Skip to main content
Election 2026

Israel votes on Tuesday, 27 October

From the court's archivePetition to the High Court of Justice

אחלאם גראב ואח' נ' שר הפנים ואח'

HCJ 10550/04 was decided on 29 November 2004.

The court's decision, in its own words.

כידוע, תלויות ועומדות בבית-משפט זה עתירות עקרוניות המכוונות כנגד הוראת החוק. העותרים לא ביקשו להצטרף לעתירות אלה, ומכל מקום לעת הזו ובטרם יוכרעו העתירות, לא יתערב בית-משפט זה בהחלטות המשיבים המשקפות את המצב המשפטי הקיים. עם מתן פסק-הדין באותן עתירות תהא פתוחה הדרך בפני העותרים, ככל שיראו עילה לכך, לשוב ולהעלות את עניינם בפני הגורמים המוסמכים.

3 justices heard the case, and the ruling came on 29 November 2004.

Court
The Supreme Court, sitting as the High Court of Justice
Case
HCJ 10550/04
Opened
2004
Decided
29 November 2004
Length
2 pages

The panel

  • אדמונד לוי
  • סלים ג'ובראן
  • יהונתן עדיאל

This is how to cite the ruling.

בג"ץ 10550/04 אחלאם גראב ואח' נ' שר הפנים ואח' (29.11.2004)

The full text of the ruling, in the Hebrew the court gave it in.

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק

בג"ץ 10550/04

בפני: כבוד השופט א' א' לוי · כבוד השופט ס' ג'ובראן · כבוד השופט י' עדיאל

העותרים: 1. אחלאם גראב (בדראן) · 2. מוראד בדראן

נגד

המשיבים: 1. שר הפנים · 2. הלשכה למרשם אוכלוסין חדרה · עתירה למתן צו על-תנאי וצו ביניים

בשם העותרים: עו"ד עומר גזאוי

בשם המשיבים: עו"ד מיכל צוק

פסק-דין

השופט א' א' לוי:

בקשתו של עותר 2, פלסטיני, כי יוחל עליו נוהל התאזרחות מדורג בישראל מכוח נישואיו לעותרת 1, שהיא אזרחית ישראלית – נדחתה בידי המשיבים על יסוד הוראת חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשס"ג-2003 (להלן: החוק). על-פי הוראות החוק, אין המשיב מוסמך להיענות לבקשות למתן אזרחות אשר הוגשו בידי "תושב האזור" לאחר כניסתו של החוק לתוקף.

העותרים תוקפים הסדר זה בטענה כי הוא פוגע שלא כדין בזכויותיהם, אך באותה נשימה הם מטעימים כי אין הוראת החוק חלה עליהם, שכן הם התארסו קודם לכניסתו לתוקף, ועל-פי דתם, הדת המוסלמית, דין האירוסין כדין הכרזה על נישואין. העותרים מבקשים איפוא, כי בית-משפט זה יצהיר על בטלות החוק, ולחלופין יורה למשיבים להעניק אזרחות לעותר 2.

דין העתירה להידחות על הסף. אין לעניין תחולתו של החוק כל נגיעה לשאלת מועד הנישואין, הואיל ועניין זה מוכרע על-פי המועד שבו הוגשה הבקשה למתן אזרחות, ובעתירה שלפנינו לא נטען כי בקשה כאמור הוגשה קודם לכניסתו של החוק לתוקף.

כידוע, תלויות ועומדות בבית-משפט זה עתירות עקרוניות המכוונות כנגד הוראת החוק. העותרים לא ביקשו להצטרף לעתירות אלה, ומכל מקום לעת הזו ובטרם יוכרעו העתירות, לא יתערב בית-משפט זה בהחלטות המשיבים המשקפות את המצב המשפטי הקיים. עם מתן פסק-הדין באותן עתירות תהא פתוחה הדרך בפני העותרים, ככל שיראו עילה לכך, לשוב ולהעלות את עניינם בפני הגורמים המוסמכים.

העתירה נדחית.

ניתן היום, ט"ז בכסלו תשס"ה (29.11.2004).

Find the case on the Supreme Court's site

The court gave these rulings around the same time.

All Supreme Court rulings →

More tools