Skip to main content
Election 2026

Israel votes on Tuesday, 27 October

From the court's archivePetition to the High Court of Justice

חברה קדישא גחש"א, שעל ידי הרבנות הראשית והמועצה הדתית תל-אביב יפו והמחוז נ' עיריית רמת השרון ואח'

HCJ 3517/22 was decided on 27 June 2022.

The court's decision, in its own words.

משלא נתבקשה תגובה – אין צו להוצאות.

3 justices heard the case, and the ruling came on 27 June 2022.

Court
The Supreme Court, sitting as the High Court of Justice
Case
HCJ 3517/22
Opened
2022
Decided
27 June 2022
Length
2 pages

The panel

  • י' וילנר
  • ג' כנפי-שטייניץ
  • ח' כבוב

This is how to cite the ruling.

בג"ץ 3517/22 חברה קדישא גחש"א, שעל ידי הרבנות הראשית והמועצה הדתית תל-אביב יפו והמחוז נ' עיריית רמת השרון ואח' (27.6.2022)

The full text of the ruling, in the Hebrew the court gave it in.

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט

גבוה לצדק

בג"ץ 3517/22

לפני: כבוד השופטת י' וילנר · כבוד השופטת ג' כנפי-שטייניץ · כבוד השופט ח' כבוב

העותרת:

חברה קדישא גחש"א, שעל ידי הרבנות הראשית והמועצה הדתית תל-אביב יפו והמחוז

נגד

המשיבים: 1. עיריית רמת השרון · 2. משרד הפנים · 3. היועץ המשפטי לממשלה · 4. א.ר.א.ב בונוס בע"מ · עתירה למתן צו על תנאי ולמתן צו ביניים

בשם העותרת: עו"ד אשר אקסלרד; עו"ד דרור אקסלרד

פסק-דין

השופטת י' וילנר:

1.בעתירה שלפנינו, מבוקש כי נורה למשיבה 1 (להלן: העירייה) להימנע מגביית היטלי פיתוח עירוניים באמצעות חברות פרטיות. בעתירה נטען, בהתבסס, בעיקרו של דבר, על פסיקתו של בית משפט זה בבג"ץ 4113/13 לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים נ' שר הפנים (26.3.2018) (להלן: פסק הדין), כי העירייה נעדרת סמכות לגבות היטלים בדרך זו.

ברקע הדברים - תביעה שהוגשה מטעם העירייה נגד העותרת, לתשלום חוב בגין היטלי פיתוח עירוניים שהליכי הגבייה בעניינו נעשו, לפי הנטען, על-ידי המשיבה 4 – חברה פרטית (ת"א (מחוזי ת"א) 56682-11-16 עירית רמת השרון נ' חברה קדישא גחש"א תל אביב).

2.דין העתירה להידחות על-הסף אף ללא צורך בקבלת תגובה.

בעניין לשכת התיאום נדונה הפרקטיקה שלפיה רשויות מקומיות גובות חובות באמצעות חברות פרטיות, ונקבע שם כי "אין מקום לאפשר לרשויות מקומיות לאצול את סמכויותיהן בתחום הגביה לחברות פרטיות מבלי שהדבר יוסדר בחקיקה מסמיכה מפורטת" (פס' 15). לצד זאת, בשים לב לכך שמדובר בפרקטיקה נמשכת, וכדי שלא "לזעזע" מערכות קיימות, הושעה מועד כניסתו לתוקף של פסק הדין לתקופה של שנה, כדי לאפשר למדינה לקדם הליכי חקיקה בנושא. בהמשך לכך, הוגשו מספר בקשות לדחיית מועד כניסתו לתוקף של פסק הדין, ובהחלטה האחרונה מיום 9.6.2022, נדחה המועד עד ליום 31.7.2022. במצב דברים זה, לא היה מקום להגיש את העתירה – המבוססת למעשה על פסק הדין - טרם שהגיע המועד לתחולתו. די באמור כדי לדחות את העתירה על הסף.

למען הסר ספק יובהר, כי אין באמור כדי להביע כל עמדה באשר לתחולתו של פסק הדין, כאשר זה ייכנס לתוקף, על עניינה הקונקרטי של העותרת; ובאשר לשאלה מה ההליך הראוי לבירור טענותיה של העותרת, לאחר כניסתו לתוקף של פסק הדין.

3.סוף דבר: העתירה נדחית על הסף.

משלא נתבקשה תגובה – אין צו להוצאות.

ניתן היום, כ"ח בסיון התשפ"ב (27.6.2022).

שופטתשופטתשופט

Find the case on the Supreme Court's site

The court gave these rulings around the same time.

All Supreme Court rulings →

More tools