Skip to main content

Regulations199023 sections

The full text of תקנות שירות הקבע בצבא־הגנה לישראל (גימלאות) (כללים ומבחנים לקביעת דרגת נכות), התשנ״א–1990, in 23 sections.

These are the parts and chapters of the text.

23 headings

This is the first part of the text.

פרק א׳: פרשנות

1. הגדרות

בתקנות אלה –

”קרפ״ר“ – קצין רפואה ראשי של צבא הגנה לישראל;

”רשימת ליקויים“ – הליקויים, הפגימות והמחלות המפורטים בחלקים א׳ ו־ב׳ של התוספת הראשונה;

”הועדה“ – ועדה רפואית הפועלת במפקדת קרפ״ר והמוסמכת לקבוע את דרגת נכותם של זכאים לקיצבת פרישה;

”פונה“ – חייל בשירות קבע או זכאי לקיצבת פרישה אשר הופנה לועדה על ידי גורם מזמן;

”גורם מזמן“ – הממונה על מחלקת גימלאות, מחלקת פרישה במינהל הסגל או מחלקת פרט באגף כח אדם של צבא הגנה לישראל;

”פוסק רפואי“ – רופא המשרת בצבא הגנה לישראל או עובד בשירות או בשליחותו ששמו כלול ברשימת הפוסקים הרפואיים שקבע שר הבטחון או מי שהוא הסמיכו לכך; הרשימה תהיה מצויה בידי ראש לשכת קרפ״ר.

פרק ב׳: הועדה וההליכים הקשורים בעבודתה

2. קביעת דרגת נכות בידי ועדה

דרגת נכות. של פונה תיקבע על ידי ועדה אשר ירכיב אותה קרפ״ר, ובה שלושה פוסקים רפואיים שאחד מהם יהיה היושב ראש.

3. המועד והמקום לבדיקת הפונה

(א)זימון הפונה לועדה ייעשה בכתב על ידי הגורם המזמן תוך ציון המקום ומועד הבדיקה.

(ב)ההזמנה תישלח בדואר רשום, 14 ימים לפחות לפני המועד שנקבע לבדיקה אלא אם כן הסכים הפונה להתייצב לבדיקה אף ללא הזמנה כאמור או תוך זמן קצר מזה.

4. המצאת מסמכים

הפונה יתייצב בפני הועדה ויביא עמו את כל המסמכים הרפואיים הנוגעים לו, הנמצאים ברשותו, ומסמכים נוספים שתדרוש ממנו הועדה, וכן כתב ויתור על סודיות, לפי הדוגמה שבתוספת השניה.

5. בדיקה

(א)הועדה רשאית לבדוק את הפונה בכל דרך שתמצא לנחוץ, לרבות בדיקה על ידי רופאים שאינם חברי הועדה בהתאם לתקנה 19, בדיקת מעבדה, הסתכלות בבית חולים וכיוצא באלה.

(ב)הועדה רשאית לקבל חוות דעת של מומחה בכל ענין רפואי הנוגע לפונה.

6. אי־התייצבות או אי־מילוי אחרי הוראות הועדה

פונה שלא התייצב בפני הוועדה במועד שנקבע לו מבלי להודיע על כך מראש לגורם המזמן או מבלי שנתן סיבה מוצדקת לכך או שלא מילא אחר הוראות הועדה שניתנו לענין קביעת דרגת הנכות, יראו אותו כאילו ויתר על זכותו לעמוד בפני הועדה.

7. בדיקה במקום הימצא הפונה

החליטה הוועדה כי נבצר מהפונה, בשל מצב בריאותו, להתייצב לבדיקה בפניה במקום מושבה הקבוע, תבדוק את הפונה במקום הימצאו.

8. קביעת דרגת נכות על סמך מסמכים

הועדה רשאית לקבוע את דרגת נכותו של פונה על סמך מסמכים רפואיים בלבד ומבלי לבדקו, אם הפונה לא התייצב בפני הועדה במועד שנקבע לו או שלא מילא אחר הוראות הועדה שניתנו לענין קביעת דרגת הנכות.

9. נוכחות זרים בשעת בדיקה

הועדה או רופא הבודק את הפונה בהתאם לתקנה 19 יבדקו את הפונה ביחידות; אך רשאים הם להתיר לזולת להיות נוכח בשעת הבדיקה, אם הסכים לכך הפונה.

10. חילוקי דעות בין חברי הועדה

החלטת הועדה תתקבל ברוב דעות ובאין רוב דעות, תכריע דעתו של יושב ראש הוועדה.

11. החלטה הועדה ורישומה

(א)דיוני הועדה יירשמו בפרוטוקול אשר ייחתם בידי חברי הועדה.

(ב)החלטת הועדה הקובעת דרגת נכות תהיה בכתב ויצורפו אליה הממצאים והנימוקים.

(ג)החלטת הועדה תימסר לגורם המזמן.

12. הודעה לפונה

הגורם המזמן יודיע לפונה בכתב על החלטת הועדה ולפי בקשתו ימציא לו העתק מהחלטת הועדה, ממצאיה ונימוקיה, אלא אם כן החליטה הועדה שאין להביא החלטה לידיעת הפונה עצמו כי אם לידיעת בא כוחו או אדם אחר המייצגו.

פרק ג׳: קביעת דרגת נכות

13. דרגת נכות

(א)דרגת נכות של הפונה תיקבע בהתאם לאחוז הנקוב לצד כל אחד מהליקויים ובהתחשב באמור במבחנים שבחלק ג׳ של התוספת הראשונה.

(ב)הועדה תקבע את דרגת נכותו של הפונה על פי הליקויים אשר ארעו או הוחמרו בזמן שירותו של הפונה בצבא הגנה לישראל.

14. קביעת דרגת נכות מורכבת

(א)דרגת הנכות של פונה אשר לו מספר ליקויים תיקבע בהתאם לגבוה מבין האחוזים שנקבעו לו בהתאם לתקנה 13 (להלן – האחוז הראשון), בתוספת אחוזים כמפורט להלן:

(1)האחוז השני שנקבע לו כפול ביתרת האחוזים המתקבלת לאחר הפחתת האחוז הראשון מ־100%.

(2)האחוז השלישי שנקבע לו כפול ביתרת האחוזים המתקבלת לאחר הפחתת האחוז הראשון והשני מ־100% וכן הלאה.

(ב)נקבעה דרגת נכות מורכבת בשבר אחרי השלם, יעוגל השבר כלפי מעלה.

(ג)עקב ליקוי נוסף באותו איבר לא תוגדל דרגת הנכות מעל לדרגת הנכות המרבית שנקבעה ברשימת הליקויים לגבי אותו איבר.

15. קביעת דרגת נכות מחוץ למבחנים

(א)לא פורט הליקוי ברשימת הליקויים, תיקבע דרגת הנכות לפי הליקוי הדומה לו, לדעת הועדה, מבין הליקויים שנקבעו ברשימת הליקויים.

(ב)הועדה רשאית להחליט שאין מקום להזדקק להוראות תקנת משנה (א), ומשהחליטה כך תהיה רשאית לקבוע את דרגת הנכות לפי שיקול דעתה בהתחשב במבחנים הקיימים ברשימת הליקויים.

16. דרגת נכות

דרגת נכות בשל פגיעה באיבר זוגי אחד כשהאיבר האחר פגום מקודם, תיקבע על ידי צירוף פגימות שני האיברים וניכוי אחוזי הנכות בשל הפגימה הקודמת.

17. שיקולים נוספים בקביעת דרגת נכות

(א)הועדה רשאית לקבוע דרגת נכות קטנה או גדולה עד מחצית מזו שנקבעה לצד המבחנים שבתוספת הראשונה או לפי שיקול דעתה כאמור בתקנה 15, לפי הענין, בשים לב למקצועו, לגילו ולמינו של הפונה ובלבד שכתוצאה משינוי זה לא תעלה דרגת הנכות על 100%.

(ב)הועדה רשאית לקבוע נכותו של פונה בהתחשב במשלח ידו אם, לדעתה, אין הוא מסוגל לחזור לעבודתו או לעיסוקו או שהנכות הביאה לירידה ניכרת של כושר השתכרותו, לזמן בלתי מוגבל.

(ג)הועדה לא תתחשב בגילו, במינו ובכושר עבודתו של הפונה אם הם כבר הובאו בחשבון במבחנים שבתוספת הראשונה.

18. דרגת נכות מיוחדת

מצאה הועדה כי עקב ליקויים נמנע מפונה כל סיכוי לעבוד ודרגת נכותו לפי תקנות 13, 15 ו־16 היא 65% לפחות, רשאית היא לקבוע דרגת נכות של 100%.

19. חוות דעת מיועץ

(א)לצורך קביעת דרגת הנכות רשאית הועדה לפנות ליועצים רפואיים, מקרב מוסדות רפואיים הקשורים עם צבא הגנה לישראל, אשר יגישו את חוות דעתם לועדה על סמך מסמכים רפואיים ותוצאות בדיקות רפואיות שהובאו בפניהם.

(ב)לצורך החלטה לפי תקנה 17, רשאית הועדה להזקק לחוות דעת בכתב, מיועץ שתמנה, בדבר כושרו של הפונה לעבוד במקצועו או בכל מקצוע מתאים אחר והשפעת נכותו על הכנסותיו מעבודתו.

20. תחילת הקביעה

דרגת נכות אשר קבעה הועדה היא מתאריך החלטתה, אך רשאית היא לקבוע דרגת נכות מתאריך מוקדם מזה ובשים לב לשינויים הצפויים בדרגת הנכות, יכולה היא לקבוע דרגת נכות שונה מתאריך מאוחר יותר; קביעת נכותו של הפונה תהא לצמיתות אולם דרגתה יכול שתשתנה, בהתאם לתקנה 21.

פרק ד׳: הוראות שונות

21. קביעה מחדש

עברו ששה חדשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת נכותו של פונה, רשאים הפונה, אפוטרופסו או האדם שממונה הסמיכו לפי סעיף 56(ב) לחוק, או הגורם המזמן, לבקש קביעה מחדש של דרגת הנכות, אם לדעת מי מהם הפגימה, שבקר אליה נקבעה דרגת הנכות הוחמרה או נתגלתה פגימה חדשה הקשורה עם הפגימה שבשלה נקבעה דרגת הנכות, והוראות תקנות אלה יחולו בשינויים המחוייבים.

22. תחילה

תחילתן של תקנות אלה שלושים ימים מיום פרסומן (להלן – יום התחילה).

23. הוראות מעבר

(א)נקבעה לפונה דרגת נכות לפני יום התחילה, רואים את דרגת הנכות שנקבעה לו כאמור, כאילו נקבעה לפי תקנות אלה.

(ב)הוגשה בקשה לקביעת דרגת נכות של פונה, ועד יום התחילה לא נקבעה לו דרגת נכות, יחולו עליה הוראות תקנות אלה.

(ג)הוגשה בקשה לבדיקה מחדש של פונה שדרגת נכותו נקבעה לפני יום התחילה, תידון הבקשה לפי תקנות אלה.

תוספת ראשונה

חלק א׳: ליקויים

פרק ראשון: מחלות פנימיות, פציעות ומצב לאחר ניתוחים באברים הפנימיים

1.

בלוטות הלימפה

(1)שחפת של בלוטות הלימפה

שחפת הבלוטות שפעילותה פסקה לחלוטין, נשארו רק צלקות0%

(א) (I)

(II)נשארו צלקות נרחבות או מכערות, בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לגבי צלקות.

שחפת הבלוטות אחרי עבור התקופה החריפה, כשקיימים עדיין סימני פעילות הדורשים טיפול אמבולטורי (עם או בלי ניצורים)30%

(ב)

שחפת פעילה של הבלוטות (צוואר, בית השחי, מפשעות) הדורשת אשפוז או שכיבה100%

(ג)

ADENOPATHIA (תפיחות הבלוטות) בלתי פעילה באזור מוגבל, המצב הכללי תקין0%

(2)

(3)למפומה ממאירה MALIGNANT LYMPHOMA (כולל הודג׳קין, למפוסרקומה וכו׳) –

במצב של רמיסיה (REMISSIO) עם או בלי טיפול, מסוגל לעבודה חלקית50%

(א)

במצב חריף עם סימנים כלליים (כגון חום, חולשה כללית, אנמיה וכו׳)100%

(ב)

2.

מחלות הדם

אנמיה (מחוסר דם ממאיר, מחוסר ברזל, המוליטית, אפלסטית), ריבוי כדוריות אדומות, לובן הדם, ארגמנת, הפרעות בהקרשת דם –

מצבים שחלפו מבלי להשאיר סימנים0%

(א)

מצב כרוני עם תגובה לא מספקת לטיפול, קיימים סימנים כלליים בינוניים20%

(ב)

מצב כרוני, הדורש טיפול מתמיד, קיימים סימנים כלליים קשים המגבילים את כושר העבודה במידה ניכרת50%

(ג)

מצב קשה, אך מסוגל לעבודת בית קלה בלבד75%

(ד)

מצב חמור, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

(ה)

3.

מחלות הבלוטות להפרשה פנימית (בלוטות התריס, מצר התריס, יתרת המוח, יתרת הכליה)

הפרעות בפעילות (יתרה, מיעוטה או בלתי סדירה) עם סימנים קליניים ברורים (לא ממצאים מעבדתיים למיניהם בלבד) –

בלי הפרעה ניכרת בכושר העבודה ובמצב הכללי של החולה או מצב לאחר ניתוח או טיפול, לא נשארו סימני מחלה0%

(א)

מצב כמתואר ב־(א), בעזרת תרופות או טיפולים רפואיים אחרים הניתנים בהתמדה10%

(ב)

המצב הכללי מעורער, קיימים סימנים כלליים בינוניים או קיימת הפרעה בכושר העבודה למרות הטיפול20%

(ג)

קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה בינונית, כושר העבודה מוגבל בצורה בולטת40%

(ד)

קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה קשה, כשכושר העבודה מוגבל בצורה ניכרת50%

(ה)

המצב חמור, אך מסוגל לעבודות בית קלות בלבד75%

(ו)

המצב חמור מאוד, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

(ז)

4.

סכרת DIABETES MELLITUS

הסוכר בדם מוגבר במידה קלה עד (‎160 MG%‎ בצום), אין הפרשת סוכר בשתן או הפרשה קלה (שאינה עולה על ‎15 GR ביממה), מצב תזונתי טוב, אין סיבוכים, זקוק רק לדיאטה ומאוזן ללא תרופות10%

(א)

המצב כמתואר לעיל, אבל החולה זקוק לשם איזון לתרופות אנטידיאנטיות בצורת כדורים או כמות INSULIN שאינה עולה על 20 יחידות ליממה20%

(ב)

החולה זקוק לכמות INSULIN בינונית, כלומר עד 50 יחידות ליממה, קיימת הפרשת סוכר בשתן שאינה עולה על 30 גרם ביממה, אין אצידוזיס, אין הופעות היפוגליקמיות, המצב הכללי נשאר טוב ואין סיבובים אחרים30%

(ג)

המצב כמתואר לעיל, אבל מופיעים לעיתים סימנים להיפוגליקמיה או מצבי אצידוזיס חולפים ומצב תזונתי ירוד40%

(ד)

החולה זקוק לכמות INSULIN עד 100 יחידות ביממה, קיימים לפעמים סימנים היפוגליקמיים או הופעות אצידוזיס חולפות, מופיעים סיבוכים קלים מזמן לזמן כגון: זיהומים, גרדת בעור, ירידה במשקל, פגיעה קלה במערכת העצבים וכו׳50%

(ה)

סכרת קשה הדורשת מעל ל־100 יחידות INSULIN ביממה, מלווה מזמן לזמן בהופעות של אצידוזיס או היפוגליקמיה וכן סכרת בלתי יציבה אצל צעירים (JUVENILE BRITTLE DIABETES)70%

(ו)

סכרת קשה מאד, הדורשת אשפוז לעתים קרובות או אשר הביאה לסיבוכים קשים, השוללים מהחולה לחלוטין את כושר העבודה100%

(ז)

(ח)הופיעו סיבוכים כגון: שינויים ברשתית, הפרעות במחזור הדם, פגיעה בכליות, במערכת העצבים וכדומה, במידה שאחוזי הנכות שנקבעו עבור הסכרת לפי הקריטריונים שבסעיפים הקטנים (א)–(ו) אינם משקפים סיבוכים אלה, ייקבעו אחוזי נכות נוספים עבור הפגימות בהתאם לאחוזי הנכות לאותה הפגימה.

5.

מחלות הסמפונות והריאה שאינן שחפתיות

(1)דלקת כרונית של הסמפונות עם או בלי התרחבות הסמפונות (BRONCHIECTASIS)

קיים שיעול וכיח מועט בהפסקות ארוכות, לפעמים חרחורים או צפצופים בודדים0%

(א)

קיים שיעול וכיח במשך תקופות שונות וחוזרות בשנה עם קוצר נשימה קל אחרי מאמץ או התרחבות הסמפונות בצורה קלה עם גניחות דם לפעמים20%

(ב)

קיים שיעול מטריד עם כיח מרובה עם זיהומים חוזרים, קוצר נשימה בצורה בינונית לאחר מאמץ או התרחבות הסמפונות בצורה בינונית על פי הוכחה רנטגנית40%

(ג)

קיימים הממצאים שצויינו בפסקה (ג), כשקוצר הנשימה בולט במאמץ קל, קיימים סימנים קליניים ופונקציונליים של אמפיזמה, או התרחבות הסמפונות בצורה קשה, שטפי דם תכופים60%

(ד)

קיים שיעול מטריד, כיח מרובה ללא הפסקות עם קוצר נשימה במנוחה, כחלון עם סימנים קליניים ופונקציונליים בולטים של אמפיזמה עם או בלי לב ריאתי COR PULMONALE100%

(ה)

(2)נצור בין הסמפונות וקיר בית החזה BRONCHOCUTANEOUS FISTULA OR BRONCHO-PLEURAL FISTULA -

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 8.

(3)ציסטות של אכינוקוקוס בריאה

ציסטה קטנה מסויידת0%

(א)

ציסטה או ציסטות בריאה אחת20%

(ב)

ציסטות בשתי הריאות40%

(ג)

(ד)קיימים סיבוכים – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות.

(4)מצב לאחר אכינוקוקוס של הריאה – אחוזי הנכות ייקבעו לפי הפגימות שלאחר הטיפול.

(5)מחלות ריאה אחרות.

במחלות ריאה אחרות שלא פורטו לעיל – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסימנים הקליניים וההגבלות בכושר הפעולה, מותאם לסעיף קטן (1).

(6)גוף זר בחלל בית החזה

זעיר ואינו גורם להפרעות0%

(א)

הגורם להפרעות בלתי ניכרות כגון התדבקויות פלוירליות והגבלת תנועות הסרעפת10%

(ב)

הגורם לכאבים בחזה וקוצר נשימה בזמן התאמצות וקיימים הסימנים הבאים: התעבות הפלוירה עם אמפיזמה קומפנסטורית של הצד השני או דפורמציה של החזה או HEMOPTYSIS30%

(ג)

הגורם ל־TACHYCARDIA וקוצר נשימה או כחלון בזמן התאמצות קלה, וכן להתדבקויות של הסרעפת או ה־PERICARDIUM הגורמות הגבלות ניכרות בכושר הפעולה של הריאה50%

(ד)

6.

קצרת הסמפונות ASTHMA BRONCHIALE

ישנם התקפים נדירים, אין סיבוכים0%

(א)

ישנם התקפים קלים בהפסקות ארוכות וסיבוכים קלים20%

(ב)

ישנם התקפים תכופים וקוצר נשימה בינוני לאחר מאמץ בין ההתקפים40%

(ג)

(ד)מצבים יותר קשים יש להעריך בהתאם לסיבוכים לפי סעיף 5(1).

7.

שחפת הריאות

(1)שחפת פעילה

יש צורך בטיפול ובשכיבה100%

(א)

שחפת לאחר גמר האשפוז שפעילותה מוטלת בספק עד לשנה60%

(ב)

התחדדות של תהליך בלתי פעיל, יש צורך בטיפול, השכיבה לא הכרחית60%

(ג)

(ד)שחפת כרונית – בתהליך השחפתי לא חל שינוי זמן ממושך וקיימת הפרשה של חיידקי קוך:

השינויים בריאה נרחבים FAR ADVANCED80%

(I)

השינויים עם התפשטות בינונית או מוגבלת MOD. OR MIN. ADVANCED60%

(II)

שחפת ריאות בטיפול ב־PNEUMOTHORAX INTRAPLEURALIS OR EXTRAPLEURALIS60%

(ה)

(2)שחפת בלתי פעילה

בתקופת השנתיים הראשונות שלאחר גמר תקופת הפעילות50%

(א)

בתקופת השנתיים שלאחר התקופה האמורה בפסקה (א)35%

(ב)

(ג)בכל תקופה שלאחר התקופה האמורה בפסקה (ב):

לא נשארו סימנים קליניים או רנטגניים בולטים כתוצאה מהמחלה המוסבת10%

(I)

נשארו סימנים קליניים או רנטגניים בולטים כתוצאה מהמחלה המוסבת20%

(II)

נשארו סימנים רנטגניים בולטים המתפשטים בשטח רחב לאחר מחלה מוסבת קשה30%

(III)

(ד)ישנם שינויים פברוטיים קשים הגורמים להפרעות ניכרות בפעולות הנשימה – ייקבעו האחוזים לפי סעיף 5.

(ה)ישנם שינויים פברוטיים נרחבים הגורמים להפרעות ניכרות בפעולות מחזור הדם (לב ריאתי) – ייקבעו אחוזי הנכות לפי סעיף 9.

(3)מצבים שלאחר ניתוחים

שיתוק קבוע חד־צדדי של עצב הסרעפת10%

(א)

(ב)PLOMBAGE

חד־צדדי30%

(I)

דו־צדדי60%

(II)

(ג)כריתות בריאה

של חלק של הריאה עד 2 סגמנטים [צ״ל: עד 4 סגמנטים]10%

(I)

של אונה30%

(II)

של ריאה שלמה60%

(III)

קיימים סיבוכים כגון EMPYEMA OR FISTULA BRONCHO-CUTANEA100%

(IV)

(4)מצבים שלאחר כריתת צלעות

לאחר כריתת צלע אחת0%

(א)

לאחר כריתת 2 צלעות מצד אחד10%

(ב)

לאחר כריתת 3 או 4 צלעות מצד אחד20%

(ג)

לאחר כריתת 5 או 6 צלעות מצד אחד30%

(ד)

לאחר כריתת יותר מ־6 צלעות מצד אחד50%

(ה)

אחוזי הנכות עקב תהליך שחפתי לאחר טיפול כירורגי ייחשבו לפי סעיפים קטנים (1), (2) ו־(3) לסעיף זה.

8.

קרום הריאה

(1)תוצאות של דלקת קרום הריאה

קיימות התדבקויות קלות ללא הגבלת פעולתן של הריאות0%

(א)

ישנן התדבקויות המגבילות את כושר פעולתן של הריאות ומשפיעות על המצב הכללי של הגוף במידה בלתי ניכרת10%

(ב)

ישנן התדבקויות ניכרות המגבילות את כושר פעולתן של הריאות במידה בינונית20%

(ג)

ישנן התדבקויות נרחבות המשפיעות על כושר פעולתן של הריאות ועל כושר הפעולה הכללי במידה ניכרת30%

(ד)

(2)דלקת קרום הריאה שחפתית

קיים תפליט (וסימנים קליניים לפעילות)100%

(א)

בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות50%

(ב)

(ג)בכל תקופה אחרת – לפי השרידים שלאחר דלקת קרום הריאה

(3)דלקת קרום הריאה מוגלתית EMPYEMA

במצב חריף100%

(א)

במצב כרוני עם ירידה קשה במצב הכללי80%

(ב)

שרידים לאחר אמפיאמה, קיימות התדבקויות פלוירליות או פלוירו־פריקרדיאליות קשות עם דפורמציה של בית החזה עם או בלי הפרעות ניכרות בנשימה50%

(ג)

(ד)שרידים לאחר אמפיאמה בצורה בינונית וקלה – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 8(1).

9.

מחלות הלב

(1)במחלת לב שגרונית חריפה, דלקת חידקית, תת־חריפה של פנים הלב (S.B.E.‎) ובאטם שריר הלב

בתקופת 3 החודשים הראשונים לאחר גמר ההתקף החריף100%

(א)

בתקופת 3 החדשים הבאים50%

(ב)

(ג)לאחר התקופה הנ״ל יש להעריך בהתאם לדרגות התפקודיות של הלב –

מסוגל לעבודה הרגילה ללא הפרעות וללא הגבלות כלשהן10%

(I)

מסוגל לעבודה שאיננה דורשת מאמץ גופני מיוחד (דרגה תפקודית ראשונה)25%

(II)

קיימת נשמת לאחר מאמץ, בצקת קלה, אין הפרעות בקצב (דרגה תפקודית שניה)40%

(III)

קיימת נשמת לאחר מאמץ, בצקת עם או בלי הפרעות בקצב כגון: פרפור פרוזדורים התקפי, רפרוף התקפי, מהירות דופק התקפית, מסוגל לעבודה קלה בלבד (דרגה תפקודית שלישית)50%

(IV)

קיימת אי־ספיקת הלב במידה בינונית, בצקת, נשמת לאחר מאמץ קל, מסוגל לעבודה קלה ביותר ובישיבה בלבד (דרגה תפקודית רביעית)75%

(V)

אי־ספיקת לב קשה, אינו מסוגל לשום עבודה100%

(VI)

(2)תעוקת הלב (ANGINA PECTORIS)

התקפים נדירים של תעוקת הלב המופיעים רק במאמץ מיוחד25%

(א)

התקפים שכיחים של תעוקת הלב, כושר העבודה מוגבל במידה ניכרת50%

(ב)

התקפים שכיחים של תעוקת הלב, כשקיימים כאבים סטנוקרדיים גם במנוחה70%

(ג)

(3)יתר לחץ דם

לחץ דם דיאסטולי קבוע שאיננו עולה על 95 מ״מ כספית, ללא סימנים אוביקטיביים של פגיעה בלב, בכליות או ברשתיות0%

(א)

(ב)לחץ דם דיאסטולי קבוע מעל ל־95 מ״מ כספית ועד 110 מ״מ כספית:

בלי הגדלה ברורה (קלינית, רנטגנית או אלקטרוקרדיוגרפית) של הלב10%

(I)

עם הגדלה ברורה של הלב, קיימת נשמת בינונית לאחר מאמץ30%

(II)

(ג)לחץ דם דיאסטולי קבוע מעל 110 מ״מ כספית:

בלי הגדלה ברורה של הלב ונשמת25%

(I)

עם הגדלה ברורה של הלב ונשמת בינונית לאחר מאמץ40%

(II)

(4)הפרעות בקצב

(א)התקפיים

התקפים נדירים10%

(I)

התקפים שכיחים20%

(II)

התקפים שכיחים ביותר40%

(III)

(ב)קבועים

ללא סימנים של אי־ספיקת הלב או קיפוח גופני20%

(I)

(II)קיימת אי־ספיקת הלב, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לדרגות התפקודיות של הלב.

(ג)מחסום פרוזדורי־חדרי

מחסום חלקי דרגה 1 (PR מאורך)0%

(I)

מחסום חלקי דרגה 210%

(II)

מחסום שלם ללא תסמונת ADAMS STOKES50%

(III)

מחסום שלם עם התקפי חוסר הכרה (תסמונת ADAMS STOKES)100%

(IV)

(5)הפרעות מסיבות NEUROCIRCULATORY ASTHENIA ‏(N.C.A) אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנפש.

(6)גוף זר בלב ובקרום הלב

ללא הפרעות0%

(א)

(ב)הגורם להפרעות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות.

10.

קרום הלב

(1)דלקת קרום הלב נגיפית שפירה או חבלתית

במשך חדשיים לאחר ההחלמה40%

(א)

(ב)לאחר תקופה זו

התרפאה מבלי להשאיר סימנים קליניים או הפרעות0%

(I)

(II)נשארו סימנים קליניים או הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב התפקודי של הלב.

(2)דלקת קרום הלב שחפתית לאחר ההחלמה הקלינית – אחוזי הנכות ייקבעו כפי שנקבע לגבי שחפת ריאות בהתאם לתקופה שלאחר ההחלמה.

נשארו סימנים קליניים, הפרעות מצד הלב, להעריך בהתאם למצב התפקודי של הלב.

(3)CONSTRICTIVE PERICARDITIS ודלקת קרום הלב שגרונית

(א)בהתאם למצב התפקודי של הלב.

(ב)במקרה של ניתוח

במשך 6 החדשים הראשונים לאחר הניתוח60%

(I)

(II)לאחר תקופה זו, בהתאם למצב התפקודי של הלב.

11.

כלי הדם

(1)דליות VARICES CRURIS

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות ללא סיבוכים והפרעות0%

(א)

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, עם התכווצויות וכאבים10%

(ב)

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, ישנם סימני ECZEMA וצלקות לאחר כיבים שנתרפאו20%

(ג)

ורידים המשתרעים על חלק גדול של גפה תחתונה אחת, ישנה נטיה מתמדת לדלקת עור וליצירת כיבים (צורה קשה של ECZEMA CRURIS או ULCUS VARICOSUM), ללא הפרעות במחזור הורידי העמוק30%

(ד)

המצב כמתואר בסעיף קטן (ד) בשתי הרגליים40%

(ה)

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, קיימות הפרעות קשות במחזור הדם הורידי העמוק עם כיבים גדולים ועמוקים ופיגמנטציות על שטח נרחב50%

(ו)

(2)מצב לאחר נזק בכלי הדם הפריפריים כגון PHLEBITIS או THROMBOPHLEBITIS או נזק בורידים –

קיימת תפיחות קלה, קבועה שאינה גדלה עקב עמידה או הליכה; ישנן הפרעות בלתי ניכרות ברגל אחת0%

(א)

המצב כמתואר בסעיף קטן (א) – בשתי הרגליים10%

(ב)

קיימת תפיחות קבועה ניכרת עקב עמידה או הליכה, ישנם PIGMENTATIO וכחלון ברגל אחת20%

(ג)

המצב כמתואר בסעיף קטן (ג) – בשתי הרגליים30%

(ד)

קיימת תפיחות קבועה, קשה, שאינה יורדת בזמן המנוחה; ישנם כחלון ECZEMA או כיבים ברגל אחת30%

(ה)

המצב כמתואר בסעיף קטן (ה) – בשתי הרגליים40%

(ו)

בשתי הרגליים, בצורה קשה מאד50%

(ז)

(3)מפרצת – ANEURYSMA

של עורק קטן, בלי הפרעות10%

(א)

של עורק קטן עם הפרעות קלות20%

(ב)

של עורק קטן עם הפרעות קשות30%

(ג)

של עורק גדול בגפיים העליונות עם הפרעות במחזור הדם40%

(ד)

של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קלות במחזור הדם50%

(ה)

של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קשות במחזור הדם60%

(ו)

של אב העורקים, בבית החזה או בבטן, ללא הפרעות קשות או מצב אחרי ניתוח של ANEURYSMA כנ״ל60%

(ז)

של אב העורקים, בבית החזה או בבטן, עם הפרעות קשות100%

(ח)

(4)ARTERIO – VENOUS FISTULA

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (3).

(5)M. RAYNAUD * ENDARTERITIS OBLITERANS (M. BUERGER)‎ –

בצורה קלה ברגל אחת20%

(א)

בצורה קלה בשתי הרגליים30%

(ב)

בצורה בינונית ברגל אחת40%

(ג)

בצורה בינונית בשתי הרגליים50%

(ד)

בצורה קשה60%

(ה)

בצורה קשה מאד100%

(ו)

(6)נזקי כפור ברגליים –

קיימים סימנים קלים בלבד – בועות כפור (CHILLBLAINS)0%

(א)

(ב)קיימת תפיחות מתמדת בצורה בינונית, כאבים, אודם וכו׳:

בגף אחד5%

(I)

בשני הגפיים10%

(II)

(ג)עם איבוד אצבעות הרגליים או חלקים מהן, ייקבעו אחוזי הנכות לקטיעות האצבעות.

12.

מערכת העיכול

(1)לשון

(א)איבוד פחות ממחצית הלשון –

ללא השפעה בולטת על הדיבור והבליעה10%

(I)

עם השפעה בולטת על הדיבור והבליעה20%

(II)

(ב)איבוד מחצית הלשון או יותר מכן –

ללא איבוד מוחלט של הדיבור והבליעה40%

(I)

עם איבוד מוחלט של הדיבור והפרעה ניכרת בבליעה60%

(II)

(2)ושט

(א)מיצר STRICTURA של הושט –

בצורה בינונית30%

(I)

בצורה קשה50%

(II)

בצורה קשה מאוד, המאפשרת רק שתיית נוזלים, מצב כללי ירוד מאד80%

(III)

(ב)סעיפי הושט (DIVERTICULUM) –

ללא הפרעות או עם הפרעות קלות0%

(I)

הפרעות בינוניות10%

(II)

הפרעות קשות30%

(III)

(ג)אזופגיטיס (ESOPHAGITIS) –

בצורה קלה10%

(I)

בצורה בינונית30%

(II)

בצורה קשה עם שטפי־דם חוזרים, אנמיה בולטת50%

(III)

(ד)קרדיוספזמוס (CARDIOSPASM) –

(I)אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב הכללי ולדרגת היצרות של הושט

לאחר ניתוח, אין הפרעות0%

(II)

(III)לאחר ניתוח, קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (ג).

(ה)בקע סרעפתי (HERNIA DIAPHRAGMATICA) -

(א)אחוזי הנכות ייקבעו לפי המצב של הושט בהתאם לסעיף קטן (ג).

(ב)בקע סרעפתי לאחר ניתוח –

אין הפרעות0%

(I)

(II)קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (ג).

(3)קיבה

(א)דלקת כרונית של הקיבה –

בצורה קלה ללא הפרעות[צ״ל: 0%]

(I)

בצורה בינונית, המצב הכללי והתזונתי משביע רצון10%

(II)

בצורה ניכרת, עם השפעה על המצב הכללי30%

(III)

(ב)כיב הקיבה או כיב התריסריון –

כיב שהתרפא, אין הפרעות0%

(I)

בצורה קלה, התקפים קצרים ונדירים10%

(II)

בצורה בינונית (התקפים חוזרים, ממושכים יותר)30%

(III)

בצורה קשה עם סיבוכים כגון: שטפי דם, היצרות השוער, השפעה ניכרת על המצב הכללי60%

(IV)

(ג)כיב הקיבה או כיב התריסריון לאחר ניתוח – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 14.

13.

מעיים

(1)ENTERO-COLITIS CHRONICA INCLUDING SPASTIC AMEBIC COLITIS

הפרעות קלות, עצירות ושלשול לחליפין, ללא השפעה על המצב הכללי0%

(א)

בצורה בינונית10%

(ב)

(2)דלקת כיבית של המעי הגס

בצורה קלה עם 3–4 יציאות ביום, ללא אנמיה, ללא השפעה על המצב הכללי10%

(א)

בצורה בינונית עם התלקחויות לעיתים קרובות30%

(ב)

בצורה יותר מבינונית, עם התלקחויות תכופות, אנמיה, מצב תזונתי ירוד50%

(ג)

בצורה קשה, עם חום, אנמיה קשה, המצב הכללי ירוד מאד70%

(ד)

בצורה חמורה, זקוק לאשפוז100%

(ה)

(3)DIVERTICULITIS – DIVERTICULOSIS –

ללא הפרעות0%

(א)

(ב)ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (1)

(4)MALABSORPTION SYNDROME INCLUDING COELIAC DISEASE, SPRUE –

בצורה קלה, שלשול שומני, 3 או 4 יציאות ליום, ללא השפעה על המצב הכללי, בלי אנמיה20%

(א)

בצורה בינונית עם אנמיה, ירידה במשקל40%

(ב)

בצורה קשה עם ירידת חלבוני הדם (HYPOPROTEINEMIA), בצקת ברגליים ואנמיה ניכרת, הפרעות באלקטרוליטים וכו׳70%

(ג)

(5)מחלות כגון: CROHN'S DISEASE, מחלות גרנולומטוטיות של המעיים, שחפת המעיים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (2).

14.

פציעות וניתוחי קיבה ומעיים

(1)מצב שלאחר פציעה או ניתוחים של הקיבה והמעיים –

ללא הפרעות, מצב התזונה הכללי טוב0%

(א)

ישנן הפרעות קלות של מערכת העיכול, המצב הכללי טוב10%

(ב)

ישנן הפרעות בלתי ניכרות של מערכת העיכול, המצב הכללי ירוד20%

(ג)

ישנן הפרעות ניכרות בדרכי העיכול, המצב הכללי ירוד40%

(ד)

מצב אחרי יותר מניתוח אחד עם סימנים של חסימה חלקית חשוכת מרפא60%

(ה)

ישנן הפרעות קשות, אך מסוגל לעבודות בית קלות בלבד80%

(ו)

ישנן הפרעות קשות בעיכול גם לאחר ניתוח נוסף, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

(ז)

(2)נצור קבוע של המעיים –

ישנה הפרשה קלה ונדירה של צואה20%

(א)

ישנה הפרשה קלה וקבועה של צואה30%

(ב)

ANUS PRAETER NATURALIS80%

(ג)

15.

פי הטבעת

(1)FISSURA ANI –

ללא הפרעות0%

(א)

ישנן הפרעות ניכרות10%

(ב)

(2)FISTULA ANI -

המפרישה לסרוגין ללא הפרעות ניכרות10%

(א)

עם הפרשה ממושכת, תמידית או חוזרת (RECIDIVANS) לאחר ניתוח, עם הפרעות ניכרות20%

(ב)

(3)מצר (STRICTURA) –

בצורה בינונית30%

(א)

בצורה קשה50%

(ב)

(4)PROLAPSUS MUCOSAE RECTI –

ללא הפרעות0%

(א)

קיימות הפרעות10%

(ב)

(5)PROLAPSUS RECTI TOTALIS –

ניתן להחזרה20%

(א)

קבוע, ישנן הפרעות ניכרות40%

(ב)

איבוד מוחלט של השליטה על השוער (SPHINCTER)80%

(6)

(7)טחורים VARICES HAEMORRHOIDALES חיצוניים או פנימיים –

בולטים, ישנן הפרעות בלתי ניכרות0%

(א)

בולטים, עם דימומים שכיחים10%

(ב)

בולטים בצורה קשה, ישנם דימומים שכיחים עם אנמיה סקונדרית וסיבוכים אחרים כגון FISSURA ANI או FISTULA ANI בצורה קלה20%

(ג)

16.

מחלות הכבד ודרכי המרה

(1)שחמת הכבד –

בצורה קלה, הגדלת הכבד, צהבת מזמן לזמן והפרעה קבועה בתפקודי הכבד20%

(א)

בצורה בינונית, עם הפרעות בולטות יותר בתפקודי הכבד והשפעה בולטת על המצב הכללי40%

(ב)

בצורה קשה, עם דליות הושט, מיימת (ASCITES), עם או בלי שטפי דם, עם או בלי הפרעות חולפות במערכת העצבים70%

(ג)

בצורה חמורה, החולה זקוק לשכיבה וסיעוד100%

(ד)

(2)מצב לאחר ניתוח דלף במחזור הדם של וריד השער –

המצב הכללי משביע רצון, ללא מיימת וללא שטפי דם חוזרים, אין הפרעות מצד מערכת העצבים40%

(א)

קיימת מיימת או שטפי דם חוזרים עם או בלי הפרעות חולפות מצד מערכת העצבים (PORTAL SYSTEMIC ENCEPHALOPATHIA)70%

(ב)

המצב חמור, החולה מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

(ג)

(3)מצב לאחר דלקת כבד זיהומית (INFECTIOUS HEPATITIS) –

לא נשארו הפרעות0%

(א)

(ב)ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (1).

(4)ECHINOCOCCUS OF LIVER –

מסויד שאיננו גורם להפרעות, אין פגיעה בתפקודי הכבד0%

(א)

לאחר ניתוח, ללא הפרעות0%

(ב)

(ג)נשארו הפרעות לאחר הניתוח, – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף סרכות הצפק.

(ד)פעיל – להעריך בהתאם להפרעות, לפי סעיף קטן (1).

(5)מצב לאחר ניתוח של מורסה של הכבד (ABSCESS OF LIVER) –

אין הפרעות0%

(א)

(ב)נשארו הפרעות, – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף סרכות הצפק.

(6)דלקת כרונית של כיס המרה עם או בלי אבני המרה –

ללא הפרעות0%

(א)

בצורה קלה, התקפים נדירים ללא חום או צהבת, עם הפרעות בעיכול10%

(ב)

בצורה בינונית, התקפים די תכופים ללא חום או צהבת, הפרעות עיכול בולטות20%

(ג)

בצורה קשה עם התקפים תכופים המלווים לעיתים בחום או בצהבת, עם הפרעה ניכרת במצב הכללי40%

(ד)

(7)מצב לאחר ניתוח בכיס המרה ודרכי המרה –

ללא הפרעות או הפרעות קלות בלבד0%

(א)

קיימות הפרעות בינוניות10%

(ב)

POST CHOLECYSTECTOMY SYNDROME בצורה בולטת20%

(ג)

הופעות חוזרות של CHOLANGITIS עם התקפי חום מלווים בצמרמורת ולעיתים צהבת40%

(ד)

17.

טחול

הגדלה קלה של הטחול ללא השפעה על המצב הכללי0%

(א)

מצב לאחר כריתת הטחול10%

(ב)

הגדלה ניכרת של הטחול HYPERSPLENISM עם הפרעות במערכת הדם המתבטאות באנמיה, לבקופניה או טרומבופניה עם או בלי הפרעות מכניות ניכרות30%

(ג)

18.

צפק

(1)התדבקויות או תוצאות אחרות לאחר ניתוח, פציעה או מחלה בחלל הבטן –

ישנן הפרעות נדירות וקלות0%

(א)

ישנן הפרעות בינוניות כגון תקופות של שלשול, עצירות או מטאוריזמוס10%

(ב)

ישנן הפרעות כנ״ל והן קבועות20%

(ג)

ישנן הפרעות קשות30%

(ד)

(2)שחפת של הצפק עם הופעות של חסימה חלקית (SUB-ILEUS) –

בשלב הפעיל100%

(א)

(ב)במצב לאחר השלב החריף, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סרכות הצפק, סעיף קטן (1).

19.

בקע

בקע המפשעה הניתן להחזרה (REPONIBILIS) חד, או דו־צדדי, ישנן הפרעות בלתי ניכרות0%

(א)

מצב אחרי ניתוח בקע המפשעה, חד או דו־צדדי, עם תוצאות טובות0%

(ב)

בקע גדול חד־צדדי, הניתן להחזרה (REPONIBILIS) עם הפרעות בלתי ניכרות, הדורש החזקה ע״י חגורה10%

(ג)

מצב כמתואר בסעיף קטן (ג) דלעיל, והוא דו־צדדי15%

(ד)

בקע חוזר (RECIDIVANS) חד־צדדי, עם הפרעות בלתי ניכרות הדורש החזקה ע״י חגורה10%

(ה)

מצב כמתואר בסעיף קטן (ה) דלעיל, והוא דו־צדדי15%

(ו)

בקע גדול שאינו ניתן להחזרה (IRREPONIBILIS) או בלתי ניתן להחזקה ע״י חגורה – עם הפרעות בלתי ניכרות, חד או דו־צדדי20%

(ז)

מצב כמתואר בסעיף קטן (ז), עם הפרעות ניכרות30%

(ח)

(ט)בקע פמורלי (HERNIA FEMORALIS) – אחוזי הנכות ייקבעו כפי שנקבעו לגבי בקע במפשעה (HERNIA INGUINALIS).

20.

פציעות ובקעים של קיר הבטן

מצב אחרי פציעה או ניתוח בבטן, ללא בקע וללא התרופפות קיר הבטן0%

(א)

מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן, המלווה בהתרופפות קיר הבטן המצריך שימוש בחגורה אורטופדית10%

(ב)

מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם התרופפות ניכרת של דופן הבטן; ישנו חוסר שרירים או בקע גדול המצריכים שימוש בחגורה אורטופדית20%

(ג)

מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם EVENTRATIO גדולה40%

(ד)

HERNIA LINAE ALBAE או HERNIA UMBILICALIS קטנות וללא הפרעות0%

(ה)

HERNIA LINAE ALBAE או HERNIA UMBILICALIS יותר גדולות או בקע בצלקת של קיר הבטן, עם הפרעות בלתי ניכרות10%

(ו)

21.

גידולים

גידולים ממאירים ושפירים – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות באברים ובמערכות הגוף השונים.

פרק שני: המערכת האורו־גניטלית

22.

כליות

(1)צניחת הכליות (PTOSIS או כליה נודדת REN MIGRANS) –

ללא הפרעות0%

(א)

(ב)ישנן הפרעות – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.

(2)כליה בצורת פרסה (HORSE SHOE KIDNEY)

ללא סיבוכים0%

(א)

(ב)ישנם סיבוכים – יקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.

(3)כריתה חלקית של כליה אחת –

ללא הפרעות בפעולות החלק הנותר של הכליה והכליה השניה10%

(א)

(ב)קיימים סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.

(4)כריתת כליה –

כריתת כליה אחת ללא הפרעות בפעולת הכליה השניה30%

(א)

כריתת כליה אחת, כשישנן הפרעות קלות בפעולת הכליה השניה60%

(ב)

כריתת כליה אחת, כשישנן הפרעות בפעולת הכליה השניה הגורמות להפרעות קשות בפעולות מערכת הדם והלב100%

(ג)

(5)כליה שאינה פועלת (NON FUNCTIONNING KIDNEY) –

אין יתר לחץ דם, אין הפרעות בכליה השניה30%

(א)

(ב)ישנם סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לסיבוכים.

(6)הפרשת חלבון בשתן בצורה כרונית –

ORTHOSTATIC ALBUMINURIA0%

(א)

מסיבה בלתי ידועה, ללא בצקת, בלי עליות לחץ הדם וללא הפרעה בתפקודי הכליות10%

(ב)

(7)דלקת כליות כרונית –

הפרשת חלבון קבועה בשתן, עם גלילים במשקע, בלי בצקת, בלי עליה של לחץ הדם, ללא UREMIA20%

(א)

כמתואר בסעיף קטן (א) עם בצקת, עם עליה קלה של לחץ הדם וללא UREMIA30%

(ב)

תסמונת נפרוטית בולטת או עליה בינונית בלחץ הדם, פגיעה בתפקודי הכליה, אוראה (UREA) בדם עד 50 מג״ר אחוז50%

(ג)

תסמונת נפרוטית בולטת עם עליה ניכרת של לחץ הדם, אוראה (UREA) בין 50 ל־80 מג״ר אחוז80%

(ד)

עם הפרעות קשות מצד הכליות ומחזור הדם, החולה איננו מסוגל לעבודה100%

(ה)

(8)PYELONEPHRITIS CHRONICA

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיף קטן (7).

(9)אבני הכליות –

אבנים בכליה אחת, התקפים נדירים, ללא הפרעה בתפקודי הכליות או ללא פגיעה במצב הכללי10%

(א)

אבנים בכליה אחת, התקפים תכופים עם זיהום, ללא פגיעה בתפקוד הכליה20%

(ב)

אבני יציקה בכליה אחת, עם זיהום כרוני, ללא הפרעה בכליה השניה40%

(ג)

אבני כליות דו־צדדיות, התקפים נדירים20%

(ד)

אבני כליות דו־צדדיות, התקפים תכופים עם או בלי זיהום או הפרעה הידרומכנית40%

(ה)

מצב אחרי ניתוח אבני כליה מצד אחד, לא נשארו אבנים, פעולת הכליה תקינה0%

(ו)

קיים זיהום כרוני או פגיעה בתפקודי הכליה, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיפים קטנים (7) או (10)

(10)HYDRONEPHROSIS –

אקטזיה של אגן הכליה ללא הפרעות0%

(א)

בצורה קלה, התקפים נדירים, ללא דלקת10%

(ב)

בצורה בינונית, התקפים תכופים עם או בלי דלקת30%

(ג)

עם זיהום או PYONEPHROSIS50%

(ד)

ESSENTIAL HAEMATURIA המטוריה מיקרוסקופית, ללא גלילים בשתן, ההמטוריה מופיעה בקביעות, ללא כל הפרעות לא מבחינה קלינית ולא מבחינה תפקודית10%

(11)

23.

שלפוחית השתן ודרכי השתן

(1)אורטר -

אבנים באורטר והיצרות האורטר – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 22(10).

(2)שלפוחית השתן –

(א)דלקת כרונית של שלפוחית השתן –

דלקת קלה ללא הפרעות0%

(I)

דלקת קלה, עם תאי מוגלה בשתן עם תכיפות בהטלת שתן ביום ובלילה10%

(II)

דלקת בינונית, עם תכיפות בהטלת השתן ביום ובלילה, עם כאבים ועוויות20%

(III)

דלקת קשה, עם תכיפות בהטלת השתן פעם לשעה או יותר, כשהשלפוחית מצומקת70% [צ״ל: 50%]

(IV)

אי שליטה או אי עצירה של מתן השתן ומצב המצריך שימוש מתמיד במכשירים60% [צ״ל: 70%]

(V)

דלקת בדפנות השלפוחית עם כיבים בתת־רירית (HUNNER'S ULCER)50%

(ב)

(ג)אבן בשלפוחית עם סימני הפרעה בתפקוד – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (2)(א).

ניצור השלפוחית FISTULA VESICAE50%

(ד)

(3)שופכה –

(א)היצרות השופכה (URETRA) –

בצורה קלה עד בינונית, אחרי הבראה, המצריכה רק הרחבות בודדות (1–2 פעמים לשנה)10%

(I)

המצריכה הרחבות כל 2–3 חדשים20%

(II)

המצריכה הרחבות תכופות עם דלקת בשלפוחית30%

(III)

(ב)ניצור בשופכה –

בצורה קלה, עם הפרשה לסרוגין20%

(I)

בצורה בינונית: ניצור אחד עם הפרשה תמידית המצריכה שימוש במכשיר או שימוש תמידי בחומרי חבישה40%

(II)

בצורה קשה: ניצורים קשים ורבים, עם ניקוז מתמיד המצריך שימוש תמידי במכשירים או החלפות רבות של חמרי חבישה70%

(III)

ניצורים רבים ב־PERINEUM100%

(IV)

24.

אשכים ואבר המין של הזכר

(1)VARICOCOELE -

חד או דו־צדדי, ללא הפרעות או עם הפרעות בלתי ניכרות0%

(א)

עם הפרעות ניכרות10%

(ב)

HYDROCOELE חד או דו־צדדי0%

(2)

חוסר אשך אחד והשני תקין20%

(3)

(4)אבדן שני האשכים –

אצל גבר עד גיל 45 מלווה בהפרעות נוירו־אנדוקריניות50%

(א)

אצל גבר מעל לגיל 45 עד 60 שנה, מלווה בהפרעות נוירו־אנדוקריניות40%

(ב)

מעל לגיל 6025%

(ג)

אבדן חלקי של ה־PENIS30%

(5)

אבדן של ה־PENIS60%

(6)

(7)אספרמיה חבלתית –

עד גיל 4520%

(א)

מעל לגיל 4510%

(ב)

לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילו של הנפגע ביום בו נוצרה הפגימה.

25.

אברי המין של האשה

(1)דלקת כרונית או מצב שלאחר דלקת של אברי מין האשה –

ישנן הפרעות, המצב הכללי טוב0%

(א)

ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי משביע רצון10%

(ב)

ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי ירוד ואין סיכויים להטבה20%

(ג)

(2)מצב לאחר כריתת שחלות –

כריתה של שחלה אחת, עם או בלי כריתה חלקית של השחלה השניה10%

(א)

(ב)כריתה של שתי השחלות

עד גיל 5040%

(I)

אחרי גיל 5020%

(II)

(3)מצב לאחר כריתת הרחם –

עד גיל 5040%

(א)

אחרי גיל 5020%

(ב)

(4)מצב לאחר PANHYSTERECTOMY –

עד גיל 5050%

(א)

אחרי גיל 5030%

(ב)

צניחת הנרתיק והרחם (PROLAPSUS VAGINAE ET UTERI)30%

(5)

(6)ניצורים של אברי המין של האשה –

ניצור בין שלפוחית השתן ואברי המין (FISTULA VESICO-GENIT.‎)50%

(א)

ניצור בין החלחלה ואברי המין (FISTULA RECTO-GENIT.‎)50%

(ב)

לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה.

26.

שחפת אורוגניטלית

בתקופה החריפה והפעילה100%

(א)

שחפת כרונית, עם שינויים רנטגניים ברורים, הפרשה של מתגי קוך לסרוגין60%

(ב)

שחפת בלתי פעילה תוך תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות30%

(ג)

שחפת בלתי פעילה בתום תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות10%

(ד)

27.

עקרות

עקרות –

כשגורמיה אינם ברורים30%

(א)

(ב)כשגורמיה ברורים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי אחוזי הנכות הגבוהים ביותר שנקבעו בשביל הפגימות שגרמו לעקרות ולא פחות מ־30%. לא יינתנו אחוזי נכות נפרדים בעד העקרות בנוסף לאחוזי הנכות לפי הפגימות שגרמו לעקרות.

28.

מצב לאחר כריתת שד או שדיים

(א)שד אחד –

עד לגיל 30 שנה30%

(I)

מעל לגיל 30 ועד לגיל 45 שנה25%

(II)

מעל לגיל 45 שנה15%

(III)

(ב)שני השדיים –

עד גיל 30 שנה50%

(I)

מעל לגיל 30 ועד לגיל 45 שנה40%

(II)

מעל לגיל 45 שנה30%

(III)

לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה.

פרק שלישי: תסמונות נוירולוגיות והפרעות פרכוסיות

29.

תסמונות מוחיות והפרעות בעצבים הקרניאליים

המיפלגיה (HEMIPLEGIA)ימיןשמאל

(1)

(א)חלקית

בצורה קלה30%20%

(I)

בצורה בינונית50%40%

(II)

בצורה קשה70%60%

(II)

שלמה עם קונטרקטורות100%100%

(ב)

בהמיפלגיה חלקית – אחוזי הנכות ייקבעו לפי המצב התפקודי של היד.

(2)פרפלגיה (PARAPLEGIA)

בצורה קלה20%

(א)

בצורה בינונית50%

(ב)

בצורה קשה80%

(ג)

בצורה מוחלטת (חוסר תנועה מוחלטת)100%

(ד)

(3)QUADRIPLEGIA

בצורה קלה60%

(א)

בצורה בינונית80%

(ב)

בצורה קשה100%

(ג)

בעד הפרעות בפעילות הסוגרים ואיבוד כוח גברא היכולים להופיע בצורות הקלות בסעיפים קטנים (1), (2), (3) – ייקבעו אחוזי נכות נוספים לפי הסעיפים המתאימים.

(4)MONOPLEGIA

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיפים המתאימים לפגימות בעצבים הפריפריים; במקרים עם קונטרקטורה – בהתאם למצב התפקודי.

(5)פגימות בעצבי המוח –

(א)עצב V‏ (TRIGEMINUS) –

בצורה קלה10%

(I)

בצורה בינונית20%

(II)

בצורה בינונית, עם הפרעות תחושתיות ניכרות30%

(III)

בצורה קשה40%

(IV)

(ב)עצב VII‏ (FACIALIS) –

בצורה קלה0%

(I)

בצורה בינונית10%

(II)

בצורה קשה30%

(III)

(ג)עצב X‏ (VAGUS)

בצורה קלה מאד0%

(I)

בצורה קלה10%

(II)

בצורה בינונית20%

(III)

(ד)עצב XI‏ (ACCESSORIUS)

בצורה קלה0%

(I)

בצורה בינונית10%

(II)

בצורה קשה20%

(III)

(ה)עצב XII‏ (HYPOGLOSSUS)

בצורה קלה10%

(I)

בצורה בינונית30%

(II)

בצורה קשה40%

(III)

(6)NEURITIS

בצורה קלה0%

(I)

בצורה בינונית10%

(II)

בצורה ניכרת30%

(III)

בצורה קשה50%

(IV)

(7)APHASIA

(א)אפזיה דיזארטרית עם הפרעות בהיגוי בלבד –

בצורה קלה10%

(I)

בצורה בינונית20%

(II)

בצורה קשה40%

(III)

(ב)אפזיה תחושתית או מעורבת (הפרעה של השפה הפנימית) –

עם אפשרות של תקשורת עם הזולת60%

(I)

ללא כל אפשרות של תקשורת עם הזולת הן מן הצד ההבנתי והן מן הצד הביצועי100%

(II)

הפרעות בקואורדינציה ותסמונות אקסטרה־פירמידליות כגון: CHOREO-ATHETOSIS, ATHETOSIS, CHOREAימיןשמאל

(8)

בצורה קלה30%20%

(I)

בצורה בינונית40%30%

(II)

בצורה קשה50%40%

(III)

האחוזים הנ״ל מכוונים לפגימה של גף עליון ותחתון יחד. במקרה של פגימה בגף אחד בלבד, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם להגבלת התנועות בפרקים הפרוקסימליים של הגף בעלי התפקיד הפגום.

מחלת פרקינסון (MORBUS PARKINSON) –ימיןשמאל

(9)

(א)חצי גוף –

בצורה קלה30%20%

(I)

בצורה בינונית40%30%

(II)

בצורה קשה50%40%

(III)

(ב)גף עליון בלבד –

בצורה קלה20%10%

(I)

בצורה בינונית30%20%

(II)

בצורה קשה40%30%

(III)

(ג)גף תחתון בלבד

בצורה קלה10%10%

(I)

בצורה בינונית20%20%

(II)

בצורה קשה30%30%

(III)

(10)TIC

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 34 (פסיכונוירוזיס).

(11)אנצפלופטיה (ENCEPHALOPATHIA)‏ (CHRONIC POST TRAUMATIC BRAIN SYNDROME)

בהפרעות הנוירולוגיות האורגניות כגון שיתוקים, תופעות אפילפטיות, הפרעות דיבור, ירידה ברמה השכלית, שינויים באישיות וכדומה – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לסעיפים המתאימים.

30.

הפרעות פרכוסיות

(1)כפיון (GRAND MAL)

בהתקפים פרכוסיים המלווים איבוד ההכרה הנכות תיקבע לפי הפירוט כלהלן:

לא היו התקפים פרכוסיים במשך שנתיים0%

(א)

בצורה קלה – היו 1–4 התקפים במשך שנתיים10%

(ב)

בצורה בינונית – היה בממוצע התקף אחד ב־3–4 חדשים30%

(ג)

בצורה ניכרת – היה בממוצע התקף אחד לחודשיים50%

(ד)

בצורה קשה – היה בממוצע לפחות התקף אחד לחודש80%

(ה)

בצורה קשה מאד – היה בממוצע יותר מהתקף אחד לחודש100%

(ו)

(2)כפיון מלווה בהפרעות נפשיות

פורשה הפגיעה כאחת הצורות המוגדרות בסעיף קטן (1)(א) עד (ה) ונוסף לזה קיימים שינויים אפילפטיים באישיות או הפרעות נפשיות אפילפטיות המגבילים את ההתאמה הסוציאלית וכושר העבודה – נוהגים בהתאם להוראות תקנה 15.

(3)התקפים ליליים בלבד

הופיעו התקפים בלילה בלבד, נוהגים כפי שנקבע לגבי הפגיעות המוגדרות בסעיף קטן (5) להלן.

(4)כפיון פסיכומוטורי

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לשכיחות ההתקפים הפרכוסיים או בהתאם לשכיחותן ועוצמתן של ההפרעות הבלתי פרכוסיות.

(5)MINOR SEIZURES‏ (PETIT MAL)

התקפים קצרים של קיפוח מצב ההכרה (ABSENCE) עד לאבדן מוחלט של ההכרה, העלולים להיות מלווים ע״י פעולות אוטומטיות או הפרעות פסיכו־מנטליות כגון: הזיות, הפרעות בחשיבה, במצב הרוח, בזכירה וכדומה –

לא היו התקפים במשך שנתיים0%

(I)

(II)היו בממוצע מדי חודש בחודשו –

בצורה קלה – לא יותר משני התקפים10%

(א)

בצורה בינונית – יותר משני התקפים אך לא יותר מ־420%

(ב)

בצורה ניכרת – יותר מ־4 התקפים40%

(ג)

בצורה קשה – מספר התקפים ממושכים מדי שבוע בשבוע60%

(ד)

בצורה קשה מאד – מצבי סטטוס חוזרים100%

(ה)

(6)התקפים ג׳קסוניים (JACKSONIAN) או מוקדים תנועתיים או תחושתיים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיפים קטנים (1)–(5) בהתחשב במצב, העוצמה והשכיחות.

31.

עצבי הגפיים העליונים

קבוצת השרשים (RADICULAR GROUP) העליונה או האמצעית או התחתונה –ימיןשמאל

(1)

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה20%10%

(I)

בצורה בינונית40%30%

(II)

בצורה קשה50%40%

(III)

שיתוק מלא70%60%

(ב)

כל קבוצת השרשים (PLEXUS) –ימיןשמאל

(2)

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה20%10%

(I)

בצורה בינונית40%30%

(II)

בצורה קשה60%50%

(III)

שיתוק מלא80%70%

(ב)

שיתוק עצב RADIALIS –ימיןשמאל

(3)

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה20%10%

(I)

בצורה בינונית30%20%

(II)

בצורה קשה40%30%

(III)

שיתוק מלא60%50%

(ב)

שיתוק עצב MEDIANUS –ימיןשמאל

(4)

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה מאד5%5%

(I)

בצורה קלה10%10%

(II)

בצורה בינונית30%20%

(III)

בצורה קשה40%30%

(IV)

שיתוק מלא60%50%

(ב)

שיתוק עצב ULNARIS –ימיןשמאל

(5)

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה מאד0%0%

(I)

בצורה קלה5%5%

(II)

בצורה בינונית20%10%

(III)

בצורה קשה30%20%

(IV)

שיתוק מלא50%40%

(ב)

שיתוק עצב CIRCUMFLEXUS HUMERI או MUSCULO-CUTANEUS –ימיןשמאל

(6)

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה 0%0%

(I)

בצורה בינונית 10%10%

(II)

בצורה קשה 20%10%

(III)

שיתוק מלא30%20%

(ב)

שיתוק עצב THORACALIS LONGUS –ימיןשמאל

(7)

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה או בינונית 0%0%

(I)

בצורה קשה 10%10%

(II)

שיתוק מלא20%10%

(ב)

במקרה של מצב אחרי תיקונים ניתוחיים במטרה להחזיר התפקוד שאבד כתוצאה מפגיעה בעצב – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם למצב התפקודי של היד.

32.

עצבי הגפיים התחתונים

(1)N. ISCHIADICUS‏ (SCIATIC NERVE) –

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה10%

(I)

בצורה בינונית20%

(II)

בצורה קשה40%

(III)

שיתוק מלא60%

(ב)

(2)N. POPLITEUS EXTERNUS‏ – (COMMON PERONEAL NERVE) –

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה10%

(I)

בצורה בינונית10%

(II)

בצורה קשה20%

(III)

(3)N. MUSCULO-CULANEUS‏ (SUPERFICIAL PERONEAL NERVE) –

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה או בינונית0%

(I)

בצורה קשה10%

(II)

שיתוק מלא20%

(ב)

(4)N. TIBIALIS ANTERIOR‏ (DEEP PERONEAL NERVE) –

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה0%

(I)

בצורה בינונית10%

(II)

בצורה קשה[צ״ל: 20%]

(III)

שיתוק מלא[צ״ל: 30%]

(ב)

(5)N. POSTERIOR TIBIALIS‏ (TIBIAL NERVE) –

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה10%

(I)

בצורה בינונית10%

(II)

בצורה קשה20%

(III)

שיתוק מלא20%

(ב)

(6)N. FEMORALIS OR N. CRURALIS –

(א)שיתוק חלקי –

בצורה קלה או בינונית10%

(I)

בצורה קשה20%

(II)

שיתוק מלא30%

(ב)

פרק רביעי: הפרעות פסיכוטיות ופסיכונוירוטיות

33.

הפרעות פסיכוטיות

PSYCHOTIC DISORDERS

בתגובות סכיזופרניות מכל הסוגים, פסיכוזות אפקטיביות ותסמונות מוחיות, חריפות או כרוניות עם תגובות פסיכוטיות ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:

מצבי REMISSIO שלמה או מצבי REMISSIO המלווים סימנים בלתי ניכרים של חוסר התאמה, ישנה הגבלה של כושר העבודה ו־ADAPTIO סוציאלית10%

(א)

מצבי REMISSIO המלווים סימנים קלים של אי־התאמה סוציאלית, ישנה הגבלה של כושר העבודה20%

(ב)

מצבי REMISSIO המלווים סימנים בינוניים של אי־התאמה סוציאלית, ישנה הגבלה של כושר העבודה30%

(ג)

מצבי REMISSIO חלקית המלווים סימנים ניכרים של אי־התאמה סוציאלית, ישנה הגבלה של כושר העבודה50%

(ד)

סימנים אופיניים של הגבלה קשה בהתאמה סוציאלית ובכושר העבודה70%

(ה)

חוסר מוחלט של התאמה סוציאלית, אי־כושר עבודה מוחלט, זקוק לאשפוז במוסד או להשגחה מתמדת100%

(ו)

34.

הפרעות פסיכונוירוטיות

ישנם סימנים קלים אך אין הפרעות בהתאמה הסוציאלית, כושר העבודה לא מוגבל0%

(א)

ישנם סימנים אוביקטיביים וסוביקטיביים המגבילים באופן בינוני את ההתאמה הסוציאלית וכושר העבודה10%

(ב)

ישנם סימנים אוביקטיביים וסוביקטיביים המגבילים באופן בולט את ההתאמה הסוציאלית וכושר העבודה20%

(ג)

ישנם סימנים קליניים ברורים המגבילים באופן ניכר את ההתאמה הסוציאלית ואת כושר העבודה30%

(ד)

ישנם סימנים קליניים מובהקים וקבועים שאין בהם הפסקות המגבילות את ההתאמה הסוציאלית ואת כושר העבודה באופן ניכר50%

(ה)

מקרים קשים הגובלים ודומים למצבים פסיכוטיים והמלווים בחוסר התאמה סוציאלית70%

(ו)

מקרים חמורים הגובלים ודומים למצבים פסיכוטיים והמלווים בחוסר מוחלט של התאמה סוציאלית במשך שנים רבות100%

(ז)

פרק חמישי: מחלות ופגימות במערכת הלוקומוטורית

35.

מחלות העצמות והפרקים

(1)ארטריטיס רבמטואידית, ניוונית או מכל סוג אחר –

אין השפעה על כושר הפעולה הכללי ואין הגבלת תנועות0%

(א)

קיימת השפעה קלה על כושר הפעולה הכללי או התנועות10%

(ב)

קיימת השפעה בינונית על כושר הפעולה20%

(ג)

ההשפעה על כושר הפעולה הכללי היא יותר מבינונית או קיימת הגבלה ניכרת בתנועות30%

(ד)

בצורה קשה, קיים קשיון בפרקים הקטנים בלבד50%

(ה)

בצורה קשה מאד, קשיון בפרקים הגדולים, המצב הכללי ירוד80%

(ו)

בצורה חמורה, החולה רתוק לכסא גלגלים או הופיעו סיבוכים רציניים100%

(ז)

(2)OSTEOMYELITIS CHRONICA -

(א)ישנו גת (SINUS) מפריש, תמידי –

אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים והפרעות בתנועות10%

(I)

אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים, קיימות הפרעות קלות בתנועה20%

(II)

ישנם SEQUESTER והפרשה מוגבלת30%

(ב)

הצורה האמורה בפסקה (ב), אך קיימים גם סימנים כלליים50%

(ג)

הצורה האמורה בפסקה (ג), אך קיימים סימנים כלליים תמידיים המחייבים שכיבה מתמדת במיטה100%

(ד)

(3)שחפת העצמות והפרקים –

(א)בתקופה החריפה של המחלה –

בצורה קלה או בינונית50%

(I)

בצורה קשה, ישנן הפרעות ניכרות בפעולה70%

(II)

בצורה קשה מאד, ישנם סימנים לשחפת כללית100%

(III)

(ב)לאחר חלוף התקופה החריפה –

הטיפול נמשך, אין סימני פעילות30%

(I)

הטיפול נמשך וקיימים עדיין סימני פעילות50%

(II)

(ג)מצב שלאחר שחפת שנתרפאה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות בעצמות ובפרקים.

36.

גולגולת

(1)ליקויי צורה, בין אם נגרם חסר מועט של העצם ובין אם לאו –

אין הפרעות אוביקטיביות0%

(א)

(ב)ישנן הפרעות אוביקטיביות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנוירולוגיות.

(2)חסר בעצמות הגולגולת –

עד שלושה סנטימטרים מרובעים5%

(א)

מעל לשלושה ועד חמישה סנטימטרים מרובעים10%

(ב)

מעל ל־5 ועד ל־10 סנטימטרים מרובעים20%

(ג)

(ד)ביותר מ־10 סנטימטרים מרובעים –

ללא HERNIA CEREBRI30%

(I)

ישנה HERNIA CEREBRI80%

(II)

(3)במצבים שלאחר תיקון פלסטי של חסר בעצמות הגולגולת ייקבעו מחצית אחוזי הנכות בהתאם לסדר גודל החסר שהיה קיים לפני התיקון לפי סעיף קטן (2).

(4)במקרים לאחר פציעה בגולגולת עם סיבוכים תוך־גולגולתיים המלווים הופעות של שיתוקים, התקפים ג׳קסוניים או הפרעות פונקציונליות אחרות, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.

37.

עמוד השדרה

(1)קבוע עמוד השדרה הצוארי (CERVICAL ANKYLOSIS) –

בזווית נוחה30%

(א)

בזווית בלתי נוחה50%

(ב)

זווית נוחה – הקבוע הוא בגדר היציבה התקינה; זווית בלתי נוחה – היציבה הכוללת מופרעת, קיימת סטיה בציר.

(2)קבוע עמוד השדרה הגבי (DORSAL ANKYLOSIS) –

בזוית נוחה10%

(א)

בזווית בלתי נוחה30%

(ב)

זווית נוחה – זווית שאינה עוברת את הקיפוזיס הנורמלית ואין אנגולציה צדדית או קדמית־אחורית חדה

(3)קבוע עמוד השדרה המתני (LUMBAR ANKYLOSIS) –

במצב נוח30%

(א)

במצב בלתי נוח40%

(ב)

במצב של דפורמציה קשה עם הפרעה בולטת ביציבה50%

(ג)

מצב נוח – שמירה על היציבה בגבולות הנורמה; מצב בלתי נוח – שינוי ניכר או גס ביציבה.

(4)קבוע מוחלט של כל עמוד השדרה –

בזווית נוחה60%

(א)

בזווית בלתי נוחה, גם אם קיימות תנועות קלות של הצואר100%

(ב)

זווית העולה על 30° לגבי הקו המאונך (VERTICAL) נחשבת לבלתי נוחה.

(5)הגבלת התנועות בעמוד השדרה הצוארי (CERVICAL SPINE) –

בצורה קלה10%

(א)

בצורה בינונית20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

אי יציבות של עמוד השדרה הצוארי שהוכחה ע״י צילומי רנטגן בתנוחות שונות30%

(ד)

(6)הגבלת התנועות בעמוד השדרה הגבי (DORSAL SPINE) –

בצורה קלה0%

(א)

בצורה בינונית או קשה10%

(ב)

(7)הגבלת התנועות בעמוד השדרה המתני (LUMBAR SPINE) –

בצורה קלה10%

(א)

בצורה בינונית20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

(8)שבר של גוף חוליה שהתרפא -

בלי תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו5%

(א)

עם תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו10%

(ב)

עם תזוזה ניכרת ושינויים ארטרוטיים, אבל בלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו20%

(ג)

הפרעות לאחר שבר של PROCESSUS SPINOSUS עם או בלי ה־TRANSVERSUS שלא התחבר5%

(9)

(10)תסמונת של בקע הדיסקוס (HERNIA DISCI SYNDROME) –

שהתרפאה0%

(א)

(ב)כשקיימות הפרעות, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם להגבלת התנועות בקטע של עמוד השדרה המתאים או בהתאם לממצא הנוירולוגי.

38.

בית החזה

(1)שינויים בצורת בית החזה הנגרמים כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח –

השינויים הם בלתי ניכרים, אין הפרעות בנשימה ובפעולות הלב0%

(א)

(ב)שינוי צורה לאחר כריתת צלעות – ייקבעו אחוזי הנכות לפי סעיף 7(4).

(2)פציעת שרירי בית החזה –

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה קשה20%

(ב)

39.

עצם הבריח ועצם השכם

חיבור גרוע בלי התקצרות לאחר שבר של עצם הבריח או עצם השכם0%

(1)

אי־התאחות (NON UNION) בחלק האמצעי או הפנימי של עצם הבריח10%

(2)

נקע של עצם הבריח (ACROMIO-CLAVICULAR DISLOCATION) ללא הגבלה בתנועות5%

(3)

STERNO-CLAVICULAR DISLOCATION (ANTERIOR)5%

(4)

STERNO-CLAVICULAR DISLOCATION (POSTERIOR)20%

(5)

40.

עצמות הגפיים העליוניםימיןשמאל
חיבור גרוע של עצם הזרוע (HUMERUS), קיים קיצור ניכר או זווית ניכרת עם הגבלה בתנועות המרפק או בכתף בצורה קלה או בינונית20%10%

(1)

חיבור גרוע של עצם הזרוע עם השחתת; צורה קשה והגבלת התנועות במפרק המרפק או פרק הכתף בצורה קשה30%20%

(2)

אי־התאחות עצם הזרוע בלי התהוות פרק נד מדומה כגון (FIBROUS UNION)30%20%

(3)

אי־התאחות עצם הזרוע עם התהוות פרק נד מדומה (FALSE FLAIL JOINT)50%40%

(4)

אי־התאחות שתי עצמות האמה, רדיוס ואולנה (RADIUS ET ULNA) עם התהוות פרק נד מדומה40%35%

(5)

אי־התאחות האולנה בחצי העליון או אי־התאחות הרדיוס בחצי התחתון בלי דפורמציה ניכרת20%15%

(6)

כמו בסעיף קטן (6), קיימת דפורמציה ניכרת30%20%

(7)

אי־התאחות האולנה בשליש התחתון10%10%

(8)

אי־התאחות הרדיוס בשליש העליון20%15%

(9)

חיבור גרוע של האולנה (ULNA)10%5%

(10)

חיבור גרוע של הרדיוס (RADIUS)10%10%

(11)

(12)אבדן גף עליון –

בפרק הכתף80%70%

(א)

מעל מקום החיבור M. DELTOIDEUS75%65%

(ב)

מתחת למקום החיבור M. DELTOIDEUS70%60%

(ג)

(13)אבדן האמה –

מעל מקום החיבור הרדיאלי של M. PRONATOR TERES65%55%

(א)

מתחת למקום החיבור הרדיאלי של M. PRONATOR TERES60%50%

(ב)

אבדן היד בשורש60%50%

(14)

אבדן כף היד בהישמר פרק שורש היד55%50%

(15)

41.

הפרקים העליונים של הגפיים העליוניםימיןשמאל

(1)נקיעה חוזרת של הכתף (RECURRENT HUMERO-SCAPULAR DISLOCATION) –

נקיעות שכיחות והכרח להיזהר מתנועות מעל גובה השכם20%20%

(א)

נקיעות שכיחות המופיעות בכל תנועה30%20%

(ב)

נקיעות שכיחות הניתנות להחזרה רק בעזרה רפואית40%30%

(ג)

לאחר ניתוח – פעולת הזרוע טובה5%5%

(ד)

מפרק נד של הכתף (FLAIL SHOULDER)50%40%

(2)

(3)קשיון (ANKYLOSIS) של פרק הכתף –

קשיון נוח30%25%

(א)

קשיון לא נוח50%40%

(ב)

בקשיון נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 45°-50° מהגוף בתנוחת־מה קדימה;

בקשיון לא נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 25° מהגוף או בריחוק מעבר ל־60°.

(4)הגבלת התנועות בפרק הכתף –

מעל לגובה השכם0%0%

(א)

עד לגובה השכם15%15%

(ב)

עד 45° מהגוף או הגבלה ניכרת בסיבוב כלפי חוץ או פנימה25%25%

(ג)

עד 30° מהגוף35%35%

(ד)

(5)פרק המרפק

מצב אחרי שבר או חבלה בפרק שהתרפא מבלי להשאיר שינויים או הגבלות תפקודיות0%0%

(א)

מצב אחרי שבר במרפק שהתרפא עם שינוי בזוויות כגון CUBITUS VALGUS‏; CUBITUS VARUS או הוצאת ראש הרדיוס, ללא הגבלת התנועות10%10%

(ב)

(6)קשיון במרפק –

קשיון נוח30%20%

(א)

קשיון לא נוח40%30%

(ב)

קשיון נוח משמע – תנוחת המרפק בזווית שבין 70° עד 90° (ראה ציור מס׳ 1) ובעמדה אמצעית של האמה;

קשיון לא נוח – תנוחה מעבר לגבולות הנ״ל, עם הגבלה בסיבובי האמה (PRO-SUPINATIO)

(7)הגבלת התנועות במרפק –

(א)הגבלות בכיפוף –

קיים יישור מלא של המרפק או שהוא מוגבל בלא יותר מ־25° והכיפוף אפשרי:

מ־0° עד 35°40%30%

(I)

מ־0° עד 60°30%20%

(II)

מ־0° עד 90°15%10%

(III)

מ־0° עד 150°0%0%

(IV)

(ב)הגבלות ביישור –

קיים כיפוף מלא של המרפק או שהוא מוגבל מ־150° עד ל־90° והיישור אפשרי עד לתנוחה –

של 90°40%30%

(I)

של 60°15%10%

(II)

של 30°10%10%

(III)

מ־0° עד 150°0%0%

(IV)

(8)במקרים עם הגבלות ביישור ובכיפוף גם יחד, כשכל הגבלה כשלעצמה אינה מצדיקה קביעה של יותר מ־0% נכות, ייקבעו 10% נכות. במקרים של הגבלות תנועה במרפק גם ביישור וגם בכיפוף יש לנהוג לפי תקנה 15 ובלבד שאחוזי הנכות הכוללים לא יעלו על אחוזי הנכות בסעיף קשיון לא נוח של המרפק.

מפרק נד של המרפק (FLAIL ELBOW)40%30%

(9)

פרק המרפק – ציור מס׳ 1 – כפוף ויישור יתר (הציור הושמט)

פרק המרפק – ציור מס׳ 2 – מדידת הגבלות התנועה (הציור הושמט)

שורש היד –ימיןשמאל

(10)

מצב אחרי חבלה בפרק כף היד ללא הפרעות בתנועות0%0%

(א)

קשיון נוח20%15%

(ב)

קשיון לא נוח40%30%

(ג)

קשיון בעמדה בינונית, בין נוח ובין לא נוח30%20%

(ד)

קשיון נוח – כף היד נמצאת בכיפוף גב של 15°-25° ובאבדוקציה אולנרית או נויטראלית;

קשיון לא נוח – כף היד נמצאת בכיפוף פלמרי כלשהו או באבדוקציה רדיאלית.

הגבלה בתנועות פרק שורש היד עם אפשרות כיפוף גבי של 15°10%5%

(ה)

איבוד ה־PRONATIO וה־SUPINATIO, היד קבועה במצב של SUPINATIO או HYPERPRONATIO30%20%

(ו)

איבוד ה־SUPINATIO וה־PRONATIO או הגבלת תנועותיהם במצב נוח ובמצב של PRONATIO בעמדה נויטרלית20%10%

(ז)

הגבלת התנועות בפרק שורש היד כתוצאה מתהליכים הגורמים לארטרוזיס כגון, PSEUDOARTHROSIS OF CARPAL-SCAPHOID‏; LUNATO-MALACIA ETC – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 35.

היד – כיפוף ויישור – ציור מס׳ 3 (הציור הושמט)

סטיה רדיאלית ואולנרית – ציור מס׳ 4 – עמדת ביניים (הציור הושמט)

42.

שרירי הגפיים העליונים

פציעת שרירי הכתף –ימיןשמאל

(1)

(א)TRAPEZIUS, SERRATUS MAGNUS, LEVATOR SCAPULAE –

בצורה בינונית10%10%

(I)

בצורה ניכרת20%10%

(II)

בצורה קשה30%20%

(III)

(ב)PECTORALIS MAJOR, MINOR, LATISSIMUS DORSI, TERRES MAJOR

בצורה בינונית10%10%

(I)

בצורה ניכרת20%20%

(II)

בצורה קשה30%30%

(III)

(ג)DELTOIDEUS

בצורה בינונית20%10%

(I)

בצורה ניכרת30%20%

(II)

בצורה קשה40%30%

(III)

(ד)SUPRASPINATUS, INFRASPINATUS, TERES MINOR, SUBSCAPULARIS, CORACOBRACHIALIS –

בצורה בינונית10%10%

(I)

בצורה ניכרת20%10%

(II)

בצורה קשה30%20%

(III)

(2)פציעת שרירי המרפק –

(א)BICEPS, BRACHIALIS, BRACHIORADIALIS –

בצורה בינונית10%10%

(I)

בצורה ניכרת20%20%

(II)

בצורה קשה30%30%

(III)

(ב)TRICEPS, ANCONEUS -

בצורה בינונית10%10%

(I)

בצורה ניכרת20%20%

(II)

בצורה קשה30%30%

(III)

(ג)FLEXOR CARPI, DIGITI –

בצורה בינונית10%10%

(I)

בצורה ניכרת20%10%

(II)

בצורה קשה30%20%

(III)

(ד)EXTENSOR CARPI, DIGITI –

בצורה בינונית10%0%

(I)

בצורה ניכרת10%10%

(II)

בצורה קשה20%10%

(III)

אצבעות הידיים

43.

קטיעה של אצבע בודדת או חלק ממנהימיןשמאל

(1)אגודל –

קטיעת אגודל עם עצם המסרק או חלק ממנה25%20%

(א)

קטיעת שני גלילים או גליל וחצי20%15%

(ב)

קטיעת הגליל הסופי15%10%

(ג)

קטיעת חצי הגליל הסופי8%8%

(ד)

(2)אצבע 2 –

קטיעת אצבע 2 עם עצם המסרק או חלק ממנה15%12%

(א)

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים12%10%

(ב)

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%10%

(ג)

קטיעת הגליל הסופי או חצי ממנו5%5%

(ד)

(3)אצבע 3 –

קטיעת אצבע 3 עם עצם המסרק או חלק ממנה15%12%

(א)

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים12%10%

(ב)

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%10%

(ג)

קטיעת גליל סופי או חצי ממנו5%5%

(ד)

(4)אצבע 4 או אצבע 5 –

קטיעת אצבע 4 או 5 עם עצם המסרק או חלק ממנה10%10%

(א)

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%8%

(ב)

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים8%5%

(ג)

קטיעת גליל סופי או חצי ממנו5%5%

(ד)

44.

קשיון אצבעות הידימיןשמאל

קשיון לא נוח של האצבעות – קשיון באחד או יותר מפרקי האצבעות אשר אינו מאפשר תפיסה או פתיחת היד ומפריע לפעולת האצבעות הסמוכות:

קשיון לא נוח של האגודל – תנוחה המונעת אחיזה;

קשיון נוח – קשיון המאפשר תפיסה ובאגודל הוא מאפשר אחיזה (PINCH) –

(1)קשיון לא נוח של האצבעות – ייקבעו אחוזי הנכות כפי שנקבע לגבי קטיעה בלי ראש עצם המסרק.

קשיון נוח של האגודל10%10%

(2)

קשיון נוח של אצבע 27%7%

(3)

קשיון נוח של אצבע 3 או 4 או 55%5%

(4)

45.

MALLET FINGER

של האגודל או של אצבע 27%

(1)

של יתר האצבעות (פרט לאצבע 1 ואצבע 2) לכל אצבע5%

(2)

בפגימות מרובות של אצבעות הידיים: קטיעות, קשיון בפרקי האצבעות או פגימות אחרות וכן בשילוב פגימות שונות, ייקבעו אחוזי הנכות לאחר סיכום אחוזי הנכות לכל פגימה ופגימה בהתאם לסעיפים 43, 44, 45.

46.

האגן

שינוי צורת האגן:

אין השפעה על האברים הפנימיים שבאגן ואין הגבלה בתנועות0%

(1)

(2)ישנה השפעה על האברים הפנימיים שבאגן וקיימת הגבלה בתנועות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנגרמות לאברים הפנימיים של האגן בתוספת אחוזי הנכות עבור הגבלת התנועות, לפי תקנה 12 לתקנות אלו [צ״ל: תקנה 15].

SYMPHYSIOLYSIS או תזוזה של מחצית האגן עם נזק בפרק SACROILIACA והפרעות סטטיות או הפרעות בהליכה25%

(3)

47.

עצמות הגפיים התחתונים

(1)אי התאחות של עצם ה־FEMUR –

הגוף נתמך בעזרת מכשיר אורטופדי50%

(א)

מפרק נד מדומה ואין הגוף יכול להיתמך ברגל גם בעזרת מכשיר70%

(ב)

(2)חיבור גרוע של עצם הירך או של השוקה (TIBIA)‏ (FAULTY UNION OF FEMUR OR TIBIA) –

ללא הגבלת התנועות במפרקים הסמוכים10%

(א)

(ב)עם הגבלת התנועות, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלה.

לענין זה, חיבור גרוע של אחת מהעצמות הנ״ל, פירושו – סטיה של הציר מכיוונו התקין או מכיוונו המקורי עד להפרעה בסימטריה של הגפיים.

אי התאחות של הטיביה והפיבולה או הטיביה בלבד, ישנן תנועות רפות המחייבות שימוש במשענת30%

(3)

(4)אי־התאחות עצמות ה־TARSUS או METATARSUS או תוצאות אחרות של פציעות בכף הרגל המשפיעות על כושר התנועות –

בצורה קלה0%

(א)

בצורה בינונית10%

(ב)

בצורה קשה20%

(ג)

בצורה קשה מאד30%

(ד)

(5)התקצרות של רגל אחת –

עד 2 סנטימטרים0%

(א)

מעל ל־2 ועד 3 סנטימטרים5%

(ב)

מעל ל־3 ועד 5 סנטימטרים10%

(ג)

מעל ל־5 ועד 71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים20%

(ד)

מעל 71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים40%

(ה)

(6)קטיעת הגף התחתון –

בפרק הירך80%

(א)

בשליש העליון של עצם הירך או בסמוך מתחת לשליש80%

(ב)

באמצע הירך או בשליש התחתון, ישנה אפשרות של התקנת תחליף מלאכותי65%

(ג)

(7)קטיעת השוק –

עד 5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך או בסמוך לזה55%

(א)

ביותר מ־5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך, כולל SYME'S AMPUTATION50%

(ב)

48.

הפרקים הגדולים של הגפיים התחתונים

(1)פרק הירך –

מפרק נד70%

(א)

קשיון לא נוח50%

(ב)

קשיון נוח40%

(ג)

לענין זה, קשיון נוח – מצב בו הגוף נמצא בכיפוף מ־20° עד 30°, האבדוקציה היא מ־0° עד 10°: הרוטציה – נויטרלית.

פרק הירך – הגבלות התנועה בכיפוף – ציור מס׳ 5 (ציור הושמט)

הגבלה במתיחה (EXTENSIO): הגף איבד התנועה בזווית מ־0° עד 15°15%

(ד)

הגבלה בכיפוף המפריעה לישיבה20%

(ה)

הגבלה בהטייה (ABDUCTIO), קירוב (ADDUCTIO) או סיבוב (ROTATIO) של הגף20%

(ו)

הגבלה בינונית בכל התנועות30%

(ז)

(2)הברך –

אי־יציבות צדדית קשה (הברך מתעקמת תחת כובד משקל הגוף לצד אחד)30%

(א)

אי־יציבות אחורית־קדמית עם התעקמות הברך תחת כובד משקל הגוף20%

(ב)

קשיון נוח30%

(ג)

קשיון לא נוח50%

(ד)

קשיון לא נוח פירושו: עמדת הברך ביישור יתר של יותר מ־10° (GENU RECURVATUM) או כיפוף ביותר מ־30° או סטיה צדדית (VALGUS VARUS) של יותר מ־20°.

(ה)הגבלת תנועות הכיפוף

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 90°0%

(I)

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 70°5%

(II)

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 45°10%

(III)

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 30°20%

(IV)

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 15°30%

(V)

(ו)הגבלה ביישור הברך –

יישור הברך אפשרי עד 5°0%

(I)

יישור הברך אפשרי עד 10°10%

(II)

יישור הברך אפשרי עד 15°20%

(III)

יישור הברך אפשרי עד 30°40%

(IV)

יישור הברך אפשרי עד 45°50%

(V)

פרק הברך – מדידת הגבלות התנועה ציור מס׳ 6 (ציור הושמט)

(ז)נזק במניסקוס –

נזק במניסקוס בצורה קלה10%

(I)

נזק במניסקוס עם LOCKING20%

(II)

מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס ללא הפרעות תפקודיות0%

(III)

מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס קיימים שינויים ארטרוטיים קלים ודלדול קל של השרירים10%

(IV)

(3)קרסול –

הגבלה ניכרת של התנועות בקרסול10%

(א)

קשיון נוח20%

(ב)

קשיון לא נוח30%

(ג)

49.

כף הרגל

(1)רגל שטוחה PES PLANUS – PES VALGUS חד או דו־צדדית

בכל הדרגות, אך התנועות במפרקי כף הרגל חפשיות; אין כיווץ שרירים0%

(א)

בצורה בינונית – ישנה הגבלה בתנועות במפרקי הטרסוס10%

(ב)

בצורה קשה – קיים כיווץ שרירים ו־CALLOSITAS נרחבים20%

(ג)

(2)PES CAVUS חד או דו־צדדית

בצורה קלה, התנועות במפרקי כף הרגל חופשיות0%

(א)

עם כיווץ קבוע (CLAWING) של האצבעות והגבלה בתנועות מפרק כף הרגל10%

(ב)

הדפורמציה המתוארת בסעיף קטן ב בצורה יותר קשה ועם CALLOSITAS נרחבים15%

(ג)

בצורה קשה מאד20%

(ד)

TALIPES CAVOVARUS קשה30%

(ה)

הגבלת התנועות בפרקי כף הרגל: SUBTALAR JOINT או JOINTS TARSAL עם דפורמציה או כאבים20%

(ו)

קשיון נוח של פרקי ה־TARSUS כגון אחרי TRIPLE ARTHRODESIS10%

(3)

METATARSALGIA טראומטית אחרי דפורמציה של הקשת הרחבית10%

(4)

קטיעה לפי LISTRANC [צ״ל: LISFRANC] או לפי CHOPART עם נטיה לעמדת EQUINUS30%

(5)

קטיעה כמתוארת בסעיף קטן (5) לאחר ארטרודזיס בתנוחה נוחה25%

(6)

קטיעה TRANSMETATARSAL25%

(7)

50.

אצבעות הרגל

(1)קטיעת האצבעות:

(א)של כל האצבעות –

עם ראשי ה־METATARSALIA25%

(I)

בלי ראשי ה־METATARSALIA15%

(II)

(ב)של אצבע 1 –

עם ראש ה־METATARSUS20%

(I)

בלי ראש ה־METATARSUS10%

(II)

(ג)של אצבע בודדת או שתי אצבעות פרט לבוהן –

עם ראש ה־METATARSUS10%

(I)

בלי ראש ה־METATARSUS5%

(II)

(ד)של שלוש או ארבע אצבעות, פרט לבוהן –

עם ראש ה־METATARSUS15%

(I)

בלי ראש ה־METATARSUS10%

(II)

HALLUX VALGUS חד־צדדית קשה5%

(2)

HALLUX RIGIDUS10%

(3)

(4)אצבע פטיש –

אצבע בודדת0%

(א)

בכל האצבעות, חד־צדדית ומבלי PES CAVUS10%

(ב)

המצב שלאחרי ניתוח של HALLUX VALGUS כשהוא מלווה בהרחקת ראש ה־METATARSUS10%

(5)

מצב שלאחרי ניתוח HALLUX VALGUS תוך כדי שמירת ראש ה־METATARSUS5%

(6)

51.

שרירי הגפיים התחתונים

(1)פציעת קבוצת השרירים PYRIFORMIS, GAMELLUS, OBTURATOR, QUADRATUS FEM.‎ –

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

(2)GLUTEUS MAXIMUS, MEDIUS, MINIMUS

בצורה בינונית20%

(א)

בצורה ניכרת30%

(ב)

בצורה קשה50%

(ג)

(3)ILLIO-PSOAS, PECTINEUS

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

(4)ADDUCTOR LONGUS, BREVIS, MAGNUS, GRACILIS

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

(5)SARTORIUS, RECTUS FEMORIS, VASTUS EXTERNUS, INTERMEDIUS-INTERNUS, TENSOR FASCIAE LATAE

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

(6)SEMITENDINOSUS, BICEPS FEMORIS, SEMI-MEMBRANOSUS

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

(7)TIBIALIS ANTERIOR, EXTENSOR DIGIT LONGUS, PERONEUS TRETIUS

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת10%

(ב)

בצורה קשה20%

(ג)

(8)TRICEPS SURAE, TIBIALIS POSTERIOR, PERONEUS LONGUS, FLEXOR HALLUCIS LONGUS, FLEXOR DIGIT, LONGUS, POPLITEUS

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת20%

(ב)

בצורה קשה20%

(ג)

(9)EXTENSOR HALLUCIS BREVIS, EXTENSOR DIGIT. BREVIS, INTEROSSEI

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת10%

(ב)

בצורה קשה20%

(ג)

(10)FLEXOR DIGIT. BREVIS, ABDUCTOR HALLUCIS, QUADRATUS PLANTAE, ADDUCTOR HALLUCIS, FLEXOR HALLUCIS

בצורה בינונית10%

(א)

בצורה ניכרת20%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

פרק שישי: ליקויי ראיה, פציעות ומחלות עיניים

52.

ליקויים בכושר הראיה והגבלת שדה הראיה

(1)ליקויים בכושר הראיה

חדות הראיה נמדדת לאחר תיקון ע״י זכוכיות אופטיות.

(2)הגבלת שדה הראיה –

הצטמצמות מרוכזת –בעין אחתבשתי העיניים

(א)

עד 60°0%10%

(I)

למטה מ־60° ועד 30°0%20%

(II)

למטה מ־30° ועד 10°10%40%

(III)

למטה מ־10°30%100%

(IV)

אבדן החצי הפנימי, ישנה ראיה מרכזית תקינה0%10%

(ב)

אבדן החצי החיצוני, ישנה ראיה מרכזית תקינה10%30%

(ג)

HEMIANOPSIA HOMONYMA ימנית, שמאלית, עליונה או תחתונה, ישנה ראיה מרכזית תקינה30%

(ד)

(ה)הצטמצמות בלתי מרוכזת של הראיה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לכושר הראיה כלהלן:

(I)אבדן הרבע העליון – לפי חדות ראיה נמוכה בדרגה אחת מזו שנקבעה בעין הנדונה, אולם כשחדות הראיה היא 1/60 – לפי 1/60.

(II)אבדן שני הרבעים העליונים – לפי חדות ראיה נמוכה בשתי דרגות מזו שנקבעה בעין הנדונה, אולם כשחדות הראיה היא 3/60 או 1/60 – לפי 1/60.

(III)אבדן הרבע התחתון – לפי חדות ראיה נמוכה בשלוש דרגות מזו שנקבעה בעין הנדונה, אולם כשחדות הראיה היא 6/60, 3/60 או 1/60 – לפי 1/60.

(IV)אבדן שני הרבעים התחתונים – לפי חדות ראיה נמוכה בשש דרגות מזו שנקבעה בעין הנדונה, אולם כשחדות הראיה היא 6/18, 6/24, 6/60, 3/60 או 1/60 – לפי 1/60

לוח קביעת אחוזי הנכות לפי חדות הראיה (להלן – הלוח)

חדות
ראיה
(א)(ב)(ג)(ד)(ה)(ו)(ז)(ח)(ט)
6/66/96/126/186/246/366/603/601/60
(1)6/60%0%0%10%10%15%20%25%30%
(2)6/90%0%0%10%10%15%20%25%30%
(3)6/120%0%10%15%15%20%25%30%30%
(4)6/1810%10%15%20%25%30%30%35%40%
(5)6/2410%10%15%25%30%40%40%45%50%
(6)6/3615%15%20%30%40%50%55%60%65%
(7)6/6020%20%25%30%40%55%70%75%80%
(8)3/6025%25%30%35%45%60%75%90%90%
(9)1/6030%30%30%40%50%65%80%90%100%

המספרים שבשורות המאוזנות והמסומנות במספרים (1)–(9) מציינים את חדות הראיה של עין אחת, והמספרים שבטורים המאונכים והמסומנים באותיות (א–ט) – את חדות הראיה של העין השניה; האחוזים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות.

53.

עקירת עין

מצב אחרי עקירת עין אחת35%

(א)

מצב אחרי עקירת שתי העיניים100%

(ב)

54.

מצב אחרי הוצאת גוף זר או פציעה חודרת

במצב לאחר הוצאת גוף זר מפנים העין, אחרי פציעה חודרת בעין, עם כושר ראיה אשר לפי הלוח מזכה ב- 0% – ייקבע5%

(א)

(ב)במצב המתואר בסעיף קטן א׳ – כושר הראיה לקוי – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לכושר הראיה.

55.

צניחת עפעף PTOSIS

(א)חלקית –

חד־צדדית או דו־צדדית שאינה מפריעה לראיה10%

(1)

(2)המפריעה לראיה –

חד־צדדית20%

(I)

דו־צדדית30%

(II)

(ב)מלאה –

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לכושר הראיה, חדות הראיה של העין הפגועה תיחשב כראיה של 1/60.

56.

דרכי הדמעות

היצרות קלה של דרכי הדמעות, הפרעות בלתי ניכרות0%

(א)

בעין אחתבשתי העיניים
סגירה כללית של דרכי הדמעות 10%15%

(ב)

57.

הפרעות בקונברגנציה

הפרעות בקונברגנציה מסוג HETEROPHORIA10%

(א)

פזילת שיתוק20%

(ב)

58.

GLAUCOMA

שדה ראיה וכושר ראיה תקינים10%

(א)

(ב)קיים ליקוי ראיה או צמצום שדה הראיה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב.

59.

דלקת הלחמית והעפעפיים (CONJUNCTIVITIS, BLEPHARITIS)

בצורה כרונית קלה0%

(1)

בצורה כיבית כרונית10%

(2)

60.

גרענת TRACHOMA

ללא שום הפרעות0%

(1)

ישנן הפרעות בלתי ניכרות10%

(2)

(3)ישנם סיבוכים קשים והפרעות ניכרות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקוי הראיה.

61.

קרנית

כתמי הקרנית CORNEAL OPACITY

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקויים בכושר הראיה.

62.

איבוד או העדר עדשה אחת או שתי העדשות (APHAKIA)

עדשה אחת20%

(א)

שתי עדשות30%

(ב)

63.

MYDRIASIS TRAUMATICA5%

64.

COLOBOMA IRIDIS5%

65.

UVEITIS

מצב שלאחר דלקת הענבית שנתרפאה לפחות שנה אחת לפני מועד קביעת אחוזי הנכות –

אין התקפים חוזרים0%

(1)

ישנם התקפים חוזרים, נדירים20%

(2)

ישנם התקפים חריפים תכופים30%

(3)

66.

עכירויות בזגוגית OPACITATES CORPORIS VITREI

בצורה קלה5%

(א)

בצורה קשה10%

(ב)

67.

קטרקטה חבלתית

קטרקטה חבלתית בלי הפרעות בראיה5%

(א)

(ב)קטרקטה חבלתית עם הפרעות בראיה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 52.

68.

רשתית RETINA

(1)היפרדות הרשתית (ABLATIO RETINAE) –

שהתרפאה עם שדה ראיה וכושר ראיה מלאים10%

(א)

(ב)כשקיים ליקוי בראיה, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לליקוי.

(2)CHORIORETINITIS INVERTERATA

כושר ראיה מלא0%

(א)

(ב)כשקיים ליקוי בראיה, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לליקוי.

פרק שביעי: מחלות אף, פה, אוזן וגרון

69.

אף

(1)שינויים בצורת האף החיצוני

בצורה קלה וללא הפרעות בנשימה0%

(א)

בצורה ניכרת הגורמים להפרעות בנשימה10%

(ב)

חסר האף כולו או חלק ממנו: הנחיריים גלויים30%

(ג)

שינויים בפנים האף עם סתימת אף מוחלטת20%

(2)

אבדן חוש הריח והטעם או חוש הריח בלבד5%

(3)

(4)מחלות האף והגתות –

(א)RHINITIS ATROPHICA

(ב)RHINITIS VASOMOTORICA

(ג)RHINITIS ALLERGICA

(ד)SINUSITIS –

בצורה קלה: אין הפרשה קבועה0%

(I)

בצורה בינונית: הפרשה קבועה, ישנם גלד (CRUSTA) והצטננויות תכופות10%

(II)

בצורה קשה: הפרשה קבועה, ישנם גלד קשה והצטננויות תכופות מאד המחייבות שכיבה במיטה לעתים תכופות מאד20%

(III)

70.

חך ובית הבליעה

(1)ליקויים בחך הרך –

בצורה קלה10%

(א)

בצורה קשה עם ליקויים ניכרים בדיבור20%

(ב)

(2)איבוד פחות ממחצית החך הקשה –

ישנה אפשרות להתקין תחליף מלאכותי10%

(א)

אין אפשרות להתקין תחליף מלאכותי20%

(ב)

(3)איבוד מחצית או יותר מהחך הקשה –

ישנה אפשרות להתקין תחליף מלאכותי10%

(א)

אין אפשרות להתקין תחליף מלאכותי30%

(ב)

71.

גרון

(1)צרידות –

בצורה קלה הנגרמת עקב דלקת כרונית של מיתר הקול5%

(א)

בצורה ניכרת וקבועה10%

(ב)

בצורה קשה, עם אבדן הקול אפשרות לחישה בלבד (APHONIA)30%

(ג)

(2)שחפת של ה־LARYNX

(א)שחפת פעילה המופיעה ביחד עם שחפת הריאות – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 7 (שחפת הריאות).

(ב)שחפת שנתרפאה - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיף קטן (1)

(3)מצר STENOSIS של ה־LARYNX או הקנה, קיימת השפעה על הקול או על הנשימה –

בצורה קלה5%

(א)

בצורה בינונית10%

(ב)

בצורה קשה30%

(ג)

בצורה קשה מאד ומתמדת המחייבת TRACHEOSTOMY50%

(ד)

72.

אוזניים

(1)ליקוי שמיעה, אחוזי הנכות בליקוי שמיעה ייקבעו לפי הלוח הבא.

לוח אחוזי הנכות לפי מדידה אודיומטרית

The rest of the text is on pages of its own.

The schedules and tables after the sections are on 1 page.

This is where the text was published.

  • תקנות שירות הקבע בצבא־הגנה לישראל (גימלאות) (כללים ומבחנים לקביעת דרגת נכות)ק״ת תשנ״א, 55

These are other texts of the same kind.

These are the questions people ask about this text.

Is this text still in force?

The source does not mark this text as repealed or replaced. The amendments of a section are noted under it, and the official gazette holds the binding text.

How many sections does this text have?

It has 23 sections, grouped under 25 headings in the contents.

Where was this text first published?

The first publication the source lists is ⁨ק״ת תשנ״א, 55 תקנות שירות הקבע בצבא־הגנה לישראל (גימלאות) (כללים ומבחנים לקביעת דרגת נכות)⁩.

What does the first section say?

Section 1 is titled ⁨הגדרות⁩.

The text on this page is adapted from the entry ⁨תקנות שירות הקבע בצבא־הגנה לישראל (גימלאות) (כללים ומבחנים לקביעת דרגת נכות), התשנ״א–1990⁩ in the Open Law Book of Hebrew Wikisource, read on 1 November 2026, and is shared under the CC BY-SA 4.0 licence.

Keep exploring