From the court's archiveCivil motion
אורט ישראל נ' עיריית הרצליה
בש"א 4988/12 was decided on 15 July 2012.
The court's decision, in its own words.
סוף דבר, הערעור נדחה.
One justice heard the case, and the ruling came on 15 July 2012.
- Court
- The Supreme Court
- Case
- בש"א 4988/12
- Opened
- 2012
- Decided
- 15 July 2012
- Length
- 2 pages
The panel
- ס' ג'ובראן
This is how to cite the ruling.
בש"א 4988/12 אורט ישראל נ' עיריית הרצליה (15.7.2012)
The full text of the ruling, in the Hebrew the court gave it in.
בבית המשפט העליון
בש"א 4988/12
לפני: כבוד השופט ס' ג'ובראן
המערערת: אורט ישראל
נגד
המשיבה: עיריית הרצליה
ערעור על החלטתה של כבוד הרשמת של בית המשפט העליון ד' כהן-לקח מיום 4.6.12 בע"א 2840/09
בשם המערערת: עו"ד אסף ביגר; עו"ד אסף אורן
פסק-דין
לפניי ערעור על החלטת הרשמת ד' כהן-לקח (ע"א 2840/09) מיום 4.6.2012, במסגרתה נדחתה בקשת המערערת להחזר אגרה, במסגרת החלטה על מחיקת ההליך בהסכמה. בהחלטה, עמדה הרשמת על כך שבנסיבות המקרה, בהן התקיים דיון בפני הרכב אשר המליץ לצדדים לפנות לגישור (שעלה יפה), אין מקום להורות על החזר האגרה בגין פתיחת ההליך, חרף סיומו בהסכמה.
במסגרת הערעור, טוענת המערערת כי הרשמת לא נתנה די משקל להיות החזר האגרה תמריץ לסיום הליכים ללא פסק דין, ועל ידי כך הקלה על בית המשפט והגנה על האינטרס הציבורי. עוד טוענת המערערת כי ניתן ללמוד מסעיף 6(ב) לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007 (להלן: התקנות) כי במסגרת שיקול הדעת הנתון לרשם בעת בחינת בקשה להחזר אגרה, עליו לתת משקל של ממש לכך שלא נתקיים דיון לגופו של עניין בתיק.
דין הערעור להידחות. כידוע, שיקול הדעת המסור לרשם רחב הוא, ולא בנקל תתערב בו ערכאת הערעור (ראו: בש"א 4747/05 ראובן פלד עבודות בניין בע"מ נ' בית הארחה – מעלה החמישה (לא פורסם, 29.8.2005); בש"א 3784/02 בן דוד נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ (לא פורסם, 23.5.2002)). בתוך כך, בחינת בקשה להחזר אגרה בערעור לבית משפט זה, מקום בו לא נתקיימה הוראת סעיף 6(ב) לתקנות נתונה לשיקול דעת הרשם. במסגרת זאת, בוחן הרשם את היקף הפעילות שהתקיימה בתיק, וככל שהפעילות בתיק הייתה מועטה יותר, כך יטה להחזרת האגרה. במקרה הנוכחי, מצאה הרשמת כי נוכח העובדה שהתיק נקבע בפני הרכב שלושה, ודרש מבית המשפט ללמוד אותו, ונוכח מעורבותו הפעילה של בית המשפט בתיווך בין הצדדים ותרומתו לנכונותם לפנות לאפיק של גישור, יש לדחות את הבקשה. אף אם גישה זו מחמירה באופן יחסי עם המבקש את החזר האגרה, לא מצאתי כי היא חורגת ממתחם שיקול הדעת המסור לרשמת, ומשכך אין מקום להתערבותה של ערכאת הערעור בהחלטה.
יצוין בהקשר זה כי אין בהחלטת הרשמת משום סטייה מההחלטה שניתנה בבג"צ 6490/04 צביח נ' מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית (לא פורסם, 12.1.2005) (להלן: פרשת צביח). בהחלטה זו, עמד הרשם י' מרזל עמד על כלל השיקולים הנוגעים לאגרה, וציין כי לצד השיקולים הנוגעים לעידוד הצדדים לסיים את ההליך עומדים שיקולים נוספים דוגמת מניעת הליכי סרק והשתתפות של בעל הדין בעלויות ניהול ההליך. בתוך כך, אין דמיון של ממש בין נסיבות המקרה ב פרשת צביח, בו לא התקיים דיון כלל בהליך, לנסיבות המקרה הנוכחי.
עוד יצוין כי אין ממש בניסיונה של המערערת להסתמך על פסק דיני בבש"א 9399/11 שלום נ' בנק הפועלים (טרם פורסם, 23.1.2012) (להלן: פרשת שלום). בעוד שב פרשת שלום התקיים מצב חריג בו הוגש ההליך לבית משפט זה בטעות, על בסיס הנחייה שגויה של מזכירות בית המשפט המחוזי, ועת שהמערערת לא היתה מיוצגת, במקרה הנוכחי הוגש ההליך כדין על פי רצונם של הצדדים ושיקול דעתם.
סוף דבר, הערעור נדחה.
ניתן היום, כ"ה בתמוז התשע"ב (15.7.2012).
The court gave these rulings around the same time.
- הנא דבאבסה ואח' נ' הפרקליט הצבאי הראשיHCJ 1901/08 · 15 July 2012
- עיד וואסל אלסאנע נ' מינהל מקרקעי ישראלHCJ 1925/12 · 15 July 2012
- יאיר שפרן נ' אלון החזקות ברבוע הכחול - ישראל בע"מLCA 479/12 · 15 July 2012
- סמדר עזריה נ' מדינת ישראל - מינהל מקרקעי ישראלLCA 4689/11 · 13 July 2012
- ווטאירפול הנדסה בע"מ נ' General Electric Company ואח'LCA 2901/10 · 12 July 2012
- רדא חרבאווי נ' מדינת ישראלHCJ 7053/11 · 12 July 2012