה של עד 100 מטרים גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב | III |
| (4) אי־יכולת לבצע פעילות גופנית כלשהי בלא הרגשה לא נוחה; סימני אי־ספיקת לב, גודש ריאתי או סיסטמי, קוצר נשימה ותעוקת לב מופיעים במנוחה וגוברים במאמץ. | IV |
(ג)מדרג מבחן מאמץ (EST), לפי פרוטוקול BRUCE
| טור א׳ קריטריון | טור ב׳ דירוג |
|---|---|
| יותר מ־9 דקות (METS > 11) | I |
| 6.1 עד 9 דקות (11 ≥ METS > 7) | II |
| 3 עד 6 דקות (7 ≥ METS ≥ 5) | III |
| פחות מ־3 דקות (5 > METS) | IV |
הערה לעניין מבחן מאמץ: במקרים שבהם לא ניתן לבצע בדיקת מאמץ מסיבות שאינן קרדיאליות יש להסתמך על הדרגה התפקודית לפי מדרג ה־NYHA. קביעת הדרגה התפקודית לפי NYHA תיעשה בהתבסס, בין השאר, על בדיקות אקו־דובוטמין, מיפוי לב פרמקולוגי או בדיקה מקבילה וקביעת אחוזי נכות תיעשה בהתאם.
(ד)רשימת הליקויים:
(1)מחלת לב כלילית (Coronary Artery Disease)
קביעת דרגת הנכות למחלת לב כלילית עם אוטם שריר הלב המתבטא בתיעוד של אקג, במיפוי לב או ב־ECHO עם אזור ברור, או מחלת לב כלילית עם איסכמיה הפיכה המתבטאת במיפוי לב, ב־ECHO במאמץ, או צנתור עם חסימה מעל – 50% בעורק כלילי, תהיה לפי הטבלה שלהלן:
| מקטע פליטה לפי בדיקת ה־ECHO | מדרג מבחן מאמץ / NYHA | |||
|---|---|---|---|---|
| I | II | III | IV | |
| (א) 60% < | אין נכות | 5% | 10% | 15% |
| (ב) 45%-60% | 20% | 25% | 30% | 35% |
| (ג) 30%-44% | 40% | 45% | 50% | 60% |
| (ד) 30% > | 70% | 80% | 90% | 100% |
הערה: המספרים שבשורה המאוזנת והמסומנים בספרות רומיות I עד VI מציינים את הדרגות במדרג מבחן מאמץ על פי פרוטוקול BRUCE או על פי מדרג התפקוד NYHA. האותיות שבטור המאונך א׳ עד ד׳ מציינות את מקטע הפליטה על פי בדיקת ה־ECHO. המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה;
(2)מחלת לב מסתמית (Valvular Disease)
| רמת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה־ECHO | מדרג מבחן מאמץ / NYHA / או קוטר שורש האורטה | |||
|---|---|---|---|---|
| I | II | III | IV | |
| (א) קל | 0 | 10% | 20% | 30% |
| (ב) בינוני | 30% | 40% | 50% | 60% |
| (ג) חמור | 70% | 80% | 90% | 100% |
(א)
הערה: המספרים שבשורה המאוזנת והמסומנים בספרות רומיות I עד IV מציינים את הדרגות במדרג מבחן מאמץ על פי פרוטוקול BRUCE או על פי מדרג התפקוד NYHA. האותיות שבטור המאונך א׳ עד ג׳ מציינות את רמת הליקוי המסתמי על פי בדיקת ה־ECHO. המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה.
(ב)לעניין פסקה זו –
| רמת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה־ECHO | |||
|---|---|---|---|
| טור א׳ | טור ב׳ קל | טור ג׳ בינוני | טור ד׳ חמור |
| אי־ספיקה של המסתם האאורטלי (AR) | LVEDD < 58 mm | LVEDD 58-65 mm | LVEDD > 65 mm |
| אי־ספיקה של המסתם המיטרלי (MR) | LVEDD < 57 mm או LA < 40 mm | LVEDD 57-60 mm או LA 40-50 mm | LVEDD > 60 mm או LA > 50 mm |
| היצרות מסתם האאורטלי (AS) | Peak Gradient < 25 mm Hg או AVA 1.5 cm2 | Peak Gradient 25-50 mm Hg או AVA 1-1.5 cm2 | Peak Gradient > 50 mm Hg או AVA < 1 cm2 או Mean Gradient > 38 mm Hg |
| היצרות מסתם מיטרלי (MS) | Mean Gradient < 5 mm Hg או MVA > 1.5 cm2 | Mean Gradient 5-10 mm Hg או MVA | Mean Gradient > 10 mm Hg או MVA < 1 cm2 או LA diameter > 50 mm Hg |
(ג)הערות:
(1)לעניין אי־ספיקה של המסתם המיטרלי (MR) ניתן להתחשב גם בסימנים אקוקרדיוגרפים מקובלים להגדרת חומרת אי־ספיקה מיטרלית;
(2)לעניין אי־ספיקה של המסתם האאורטלי (AR) – במצבים שבהם קיימת גם הרחבת שורש האאורטה (Aortic Root Dilatation) – לצורך קביעת דרגת הנכות, ייבחן קוטר שורש האאורטה בשילוב חומרת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה־ECHO כמפורט בטבלה שבפסקת משנה א; דרגת קוטר האאורטה תהיה כדלקמן:
| קוטר שורש האאורטה | ||
|---|---|---|
| טור א׳ דרגה | טור ב׳ תיאור | טור ג׳ קריטריון |
| I | תקין | 37mm > |
| II | קל | 37mm – 40mm |
| III | בינוני | 41mm – 45mm |
| IV | חמור | 45mm < |
(3)לעניין פסקת משנה (ג) שבטבלה שבפסקת משנה (א) – דרגת הנכות תיקבע לתקופה העולה על 24 חודשים רק במקרים שבהם לא צפוי שינוי במצב הליקוי המסתמי;
(3)מחלות שריר הלב (Cardiomyopathies)
(א)מורחבת (Dilated)
| מקטע הפליטה לפי ה־ECHO | מדרג מבחן מאמץ / NYHA | |||
|---|---|---|---|---|
| I | II | III | IV | |
| (א) 40% < | 0 | 10% | 20% | 30% |
| (ב) 30%-40% | 30% | 40% | 50% | 60% |
| (ג) 30% > | 70% | 80% | 90% | 100% |
הערה: המספרים שבשורה המאוזנת והמסומנים במספרים רומים I עד IV מציינים את הדרגות במדרג מבחן מאמץ על פי פרוטוקול BRUCE או על פי מדרג התפקוד NYHA. האותיות שבטור המאונך א׳ עד ג׳ מציינות את מקטע הפליטה על פי בדיקת ה־ECHO. המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה.
(ב)היפרטרופיה ראשונית של שריר הלב (Hypertrophic Cardiomyopathy)
| בלא הגבלה תפקודית, או עם הגבלה תפקודית קלה, בלא מפל לחצים במוצא החדר השמאלי (LVOT gradient), בלא עדות להפרעות קצב משמעותיות בהולטר, בלא אי־ספיקה של המסתם המיטרלי (MR), בלא היפרטרופיה משמעותית (עובי דופן פחות מ־13 מ״מ) של חדר שמאל או עם אבחנה ברורה של קרדיומיופתיה אפיקלית | 10% |
(1)
| עם הגבלה תפקודית בינונית עם עדות להפרעה דיאסטולית או עם מפל לחצים בינוני ב־ECHO (עד 60 מ״מ כספית) במוצא החדר השמאלי, או פרפור פרוזדורים התקפי, או הפרעות קצב חדריות תכופות או עדות להיפרטרופיה של חדר שמאל ב־ECHO עד 30 מ״מ | 40% |
(2)
| הגבלה תפקודית קשה עם הפרעה דיאסטולית קשה או מפל לחצים של יותר מ־60 מ״מ כספית במוצא החדר השמאלי או פרפור פרוזדורים קבוע או התקפים תכופים של פרפור (frequent or persistent AF) או עדות להפרעות קצב חדריות משמעותיות או non-sustained VT (מהירות חדרית לא ממושכת), או היפרטרופיה משמעותית של חדר שמאל – 30 מ״מ ומעלה ב־ECHO | 100% |
(3)
(ג)רסטרקטיבית (Restrictive)
| עם NYHA בדרגה III | 70% |
(1)
| עם NYHA בדרגה IV | 100%; |
(2)
(4)דלקת חריפה של קרום הלב או שריר הלב (Pericarditis/Myocarditis)
דלקת חריפה של קרום הלב או שריר הלב למעט קרדיותומיה (Cardiotomy), או תסמונת על שם דרסלר (Dressler's Syndrome) וכן למעט מחלות משניות כגון זאבת (Lupus), אורמיה (Uremia) או משנית למחלה ממארת.
קיומה של דלקת חריפה של קרום הלב או שריר הלב תיקבע בהתבסס על בדיקות ECHO, CT או MRI וכן בהתבסס על שינויי אקג טיפוסיים עם עלייה בסימני הדלקת או עם עדות לתפליט פריקרדאלי (יותר ממזערי) ב־ECHO או ב־CT או הפרעה אזורית בהתכווצות ב־ECHO או ב־MRI.
אחוזי הנכות ייקבעו לפי המפורט להלן:
| עם דלקת פעילה, עד 6 חודשים מפרוץ המחלה | 100% |
(א)
| בלא דלקת פעילה או לאחר ריפוי מלא | 0% |
(ב)
(ג)בלא דלקת פעילה, עם סמנים המתאימים ל־Chronic constrictive pericarditis וכן –
| NYHA בדרגה I | 10% |
(1)
| NYHA בדרגה II | 25% |
(2)
| NYHA בדרגה III | 50% |
(3)
| NYHA בדרגה IV | 100%; |
(4)
(5)הפרעות קצב (Arrhythmia)
קיומן של הפרעות קצב תיקבע על פי בדיקת Holter ל־24 שעות או תיעוד רפואי של אירוע הפרעת קצב. נוסף על כך, נדרשת קליניקה מתאימה, בדיקת תפקוד הלב (למשל ECHO), מבחן מאמץ (EST) או תוצאת צנתור לב.
אחוזי הנכות ייקבעו כמפורט להלן:
(א)בהפרעות קצב הנלוות למחלת לב אורגנית הנכות תיקבע לפי המחלה;
(ב)בהפרעות קצב ראשוניות, לרבות מחלות של תעלות הולכה, מחלות גנטיות, שימוש ב־ICD או CRT, תיקבע דרגת הנכות כמפורט בפרט משנה ד(1);
(6)לחץ ריאתי מעל 40 ממ״כ לפי ECHO (Pulmonary Arterial Hypertension)
(א)הנובע מליקוי קרדיאלי:
(1)עם תפקוד לב לא תקין – דרגת הנכות תיקבע על פי המחלה הבסיסית;
(2)עם תפקוד לב סיסטולי תקין, אך עם עדות להפרעה דיאסטולית חמורה (לא ממחלה ראשונית של עורק הריאה) וכן –
| NYHA בדרגה I | 10% |
(א)
| NYHA בדרגה II | 25% |
(ב)
| NYHA בדרגה III | 50% |
(ג)
| NYHA בדרגה IV | 100% |
(ד)
(ב)שאינו נובע מליקוי קרדיאלי – הנכות תיקבע לפי המחלה;
(7)מחלות לב מולדות (Congenital Heart Disease)
דרגת הנכות תיקבע על פי פרט משנה (ד)(1).
(2)(בוטל)
(3)יתר לחץ דם
| לחץ דם דיאסטולי קבוע שאיננו עולה על 95 מ״מ כספית, ללא סימנים אוביקטיביים של פגיעה בלב, בכליות או ברשתיות | 0% |
א.
ב.לחץ דם דיאסטלי קבוע מעל ל־95 מ״מ כספית ועד 110 מ״מ כספית:
| בלי הגדלה ברורה (קלינית, רנטגנית או אלקטרוקרדיוגרפית) של הלב | 10% |
I.
| עם הגדלה ברורה של הלב, קיימת נשמת בינונית לאחר מאמץ | 30% |
II.
ג.לחץ דם דיאסטלי קבוע מעל 110 מ״מ כספית:
| בלי הגדלה ברורה של הלב ונשמת | 25% |
I.
| עם הגדלה ברורה של הלב ונשמת בינונית לאחר מאמץ | 40% |
II.
(ד)לחץ דם נמוך, או אורתוסטאטי
| בלא סימנים קליניים | 0% |
I.
II.עם תסמונת אופיינית –
| קלה | 10% |
(1)
| קשה | 30% |
(2)
(4)(בוטל)
(5)הפרעות מסיבות Neurocirculatory Asthenia (N.C.A.)
אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנפש.
(6)גוף זר בלב ובקרום הלב
| ללא הפרעות | 0% |
א.
ב.הגורם להפרעות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות.
10.תיקון: תשע״ו־3
(בוטל)
11.כלי הדם
(1)דליות Varices cruris
| ורידים בולטים על הגפיים התחתונות ללא סיבוכים והפרעות | 0% |
א.
| ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, עם התכווצויות וכאבים | 10% |
ב.
| ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, ישנם סימני Eczema וצלקות לאחר כיבים שנתרפאו | 20% |
ג.
| ורידים המשתרעים על חלק גדול של גפה תחתונה אחת, ישנה נטיה מתמדת לדלקת עור וליצירת כיבים (צורה קשה של Eczema cruris או Ulcus varicosum), ללא הפרעות במחזור הורידי העמוק | 30% |
ד.
| המצב כמתואר בסעיף קטן (1)(ד) - בשתי הרגליים | 40% |
ה.
| ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, קיימות הפרעות קשות במחזור הדם הורידי העמוק עם כיבים גדולים ועמוקים ופיגמנטציות על שטח נרחב | 50% |
ו.
(2)מצב לאחר נזק בכלי־הדם הפריפריים כגון Phlebitis או Thrombophlebitis או נזק בורידים
| קיימת תפיחות קלה, קבועה שאינה גדלה עקב עמידה או הליכה; ישנן הפרעות בלתי ניכרות ברגל אחת | 0% |
א.
| המצב כמתואר בסעיף קטן (2)(א) – בשתי הרגליים | 10% |
ב.
| קיימת תפיחות קבועה ניכרת עקב עמידה או הליכה, ישנם Pigmentatio וכחלון ברגל אחת | 20% |
ג.
| המצב כמתואר בסעיף קטן (2)(ג) - בשתי הרגליים | 30% |
ד.
| קיימת תפיחות קבועה, קשה שאינה יורדת בזמן המנוחה; ישנם כחלון Eczema או כיבים ברגל אחת | 30% |
ה.
| המצב כמתואר בסעיף קטן (2)(ה) - בשתי הרגליים | 40% |
ו.
| בשתי הרגליים, בצורה קשה מאד | 50% |
ז.
(3)מפרצת – Aneurysma
| של עורק קטן, בלי הפרעות | 10% |
א.
| של עורק קטן עם הפרעות קלות | 20% |
ב.
| של עורק קטן עם הפרעות קשות | 30% |
ג.
| של עורק גדול בגפיים העליונות עם הפרעות במחזור הדם | 40% |
ד.
| של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קלות במחזור הדם | 50% |
ה.
| של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קשות במחזור הדם | 60% |
ו.
| של אב העורקים, בבית החזה או בבטן, ללא הפרעות קשות או מצב אחרי ניתוח של Aneurysma כנ״ל | 60% |
ז.
| של אב העורקים, בבית החזה או בבטן עם הפרעות קשות | 100% |
ח.
(4)Arterio – Venous Fistula
אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (3).
(5)M. Raynaud * Endarteritis obliterans (M. Buerger)
| בצורה קלה ברגל אחת | 20% |
א.
| בצורה קלה בשתי הרגליים | 30% |
ב.
| בצורה בינונית ברגל אחת | 40% |
ג.
| בצורה בינונית בשתי הרגליים | 50% |
ד.
| בצורה קשה | 60% |
ה.
| בצורה קשה מאד | 100% |
ו.
(6)נזקי כפור ברגליים
| קיימים סימנים קלים בלבד – בועות כפור (Chillblains) | 0% |
א.
ב.קיימת תפיחות מתמדת בצורה בינונית, כאבים, אודם וכד׳:
| בגף אחד | 5% |
I.
| בשני הגפיים | 10% |
II.
ג.עם איבוד אצבעות הרגליים או חלקים מהן, ייקבעו אחוזי הנכות לקטיעות האצבעות.
12.מערכת העיכולתיקון: תשע״ו
(1)(נמחק)
(2)ושט
א.מיצר Strictura של הושט –
| בצורה בינונית | 30% |
I.
| בצורה קשה | 50% |
II.
| בצורה קשה מאוד, המאפשרת רק שתיית נוזלים, מצב כללי ירוד מאד | 80% |
III.
ב.סעיפי הושט (Diverticulum) –
| ללא הפרעות או עם הפרעות קלות | 0% |
I.
| הפרעות בינוניות | 10% |
II.
| הפרעות קשות | 30% |
III.
ג.אזופגיטיס (Esophagitis) –
| בצורה קלה | 10% |
I.
| בצורה בינונית | 30% |
II.
| בצורה קשה עם שטפי־דם חוזרים, אנמיה בולטת | 50% |
III.
ד.קרדיוספזמוס (Cardiospasm) –
I.אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב הכללי ולדרגת היצרות של הושט
| לאחר ניתוח, אין הפרעות | 0% |
II.
III.לאחר ניתוח, קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן ג.
ה.בקע סרעפתי (Hernia diaphragmatica) –
א.אחוזי הנכות ייקבעו לפי המצב של הושט בהתאם לסעיף קטן ג.
ב.בקע סרעפתי לאחר ניתוח
| אין הפרעות | 0% |
I.
II.קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן ג.
(3)קיבה
א.דלקת כרונית של הקיבה –
| בצורה קלה, ללא הפרעות | 0% |
I.
| בצורה בינונית: המצב הכללי והתזונתי משביע רצון | 10% |
II.
| בצורה ניכרת, עם השפעה על המצב הכללי | 30% |
III.
ב.כיב הקיבה או כיב התריסריון
| כיב שהתרפא, אין הפרעות | 0% |
I.
| בצורה קלה, התקפים קצרים ונדירים | 10% |
II.
| בצורה בינונית (התקפים חוזרים, ממושכים יותר) | 30% |
III.
| בצורה קשה עם סיבוכים כגון: שטפי־דם, היצרות השוער, השפעה ניכרת על המצב הכללי | 60% |
IV.
ג.כיב הקיבה או כיב התריסריון לאחר ניתוח – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 14.
13.מעיים
(1)Entero-colitis chronica including Spastic amebic colitis
| הפרעות קלות, עצירות ושלשול לחליפין, ללא השפעה על המצב הכללי | 0% |
א.
| בצורה בינונית | 10% |
ב.
(2)דלקת כיבית של המעי הגס
| בצורה קלה עם 3–4 יציאות ביום, ללא אנמיה, ללא השפעה על המצב הכללי | 10% |
א.
| בצורה בינונית עם התלקחויות לעתים קרובות | 30% |
ב.
| בצורה יותר מבינונית, עם התלקחויות תכופות, אנמיה, מצב תזונתי ירוד | 50% |
ג.
| בצורה קשה, עם חום, אנמיה קשה המצב הכללי ירוד מאד | 70% |
ד.
| בצורה חמורה, זקוק לאשפוז | 100% |
ה.
(3)Diverticulitis – Diverticulosis
| ללא הפרעות | 0% |
א.
ב.ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (1)
(4)Malabsorption syndrome including Coeliac disease, Sprue
| בצורה קלה, שלשול שומני, 3 או 4 יציאות ליום, ללא השפעה על המצב הכללי, בלי אנמיה | 20% |
א.
| בצורה בינונית עם אנמיה, ירידה במשקל | 40% |
ב.
| בצורה קשה עם ירידת חלבוני הדם (Hypoproteinemia), בצקת ברגליים ואנמיה ניכרת, הפרעות באלקטרוליטים וכו׳ | 70% |
ג.
(5)מחלות כגון: Crohn's Disease, מחלות גרנולומטוטיות של המעיים, שחפת המעיים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (2).
14.פציעות וניתוחי קיבה ומעיים
(1)מצב שלאחר פציעה או ניתוחים של הקיבה והמעיים
| ללא הפרעות, מצב התזונה הכללי טוב | 0% |
א.
| ישנן הפרעות קלות של מערכת העיכול, המצב הכללי טוב | 10% |
ב.
| ישנן הפרעות בלתי ניכרות של מערכת העיכול, המצב הכללי ירוד | 20% |
ג.
| ישנן הפרעות ניכרות בדרכי העיכול, המצב הכללי ירוד | 40% |
ד.
| מצב אחרי יותר מניתוח אחד עם סימנים של חסימה חלקית חשוכת מרפא | 60% |
ה.
| ישנן הפרעות קשות, אך מסוגל לעבודות בית קלות בלבד | 80% |
ו.
| ישנן הפרעות קשות בעיכול גם לאחר ניתוח נוסף, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד | 100% |
ז.
(2)נצור קבוע של המעיים
| ישנה הפרשה קלה ונדירה של צואה | 20% |
א.
| ישנה הפרשה קלה וקבועה של צואה | 30% |
ב.
| Anus praeter naturalis | 80% |
ג.
14א.עודף משקל והשמנת יתרתיקון: תשס״ח, תשע״ב
| BMI של 25–29.9 (עודף משקל קל) | 0% |
(1)
| BMI של 30–34.9 (השמנת יתר, דרגה 1) | 0% |
(2)
| BMI של 35–39.9 (השמנת יתר, דרגה 2) | 10% |
(3)
| BMI של 40 או יותר (השמנת יתר, דרגה 3) | 20% |
(4)
לעניין זה, יש לקבוע את חומרת הליקוי לפי מדד מסת הגוף (BMI – BODY MASS INDEX), כפי שהוא מחושב על פי היחס בין משקל הגוף (בקילוגרמים) לבין גובהו (במטרים) בריבוע.
15.פי הטבעת
(1)Fissura ani
| ללא הפרעות | 0% |
א.
| ישנן הפרעות ניכרות | 10% |
ב.
(2)Fistula ani
| המפרישה לסרוגין ללא הפרעות ניכרות | 10% |
א.
| עם הפרשה ממושכת, תמידית או חוזרת (recidivans) לאחר ניתוח, עם הפרעות ניכרות | 20% |
ב.
(3)מצר – (Strictura)
| בצורה בינונית | 30% |
א.
| בצורה קשה | 50% |
ב.
(4)Prolapsus mucosae recti
| ללא הפרעות | 0% |
א.
| קיימות הפרעות | 10% |
ב.
(5)Prolapsus recti totalis
| ניתן להחזרה | 20% |
א.
| קבוע, ישנן הפרעות ניכרות | 40% |
ב.
| איבוד מוחלט של השליטה על השוער (Sphincter) | 80% |
(6)
(7)טחורים Varices Haemorrhoidales חיצוניים או פנימיים
| בולטים, ישנן הפרעות בלתי ניכרות | 0% |
א.
| בולטים, עם דימומים שכיחים | 10% |
ב.
| בולטים בצורה קשה, ישנם דימומים שכיחים עם אנמיה סקונדרית וסיבוכים אחרים כגון Fissura ani או Fistula ani בצורה קלה | 20% |
ג.
16.מחלות הכבד ודרכי המרה
(1)שחמת הכבד
| בצורה קלה, הגדלת הכבד, צהבת מזמן לזמן והפרעה קבועה בתפקודי הכבד | 20% |
א.
| בצורה בינונית, עם הפרעות בולטות יותר בתפקודי הכבד והשפעה בולטת על המצב הכללי | 40% |
ב.
| בצורה קשה, עם דליות הושט, מיימת (Ascites), עם או בלי שטפי־דם, עם או בלי הפרעות חולפות במערכת העצבים | 70% |
ג.
| בצורה חמורה, החולה זקוק לשכיבה וסיעוד | 100% |
ד.
(2)מצב לאחר ניתוח דלף במחזור הדם של וריד השער
| המצב הכללי משביע רצון, ללא מיימת וללא שטפי דם חוזרים, אין הפרעות מצד מערכת העצבים | 40% |
א.
| קיימת מיימת או שטפי־דם חוזרים עם או בלי הפרעות חולפות מצד מערכת העצבים (Portal systemic encephalopathia) | 70% |
ב.
| המצב חמור, החולה מרותק למיטה או זקוק לסיעוד | 100% |
ג.
(3)מצב לאחר דלקת כבד זיהומית (Infectious hepatitis)
| לא נשארו הפרעות | 0% |
א.
ב.ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (1).
(4)Echinococcus of Liver
| מסויד שאיננו גורם להפרעות, אין פגיעה בתפקודי הכבד | 0% |
א.
| לאחר ניתוח, ללא הפרעות | 0% |
ב.
ג.נשארו הפרעות לאחר הניתוח, – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף סרכות הצפק
ד.פעיל – להעריך בהתאם להפרעות, לפי סעיף קטן (1)
(5)מצב לאחר ניתוח של מורסה של הכבד (Abscess of Liver)
| אין הפרעות | 0% |
א.
ב.נשארו הפרעות, – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף סרכות הצפק.
(6)דלקת כרונית של כיס המרה עם או בלי אבני המרה
| ללא הפרעות | 0% |
א.
| בצורה קלה, התקפים נדירים ללא חום או צהבת עם הפרעות בעיכול | 10% |
ב.
| בצורה בינונית, התקפים די תכופים ללא חום או צהבת, הפרעות עיכול בולטות | 20% |
ג.
| בצורה קשה, עם התקפים תכופים המלווים לעתים בחום או בצהבת עם הפרעה ניכרת במצב הכללי | 40% |
ד.
(7)מצב לאחר ניתוח בכיס המרה ודרכי המרה
| ללא הפרעות או הפרעות קלות בלבד | 0% |
א.
| קיימות הפרעות בינוניות | 10% |
ב.
| Post cholecystectomy syndrome בצורה בולטת | 20% |
ג.
| הופעות חוזרות של Cholangitis עם התקפי חום מלווים בצמרמורת ולעתים צהבת | 40% |
ד.
17.טחולתיקון: תשע״ו
| הגדלה קלה של הטחול ללא השפעה על המצב הכללי | 0% |
א.
| מצב לאחר כריתת הטחול | 10% |
ב.
(ג)טחול מוגדל עם תלונות –
| בלא סיבה ברורה | 20% |
(I)
(II)עם סיבה ברורה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפריט המתאים שבשלו הוגדל הטחול
17א.לבלבתיקון: תשס״ח
מצב לאחר דלקת או ניתוח –
| בלא תלונות או סימנים במערכת העיכול | 0% |
(א)
(ב)עם כאבי בטן שכיחים ועליה באנזימים –
| בלא הפרעה בספיגה | 20% |
(1)
(2)עם הפרעת ספיגה –
| המאוזנת באמצעות טיפול תרופתי | 40% |
(א)
| הגורמת לתת־תזונה באופן המחייב השלמת תזונה דרך פיום | 70% |
(ב)
| המחייבת הזנת על | 100% |
(ג)
18.צפק
(1)התדבקויות או תוצאות אחרות לאחר ניתוח, פציעה או מחלה בחלל הבטן
| ישנן הפרעות נדירות וקלות | 0% |
א.
| ישנן הפרעות בינוניות כגון תקופות של שלשול, עצירות או מטאוריזמוס | 10% |
ב.
| ישנן הפרעות כנ״ל והן קבועות | 20% |
ג.
| ישנן הפרעות קשות | 30% |
ד.
(2)שחפת של הצפק עם הופעות של חסימה חלקית (Sub-ileus)
| בשלב הפעיל | 100% |
א.
ב.במצב לאחר השלב החריף, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סרכות הצפק סעיף קטן (1).
19.בקע
| בקע המפשעה הניתן להחזרה (Reponibilis) חד או דו־צדדי, ישנן הפרעות בלתי ניכרות | 0% |
א.
| מצב אחרי ניתוח בקע המפשעה, חד או דו־צדדי, עם תוצאות טובות | 0% |
ב.
| בקע גדול חד־צדדי, הניתן להחזרה (Reponibilis) עם הפרעות בלתי ניכרות, הדורש החזקה ע״י חגורה | 10% |
ג.
| מצב כמתואר בסעיף קטן (ג) דלעיל, והוא דו־צדדי | 15% |
ד.
| בקע חוזר (Recidivans) חד־צדדי עם הפרעות בלתי ניכרות הדורש החזקה ע״י חגורה | 10% |
ה.
| מצב כמתואר בסעיף קטן (ה) דלעיל, והוא דו־צדדי | 15% |
ו.
| בקע גדול שאינו ניתן להחזרה (Irreponibilis) או בלתי ניתן להחזקה ע״י חגורה – עם הפרעות בלתי ניכרות, חד או דו־צדדי | 20% |
ז.
| מצב כמתואר בסעיף קטן (ז), עם הפרעות ניכרות | 30% |
ח.
ט.בקע פמורלי (Hernia femoralis) – אחוזי הנכות ייקבעו כפי שנקבעו לגבי בקע במפשעה (Hernia inguinalis)
20.פציעות ובקעים של קיר הבטן
| מצב אחרי פציעה או ניתוח בבטן, ללא בקע וללא התרופפות קיר הבטן | 0% |
א.
| מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן, המלווה בהתרופפות קיר הבטן המצריך שימוש בחגורה אורטופדית | 10% |
ב.
| מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם התרופפות ניכרת של דופן הבטן; ישנו חוסר שרירים או בקע גדול המצריכים שימוש בחגורה אורטופדית | 20% |
ג.
| מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם Eventratio גדולה | 40% |
ד.
| Hernia linae albae או Hernia umbilicalis קטנות וללא הפרעות | 0% |
ה.
| Hernia lin | 10% |
ו.
21.גידולים
גידולים ממאירים ושפירים
אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות באברים ובמערכות הגוף השונים.
פרק שני: המערכת האורו־גניטלית
22.כליות
(1)צניחת הכליות (Ptosis או כליה נודדת Ren migrans)
| ללא הפרעות | 0% |
א.
ב.ישנן הפרעות – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות
(2)כליה בצורת פרסה (Horse shoe kidney)
| ללא סיבוכים | 0% |
א.
ב.ישנם סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות
(3)כריתה חלקית של כליה אחת
| ללא הפרעות בפעולות החלק הנותר של הכליה והכליה השניה | 10% |
א.
ב.קיימים סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות
(4)כריתת כליה
| כריתת כליה אחת ללא הפרעות בפעולת הכליה השניה | 30% |
א.
| כריתת כליה אחת, כשישנן הפרעות קלות בפעולת הכליה השניה | 60% |
ב.
| כריתת כליה אחת, כשישנן הפרעות בפעולת הכליה השניה הגורמות להפרעות קשות בפעולות מערכת הדם והלב | 100% |
ג.
(5)כליה שאינה פועלת (Non functionning kidney)
| אין יתר לחץ דם, אין הפרעות בכליה השניה | 30% |
א.
ב.ישנם סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לסיבוכים.
(6)הפרשת חלבון בשתן בצורה כרונית
| Orthostatic albuminuria | 0% |
א.
| מסיבה בלתי ידועה, ללא בצקת, בלי עליות לחץ הדם וללא הפרעה בתפקודי הכליות | 10% |
ב.
(7)דלקת כליות כרונית
| הפרשת חלבון קבועה בשתן, עם גלילים במשקע, בלי בצקת, בלי עליה של לחץ הדם, ללא Uremia | 20% |
א.
| כמתואר בסעיף קטן (א) עם בצקת, עם עליה קלה של לחץ הדם וללא Uremia | 30% |
ב.
| תסמונת נפרוטית או עליה בינונית בלחץ הדם, פגיעה בתפקודי הכליה, אוראה (Urea) בדם עד 50 מג״ר אחוז | 50% |
ג.
| תסמונת נפרוטית בולטת עם עליה ניכרת של לחץ הדם, אוראה (Urea) בין 50 ל־80 מג״ר אחוז | 80% |
ד.
| עם הפרעות קשות מצד הכליות ומחזור הדם, החולה איננו מסוגל לעבודה | 100% |
ה.
(8)Pyelonephritis chronica
אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיף קטן (7).
(9)אבני הכליות
| אבנים בכליה אחת, התקפים נדירים, ללא הפרעה בתפקודי הכליות או ללא פגיעה במצב הכללי | 10% |
א.
| אבנים בכליה אחת, התקפים תכופים עם זיהום, ללא פגיעה בתפקוד הכליה | 20% |
ב.
| אבני יציקה בכליה אחת, עם זיהום כרוני, ללא הפרעה בכליה השניה | 40% |
ג.
| אבני כליות דו־צדדיות, התקפים נדירים | 20% |
ד.
| אבני כליות דו־צדדיות, התקפים תכופים עם או בלי זיהום או הפרעה הידרומכנית | 40% |
ה.
| מצב אחרי ניתוח אבני כליה מצד אחד, לא נשארו אבנים, פעולת הכליה תקינה | 0% |
ו.
קיים זיהום כרוני או פגיעה בתפקודי הכליה, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיפים קטנים (7) או (10)
(10)Hydronephrosis
| אקטזיה של אגן הכליה ללא הפרעות | 0% |
א.
| בצורה קלה, התקפים נדירים ללא דלקת | 10% |
ב.
| בצורה בינונית, התקפים תכופים עם או בלי דלקת | 30% |
ג.
| עם זיהום או Pyonephrosis | 50% |
ד.
(11)Essential Haematuria
| המטוריה מיקרוסקופית, ללא גלילים בשתן, ההמטוריה מופיעה בקביעות, ללא כל הפרעות לא מבחינה קלינית ולא מבחינה תפקודית | 10% |
22א.השתלת איברים סולידייםתיקון: תשע״ט
השתלת איברים סולידיים; לעניין זה ”איברים סולידיים“ – איברים פנימיים, ובכלל זה לב, ריאות, כבד, כליות ואיברי מערכת העיכול.
| בשנה שלאחר ההשתלה, למעט השתלת לב מלאכותי | 100% |
(א)
| בתום התקופה האמורה בסעיף קטן (א) | 50% |
(ב)
| לאחר השתלת לב מלאכותי | 100% |
(ג)
הערה: לעניין סעיף קטן (ב), בגין תפקוד האיבר המושתל תיקבע נכות נוספת בהתאם לליקויים המתאימים.
23.שלפוחית השתן ודרכי השתן
(1)אורטר
אבנים באורטר והיצרות האורטר – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 22(10).
(2)שלפוחית השתן
א.דלקת כרונית של שלפוחית השתן
| דלקת קלה ללא הפרעות | 0% |
I.
| דלקת קלה, עם תאי־מוגלה בשתן עם תכיפות בהטלת שתן ביום ובלילה | 10% |
II.
| דלקת בינונית עם תכיפות בהטלת השתן ביום ובלילה עם כאבים ועוויות | 20% |
III.
| דלקת קשה עם תכיפות בהטלת השתן פעם לשעה או יותר, כשהשלפוחית מצומקת | 50% |
IV.
| אי־שליטה או אי־עצירה של מתן השתן ומצב המצריך שימוש מתמיד במכשירים | 70% |
V.
| דלקת בדפנות השלפוחית עם כיבים בתת־רירית (Hunner's Ulcer) | 60% |
ב.
ג.אבן בשלפוחית, עם סימני הפרעה בתפקוד –
אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (2)א.
| ניצור השלפוחית Fistula vesicae | 50% |
ד.
(3)שופכה
א.היצרות השופכה (Uretra)
| בצורה קלה עד בינונית, אחרי הבראה, המצריכה רק הרחבות בודדות (1–2 פעמים לשנה) | 10% |
I.
| המצריכה הרחבות כל 2–3 חדשים | 20% |
II.
| המצריכה הרחבות תכופות עם דלקת בשלפוחית | 30% |
III.
ב.ניצור בשופכה
| בצורה קלה, עם הפרשה לסרוגין | 20% |
I.
| בצורה בינונית: ניצור אחד עם הפרשה תמידית המצריכה שימוש במכשיר או שימוש תמידי בחמרי חבישה | 40% |
II.
| בצורה קשה: ניצורים קשים ורבים, עם ניקוז מתמיד המצריך שימוש תמידי במכשירים או החלפות רבות של חמרי חבישה | 70% |
III.
| ניצורים רבים ב־Perineum | 100% |
IV.
24.אשכים ואבר המין של הזכרתיקון: תשס״ח
(1)Varicocoele
| חד או דו־צדדי, ללא הפרעות או עם הפרעות בלתי ניכרות | 0% |
א.
| עם הפרעות ניכרות | 10% |
ב.
(2)Hydrocoele
| חד או דו־צדדי | 0% |
| חוסר אשך אחד והשני תקין | 20% |
(3)
(4)אבדן שני האשכים
| אצל גבר עד גיל 45, מלווה בהפרעות נוירו־אנדוקריניות | 50% |
א.
| אצל גבר מעל לגיל 45 עד 60 שנה, מלווה בהפרעות נוירו־אנדוקריניות | 40% |
ב.
| מעל לגיל 60 | 25% |
ג.
| אבדן חלקי של ה־Penis | 30% |
(5)
| אבדן של ה־Penis | 60% |
(6)
(7)אספרמיה חבלתית
| עד גיל 45 | 20% |
א.
| מעל לגיל 45 | 10% |
ב.
לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילו של הנפגע ביום בו נוצרה הפגימה.
(8)אין אונות (על פי בדיקה במעבדת שינה מוכרת בלבד)
| קלה, יש זקפות אך עוצמתן ירודה | 0% |
(א)
| בינונית, זקפות לקויות במספרן ואיכותן | 10% |
(ב)
| חמורה, אין זקפה כלל | 30% |
(ג)
לא יוקנו אחוזי נכות בגין סעיף זה לאחר גיל 70; לא יוקנו אחוזי נכות בגין אבדן מלא או חלקי של ה־PENIS ובגין סעיף זה גם יחד.
25.אברי המין של האשה
(1)דלקת כרונית או מצב שלאחר דלקת של אברי מין האשה
| ישנן הפרעות, המצב הכללי טוב | 0% |
א.
| ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי משביע רצון | 10% |
ב.
| ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי ירוד ואין סיכויים להטבה | 20% |
ג.
(2)מצב לאחר כריתת שחלות
| כריתה של שחלה אחת, עם או בלי כריתה חלקית של השחלה השניה | 10% |
א.
ב.כריתה של שתי השחלות
| עד גיל 50 | 40% |
I.
| אחרי גיל 50 | 20% |
II.
(3)מצב לאחר כריתת הרחם
| עד גיל 50 | 40% |
א.
| אחרי גיל 50 | 20% |
ב.
(4)מצב לאחר Panhysterectomy
| עד גיל 50 | 50% |
א.
| אחרי גיל 50 | 30% |
ב.
| צניחת הנרתיק והרחם (Prolapsus vaginae et uteri) | 30% |
(5)
(6)ניצורים של אברי המין של האשה
| ניצור בין שלפוחית השתן ואברי המין (Fistula vesico-genit.) | 50% |
א.
| ניצור בין החלחלה ואברי המין (Fistula recto-genit.) | 50% |
ב.
לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה.
26.שחפת אורוגניטלית
| בתקופה החריפה והפעילה | 100% |
א.
| שחפת כרונית עם שינויים רנטגניים ברורים, הפרשה של מתגי קוך לסרוגין | 60% |
ב.
| שחפת בלתי פעילה תוך תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות | 30% |
ג.
| שחפת בלתי פעילה בתום תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות | 10% |
ד.
27.עקרות
עקרות
| כשגורמיה אינם ברורים | 30% |
א.
ב.כשגורמיה ברורים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי אחוזי הנכות הגבוהים ביותר שנקבעו בשביל הפגימות שגרמו לעקרות ולא פחות מ־30%. לא יינתנו אחוזי נכות נפרדים בעד העקרות בנוסף לאחוזי הנכות לפי הפגימות שגרמו לעקרות.
28.מצב לאחר כריתת שד או שדיים
א.שד אחד
| עד לגיל 30 שנה | 30% |
I.
| מעל לגיל 30 עד לגיל 45 שנה | 25% |
II.
| מעל לגיל 45 שנה | 15% |
III.
ב.שני השדיים
| עד גיל 30 שנה | 50% |
I.
| מעל לגיל 30 ועד לגיל 45 שנה | 40% |
II.
| מעל לגיל 45 שנה | 30% |
III.
לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה.
פרק שלישי: תסמונות נוירולוגיות
תיקון: תשע״ו־2
29.תסמונות מוחיות, פגימות בעצבי המוח והפרעות נוירולוגיות מפושטותתיקון: תשע״ו־2, תשע״ט־3
| חולשת פלג גוף (HEMIPARESIS) | פלג גוף דומיננטי | פלג גוף לא דומיננטי |
(1)
| קלה מאוד – סימנים פירמידליים בלבד, כגון: עירות החזרים, פרונציה של היד, ספסטיות קלה, תגובה פלנטרית אקסטנסורית. בלא הפרעה תפקודית ביד או ברגל | 10% | 5% |
(א)
| קלה – הליכה עצמאית עם או בלי סדים קצרים, עם הפרעה תפקודית קלה של היד בתפקוד יום־יומי | 30% | 20% |
(ב)
| בינונית – הליכה תוך שימוש בעזרים מעבר לסדים קצרים, עם הפרעה תפקודית בינונית של היד בתפקוד יום־יומי | 50% | 40% |
(ג)
| קשה – בלא הליכה עצמאית, הפרעה קשה של היד בתפקוד יום־יומי | 80% | 60% |
(ד)
| שיתוק מלא (HEMIPLEGIA) עם ובלי קונטרקטורות | 100% | 100% |
(ה)
הערה: במקרים שבהם קיים פער תפקודי בין היד לבין הרגל בשל חולשת פלג גוף – ייקבעו אחוזי הנכות לפי המצב התפקודי של הגפה החלשה יותר.
(2)חולשת פלג גוף תחתון (PARAPARESIS)
| קלה – הליכה עצמאית עם או בלי סדים קצרים | 20% |
(א)
| בינונית – הליכה תוך שימוש בעזרים מעבר לסדים קצרים | 50% |
(ב)
| קשה – בלא הליכה עצמאית | 80% |
(ג)
| שיתוק מלא (PARAPLEGIA) חוסר תנועתיות מוחלט | 100% |
(ד)
(3)חולשת ארבעת הגפיים (QUADRIPARESIS)
| קלה מאוד – הליכה עצמאית בלא אמצעי עזר והגבלה קלה מאוד של פעילות הידיים בתפקוד היום־יומי | 30% |
(א)
| קלה – הליכה עצמאית עם סדים קצרים, הגבלה קלה בפעילות הידיים בתפקוד היום־יומי | 50% |
(ב)
| בינונית – הליכה תוך שימוש בעזרים מעבר לסדים קצרים והגבלה בינונית בפעילות הידיים בתפקוד היום־יומי | 80% |
(ג)
| קשה – בלא הליכה עצמאית והגבלה קשה מאוד של תפקוד הידיים בתפקוד היום־יומי | 100% |
(ד)
הערה: בסעיפים קטנים (2)(א) ו־(ב) ו־(3)(א) ו־(ב) – ייקבעו אחוזי נכות נוספים לעניין הפרעות בפעילות הסוגרים ובתפקוד מיני לפי סעיפי הליקוי המתאימים.
(4)חולשת גפה (MONOPARESIS)
אחוזי הנכות ייקבעו לפי פרטי הליקוי המתאימים לפגימות בעצבים ההיקפיים – פריטים 31 ו־32; במקרים של קונטרקטורה ייקבעו אחוזי הנכות לפי המצב התפקודי.
(5)פגימות בעצבי המוח
(א)עצב V (TRIGEMINUS)
| קלה – כאב שאינו דורש טיפול מניעה יום־יומי בתרופה ייעודית | 5% |
(I)
| בינונית – כאב הדורש טיפול מניעה מתועד יום־יומי בתרופות ייעודיות, למשך חצי שנה לפחות, לרבות תיעוד התגובה לטיפול וניטור רמות התרופות בדם, אם נוגע לעניין | 20% |
(II)
The rest of the text is on pages of its own.
The schedules and tables after the sections are on 1 page.
This is where the text was published.
- תקנות בדבר קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה
- תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה)ק״ת תשט״ז, 864
- ת״טLIX
- תיקוןתש״ך, 499
- תיקון מס׳ 21269
- תיקוןתשכ״א, 1634
- תיקוןתשכ״ב, 1246
- תיקוןתשכ״ד, 150
- תיקוןתשכ״ה, 142
- תיקון מס׳ 22791
- תיקון מס׳ 2 [תשכ״ה] (תיקון)תשכ״ו, 406
- תיקוןתשכ״ז, 1046
Show the other 50 lines
- תיקון מס׳ 23435
- תיקוןתשכ״ח, 1276
- תיקון מס׳ 22258
- תיקוןתשכ״ט, 2199
- תיקוןתש״ל, 1159
- תיקון מס׳ 21536
- ת״טתשל״א, 73
- תיקון1404
- תיקוןתשל״ב, 387
- תיקון מס׳ 21185
- תיקוןתשל״ד, 663
- תיקון מס׳ 21381
- תיקון מס׳ 31848
- תיקוןתשל״ה, 2411
- תיקון מס׳ 2 [צ״ל: תיקון]תשל״ו, 841
- תיקון מס׳ 3 [צ״ל: תיקון מס׳ 2]1438
- תיקוןתשל״ז, 54
- תיקוןתשמ״ב, 1209
- תיקוןתשמ״ד, 1871
- תיקוןתשמ״ט, 695
- תיקוןתשנ״א, 722
- תיקוןתשנ״ב, 1403
- ת״טתשנ״ג, 764
- תיקוןתשנ״ו, 580
- תיקוןתשנ״ח, 2
- תיקון894
- תיקוןתש״ס, 101
- תיקון [צ״ל: תיקון מס׳ 2]412
- תיקוןתשס״א, 1069
- תיקוןתשס״ה, 1009
- תיקוןתשס״ח, 914
- תיקוןתשע״ב, 236
- תיקון מס׳ 2837
- תיקוןתשע״ד, 1572
- תיקון מס׳ 21585
- תיקוןתשע״ו, 286
- תיקון מס׳ 2294
- תיקון מס׳ 3966
- תיקון מס׳ 4972
- תיקון (תיקון)1460
- תיקון מס׳ 2 (תיקון)1460
- ת״ט1832
- תיקוןתשע״ט, 497
- תיקון מס׳ 2704
- תיקון מס׳ 31308
- תיקון מס׳ 4 [תשע״ו] (תיקון)תש״ף, 1478
- תיקוןתשפ״ב, 960
- הוראת שעה [תשע״ו] (תיקון)2910
- הוראת שעה [תשע״ו] (תיקון)תשפ״ד, 1781
- תיקוןתשפ״ו, 1925
These are other texts of the same kind.
- תקנות הביטוח הלאומי (קביעת הכנסה בביטוח זיקנה ושאירים), תשל״ז–1976Regulations
- תקנות הביטוח הלאומי (קיצבה משפחתית), תש״ך–1959Regulations
- תקנות הביטוח הלאומי (קיצבת שאירים לאלמנה שנישאה), תשל״ז–1976Regulations
- תקנות הביטוח הלאומי (פתיחת סניפים ומינוי מנהליהם), תשל״ג–1973Regulations
- תקנות הביטוח הלאומי (פעולת התנדבות להצלת חייו או רכושו של הזולת), התשנ״א–1991Regulations
- תקנות הביטוח הלאומי (סמל מיוחד ותעודה לנכים), תשכ״ז–1967Regulations
These are the questions people ask about this text.
Is this text still in force?
The source does not mark this text as repealed or replaced. The amendments of a section are noted under it, and the official gazette holds the binding text.
How many sections does this text have?
It has 56 sections, grouped under 29 headings in the contents.
Where was this text first published?
The first publication the source lists is ק״ת תשט״ז, 864 תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), and 60 later publications are listed after it.
What does the first section say?
Section 1 is titled הגדרות.
The text on this page is adapted from the entry תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט״ז–1956 in the Open Law Book of Hebrew Wikisource, read on 1 November 2026, and is shared under the CC BY-SA 4.0 licence.