Skip to main content
Election 2026

Israel votes on Tuesday, 27 October

From the court's archivePetition to the High Court of Justice

אמל מוחמד צאלח קבהא נ' מפקד כוחות צה"ל באיו"ש ואח'

HCJ 4655/03 was decided on 24 September 2003.

The court's decision, in its own words.

בכפיפות לאמור לעיל, אנו דוחים את העתירה.

3 justices heard the case, and the ruling came on 24 September 2003.

Court
The Supreme Court, sitting as the High Court of Justice
Case
HCJ 4655/03
Opened
2003
Decided
24 September 2003
Length
2 pages

The panel

  • אליהו מצא
  • דליה דורנר
  • אדמונד לוי

This is how to cite the ruling.

בג"ץ 4655/03 אמל מוחמד צאלח קבהא נ' מפקד כוחות צה"ל באיו"ש ואח' (24.9.2003)

The full text of the ruling, in the Hebrew the court gave it in.

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק

בג"ץ 4655/03

בפני: כבוד השופט א' מצא · כבוד השופטת ד' דורנר · כבוד השופט א' א' לוי

העותר: אמל מוחמד צאלח קבהא

נגד

המשיבים: 1. מפקד כוחות צה"ל באיו"ש · 2. המנהל האזרחי-איו"ש · 3. היועהמ"ש -איו"ש · עתירה למתן צו על תנאי וצו ביניים

תאריך הישיבה: כ"ז באלול תשס"ג (24.09.03)

בשם העותר: עו"ד ירון שלמה

בשם המשיבים: עו"ד גתית שריקי

פסק-דין

השופטת ד' דורנר:

העותר, תושב ברטעה שבאזור יהודה ושומרון, איבד זכותו לתושבות לאחר ששהה בסעודיה, במשך שנים, לצרכי עבודה. העותר גורש מסעודיה בשנת 1994, ובאותה השנה נכנס לאזור על פי רישיון ביקור לשנה. הרישיון לא חודש. בתוך כך, בשנת 1998, פנה העותר לרשויות צה"ל באזור בבקשה לחידוש תושבותו. הוא הופנה לרשות הפלסטינית, שעל-פי הסכם הביניים הועבר אליה הטיפול בענייני מרשם האוכלוסין, לרבות הסמכות להחליט על הנפקת תעודות הזהות, בכפיפות לכך כי החלטותיה בדבר מתן תעודת-זהות תאושרנה על-ידי ישראל. בהתאם, בשנת 1999 פנה העותר לרשות הפלסטינית בבקשה למתן תעודת זהות, תוך צירוף מכתב מהרשות הצבאית המוסמכת בישראל, לפיה אין לה התנגדות לכך. העותר לא נענה, מאחר שלאור המצב המדיני והביטחוני הקיים, הפסיקה הרשות לטפל בבקשות להוצאת תעודת זהות, ואף ישראל הפסיקה לטפל בבקשות לאישור החלטות כאמור.

העותר, שנשאר באזור ללא מסמך מזהה כלשהו ובמצב הקיים, בו מוצבים באזור מחסומי צה"ל, אינו יכול לנוע, עתר לבית משפט זה.

בתשובתה לעתירה סיכמה באת כוח המדינה, גתית שריקי, את המצב המשפטי בכותבה:

על רקע ההתפתחויות בחודשים האחרונים נראה כי העתירה אינה אקטואלית בשלב זה, כיוון שכל עוד לא ישתנה המצב המדיני-בטחוני מיסודו, לא יינתן אישור של הצד הישראלי לתיקון המרשם באזור, וממילא גם אין כיום קשר בין ישראל לרשות הפלסטינית בתחום זה.

ואכן, למרבה הצער, במצב המשפטי הקיים לא ניתן להושיט סעד לעותר. ברם, שהותו של העותר באזור ללא מסמך מזהה הנדרש במחסומי צה"ל, לא רק שפוגעת פגיעה קשה בזכויות העותר, אלא שגם פוגעת היא באינטרסים הביטחוניים הדורשים אפשרות לזיהוי הנעים באזור. נראה לנו, על-כן, כי ראוי שהרשויות תיתנה דעתן למצב עניינים זה ותחפשנה פתרון ראוי.

בכפיפות לאמור לעיל, אנו דוחים את העתירה.

ניתן היום, כ"ח אלול, תשס"ג (24.9.2003).

Find the case on the Supreme Court's site

The court gave these rulings around the same time.

All Supreme Court rulings →

More tools