Skip to main content

Regulations196915 sections

The full text of תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), תש״ל–1969, in 15 sections.

These are the parts and chapters of the text.

11 headings

This is the first part of the text.

1. הגדרות

תיקון: תשמ״ג, תשנ״ה, תשנ״ח, תשס״א־3

בתקנות אלה –

”פגימה“ – מחלה או ליקוי גופני או שכלי שנפגע בו אדם;

”פגימה מוסבת“ – פגימה הנובעת מחבלה או מחלה שאירעו בזמן השירות עקב השירות;

”פגימה מוחמרת“ – פגימה הנובעת מהחמרת מחלה כשאותה החמרה אירעה בזמן השירות עקב השירות;

”פגימה מוחמרת ישנה“ – (נמחקה);

”פגימה מוחמרת חדשה“ – (נמחקה);

”פגימה מוכרת“ – פגימה מוסבת או פגימה מוחמרת;

”מבחן“ – מצב מסויים של פגימה שנקבעו לו אחוזי נכות בין בתקנות אלה ובין בתוספת;

”כושר שלם“ – כושר גופני ושכלי שלם של אדם שאין לו פגימה;

”כושר לקוי“ – יתרת אחוזי הכושר השלם לאחר שהופחתה ממנו דרגת הנכות;

”מבחן החל על הנכה“ – מבחן החל על הנכה בזמן קביעת דרגת נכותו;

”מבחן החל על הנכה בתאריך מסויים או בתקופה מסויימת“ – מבחן החל על הנכה בתאריך מסויים או בתקופה מסויימת, בהתאם לחומר הקיים בזמן קביעת דרגת נכותו;

”החמרה מיוחדת“ – (בוטלה);

”אין נכות“ – (נמחקה).

2. דרגת נכות

דרגת נכות של נכה שנפגם פגימה מוכרת אחת היא אחוזי הנכות שנקבעו למבחן החל על אותו נכה.

3. דרגת נכות מורכבת

(א)דרגת נכות של נכה שנפגם מספר פגימות מוכרות היא הסכום של אחוזי הנכות שנקבעו למבחנים החלים על אותו נכה, שיחושבו באופן ובסדר המפורטים להלן:

(1)בעד המבחן שנקבעו לו אחוזי הנכות הגבוהים ביותר – אחוזי הנכות שנקבעו כאמור;

(2)בעד המבחן שנקבעו לו אחוזי הנכות השניים במעלה – מספר אחוזים מן הכושר הלקוי כמספר אחוזי הנכות שנקבעו לאותו המבחן;

(3)בעד המבחן שנקבעו לו אחוזי הנכות השלישיים במעלה – מספר אחוזים מן הכושר הלקוי האחרון כמספר אחוזי הנכות שנקבעו לאותו המבחן, וכן הלאה.

(ב)דרגת נכות של פגימה מורכבת זוגית תיקבע בהתאם להגבלה בתפקידי הגוף הנובעת מהפגימה הזוגית, אם לא נקבע לפגימה זו מבחן מיוחד; דרגת הנכות האמורה לא תעלה על דרגה המהווה צירוף של דרגות נכות שייקבעו לפגימה הימנית ולפגימה השמאלית אילו אותן פגימות היו פגימות בודדות לפי תקנה 2, ובלבד שבשום אופן אין לקבוע לפגימה מורכבת זוגית דרגת נכות העולה על 100%.

(ג)נפגם נכה מספר פגימות מוכרות וביניהן גם פגימה מורכבת זוגית, יראו לענין תקנת משנה (א) את דרגת הנכות שנקבעה לפגימה המורכבת הזוגית לפי תקנת משנה (ב) כדרגת נכות שנקבעה לפגימה בודדת.

4. תגובה נפשית

תיקון: תשמ״ג, תשמ״ט

דרגת הנכות הקבועה לצד כל פגימה גופנית כוללת גם את התגובה הנפשית הנובעת ממנה; אולם הועדה הרפואית רשאית לקבוע דרגת נכות נוספת עבור התגובה הנפשית, כמפורט בסעיף 34 לתוספת, אם מצאה כי התגובה הנפשית חורגת בעוצמתה מזו ההולמת את אותה פגימה.

5.

תיקון: תשמ״ג

(בוטלה).

6. חישובי אחוזי נכות

תיקון: תשמ״ג

אחוזי הנכות בעד מספר פגימות מוסבות או מוחמרות יחושבו לפי תקנה 2 או 3, לפי הענין.

7. דרגת נכות לפגימה מוחמרת המהווה פגימה מורכבת זוגית

אם צירוף של מספר פגימות הכולל פגימה מוחמרת גרם להתהוות פגימה מורכבת זוגית, מותר לקבוע את דרגת הנכות כאילו הפגימה המוחמרת היא פגימה מוסבת.

8. מקרים מיוחדים של חישוב נכות הנובעת מפגימה מוחמרת

(א)בתקנה זו –

”שלב מוסב“ – שלב בהתפתחות פגימה הנובע מהחמרת המחלה שאירעה לנכה בזמן שירותו עקב שירותו;

”שלב בלתי מוסב“ – שלב בהתפתחות הפגימה שאינו נובע מהחמרת המחלה שאירעה לנכה בזמן שירותו עקב שירותו אלא ממהלכה הטבעי של המחלה ואשר היה בא גם לולא ההחמרה האמורה;

”היפגמות“ – החלקים בגופו של הנכה והפעולות הגופניות או השכליות שלו שנפגמו על ידי הפגימות;

”חלק מוסב בהיפגמות“ – אותו חלק בהיפגמות שנגרם על ידי פגימה מוכרת;

”חלק בלתי מוסב בהיפגמות“ – אותו חלק בהיפגמות שלא נגרם על ידי פגימה מוכרת;

”היפגמות מוסבת באופן חלקי“ – היפגמות שיש בה חלק מוסב וחלק בלתי מוסב.

(ב)היו השלבים או החלקים בהיפגמות מוסבת באופן חלקי של נכות הנובעת מפגימה מוחמרת, קשורים, תוך תקופה מסויימת, אלה באלה, בצורה שאין להבדיל באופן מתקבל על הדעת בין שלבים או חלקים מוסבים לבין שלבים או חלקים בלתי מוסבים, מותר לקבוע לגבי הנכות האמורה דרגת נכות השווה לחלק מסויים שייקבע מתוך אחוזי הנכות, שיפסקו מזמן לזמן תוך אותה התקופה, לגבי אותו נכה, כאילו הפגימה שממנה נובעת הנכות היתה פגימה מוסבת בלבד.

9. דין פגימה הנובעת באופן בלתי אמצעי מפגימה מוכרת

תיקון: תשנ״ח

(א)היתה פגימה מסויימת שהנכה נפגם בה, נובעת באופן בלתי אמצעי מפגימה מוכרת שנפגם בה אותו נכה, רואים אותה פגימה כפגימה מוכרת, אף אם איננה נובעת באופן בלתי אמצעי מחבלה, מחלה או החמרת מחלה שאירעו בזמן השירות עקב השירות.

(ב)לצורך דיון בבקשתו של נכה לפי תקנת משנה (א), רשאי יושב ראש ועדה רפואית לדרוש מנכה אישור רפואי מתאים.

(ג)הועדה הרפואית רשאית לקבוע שהקשר הסיבתי בין הפגימה החדשה לפגימה המקורית שונה מן הקשר הסיבתי בין הפגימה הראשונית לשירות הצבאי.

10. הוראות מיוחדות

תיקון: תש״ן, תש״ס

(א)בקביעת דרגה של נכה שנפגם פגימה מוכרת –

(1)בקשיון או בהגבלת תנועות של פרק גדול אחד – לא יתחשבו בנזק שנגרם לשרירים הפועלים על אותו פרק;

(2)בשיתוק עצב גדול אחד – לא יתחשבו בשיתוק סעיפי אותו עצב או בנזק שנגרם לשרירים המעוצבים על ידו.

(ב)נפגם נכה פגימה מוכרת בכמה קבוצות שרירים הפועלים על קטע אחד, ואחת הפגימות המוכרות שנקבעו לה אחוזי הנכות הגבוהים ביותר בהשוואה ליתר הפגימות האמורות היתה לה צורה שפורשה –

(1)כצורה קלה – תיקבע דרגת נכותו במספר אחוזי הנכות שנקבעו למבחן שבו הפגימה האמורה הוגדרה כצורה בינונית;

(2)כצורה בינונית – תיקבע דרגת נכותו במספר אחוזי הנכות שנקבעו למבחן שבו הפגימה האמורה הוגדרה כצורה ניכרת;

(3)כצורה ניכרת – תיקבע דרגת נכותו במספר אחוזי הנכות שנקבעו למבחן שבו הפגימה האמורה הוגדרה כצורה קשה;

(4)כצורה קשה – תיקבע דרגת נכותו במספר אחוזי הנכות שנקבעו לאותה פגימה.

(ג)דרגת נכות של נכה שנפגם –

(1)בכמה פגימות מוכרות בפרק אחד – לא תעלה על אחוזי הנכות שנקבעו לקשיון של אותו פרק;

(2)בכמה פגימות מוכרות בגפה אחת – לא תעלה על אחוזי הנכות שנקבעו לקיטוע החלק הפגום של אותה גפה, פרט אם נקבעו לאחת מהפגימות האמורות אחוזי־נכות העולים על האחוזים שנקבעו לאותו קיטוע;

(3)בכמה פגימות מוכרות בעין אחת – לא תעלה על האחוזים שנקבעו לעיוורון של אותה עין.

(ד)דרגת נכות של נכה שנפגם כמה פגימות מוכרות בזרוע הימנית, תחושב לפי תקנה 3, ובלבד שאחוזי הנכות של אותן פגימות, פרט לפגימה שנקבעו לה אחוזי הנכות הגבוהים ביותר, ייחשבו כאילו היו הפגימות בזרוע השמאלית.

(ה)בקביעת דרגה של נכה שנפגם פגימה –

(1)לפי פרט 7(1) לתוספת, לא יתחשבו בנזק הנובע משינויים בקרום החזה שהתהוו כתוצאה משחפת פעילה;

(2)לפי פרט 7(3) לתוספת, לא יתחשבו בנזק הנובע מפגימה לפי פרט 34 לתוספת, וכן להיפך.

(ו)דרגת נכות לענין תקנות אלה תיקבע לפי מצבו של הנכה כשהוא משתמש בתרופות, עזרים ואמצעים אחרים בהתאם להוראות הרפואיות, זולת אם נאמר בתקנות אלה במפורש אחרת.

(ז)לאחר השתלת אברים פנימיים חיים או תחליפיים מלאכותיים, תיקבע דרגת נכות כמפורט להלן:

(1)שלב ראשון לאחר ההשתלה – דרגת נכות זמנית מרבית לפי ליקוי תפקודי של האבר או האברים; דרגה זאת, בהתאם לאבחנה וסוג הניתוח, תיקבע לתקופה של שלושה חודשים עד שנתיים ותוארך כל עוד קיימים סימני דחייה;

(2)שלב שני – בהעדר סימני דחייה, ואולם קיים צורך בטיפול מונע דחייה, תיקבע דרגת נכות הגבוהה בדרגה אחת מן הקבוע לליקוי התפקודי של האבר או האברים;

(3)שלב שלישי – בהעדר צורך בטיפול מונע דחייה, תיקבע דרגת נכות צמיתה לפי הקבוע לליקוי התפקודי של האבר או האברים.

11. התאמת מבחנים

תיקון: תשנ״ב, תשע״ג

(א)נפגם נכה בפגימה מוכרת שהינה פגימה שאינה נקובה בתוספת, וכתוצאה ממנה לקה כושר פעולתו בין גופנית ובין שכלית במידה מסויימת, ויש בתוספת פגימה שממנה נובע אך ורק ליקוי בכושר אותה פעולה באותה מידה או במידה קרובה לה, תיקבע לגבי אותו נכה בשביל אותה פגימה דרגת נכות כדרגת נכות שנקבעה בתוספת לגבי אותה פגימה.

(ב)נפגם נכה בפגימה מוכרת וכתוצאה ממנה לקה כושר פעולתו, בין גופנית ובין שכלית, במידה מסויימת ואין למצוא בתוספת מבחן נקוב שיחול על הנכה הואיל ולא פורש מבחן מיוחד לאותה פגימה, אולם יש בתוספת מבחן לפגימה אחרת שממנה נובע ליקוי בכושר אותה פעולה באותה מידה או במידה קרובה לה, תיקבע לגבי אותו נכה בשביל אותה פגימה דרגת נכות כדרגת נכות שנקבעה בתוספת לגבי אותו מבחן.

(ג)נפגם נכה בפגימה מוכרת ואין למצוא בתוספת מבחן שיחול על הנכה הואיל ולא פורש מבחן מיוחד לאותה פגימה, וכן אין להתאים לגבי אותו נכה מבחן כאמור בתקנת משנה (ב), אולם המצב של הפגימה החל על הנכה הוא בין שני מצבים שתוארו במבחנים שפורשו בתוספת לגבי אותה פגימה שבהם נקבעו דרגות נכות שונות, תקבע הוועדה הרפואית דרגת נכות באחוזים בין שני המצבים כאמור.

(ד)נפגם נכה בפגימה מוכרת ואין למצוא בתוספת מבחן שיחול על הנכה הואיל ולא פורש מבחן מיוחד לאותה פגימה, וכן אין להתאים לגבי אותו נכה מבחן כאמור בתקנת משנה (ב), אולם המצב של הפגימה החל על הנכה הוא פחות חמור ממצב שפורש בתוספת כמבחן מיוחד אשר לגביו נקבעה דרגת הנכות הקטנה ביותר בהשוואה לדרגות הנכות שנקבעו לכל יתר המבחנים שפורשו בתוספת לגבי אותה פגימה, תיקבע לגבי אותו נכה בשביל אותה פגימה דרגת נכות של 0%.

(ה)נפגם נכה בפגימה מוכרת שהיא פגימה שאינה נקובה בתוספת, ואין להתאים לה מבחן כאמור בתקנות משנה (א) עד (ד), תיקבע לגבי אותו נכה בשביל אותה פגימה דרגת נכות של 0%, אולם מותר לקבוע לפגימה האמורה דרגת נכות אחרת, למעט אם היא פגימה כמפורט בתוספת שנקבע לצידה שאינה נכות.

12. קביעת דרגת נכות

תיקון: תשמ״ג

(א)נקבעה לנכה דרגת נכות, תקבע הועדה הרפואית –

(1)את תאריך תחילתה של דרגת הנכות;

(2)אם דרגת הנכות קבועה או זמנית;

(3)אם דרגת הנכות שנקבעה היא זמנית – מועד לבדיקת הנכה לשם קביעת דרגת נכותו מחדש.

(ב)הועדה רשאית לקבוע לנכה דרגות נכות שונות לגבי התקופה שלמן תחילת הנכות עד ליום שבו קבעה הועדה את דרגת הנכות.

13. ביטול

תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), תשי״א–1951 – בטלות (להלן – התקנות הפוקעות).

14. הוראות מעבר

נתגלה בבדיקה חדשה לפי סעיף 37 לחוק כי לא חל שינוי במצב פגימתו של הנכה הנבדק, וכי לפגימתו נקבעה בתוספת דרגת נכות המראה אחוזי נכות פחותים מאלה שנקבעו לפי התקנות הפוקעות, רשאית הועדה הרפואית לקבוע לו דרגת נכות כפי שהיתה לו בזמן הבדיקה הרפואית האחרונה.

15. השם

לתקנות אלה ייקרא ”תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), תש״ל–1969“.

תוספת

(תקנות 4, 10(ה) ו־11)

תיקון: תשנ״ב

פרק ראשון
מחלות פנימיות, פציעות ומצב לאחר ניתוחים באברים הפנימיים

1.בלוטות הלימפהתיקון: תשנ״ב

(1)שחפת של בלוטות הלימפה

שחפת הבלוטות שפעילותה פסקה לחלוטין, נשארו רק צלקות1%

א. I

IIנשארו צלקות נרחבות או מכערות, בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לגבי צלקות.

שחפת הבלוטות אחרי עבור התקופה החריפה, כשקיימים עדיין סימני פעילות הדורשים טיפול אמבולטורי (עם או בלי ניצורים)30%

ב.

שחפת פעילה של הבלוטות (צוואר, בית־השחי, מפשעות) הדורשת אשפוז או שכיבה100%

ג.

(2)Adenopathia (תפיחות הבלוטות)

בלתי פעילה באזור מוגבל, המצב הכללי תקין1%

(3)למפומה ממאירה Malignant lymphoma

(כולל הודג׳קין, למפוסרקומה וכו׳)

במצב של רמיסיה (remissio) עם או בלי טיפול, מסוגל לעבודה חלקית50%

א.

במצב חריף עם סימנים כלליים (כגון חום, חולשה כללית אנמיה וכו׳)100%

ב.

2.מחלות הדםתיקון: תשנ״ב, תשס״א־3

אנמיה (מחוסר דם ממאיר, מחוסר ברזל, המוליטית, אפלסטית) ריבוי כדוריות אדומות, לובן הדם, ארגמנת, הפרעות בהקרשת דם

מצבים שחלפו אך דורשים המשך מעקב רפואי1%

א.

מצב כרוני עם תגובה לא מספקת לטיפול, קיימים סימנים כלליים בינוניים20%

ב.

מצב כרוני, הדורש טיפול מתמיד, קיימים סימנים כלליים קשים המגבילים את כושר העבודה במידה ניכרת50%

ג.

מצב קשה, אך מסוגל לעבודת בית קלה בלבד75%

ד.

מצב חמור, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

ה.

3.מחלות הבלוטות להפרשה פנימית (בלוטות התריס, מצד התריס, יתרת המוח, יתרת הכליה)תיקון: תשנ״ב

הפרעות בפעילות (יתרה, מיעוטה או בלתי סדירה) עם סימנים קליניים ברורים (לא ממצאים מעבדתיים למיניהם בלבד) –

בלי הפרעה ניכרת בכושר העבודה ובמצב הכללי של החולה או מצב לאחר ניתוח או טיפול, לא נשארו סימני מחלה1%

א.

מצב כמתואר ב־א, בעזרת תרופות או טיפולים רפואיים אחרים הניתנים בהתמדה10%

ב.

המצב הכללי מעורער, קיימים סימנים כלליים בינוניים או קיימת הפרעה בכושר העבודה למרות הטיפול20%

ג.

קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה בינונית, כושר העבודה מוגבל בצורה בולטת40%

ד.

קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה קשה, כשכושר העבודה מוגבל בצורה ניכרת50%

ה.

המצב חמור, אך מסוגל לעבודות בית קלות בלבד75%

ו.

המצב חמור מאוד, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

ז.

4.סוכרתתיקון: תשנ״ב

הפרעה בסבילות לפחמימות Impaired Glucose Tolerance1%

(1)

סוכרת המטופלת על ידי דיאטה בלבד5%

(2)

סוכרת המטופלת על ידי דיאטה וכדורים10%

(3)

סוכרת יציבה המאוזנת בצורה סבירה על ידי טיפול בדיאטה וזריקות אינסולין20%

(4)

(5) א.סוכרת המטופלת על ידי דיאטה וזריקות אינסולין אך מצטיינת בחוסר יציבות וצורך מוגבר בניטור עצמי

ב.סוכרת ”שבירה“ (Brittle) או סוכרת המטופלת על ידי משאבת אינסולין

סוכרת הריונית – מטופלת בזריקות אינסולין בזמן ההריון בלבד40%

ג.

(6)סוכרת אשר הופיעו בה אחד או יותר מן הסיבוכים הבאים (ללא קשר לצורת הטיפול):

א.נוירופתיה סימפטומטית (תחושתית – מוטורית או אוטונומית);

ב.רטינופתיה סוכרתית (של הרקע – BDR, או משגשגת – PDR);

ג.פרוטאינוריה קבועה, או הוכחה היסטולוגית לנפרופתיה סוכרתית;

ד.מחלת כלי דם הקפיים;

מחלת כלי דם כלילים65%

ה.

לא תיקבע נכות נפרדת לסיבוכים האמורים כל עוד החומרה של פגימה נפרדת הנובעת מהם לא עולה מעל 30%; עלתה על 30% – יש לקבוע נכות נפרדת נוספת בהתאם למבחנים ספציפיים.

כמו בפרט משנה (6) אך עם שלושה סיבוכים לפחות שכל אחד מהם בחומרה של 30% ומעלה100%

(7)

5.מחלות מערכת הנשימהתיקון: תשנ״ב, תשנ״ה

א.מחלות חסימתיות כרוניות (להלן – מח״כ) כולל Chronic Bronchitis, Bronchiectasis, Emphysema.

מח״כ עם תיפקודי ריאות תקינים או עם הפרעה איוורורית חסימתית בדרכי נשימה קטנים1%

(1)

מח״כ עם הפרעה איוורורית חסימתית קלה עד בינונית, ללא היפוקסמיה (Fev1 = 70%-90%)20%

(2)

מח״כ עם הפרעה איוורורית חסימתית בחומרה בינונית, ללא היפוקסמיה (Fev1 = 50%-69%)40%

(3)

מח״כ עם הפרעה איוורורית חסימתית בחומרה קשה, אמפיזמה, עם או בלי היפוקסמיה, ללא היפרקפניה (Fev1 = 30%-49%)60%

(4)

כמו האמור בפסקה (4), עם היפרקפניה80%

(5)

סימנים קליניים, רנטגניים ומעבדתיים של אי ספיקה ריאתית קשה עם היפרקפניה, היפוקסמיה בולטת, לב ריאתי (Fev1 < 30%)100%

(6)

(7)במקרה שהמצב הקליני חמור יותר ולא תואם את מצב תפקודי הריאות ייקבעו אחוזי הנכות זמניים בדרגה אחת גבוהה מהמוגדר בפסקאות (1) עד (4), לפי המתאים.

ב.נצור בין הסימפונות וקיר בית החזה Bronchocutaneous or Bronchopleural Fistula

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן ו׳.

ג.ציסטות בריאה (אכינוקוקוס, פציעה, גידול שפיר וכד׳)

ציסטה קטנה מסוידת1%

(1)

ציסטות קטנות מסוידות או ציסטה בודדת לא מסוידת5%

(2)

ציסטות לא מסוידות10%

(3)

בנוסף לאמור בפסקאות (1) עד (3), ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לליקוי תפקודי אם ישנו.

ד.מצב אחרי פציעה או ניתוח ריאה –

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקוי תיפקודי והפרעות לפי סעיף קטן ו׳.

ה.מחלות ריאה שונות אחרות –

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקוי תפקודי והפרעות לפי סעיף קטן א׳ או ו׳.

ו.מחלות רסטריקטיביות של הריאה ובית החזה כולל: מחלות של דופן החזה (ליקוי צורה), מחלות נוירו־מוסקולריות, מחלות של קרום הריאה (Pleura), Fibrosis Interstitial Diseases, הסננה (Infiltration) –

ממצאים רנטגניים משמעותיים ללא הפרעה איורורית רסטריקטיבית בתפקודי הריאה1%

(1)

ממצאים רנטגניים משמעותיים עם הפרעה איורורית קלה ללא היפוקסמיה (VC יותר מ־70% מהנורמה)10%

(2)

ממצאים רנטגניים משמעותיים עם הפרעה איורורית קלה והיפוקסמיה קלה (VC יותר מ־70% מהנורמה)20%

(3)

ממצאים רנטגניים בולטים, הפרעה איורורית בינונית, היפוקסמיה קלה (VC – 50%-70%)40%

(4)

ממצאים רנטגניים ניכרים, היפוקסמיה במנוחה, גוברת במאמץ, הפרעה איורורית מעל בינונית (VC<50%)60%

(5)

כמו האמור בפסקה (5), עם מצב קליני ותיפקודי שלא מאפשר מאמץ גופני קל80%

(6)

מצב קליני ותיפקודי קשה, ריתוק למיטה, זקוק לחמצן ביום ובלילה, לב ריאתי100%

(7)

גוף זר בריאה או חלל הפלאורה1%

ז.

גוף זר זעיר ללא סימפטומים1%

(1)

גופים זרים זעירים ללא סימפטומים5%

(2)

גוף או גופים זרים הגורמים לסימפטומים כגון שיעול, כאבים, זיהום10%

(3)

בנוסף לאמור בפסקאות (1) עד (3), אם קיים ליקוי תיפקודי, ייקבעו אחוזי נכות לפי סעיף קטן ו׳.

ח.גנחת הסימפונות (Bronchial asthma).

התקפים נדירים, תיפקודי ריאות תקינים במנוחה ובמאמץ, ללא צורך בטיפול1%

(1)

התקפים נדירים, ליקוי קל בתיפקודי הריאות במאמץ בלבד, ללא צורך בטיפול10%

(2)

התקפים קלים, בהפסקות ארוכות. בתיפקודי הריאות הפרעה איורורית חסימתית קלה במנוחה עם החמרה משמעותית במאמץ גופני, טיפול במשאפים בלבד20%

(3)

התקפים בכל עונות השנה המחייבים טיפול קבוע. בתיפקודי הריאות הפרעה איורורית חסימתית בינונית עם החמרה בולטת לאחר מאמץ גופני40%

(4)

במצבים קשים יותר תיקבע דרגת נכות לפי סעיף קטן א׳.

ט.שחפת ריאות פעילה –

בתקופת טיפול שבה משטח ישיר או תרבית חיוביים או קיימים סימנים קליניים רנטגניים המעידים על מחלה פעילה100%

(1)

בתקופה החל בששה חודשים ראשונים לאחר שהמשטחים הישירים והתרביות שליליים ועד ששה חודשים אחרי גמר הטיפול הספציפי50%

(2)

שחפת כרונית עם הפרשת חיידקים רזיסטנטיים100%

(3)

י.שחפת ריאות בלתי פעילה –

(1)החל בששה חודשים מגמר הטיפול הספציפי ללא סימנים קליניים ומעבדתיים לפעילות

ללא הפרעות, תיפקודי ריאות תקינים1%

(א)

(ב)קיימות הפרעות רסטריקטיביות או חסימתיות תיקבע דרגת הנכות לפי סעיף קטן א׳ או ו׳ בהתאם לליקוי התיפקודי.

6.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ה

(נמחק).

7.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ה

(נמחק).

8.תיקון: תשנ״ב, תשנ״ה

(נמחק).

9.מחלות לבתיקון: תשנ״ב, תשס״א, תשס״א־2

הקדמה: קביעת דרגת הנכות בפרט זה תתבסס על הגורמים האלה:

(1)עדות קלינית או מעבדתית לקיום האבחנה;

(2)הערכה תפקודית מעבדתית בשיטות של אסכולה רפואית עדכנית;

(3)הערכה קלינית לפי ארבעת השלבים התפקודיים לפי NYHA, לפי הקריטריונים האלה:

(א)שלב תפקודי I –

אין הגבלה בפעילות גופנית, פעילות גופנית שגרתית לא גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב.

במבחן מאמץ: לא פחות מ־‎7 METS או שלב שני לפי פרוטוקול BRUCE או ‎100 WATT.

(ב)שלב תפקודי II –

הגבלה קלה בפעילות גופנית, הרגשה נוחה במנוחה ובביצוע פעילות יום־יומית שגרתית קלה, פעילות גופנית יותר משגרתית גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב.

במבחן מאמץ: לא פחות מ־‎5 METS או שלב ראשון לפי פרוטוקול BRUCE או ‎75 WATT.

(ג)שלב תפקודי III –

הגבלה ניכרת בפעילות גופנית, הרגשה נוחה במנוחה, פעילות יום־יומית שגרתית גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב.

במבחן מאמץ: לא פחות מ־‎2 METS או שלב ראשון לפי פרוטוקול BRUCE או ‎25 WATT.

(ד)שלב תפקודי IV –

אי יכולת לבצע פעילות גופנית כלשהי בלא הרגשה לא נוחה, סימני אי ספיקת לב, גודש ריאתי או סיסטמי, קוצר נשימה ותעוקת לב מופיעים במנוחה וגוברים במאמץ.

במבחן מאמץ: תוצאות מתחת לערכים המוגדרים בשלב תפקודי III.

(4)במקרה של שתי מחלות לב או יותר תקבע דרגת הנכות לפי השלב התיפקודי הגבוה ביניהן.

א.מחלות לב מסתמיות כולל מצב אחרי ניתוח:

שלב תפקודי I, אין צורך בטיפול תרופתי ספציפי סדיר, אין סימנים של אי ספיקת לב, אין התעבות של שריר הלב, אין הרחבה של חללי הלב, היצרות או אי ספיקה של המסתם במידה קלה10%

(1)

כאמור בפסקה (1), אך קיימת אנמנזה של אי ספיקת לב בעבר25%

(2)

שלב תפקודי II, קיים צורך בטיפול סדיר למניעת אי ספיקת לב, יש התעבות של שריר הלב או התרחבות חללי הלב, היצרות או אי ספיקה של המסתם במידה מתונה40%

(3)

כאמור בפסקה (3), אך קיימת בועדה חוזרת עדות מעבדתית להחמרה50%

(4)

שלב תפקודי III, לא ניתן למנוע אי ספיקת לב באמצעות טיפול סדיר, קיימת התעבות שריר הלב או התרחבות חללי הלב, היצרות או אי ספיקה של המסתם במידה מתונה עד ניכרת או אין אפשרות לתיקון ניתוחי75%

(5)

שלב תפקודי IV100%

(6)

ב.מחלת לב כללית (CORONARY HEART DISEASE)

דרגת הנכות תיקבע בהתאם לשלב התפקודי לפי סימפטומים וממצאי המעבדה –

שלב תפקודי I, אין תוצאת אנגיוגרפיה או שהיא מראה היצרות מעל 50% בשטח החיתוך של עורק כלילי25%

(1)

שלב תפקודי II50%

(2)

שלב תפקודי III75%

(3)

שלב תפקודי IV100%

(4)

ג.מצב אחרי אוטם שריר הלב (ST. POST MYOCARDIAL INFARCTION)

דרגת נכות תיקבע על פי השלב התפקודי, חודש לפחות אחרי האוטם –

חולה אי תסמיני, כושר גופני תקין או גבוה במבחן מאמץ10%

(1)

שלב תפקודי I25%

(2)

שלב תפקודי II40%

(3)

שלב תפקודי III75%

(4)

שלב תפקודי IV100%

(5)

תעוקה אחרי אוטם (POSTINFRACTION ANGINA) נכות זמנית נוסף לליקוי התפקודי10%

(6)

ד.מחלת שריר הלב (CARDIOMYOPATHIES)

שלב תפקודי I, קיימת התרחבות של חללי הלב או התעבות של שריר הלב25%

(1)

שלב תפקודי II40%

(2)

שלב תפקודי III75%

(3)

שלב תפקודי IV100%

(4)

ה.דלקת פנים הלב, שריר הלב, קרום הלב (ENDOCARDITIS, MYOCARDITIS, PERICARDITIS)

דלקת פעילה ראשונה או חוזרת (RELAPSE)100%

(1)

אחרי ריפוי, אין צורך בטיפול תרופתי קבוע, החולה אי תסמיני10%

(2)

אחרי ריפוי, דרוש טיפול תרופתי קבוע, החולה אי תסמיני25%

(3)

(4)לאחר ריפוי, החולה תסמיני, דרגת הנכות תיקבע לפי סעיף ד.

ו.יתר לחץ דם

הערות: דרגת הנכות תיקבע על סמך הממוצע של 10 מדידות רשומות או ניטור (HOLTER) לחץ דם של 24 שעות.

ביצוע הבדיקות תחת השפעת טיפול תרופתי קבוע (בלא הפסקת טיפול).

לסיבוכים של יתר לחץ דם כגון פגיעה כליתית, רטינופתיה, נזק מוחי, תיקבע נכות נפרדת.

יתר לחץ דם תחת השפעת תרופות ערכים תקינים (לא יותר מ־140/90)1%

(1)

כאמור בפסקה (1) עם התעבות חדר שמאל5%

(2)

לחץ דם סיסטולי מ־141 עד 160, לחץ דם דיאסטולי מ־91 עד 1005%

(3)

כאמור בפסקה (3) עם התעבות חדר שמאל10%

(4)

לחץ דם סיסטולי מעל 160, לחץ דם דיסטולי מעל 10010%

(5)

כאמור בפסקה (5) עם התעבות חדר שמאל15%

(6)

ז.הפרעות קצב

הערה: דרגת הנכות תיקבע רק להפרעות קצב מתועדות כולל טכיאריתמיות וברדיאריתמיות ובתנאי שהן מחייבות טיפול.

הפרעת קצב שחלפה תוך טיפול אופטימלי ומתחדשת בלא טיפול5%

(1)

(2)הפרעת קצב שקיימת למרות טיפול אופטימלי:

שלב תפקודי I10%

(א)

שלב תפקודי II25%

(ב)

שלב תפקודי III75%

(ג)

שלב תפקודי IV או שהיה צורך בטיפול החייאה100%

(ד)

קוצב קבוע (תוספת)10%

(3)

דפיברילטור אוטומטי (A.I.C.D)100%

(4)

10.תיקון: תשנ״ב, תשס״א

(בוטל).

11.כלי הדםתיקון: תשנ״ב

(1)דליות Varices cruris

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות ללא סיבוכים והפרעות1%

א.

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, עם התכווצויות וכאבים10%

ב.

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות חד או דו־צדדי, ישנם סימני Eczema וצלקות לאחר כיבים שנתרפאו20%

ג.

ורידים המשתרעים על חלק גדול של גפה תחתונה אחת, ישנה נטיה מתמדת לדלקת עור וליצירת כיבים (צורה קשה של (Eczema cruris) או (Ulcus varicosum)), ללא הפרעות במחזור הורידי העמוק30%

ד.

המצב כמתואר בסעיף קטן (1)(ד) - בשתי הרגליים40%

ה.

ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו־צדדי, קיימות הפרעות קשות במחזור הדם הורידי העמוק עם כיבים גדולים ועמוקים ופיגמנטציות על שטח נרחב50%

ו.

(2)מצב לאחר נזק בכלי־הדם הפריפריים כגון Phlebitis או Thrombophlebitis או נזק בורידים

קיימת תפיחות קלה, קבועה שאינה גדלה עקב עמידה או הליכה; ישנן הפרעות בלתי ניכרות ברגל אחת1%

א.

המצב כמתואר בסעיף קטן (2)(א) – בשתי הרגליים10%

ב.

קיימת תפיחות קבועה ניכרת עקב עמידה או הליכה, ישנם Pigmentatio וכחלון ברגל אחת20%

ג.

המצב כמתואר בסעיף קטן (2)(ג) - בשתי הרגליים30%

ד.

קיימת תפיחות קבועה, קשה שאינה יורדת בזמן המנוחה; ישנם כחלון Eczema או כיבים ברגל אחת30%

ה.

המצב כמתואר בסעיף קטן (2)(ה) - בשתי הרגליים40%

ו.

בשתי הרגליים, בצורה קשה מאד50%

ז.

(3)מפרצת – Aneurysma

של עורק קטן, בלי הפרעות10%

א.

של עורק קטן עם הפרעות קלות20%

ב.

של עורק קטן עם הפרעות קשות30%

ג.

של עורק גדול בגפיים העליונות עם הפרעות במחזור הדם40%

ד.

של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קלות במחזור הדם50%

ה.

של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קשות במחזור הדם60%

ו.

של אב העורקים, בבית החזה או בבטן, ללא הפרעות קשות או מצב אחרי ניתוח של Aneurysma כנ״ל60%

ז.

של אב העורקים, בבית החזה או בבטן עם הפרעות קשות100%

ח.

(4)Arterio – Venous Fistula

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (3).

(5)M. Raynaud * Endarteritis obliterans (M. Buerger)

בצורה קלה ברגל אחת20%

א.

בצורה קלה בשתי הרגליים30%

ב.

בצורה בינונית ברגל אחת40%

ג.

בצורה בינונית בשתי הרגליים50%

ד.

בצורה קשה60%

ה.

בצורה קשה מאד100%

ו.

(6)נזקי כפור ברגליים

קיימים סימנים קלים בלבד – בועות כפור (Chillblains)1%

א.

ב.קיימת תפיחות מתמדת בצורה בינונית, כאבים, אודם וכד׳:

בגף אחד5%

I.

בשני הגפיים10%

II.

ג.עם איבוד אצבעות הרגליים או חלקים מהן, ייקבעו אחוזי הנכות לקטיעות האצבעות.

12.מערכת העיכולתיקון: תשנ״ב, תשס״א־3

(1)לשון

א.איבוד פחות ממחצית הלשון –

ללא השפעה בולטת על הדיבור והבליעה10%

I.

עם השפעה בולטת על הדיבור והבליעה20%

II.

ב.איבוד מחצית הלשון או יותר מכן –

ללא איבוד מוחלט של הדיבור והבליעה40%

I.

עם איבוד מוחלט של הדיבור והפרעה ניכרת בבליעה60%

II.

(2)ושט

א.מיצר Strictura של הושט –

בצורה בינונית30%

I.

בצורה קשה50%

II.

בצורה קשה מאוד, המאפשרת רק שתיית נוזלים, מצב כללי ירוד מאד80%

III.

ב.סעיפי הושט (Diverticulum) –

ללא הפרעות או עם הפרעות קלות1%

I.

הפרעות בינוניות10%

II.

הפרעות קשות30%

III.

ג.אזופגיטיס (Esophagitis) –

בצורה קלה10%

I.

בצורה בינונית30%

II.

בצורה קשה עם שטפי־דם חוזרים, אנמיה בולטת50%

III.

ד.קרדיוספזמוס (Cardiospasm) –

I.אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב הכללי ולדרגת היצרות של הושט

לאחר ניתוח, הפרעות מזעריות1%

II.

III.לאחר ניתוח, קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן ג.

ה.בקע סרעפתי (Hernia diaphragmatica) –

א.אחוזי הנכות ייקבעו לפי המצב של הושט בהתאם לסעיף קטן ג.

ב.בקע סרעפתי לאחר ניתוח

אין הפרעות1%

I.

II.קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן ג.

(3)קיבה

א.דלקת כרונית של הקיבה –

בצורה קלה ללא הפרעות1%

I.

בצורה בינונית: המצב הכללי והתזונתי משביע רצון10%

II.

בצורה ניכרת, עם השפעה על המצב הכללי30%

III.

ב.כיב הקיבה או כיב התריסריון

כיב שהתרפא, אין הפרעות1%

I.

בצורה קלה, התקפים קצרים ונדירים10%

II.

בצורה בינונית (התקפים חוזרים, ממושכים יותר)30%

III.

בצורה קשה עם סיבוכים כגון: שטפי־דם, היצרות השוער, השפעה ניכרת על המצב הכללי60%

IV.

ג.כיב הקיבה או כיב התריסריון לאחר ניתוח – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 14.

13.מעייםתיקון: תשנ״ב

(1)Entero-colitis chronica including Spastic amebic colitis

הפרעות קלות, עצירות ושלשול לחליפין, ללא השפעה על המצב הכללי1%

א.

בצורה בינונית10%

ב.

(2)דלקת כיבית של המעי הגס

בצורה קלה עם 3–4 יציאות ביום, ללא אנמיה, ללא השפעה על המצב הכללי10%

א.

בצורה בינונית עם התלקחויות לעתים קרובות30%

ב.

בצורה יותר מבינונית, עם התלקחויות תכופות, אנמיה, מצב תזונתי ירוד50%

ג.

בצורה קשה, עם חום, אנמיה קשה, המצב הכללי ירוד מאד70%

ד.

בצורה חמורה, זקוק לאשפוז100%

ה.

(3)Diverticulitis – Diverticulosis

הפרעות מזעריות1%

א.

ב.ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (1)

(4)Malabsorption syndrome including Coeliac disease, Sprue

בצורה קלה, שלשול שומני, 3 או 4 יציאות ליום, ללא השפעה על המצב הכללי, בלי אנמיה20%

א.

בצורה בינונית עם אנמיה, ירידה במשקל40%

ב.

בצורה קשה עם ירידת חלבוני הדם (Hypoproteinemia), בצקת ברגליים ואנמיה ניכרת, הפרעות באלקטרוליטים וכו׳70%

ג.

(5)מחלות כגון: Crohn's Disease, מחלות גרנולומטוטיות של המעיים, שחפת המעיים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (2).

14.פציעות וניתוחי קיבה ומעייםתיקון: תשנ״ב

(1)מצב שלאחר פציעה או ניתוחים של הקיבה והמעיים

הפרעות מזעריות, מצב התזונה הכללי טוב1%

א.

ישנן הפרעות קלות של מערכת העיכול, המצב הכללי טוב10%

ב.

ישנן הפרעות בלתי ניכרות של מערכת העיכול, המצב הכללי ירוד20%

ג.

ישנן הפרעות ניכרות בדרכי העיכול, המצב הכללי ירוד40%

ד.

מצב אחרי יותר מניתוח אחד עם סימנים של חסימה חלקית חשוכת מרפא60%

ה.

ישנן הפרעות קשות, אך מסוגל לעבודות בית קלות בלבד80%

ו.

ישנן הפרעות קשות בעיכול גם לאחר ניתוח נוסף, בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

ז.

(2)נצור קבוע של המעיים

ישנה הפרשה קלה ונדירה של צואה20%

א.

ישנה הפרשה קלה וקבועה של צואה30%

ב.

Anus praeter naturalis80%

ג.

15.פי הטבעתתיקון: תשנ״ב

(1)Fissura ani

הפרעות מזעריות1%

א.

ישנן הפרעות ניכרות10%

ב.

(2)Fistula ani

המפרישה לסרוגין ללא הפרעות ניכרות10%

א.

עם הפרשה ממושכת, תמידית או חוזרת (recidivans) לאחר ניתוח, עם הפרעות ניכרות20%

ב.

(3)מצר – (Strictura)

בצורה בינונית30%

א.

בצורה קשה50%

ב.

(4)Prolapsus mucosae recti

ללא הפרעות1%

א.

קיימות הפרעות10%

ב.

(5)Prolapsus recti totalis

ניתן להחזרה20%

א.

קבוע, ישנן הפרעות ניכרות40%

ב.

איבוד מוחלט של השליטה על השוער (Sphincter)80%

(6)

(7)טחורים Varices Haemorrhoidales חיצוניים או פנימיים

בולטים ישנן הפרעות בלתי ניכרות1%

א.

בולטים, עם דימומים שכיחים10%

ב.

בולטים בצורה קשה, ישנם דימומים שכיחים עם אנמיה סקונדרית וסיבוכים אחרים כגון Fissura ani או Fistula ani בצורה קלה20%

ג.

16.מחלות הכבד ודרכי המרהתיקון: תשנ״ב

(1)שחמת הכבד

בצורה קלה, הגדלת הכבד, צהבת מזמן לזמן והפרעה קבועה בתפקודי הכבד20%

א.

בצורה בינונית, עם הפרעות בולטות יותר בתפקודי הכבד והשפעה בולטת על המצב הכללי40%

ב.

בצורה קשה, עם דליות הושט, מיימת (Ascites), עם או בלי שטפי־דם, עם או בלי הפרעות חולפות במערכת העצבים70%

ג.

בצורה חמורה, החולה זקוק לשכיבה וסיעוד100%

ד.

(2)מצב לאחר ניתוח דלף במחזור הדם של וריד השער

המצב הכללי משביע רצון, ללא מיימת וללא שטפי־דם חוזרים, אין הפרעות מצד מערכת העצבים40%

א.

קיימת מיימת או שטפי־דם חוזרים עם או בלי הפרעות חולפות מצד מערכת העצבים (Portal systemic encephalopathia)70%

ב.

המצב חמור, החולה מרותק למיטה או זקוק לסיעוד100%

ג.

(3)מצב לאחר דלקת כבד זיהומית (Infectious hepatitis)

לא נשארו הפרעות1%

א.

ב.ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (1)

(4)Echinococcus of Liver

מסויד שאיננו גורם להפרעות, אין פגיעה בתפקודי הכבד1%

א.

לאחר ניתוח, הפרעות מזעריות1%

ב.

ג.נשארו הפרעות לאחר הניתוח, – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף סרכות הצפק

ד.פעיל – להעריך בהתאם להפרעות, לפי סעיף קטן (1)

(5)מצב לאחר ניתוח של מורסה של הכבד Abscess of Liver

אין הפרעות1%

א.

ב.נשארו הפרעות, – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף סרכות הצפק.

(6)דלקת כרונית של כיס המרה עם או בלי אבני המרה

ללא הפרעות1%

א.

בצורה קלה, התקפים נדירים ללא חום או צהבת עם הפרעות בעיכול10%

ב.

בצורה בינונית, התקפים די תכופים ללא חום או צהבת, הפרעות עיכול בולטות20%

ג.

בצורה קשה עם התקפים תכופים המלווים לעתים בחום או בצהבת עם הפרעה ניכרת במצב הכללי40%

ד.

(7)מצב לאחר ניתוח בכיס המרה ודרכי המרה

ללא הפרעות או הפרעות קלות בלבד1%

א.

קיימות הפרעות בינוניות10%

ב.

Post cholecystectomy syndrome בצורה בולטת20%

ג.

הופעות חוזרות של Cholangitis עם התקפי חום מלווים בצמרמורת ולעתים צהבת40%

ד.

17.טחולתיקון: תשנ״ב

הגדלה קלה של הטחול ללא השפעה על המצב הכללי1%

א.

מצב לאחר כריתת הטחול10%

ב.

הגדלה ניכרת של הטחול Hypersplenism עם הפרעות במערכת הדם המתבטאות באנמיה, לבקופניה או טרומבופניה עם או בלי הפרעות מכניות ניכרות30%

ג.

18.צפקתיקון: תשנ״ב

(1)התדבקויות או תוצאות אחרות לאחר ניתוח, פציעה או מחלה בחלל הבטן

ישנן הפרעות נדירות וקלות1%

א.

ישנן הפרעות בינוניות כגון תקופות של שלשול, עצירות או מטאוריזמוס10%

ב.

ישנן הפרעות כנ״ל והן קבועות20%

ג.

ישנן הפרעות קשות30%

ד.

(2)שחפת של הצפק עם הופעות של חסימה חלקית (Sub-ileus)

בשלב הפעיל100%

א.

ב.במצב לאחר השלב החריף, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סרכות הצפק סעיף קטן (1).

19.בקעתיקון: תשנ״ב

בקע המפשעה הניתן להחזרה (Reponibilis) חד או דו־צדדי, ישנן הפרעות בלתי ניכרות1%

א.

מצב אחרי ניתוח בקע המפשעה, חד או דו־צדדי, עם תוצאות טובות1%

ב.

בקע גדול חד־צדדי, הניתן להחזרה (Reponibilis) עם הפרעות בלתי ניכרות, הדורש החזקה ע״י חגורה10%

ג.

מצב כמתואר בסעיף קטן (ג) דלעיל, והוא דו־צדדי15%

ד.

בקע חוזר (Recidivans) חד־צדדי עם הפרעות בלתי ניכרות הדורש החזקה ע״י חגורה10%

ה.

מצב כמתואר בסעיף קטן (ה) דלעיל, והוא דו־צדדי15%

ו.

בקע גדול שאינו ניתן להחזרה (Irreponibilis) או בלתי ניתן להחזקה ע״י חגורה – עם הפרעות בלתי ניכרות, חד או דו־צדדי20%

ז.

מצב כמתואר בסעיף קטן (ז), עם הפרעות ניכרות30%

ח.

ט.בקע פמורלי (Hernia femoralis) – אחוזי הנכות ייקבעו כפי שנקבעו לגבי בקע במפשעה (Hernia inguinalis)

20.פציעות ובקעים של קיר הבטןתיקון: תשנ״ב

מצב אחרי פציעה או ניתוח בבטן, ללא בקע וללא התרופפות קיר הבטן1%

א.

מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן, המלווה בהתרופפות קיר הבטן המצריך שימוש בחגורה אורטופדית10%

ב.

מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם התרופפות ניכרת של דופן הבטן; ישנו חוסר שרירים או בקע גדול המצריכים שימוש בחגורה אורטופדית20%

ג.

מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם Eventratio גדולה40%

ד.

Hernia linae albae או Hernia umbilicalis קטנות וללא הפרעות1%

ה.

Hernia lineae albae או Hernia umbilicalis יותר גדולות או בקע בצלקת של קיר הבטן עם הפרעות בלתי ניכרות10%

ו.

21.גידוליםתיקון: תשס״א

גידולים שפירים ומחלות ממאירות

א.גידולים שפירים:

(1)מצב אחרי כריתה – דרגת הנכות תיקבע לפי סעיף 75.

(2)הפרעות הנובעות ממיקום הגידול – דרגת הנכות תיקבע בהתאם לפגימות באברים ובמערכות הפגומות.

ב.גידולים ומחלות ממאירות*:

בשלב טיפול ספציפי עד גמר הטיפול50%

(1)

אין הצלחה בטיפול או קיימת עדות לגרורות100%

(2)

רמיסיה (הפוגה) עד 5 שנים מגמר הטיפול הספציפי בלא טיפול או טיפול מניעתי בלבד10%

(3)

יותר מחמש שנים מגמר הטיפול בלא התחדשות המחלה1%

(4)

* למעט גידולי עור.

פרק שני
המערכת האורו־גניטלית

22.כליותתיקון: תשנ״ב

(1)צניחת הכליות (Ptosis או כליה נודדת Ren migrans)

ללא הפרעות1%

א.

ב.ישנן הפרעות – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות

(2)כליה בצורת פרסה (Horse shoe kidney)

ללא סיבוכים1%

א.

ב.ישנם סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות

(3)כריתה חלקית של כליה אחת

ללא הפרעות בפעולות החלק הנותר של הכליה והכליה השניה10%

א.

ב.קיימים סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.

(4)כריתת כליה

כריתת כליה אחת ללא הפרעות בפעולת הכליה השניה30%

א.

כריתת כליה אחת כשישנן הפרעות קלות בפעולת הכליה השניה60%

ב.

כריתת כליה אחת, כשישנן הפרעות בפעולת הכליה השניה הגורמות להפרעות קשות בפעולות מערכת הדם והלב100%

ג.

(5)כליה שאינה פועלת (Non functionning kidney)

אין יתר לחץ דם, אין הפרעות בכליה השניה30%

א.

ב.ישנם סיבוכים – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לסיבוכים

(6)הפרשת חלבון בשתן בצורה כרונית

Orthostatic albuminuria1%

א.

מסיבה בלתי ידועה, ללא בצקת, בלי עליות לחץ הדם וללא הפרעה בתפקודי הכליות10%

ב.

(7)דלקת כליות כרונית

הפרשת חלבון קבועה בשתן, עם גלילים במשקע, בלי בצקת, בלי עליה של לחץ הדם, ללא Uremia20%

א.

כמתואר בסעיף קטן (א) עם בצקת, עם עליה קלה של לחץ הדם וללא Uremia30%

ב.

תסמונת נפרוטית או עליה בינונית בלחץ הדם, פגיעה בתפקודי הכליה, אוראה (Urea) בדם עד 50 מג״ר אחוז50%

ג.

תסמונת נפרוטית בולטת עם עליה ניכרת של לחץ הדם, אוראה (Urea) בין 50 ל־80 מג״ר אחוז80%

ד.

עם הפרעות קשות מצד הכליות ומחזור הדם, החולה איננו מסוגל לעבודה100%

ה.

(8)Pyelonephritis chronica

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיף קטן (7).

(9)אבני הכליות

אבנים בכליה אחת, התקפים נדירים, ללא הפרעה בתפקודי הכליות או ללא פגיעה במצב הכללי10%

א.

אבנים בכליה אחת, התקפים תכופים עם זיהום, ללא פגיעה בתפקוד הכליה20%

ב.

אבני יציקה בכליה אחת, עם זיהום כרוני, ללא הפרעה בכליה השניה40%

ג.

אבני כליות דו־צדדיות, התקפים נדירים20%

ד.

אבני כליות דו־צדדיות, התקפים תכופים עם או בלי זיהום או הפרעה הידרומכנית40%

ה.

מצב אחרי ניתוח אבני כליה מצד אחד, לא נשארו אבנים, פעולת הכליה תקינה1%

ו.

קיים זיהום כרוני או פגיעה בתפקודי הכליה, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיפים קטנים (7) או (10).

(10)Hydronephrosis

אקטזיה של אגן הכליה ללא הפרעות1%

א.

בצורה קלה, התקפים נדירים ללא דלקת10%

ב.

בצורה בינונית, התקפים תכופים עם או בלי דלקת30%

ג.

עם זיהום או Pyonephrosis50%

ד.

(11)Essential Haematuria

המטוריה מיקרוסקופית, ללא גלילים בשתן, ההמטוריה מופיעה בקביעות, ללא כל הפרעות לא מבחינה קלינית ולא מבחינה תפקודית10%

23.שלפוחית השתן ודרכי השתןתיקון: תשנ״ב

(1)אורטר

אבנים באורטר והיצרות האורטר – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 22(10).

(2)שלפוחית השתן

א.דלקת כרונית של שלפוחית השתן

דלקת קלה ללא הפרעות1%

I.

דלקת קלה, עם תאי־מוגלה בשתן עם תכיפות בהטלת שתן ביום ובלילה10%

II.

דלקת בינונית עם תכיפות בהטלת השתן ביום ובלילה עם כאבים ועוויות20%

III.

דלקת קשה עם תכיפות בהטלת השתן פעם לשעה או יותר, כשהשלפוחית מצומקת50%

IV.

אי־שליטה או אי־עצירה של מתן השתן ומצב המצריך שימוש מתמיד במכשירים70%

V.

דלקת בדפנות השלפוחית עם כיבים בתת־רירית (Hunner's Ulcer)60%

ב.

ג.אבן בשלפוחית עם סימני הפרעה בתפקוד –

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף קטן (2)א.

ניצור השלפוחית Fistula vesicae50%

ד.

(3)שופכה

א.היצרות השופכה (Uretra)

בצורה קלה עד בינונית, אחרי הבראה, המצריכה רק הרחבות בודדות (1–2 פעמים לשנה)10%

I.

המצריכה הרחבות כל 2–3 חדשים20%

II.

המצריכה הרחבות תכופות עם דלקת בשלפוחית30%

III.

ב.ניצור בשופכה

בצורה קלה עם הפרשה לסרוגין20%

I.

בצורה בינונית: ניצור אחד עם הפרשה תמידית המצריכה שימוש במכשיר או שימוש תמידי בחמרי חבישה40%

II.

בצורה קשה: ניצורים קשים ורבים, עם ניקוז מתמיד המצריך שימוש תמידי במכשירים או החלפות רבות של חמרי חבישה70%

III.

ניצורים רבים ב־Perineum100%

IV.

24.אשכים ואבר המין של הזכרתיקון: תשמ״ח, תשמ״ח־2, תשנ״ב

(1)Varicocoele

חד או דו־צדדי, ללא הפרעות או עם הפרעות בלתי ניכרות1%

א.

עם הפרעות ניכרות10%

ב.

(2)Hydrocoele

חד או דו־צדדי1%
חוסר אשך אחד והשני תקין20%

(3)

(4)אבדן שני האשכים

אצל גבר עד גיל 45 מלווה בהפרעות נוירו־אנדוקריניות50%

א.

אצל גבר מעל לגיל 45 עד 60 שנה מלווה בהפרעות נוירו־אנדוקריניות40%

ב.

מעל לגיל 6025%

ג.

אבדן חלקי של ה־Penis30%

(5)

אבדן של ה־Penis60%

(6)

(7)אספרמיה חבלתית

עד גיל 4520%

א.

מעל לגיל 4510%

ב.

לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילו של הנפגע ביום בו נוצרה הפגימה.

(8)אינאונות והפרעות בזיקפה על רקע אורגני כתוצאה מפגיעה באברי המין ו/או רקמות סמוכות.

ישנם סימנים אוביקטיביים וסוביקטיביים להפרעה בזיקפה אך קיימת אפשרות לקיום יחסי מין מלאים (עם חדירה) –1%

א.

ישנם סימנים אוביקטיביים וסוביקטיביים להפרעה בזיקפה אך קיימת אפשרות לקיום יחסי מין מוגבלים (עם חדירה) –10%

ב.

ישנם סימנים אוביקטיביים וסוביקטיביים להפרעה בזיקפה ולא קיימת אפשרות לקיום יחסי מין (עם חדירה) –30%;

ג.

(9)אינאונות על רקע אורגני כתוצאה מפגיעה בכלי דם ו/או עצבים.

נכות זו תיקבע רק במקרים בהם הנכות בגלל הפגיעה הנוירולוגית או הוסקולרית המהווה סיבה לאינאונות לא מגיעה ל־50%.

כמו בסעיף (8)א לעיל –1%

א.

כמו בסעיף (8)ב לעיל –10%

ב.

כמו בסעיף (8)ג לעיל –30%;

ג.

(10)אינאונות על רקע אורגני כתוצאה ממחלה סיסטמית כולל השפעה אטרוגנית של תרופות הקשורות לאותה המחלה.

נכות זו תיקבע רק במקרים בהם הנכות בגלל המחלה הסיסטמית לא מגיעה ל־50%.

כמו בסעיף (8)א לעיל –1%

א.

כמו בסעיף (8)ב לעיל –10%

ב.

כמו בסעיף (8)ג לעיל –30%.

ג.

(11)אינאונות על רקע נפשי בחומרות המקבילות לסעיף (8) לעיל תיקבע לפי סעיפים 33א, 33ב או 33ד בתוספת.

(12)בהפרעות נפשיות רגשיות חמורות המגבילות בהסתגלות החברתית משפחתית באופן בולט על רקע אינאונות אורגנית תיקבע נכות לפי סעיף 33 שבתוספת (בנוסף לאחד מסעיפי 24 – (8), (9) או (10)).

הערה: הנכות בגלל אינאונות על רקע אורגני כלולה בסעיפים קטנים (4), (5) ו־(6) ואין לדון בנפרד.

25.אברי המין של האשהתיקון: תשנ״ב

(1)דלקת כרונית או מצב שלאחר דלקת של אברי מין האשה

ישנן הפרעות, המצב הכללי טוב1%

א.

ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי משביע רצון10%

ב.

ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי ירוד ואין סיכויים להטבה20%

ג.

(2)מצב לאחר כריתת שחלות

כריתה של שחלה אחת, עם או בלי כריתה חלקית של השחלה השניה10%

א.

ב.כריתה של שתי השחלות

עד גיל 5040%

I.

אחרי גיל 5020%

II.

(3)מצב לאחר כריתת הרחם

עד גיל 5040%

א.

אחרי גיל 5020%

ב.

(4)מצב לאחר Panhysterectomy

עד גיל 5050%

א.

אחרי גיל 5030%

ב.

צניחת הנרתיק והרחם (Prolapsus vaginae et uteri)30%

(5)

(6)ניצורים של אברי המין של האשה

ניצור בין שלפוחית השתן ואברי המין (Fistula vesico-genit.‎)50%

א.

ניצור בין החלחלה ואברי המין (Fistula recto-genit.‎)50%

ב.

לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה.

26.שחפת אורוגניטלית

בתקופה החריפה והפעילה100%

א.

שחפת כרונית עם שינויים רנטגניים ברורים, הפרשה של מתגי קוך לסרוגין60%

ב.

שחפת בלתי פעילה תוך תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות30%

ג.

שחפת בלתי פעילה בתום תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות10%

ד.

27.עקרות

עקרות

כשגורמיה אינם ברורים30%

א.

ב.כשגורמיה ברורים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי אחוזי הנכות הגבוהים ביותר שנקבעו בשביל הפגימות שגרמו לעקרות ולא פחות מ־30%. לא יינתנו אחוזי נכות נפרדים בעד העקרות בנוסף לאחוזי הנכות לפי הפגימות שגרמו לעקרות.

28.מצב לאחר כריתת שד או שדיים

א.שד אחד

עד לגיל 30 שנה30%

I.

מעל לגיל 30 ועד לגיל 45 שנה25%

II.

מעל לגיל 45 שנה15%

III.

ב.שני השדיים

עד גיל 30 שנה50%

I.

מעל לגיל 30 ועד לגיל 45 שנה40%

II.

מעל לגיל 45 שנה30%

III.

לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה.

פרק שלישי
תסמונות נוירולוגיות והפרעות פרכוסיות

29.תסמונות מוחיות והפרעות בעצבים הקרניאלייםתיקון: תש״ם, תש״ן־2, תשנ״ב, תשס״א־3

צד דומיננטיצד לא דומיננטי

(1)

Iהמיפרזיס Hemiparesis –

בצורה מזערית10%5%

א.

בצורה קלה30%20%

ב.

בצורה בינונית50%40%

ג.

בצורה קשה70%60%

ד.

המיפלגיה Hemiplegia100%100%

II

הפרעות בתחושה ללא שיתוק (המיאנסטזיה)10%5%

III

(2) Iפראפרזיס Paraparesis –

בצורה מזערית10%

א.

בצורה קלה20%

ב.

בצורה בינונית50%

ג.

בצורה קשה, כושר הליכה מוגבל85%

ד.

בצורה קשה, איבוד כושר הליכה100%

ה.

פראפלגיה Paraplegia100%

II

IIIתסמונת זנב הסוס Cauda Equina Syndr.‎ – אחוזי הנכות יקבעו לפי חומרת השיתוק המוגדרת בפסקה (I).

(3) Iקוודריפארזיס Quadriparesis –

בצורה קלה מאד30%

א.

בצורה קלה60%

ב.

בצורה בינונית90%

ג.

בצורה קשה100%

ד.

קוודריפלגיה Quadriplegia100%

II

(4) Iאי שליטה נוירוגנית על הסוגרים –

בצורה חלקית30%

א.

איבוד שליטה מלא70%

ב.

הערה: לא ייקבעו אחוזי נכות נוספים לפי סעיף זה בפראפרזיס בדרגת נכות של 85% ויותר ובקוודריפרזיס דרגת נכות של 90% ויותר, כי אחוזי הנכות כבר כלולים בקביעה לפי הסעיפים המתאימים של פרפרזיס וקוודריפרזיס.

IIאיבוד נוירוגני של כח גברא – הנכות תיקבע לפי סעיף 24(9).

(5)פגימות בעצבי המוח

א.עצב V‏ (Trigeminus)

בצורה קלה10%

I.

בצורה בינונית20%

II.

בצורה בינונית עם הפרעות תחושתיות ניכרות30%

III.

בצורה קשה40%

IV.

ב.עצב VII‏ (Facialis)

בצורה קלה1%

I.

בצורה בינונית10%

II.

בצורה קשה30%

III.

ג.עצב X‏ (Vagus)

בצורה קלה מאד1%

I.

בצורה קלה10%

II.

בצורה בינונית20%

III.

ד.עצב XI‏ (Accessorius)

בצורה קלה1%

I.

בצורה בינונית10%

II.

בצורה קשה20%

III.

ה.עצב XII‏ (Hypoglossus)

בצורה קלה10%

I.

בצורה בינונית30%

II.

בצורה קשה40%

III.

(6)Neuritis

בצורה קלה1%

I.

בצורה בינונית10%

II.

בצורה ניכרת30%

III.

בצורה קשה50%

IV.

(7)הפרעות בתקשורת (היגוי ושפה פנימית) –

א.הפרעות בהיגוי (דיזארטריה של הדיבור בלבד)

הפרעות מזעריות1%

I.

בצורה קלה10%

II.

בצורה בינונית20%

III.

בצורה ניכרת40%

VI.

ב.הפרעות בשפה הפנימית (אפזיה תחושתית בלבד)

הפרעות מזעריות1%

I.

בצורה קלה10%

II.

בצורה בינונית20%

III.

בצורה ניכרת40%

VI.

ג.הפרעות תקשורת מעורבות קשות

עם אפשרות תקשורת עם הזולת60%

I.

ללא אפשרות תקשורת עם הזולת הן מן הצד ההבנתי והן מן הצד הביצועי100%

II.

אחוזי הנכות הכוללת ייקבעו על פי אחוז הנכות הגבוה שנקבע באחת הפיסקאות בסעיף קטן זה

הפרעות בקואורדינציה ותסמונות אקסטרה־פירמידליות כגון: Choreo-Athetosis, Athetosis, Choreaימיןשמאל

(8)

בצורה קלה30%20%

I.

בצורה בינונית40%30%

II.

בצורה קשה50%40%

III.

האחוזים הנ״ל מכוונים לפגימה של גף עליון ותחתון יחד. במקרה של פגימה בגף אחד בלבד, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם להגבלת התנועות בפרקים הפרוקסימליים של הגף בעלי התפקיד הפגום.

מחלת פרקינסון (Morbus Parkinson)ימיןשמאל

(9)

א.חצי גוף

בצורה קלה30%20%

I.

בצורה בינונית40%30%

II.

בצורה קשה50%40%

III.

ב.גף עליון בלבד

בצורה קלה20%10%

I.

בצורה בינונית30%20%

II.

בצורה קשה40%30%

III.

ג.גף תחתון בלבד

בצורה קלה10%10%

I.

בצורה בינונית20%20%

II.

בצורה קשה30%30%

III.

(10)Tic

אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 34 פסיכונוירוזיס

(11)אנצפלופטיה (Encephalopathia)

א.ירידה ברמה הקוגניטיבית

הפרעות מזעריות1%

I

בצורה קלה10%

II

בצורה בינונית20%

III

בצורה ניכרת40%

IV

בצורה קשה60%

V

אי יכולת קוגניטיבית100%

VI

ב.שינויים באישיות והפרעות בהתנהגות

הפרעות מזעריות1%

I

בצורה קלה10%

II

בצורה בינונית20%

III

בצורה ניכרת40%

IV

בצורה קשה60%

V

אי יכולת תיפקוד100%

VI

אחוזי הנכות לצורך חישוב הנכות הכוללת ייקבעו על פי אחוז הנכות הגבוה שנקבע באחת הפיסקאות בסעיף קטן זה.

בהפרעות הנוירולוגיות האורגניות כגון שיתוקים, תופעות אפילפטיות, הפרעות בתקשורת (הפרעות בהיגוי והפרעות בשפה הפנימית) ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לסעיפים המתאימים.

הפרעות פסיכוטיות ופסיכונוירוטיות הקשורות בפגיעה המוחית הטראומטית האורגנית, כלולות בסעיף קטן זה ואין להוסיף עליהן אחוזי נכות לפי סעיפים 33, 34 ו־34א לתוספת זו.

30.הפרעות פרכוסיותתיקון: תשנ״ב, תשנ״ה

(1)כפיון (Grand Mal)

בהתקפים פרכוסיים המלווים איבוד ההכרה הנכות תיקבע לפי הפירוט כלהלן:

לא היו התקפים פרכוסיים במשך שנתיים1%

א.

בצורה קלה – היו 1–4 התקפים במשך שנתיים10%

ב.

בצורה בינונית – היה בממוצע התקף אחד ב־3–4 חדשים30%

ג.

בצורה ניכרת – היה בממוצע התקף אחד לחודשים50%

ד.

בצורה קשה – היה בממוצע לפחות התקף אחד לחודש80%

ה.

בצורה קשה מאד – היה בממוצע יותר מהתקף אחד לחודש100%

ו.

(2)כפיון מלווה בהפרעות נפשיות פורשה

הפגיעה כאחת הצורות המוגדרות בסעיפים קטנים (1)(א) עד (1)(ה) ונוסף לזה קיימים שינויים אפילפטיים באישיות או הפרעות נפשיות אפילפטיות המגבילים את ההתאמה הסוציאלית וכושר העבודה, נוהגים בהתאם להוראות תקנה 3.

(3)התקפים ליליים בלבד

הופיעו התקפים בלילה בלבד, נוהגים כפי שנקבע לגבי הפגיעות המוגדרות בסעיף קטן (5) דלהלן.

(4)כפיון פסיכומוטורי

אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לשכיחות ההתקפים הפרכוסיים או בהתאם לשכיחותן ועוצמתן של ההפרעות הבלתי פרכוסיות.

(5)Minor Seizures‏ (Petit Mal)

התקפים קצרים של קיפוח מצב ההכרה (Absence) עד לאבדן מוחלט של ההכרה, העלולים להיות מלווים ע״י פעולות אוטומטיות או הפרעות פסיכו־מנטליות כגון: (הזיות, הפרעות בחשיבה, במצב הרוח, בזכירה וכדומה)

לא היו התקפים במשך שנתיים1%

א.

ב.היו בממוצע מדי חודש בחודשו –

בצורה קלה – לא יותר משני התקפים10%

I.

בצורה בינונית – יותר משני התקפים אך לא יותר מ־420%

II.

בצורה ניכרת – יותר מ־4 התקפים40%

III.

בצורה קשה – מספר התקפים ממושכים מדי שבוע בשבוע60%

IV.

בצורה קשה מאד – מצבי סטטוס חוזרים100%

V.

(6)התקפים ג׳קסוניים (Jacksonian) או מוקדים תנועתיים או תחושתיים – אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיפים קטנים (1)–(5) בהתחשב במצב, העוצמה והשכיחות.

31.עצבי הגפיים העליוניםתיקון: תשנ״ב, תשנ״ח־2, תשס״א־3

(1)קבוצת השרשים (Radicular group) העליונה או האמצעית או התחתונה

מצד ימיןמצד שמאל

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה20%10%

I.

בצורה בינונית40%30%

II.

בצורה קשה50%40%

III.

שיתוק מלא70%60%

ב.

(2)כל קבוצת השרשים (Plexus)

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה20%10%

I.

בצורה בינונית40%30%

II.

בצורה קשה60%50%

III.

שיתוק מלא80%70%

ב.

(3)שיתוק עצב Radialis

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה20%10%

I.

בצורה בינונית30%20%

II.

בצורה קשה40%30%

III.

שיתוק מלא60%50%

ב.

(4)שיתוק עצב Medianus

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה מאד5%5%

I.

בצורה קלה10%10%

II.

בצורה בינונית30%20%

III.

בצורה קשה40%30%

IV.

שיתוק מלא60%50%

ב.

(5)שיתוק עצב Ulnaris

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה מאד1%1%

I.

בצורה קלה5%5%

II.

בצורה בינונית20%10%

III.

בצורה קשה30%20%

IV.

שיתוק מלא50%40%

ב.

(6)שיתוק עצב Circumflexus humeri או Musculo-cutaneus

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה1%1%

I.

בצורה בינונית10%10%

II.

בצורה קשה20%10%

III.

שיתוק מלא30%20%

ב.

(7)שיתוק עצב Thoracalis longus

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה או בינונית1%1%

I.

בצורה קשה10%10%

II.

שיתוק מלא20%10%

ב.

במקרה של מצב אחרי תיקונים ניתוחיים במטרה להחזיר התפקוד שאבד כתוצאה מפגיעה בעצב – ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם למצב התפקודי של היד.

(8)הפרעות בתחושה:

ירידה בתחושה בשטח קטן ללא משמעות קלינית1%[צ״ל: 1%]

א.

ירידה בתחושה בכל אחת מהאצבעות2%1%

ב.

ירידה בתחושה בשטח גדול, נטיה לטראומה לא מורגשת10%5%

ג.

הערה: אחוזי נכות לפי פסקה זו לא ייקבעו במקביל לנכות בשל צלקת מפריעה או פגיעה בעצב מעורב.

32.עצבי הגפיים התחתוניםתיקון: תשנ״ב, תשנ״ו, תשס״א־3

(1)N. ischiadicus‏ (Sciatic Nerve)

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה10%

I.

בצורה בינונית20%

II.

בצורה קשה40%

III.

שיתוק מלא60%

ב.

(2)N. popliteus externus‏ – (Common Peroneal Nerve)

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה10%

I.

בצורה בינונית10%

II.

בצורה קשה20%

III.

(3)N. musculo-cutaneus‏ (Superficial Peroneal Nerve)

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה או בינונית1%

I.

בצורה קשה10%

II.

שיתוק מלא20%

ב.

(4)N. tibialis anterior‏ (Deep Peroneal Nerve)

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה1%

I.

בצורה בינונית10%

II.

בצורה קשה20%

III.

שיתוק מלא30%

ב.

(5)N. tibialis posterior‏ (Tibial Nerve)

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה10%

I.

בצורה בינונית10%

II.

בצורה קשה20%

III.

שיתוק מלא20%

ב.

(6)N. femoralis or N. cruralis

א.שיתוק חלקי

בצורה קלה או בינונית10%

I.

בצורה קשה20%

II.

שיתוק מלא30%

ב.

(7)פגיעה בשורשים המותניים (Lumbo – sacral radicular group)

בצורה קלה ללא הפרעה בהליכה או עמידה5%

א.

כנ״ל עם הפרעה קלה בהליכה או עמידה10%

ב.

בצורה בינונית, קשיים עם הגבלת מרחק ההליכה, ללא צליעה משמעותית, קשיים בעמידה ממושכת20%

ג.

בצורה ניכרת, צליעה בולטת, הליכה אפשרית רק בעזרת מכשיר30%

ד.

בצורה קשה, שיתוק חלקי של הגף (Monoparesis)50%

ה.

שיתוק הגף (Monoplegia)80%

ו.

ז.הפרעות בתחושה –

ירידה בתחושה בשטח קטן, ללא משמעות קלינית1%

I.

פרסטזיה או ירידה בתחושה בשטח גדול, נטיה לטראומה לא מורגשת5%

II.

פרק רביעי
הפרעות נפשיות ונכות גופנית המלווה בהפרעות נפשיות

תיקון: תשמ״ד

תיקון: תשס״א

הערה: דרגת הנכות במחלות הנפש ותגובות נפשיות מכל הסוגים תיקבע לפי המצב התפקודי, לפי סעיף מבחן אחד שמייצג את רוב הסימפטומים ובחומרה שמייצגת את מכלול הסימפטומים.

33.הפרעות פסיכוטיות ופסיכונוירוטיות PSYCHOTIC AND PSYCHONEUROTIC DISORDERSתיקון: תשמ״ד, תשמ״ט, תשס״א

א.הפרעה נפשית מזערית, כושר תפקודי תקין – 5%

הפרעה נפשית עם הגבלה קלה בכושר התיפקודי10%

ב.

הפרעה נפשית עם הגבלה בינונית בכושר התיפקודי20%

ג.

הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים ניכרים, קיום צירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעות בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התיפקודי בצורה ניכרת30%

ד.

הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים קשים בקיום קשרים בין־אישיים תקינים ובצירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעה בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי בצורה קשה50%

ה.

הפרעה נפשית המלווה בהפרעה קשה בקיום יחסים בין־אישיים, בבחינת המציאות ובשיפוט, בצירוף סימנים אובייקטיביים קשים של ירידה בסף הגירוי, בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילה את הכושר התיפקודי בצורה קשה ביותר70%

ו.

מצב נפשי חמור ביותר עם אי־יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, צורך בסיוע מתמיד בחיי יום־יום או צורך באשפוז100%

ז.

34.תגובה נפשית שנובעת מנכות גופניתתיקון: תשמ״ד, תשמ״ט

דרגת הנכות הקבועה לצד פגימה גופנית כוללת גם את הנכות הנפשית הנובעת ממנה; אולם אם מצאה הועדה הרפואית כי התגובה הנפשית חורגת בעוצמתה מזו ההולמת את אותה פגימה, רשאית היא לקבוע דרגת נכות נוספת עבור התגובה הנפשית, כמפורט להלן:

תגובה נפשית שנובעת ישירות מהנכות הגופנית ומהווה תגובה חורגת מהרגיל מזו ההולמת את אותה פגימה; כושר תפקודי נפשי תקין5%

(א)

תגובה נפשית שנובעת ישירות מהנכות הגופנית ומהווה תגובה חורגת מהרגיל מזו ההולמת את אותה פגימה; קיימת הגבלה קלה בכושר תיפקודי נפשי10%

(ב)

תגובה נפשית שנובעת ישירות מהנכות הגופנית ומהווה תגובה חורגת מהרגיל מזו ההולמת את אותה פגימה; קיימת הגבלה בינונית בכושר התיפקודי הנפשי20%

(ג)

(ד)תגובה נפשית שנובעת ישירות מהנכות הגופנית ומהווה תגובה חורגת מהרגיל מזו ההולמת את אותה פגימה; קיימת הגבלה ניכרת בכושר התפקודי הנפשי – ייקבעו אחוזי נכות נפרדים בהתאם לסעיף 33ד, ה, ו או ז.

(ה)נכות נפשית כתוצאה מפגיעה מוחית תיקבע בהתאם לסעיף 29(11).

34א.הפרעות בתר חבלתיות POSTTRAUMATIC STRESS DISORDERSתיקון: תשס״א

הפרעה נפשית מזערית, כושר תפקודי תקין5%

א.

הפרעה נפשית עם הגבלה קלה בכושר התפקודי10%

ב.

הפרעה נפשית עם הגבלה בינונית בכושר התפקודי20%

ג.

הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים ניכרים, קיום צירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעות בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן ניכר30%

ד.

הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים קשים בקיום קשרים בין־אישיים תקינים ובצירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעה בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה50%

ה.

הפרעה נפשית המלווה בהפרעה קשה בקיום יחסים בין־אישיים, בבחינת המציאות ובשיפוט, בצירוף סימנים אובייקטיביים קשים של ירידה בסף הגירוי, בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה ביותר70%

ו.

מצב חמור ביותר עם אי יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, צורך בסיוע מתמיד בחיי יום יום או באשפוז100%

ז.

פרק חמישי
מחלות ופגימות במערכת הלוקומוטורית

35.מחלות העצמות והפרקיםתיקון: תשנ״ב, תשנ״ח, תשס״א

(1)ארטריטיס רבמטואידית, ניוונית או מכל סוג אחר

אין השפעה על כושר הפעולה הכללי ואין הגבלת תנועות1%

א.

קיימת השפעה קלה על כושר הפעולה הכללי או התנועות10%

ב.

קיימת השפעה בינונית על כושר הפעולה20%

ג.

ההשפעה על כושר הפעולה הכללי היא יותר מבינונית או קיימת הגבלה ניכרת בתנועות30%

ד.

בצורה קשה, קיים קשיון בפרקים הקטנים בלבד50%

ה.

בצורה קשה מאד, קשיון בפרקים הגדולים, המצב הכללי ירוד80%

ו.

בצורה חמורה, החולה רתוק לכסא גלגלים או הופיעו סיבוכים רציניים100%

ז.

(2)Osteomyelitis chronica

א.ישנו גת (Sinus) מפריש, תמידי

אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים והפרעות בתנועות10%

I.

אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים, קיימות הפרעות קלות בתנועה20%

II.

ישנם sequester והפרשה מוגבלת30%

ב.

הצורה האמורה בפסקה ב, אך קיימים גם סימנים כלליים50%

ג.

הצורה האמורה בפסקה ג, אך קיימים סימנים כלליים תמידיים המחייבים שכיבה מתמדת במיטה100%

ד.

(3)שחפת העצמות והפרקים

א.בתקופה החריפה של המחלה

בצורה קלה או בינונית50%

I.

בצורה קשה, ישנן הפרעות ניכרות בפעולה70%

II.

בצורה קשה מאד, ישנם סימנים לשחפת כללית100%

III.

ב.לאחר חילוף התקופה החריפה

הטיפול נמשך, אין סימני פעילות30%

I.

הטיפול נמשך וקיימים עדיין סימני פעילות50%

II.

ג.מצב שלאחר שחפת שנתרפאה – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות בעצמות ובפרקים.

(4)מחלה או חבלה בפרק גדול בגף

כאבים כרוניים (monoarthralgia), מתועדים ללא ממצא אורגני וללא הגבלה בתנועות1%

א.

הפרעה בצורה קלה בלי ממצא אובייקטיבי5%

ב.

הפרעה בצורה קלה, קיים ממצא אובייקטיבי10%

ג.

הערה: אחוזי נכות לפי פסקה זו לא ייקבעו במקום או במקביל לסעיף מבחן ספציפי בפרק זה.

(5)OSTEOPOROSIS

ממצא מעבדתי בלבד1%

א.

ב.בסיבוכים של אוסטאופורוזיס –

דרגת הנכות תיקבע לפי מיקום הפגיעה.

36.גולגולתתיקון: תשנ״ב

(1)ליקויי צורה בין אם נגרם חסר מועט של העצם ובין אם לאו

אין הפרעות אוביקטיביות1%

א.

ב.ישנן הפרעות אוביקטיביות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנוירולוגיות.

(2)חסר בעצמות הגולגולת

עד שלושה סנטימטרים מרובעים5%

א.

מעל לשלושה ועד חמישה סנטימטרים מרובעים10%

ב.

מעל ל־5 ועד ל־10 סנטימטרים מרובעים20%

ג.

ד.ביותר מ־10 סנטימטרים מרובעים

ללא Hernia cerebri30%

I.

ישנה Hernia cerebri80%

II.

(3)במצבים שלאחר תיקון פלסטי של חסר בעצמות הגולגולת ייקבעו מחצית אחוזי הנכות בהתאם לסדר גודל החסר שהיה קיים לפני התיקון לפי סעיף קטן (2).

(4)במקרים לאחר פציעה בגולגולת עם סיבוכים תוך־גולגולתיים המלווים הופעות של שיתוקים, התקפים ג׳קסוניים או הפרעות פונקציונליות אחרות, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות.

37.עמוד השדרהתיקון: תשנ״ב, תשנ״ו, תשנ״ו־2

(1)קיבוע עמוד השדרה

א.קיבוע עמוד השדרה הצווארי (Cervical Ankylosis)

בזווית נוחה30%

I.

בזווית בלתי נוחה50%

II.

זווית נוחה – הקיבוע הוא בגדר היציבה התקינה;

זווית בלתי נוחה – היציבה הכוללת מופרעת, קיימת סטיה בציר.

ב.קיבוע עמוד השדרה הגבי (Dorsal Ankylosis)

בזווית נוחה10%

I.

בזווית לא נוחה30%

II.

זווית נוחה – זווית שאינה עוברת את הקיפוזיס הנורמלית ואין אנגולציה צדדית או קדמית–אחורית חדה.

ג.קיבוע עמוד השדרה המותני (Lumbar Ankylosis)

במצב נוח30%

I.

במצב בלתי נוח40%

II.

במצב של דפורמציה קשה עם הפרעה בולטת, ביציבה50%

III.

מצב נוח – שמירה על היציבה בגבולות הנורמה;

מצב בלתי נוח – שינוי ניכר או גס ביציבה.

ד.קיבוע מוחלט של כל עמוד השדרה

בזווית נוחה60%

I.

בזווית בלתי נוחה, גם אם קיימות תנועות קלות של הצואר100%

II.

זווית העולה על 30 מעלות לגבי הקו המאונך נחשבת לבלתי נוחה.

(2)הגבלת התנועות בעמוד השדרה

א.הגבלת התנועות בעמוד השדרה הצווארי (Cervical Spine)

כאבים כרוניים, מתועדים, ללא ממצא אורגני וללא הגבלת תנועות1%

I.

הגבלה מזערית5%

II.

הגבלה קלה10%

III.

הגבלה בינונית20%

IV.

הגבלה קשה30%

V.

אי־יציבות של עמוד השדרה הצווארי שהוכחה בצילומי רנטגן בתנוחות שונות30%

VI.

ב.הגבלת התנועות בעמוד השדרה הגבי (Dorsal Spine)

כאבים כרוניים, מתועדים, ללא ממצא אורגני וללא הגבלת תנועות1%

I.

הגבלה מזערית או קלה5%

II.

הגבלה בינונית או קשה10%

III.

ג.הגבלת התנועות בעמוד השדרה המותני (Lumbar Spine)

כאבים כרוניים מתועדים, ללא ממצא אורגני וללא הגבלת תנועות1%

I.

הגבלה מזערית5%

II.

הגבלה קלה10%

III.

הגבלה בינונית20%

IV.

הגבלה קשה30%

V.

(3)שברים בעמוד השדרה

א.מצב אחרי שבר בגוף החוליה

ללא תזוזה וללא שינוי צורה1%

I.

עם תזוזה קלה5%

II.

עם תזוזה ניכרת10%

III.

עם שינויי צורה ותזוזה קשים20%

IV.

ב.שבר של זיז החוליה (Processus)

שבר לא מחובר של זיז רוחבי (Processus Transversus)1%

I.

שבר לא מחובר של זיז קוצי (Processus Spinosus)5%

II.

ג.שבר לא מחובר בעצם הזנב (Coccygeum) או עצם הסקרלי (Sacrum)

ללא תזוזה1%

I.

עם תזוזה5%

II.

בנוסף לשבר בעמוד השדרה, תיקבע נכות בגלל הגבלה בתנועות עמוד השדרה או הפרעות נוירולוגיות בהתאם למיקום האנטומי.

(4)(נמחקה).

(5)(נמחקה).

(6)(נמחקה).

(7)(נמחקה).

(8)(נמחקה).

(9)(נמחקה).

(10)(נמחקה).

38.בית החזהתיקון: תשנ״ב, תשנ״ה־2, תשס״א־3

(1)שינויים בצורת בית החזה הנגרמים כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח

השינויים הם בלתי ניכרים, אין הפרעות בנשימה ובפעולות הלב1%

א.

ב.מצבים שאחרי כריתת צלעות או שברים בצלעות –

אחוזי הנכות ייקבעו בנוסף לליקוי תפקודי הריאות

I.(נמחק)

לאחר שבר בצלעות שלא התאחה מעל 3 חודשים1%

II.

לאחר כריתת צלע אחת1%

III.

לאחר כריתת 2 צלעות מצד אחד10%

IV.

לאחר כריתת 3 או 4 צלעות מצד אחד20%

V.

לאחר כריתת 5 או 6 צלעות מצד אחד30%

VI.

לאחר כריתת יותר מ־6 צלעות מצד אחד50%

VII.

(2)פציעת שרירי בית החזה

בצורה בינונית10%

א.

בצורה קשה20%

ב.

39.עצם הבריח ועצם השכםתיקון: תשנ״ב

חיבור גרוע בלי התקצרות לאחר שבר של עצם הבריח או עצם השכם1%

(1)

אי־התאחות (Non union) בחלק האמצעי או הפנימי של עצם הבריח10%

(2)

נקע של עצם הבריח (Acromio-clavicular dislocation) ללא הגבלה בתנועות5%

(3)

Sterno-clavicular dislocation (anterior)5%

(4)

Sterno-clavicular dislocation (posterior)20%

(5)

40.עצמות הגפיים העליונים

ימיןשמאל
חיבור גרוע של עצם הזרוע (Humerus), קיים קיצור ניכר או זווית ניכרת עם הגבלה בתנועות המרפק או בכתף בצורה קלה או בינונית20%10%

(1)

חיבור גרוע של עצם הזרוע עם השחתת; צורה קשה והגבלת התנועות במפרק המרפק או פרק הכתף בצורה קשה30%20%

(2)

אי־התאחות עצם הזרוע בלי התהוות פרק נד מדומה כגון (Fibrous union)30%20%

(3)

אי־התאחות עצם הזרוע עם התהוות פרק נד מדומה (False flail joint)50%40%

(4)

אי־התאחות שתי עצמות האמה, רדיוס ואולנה (Radius et Ulna) עם התהוות פרק נד מדומה40%35%

(5)

אי־התאחות האולנה בחצי העליון או אי־התאחות הרדיוס בחצי התחתון בלי דפורמציה ניכרת20%15%

(6)

כמו בסעיף קטן (6), קיימת דפורמציה ניכרת30%20%

(7)

אי־התאחות האולנה בשליש התחתון10%10%

(8)

אי־התאחות הרדיוס בשליש העליון20%15%

(9)

חיבור גרוע של האולנה (Ulna)10%5%

(10)

חיבור גרוע של הרדיוס (Radius)10%10%

(11)

(12)אבדן גף עליון

בפרק הכתף80%70%

א.

מעל מקום החיבור M. Deltoideus75%65%

ב.

מתחת למקום החיבור M. Deltoideus70%60%

ג.

(13)אבדן האמה

מעל מקום החיבור הרדיאלי של M. pronator teres65%55%

א.

מתחת למקום החיבור הרדיאלי של M. pronator teres60%50%

ב.

אבדן היד בשורש60%50%

(14)

אבדן כף היד בהישמר פרק שורש היד55%50%

(15)

פרק המרפק – ציור מס. 1 – כפוף ויישור יתר

פרק המרפק – ציור מס. 2 – מדידת הגבלות התנועה

41.הפרקים העליונים של הגפיים העליוניםתיקון: תשנ״ב

נקיעה חוזרת של הכתף (Recurrent Humero-scapular Dislocation)ימיןשמאל

(1)

נקיעות שכיחות והכרח להיזהר מתנועות מעל גובה השכם20%20%

א.

נקיעות שכיחות המופיעות בכל תנועה30%20%

ב.

נקיעות שכיחות הניתנות להחזרה רק בעזרה רפואית40%30%

ג.

לאחר ניתוח – פעולת הזרוע טובה5%5%

ד.

מפרק נד של הכתף (Flail Shoulder)50%40%

(2)

(3)קשיון (Ankylosis) של פרק הכתף

קשיון נוח30%25%

א.

קשיון לא נוח50%40%

ב.

בקשיון נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 45°-50° מהגוף בתנוחת־מה קדימה

בקשיון לא נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 25° מהגוף או בריחוק מעבר ל־60°

(4)הגבלת התנועות בפרק הכתף

מעל לגובה השכם1%1%

א.

עד לגובה השכם15%15%

ב.

עד 45° מהגוף או הגבלה ניכרת בסיבוב כלפי חוץ או פנימה25%25%

ג.

עד 30° מהגוף35%35%

ד.

(5)פרק המרפק

מצב אחרי שבר או חבלה בפרק שהתרפא מבלי להשאיר שינויים או הגבלות תפקודיות1%1%

א.

מצב אחרי שבר במרפק שהתרפא עם שינוי בזוויות כגון Cubitus valgus‏; Cubitus varus או הוצאת ראש הרדיוס, ללא הגבלת התנועות10%10%

ב.

(6)קשיון במרפק

קשיון נוח30%20%

א.

קשיון לא נוח40%30%

ב.

קשיון נוח משמע – תנוחת המרפק בזווית שבין 70° עד 90° (ראה ציור מס׳ 1) ובעמדה אמצעית של האמה; קשיון לא נוח – תנוחה מעבר לגבולות הנ״ל עם הגבלה בסיבובי האמה (Pro-supinatio)

היד – ציור מס. 3 – כפוף ויישור

(7)הגבלת התנועות במרפק

א.הגבלות בכיפוף

קיים יישור מלא של המרפק או שהוא מוגבל בלא יותר מ־25° והכיפוף אפשרי:

מ־0° עד 35°40%30%

I.

מ־0° עד 60°30%20%

II.

מ־0° עד 90°15%10%

III.

מ־0° עד 150°1%1%

IV.

ב.הגבלות ביישור

קיים כיפוף מלא של המרפק או שהוא מוגבל מ־150° עד ל־90° והיישור אפשרי עד לתנוחה

של 90°40%30%

I.

של 60°15%10%

II.

של 30°10%10%

III.

מ־0° עד 150°1%1%

IV.

(8)במקרים עם הגבלות ביישור ובכיפוף גם יחד כשכל הגבלה כשלעצמה אינה מצדיקה קביעה של יותר מ־0% נכות, ייקבעו 10% נכות. במקרים של הגבלות תנועה במרפק גם ביישור וגם בכיפוף יש לנהוג לפי תקנה 3, בלבד שאחוזי הנכות הכוללים לא יעלו על אחוזי הנכות בסעיף קשיון לא נוח של המרפק.

מפרק נד של המרפק (Flail Elbow)40%30%

(9)

(10)שורש היד

מצב אחרי חבלה בפרק כף היד הפרעות מזעריות בתנועות1%1%

א.

קשיון נוח20%15%

ב.

קשיון לא נוח40%30%

ג.

קשיון בעמדה בינונית, בין נוח ובין לא נוח30%20%

ד.

קשיון נוח – כף היד נמצאת בכיפוף גבי של 15°-25° ובאבדוקציה אולנרית או נויטראלית.

קשיון לא נוח – כף היד נמצאת בכיפוף פלמרי כלשהו או באבדוקציה רדיאלית.

הגבלה בתנועות פרק שורש היד עם אפשרות כיפוף גבי של 15°10%5%

ה.

איבוד ה־Pronatio וה־Supinatio, היד קבועה במצב של Supinatio או Hyperpronatio30%20%

ו.

איבוד ה־Supinatio וה־Pronatio או הגבלת תנועותיהם במצב נוח ובמצב של Pronatio בעמדה נויטרלית20%10%

ז.

הגבלת התנועות בפרק שורש היד כתוצאה מתהליכים הגורמים לארטרוזיס כגון Pseudoarthrosis of carpal-scaphoid; Lunato-malacia etc.‎ אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 35.

סטיה רדיאלית ואולנרית – ציור מס. 4 – עמדת ביניים

42.שרירי הגפיים העליוניםתיקון: תשנ״ה

פציעת שרירי הכתףימיןשמאל

(1)

א.Trapezius, Serratus magnus, Levator scapulae

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%10%

II.

בצורה קשה30%20%

III.

ב.Pectoralis major, Minor, Latissimus dorsi, Teres major

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%20%

II.

בצורה קשה30%30%

III.

ג.Deltoideus

בצורה בינונית20%10%

I.

בצורה ניכרת30%20%

II.

בצורה קשה40%30%

III.

ד.Supraspinatus, Infraspinatus, Teres minor, Subscapularis, Coracobrachialis

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%10%

II.

בצורה קשה30%20%

III.

(2)פציעת שרירי המרפק

א.Biceps, Brachialis, Brachioradialis

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%20%

II.

בצורה קשה30%30%

III.

ב.Triceps, anconeus

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%20%

II.

בצורה קשה30%30%

III.

ג.Flexor carpi, digiti

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת20%10%

II.

בצורה קשה30%20%

III.

ד.Extensor carpi, digiti

בצורה בינונית10%10%

I.

בצורה ניכרת10%10%

II.

בצורה קשה20%10%

III.

אצבעות הידיים

43.קטיעה של אצבע בודדת או חלק ממנה

אגודלימיןשמאל

(1)

קטיעת אגודל עם עצם המסרק או חלק ממנה25%20%

א.

קטיעת שני גלילים או גליל וחצי20%15%

ב.

קטיעת הגליל הסופי15%10%

ג.

קטיעת חצי הגליל הסופי8%8%

ד.

(2)אצבע 2

קטיעת אצבע 2 עם עצם המסרק או חלק ממנה15%12%

א.

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים12%10%

ב.

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%10%

ג.

קטיעת הגליל הסופי או חצי ממנו5%5%

ד.

(3)אצבע 3

קטיעת אצבע 3 עם עצם המסרק או חלק ממנה15%12%

א.

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים12%10%

ב.

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%10%

ג.

קטיעת גליל סופי או חצי ממנו5%5%

ד.

(4)אצבע 4 או אצבע 5

קטיעת אצבע 4 או 5 עם עצם המסרק או חלק ממנה10%10%

א.

קטיעת לפחות 21 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים10%8%

ב.

קטיעת 2 או 11 style="font-family: Arial;">⁄2 גלילים8%5%

ג.

קטיעת גליל סופי או חצי ממנו5%5%

ד.

44.קשיון אצבעות היד

קשיון לא נוח של האצבעות – קשיון באחד או יותר מפרקי האצבעות אשר אינו מאפשר תפיסה או פתיחת היד ומפריע לפעולת האצבעות הסמוכות;ימיןשמאל

קשיון לא נוח של האגודל – תנוחה המונעת אחיזה;

קשיון נוח – קשיון המאפשר תפיסה ובאגודל הוא מאפשר אחיזה (Pinch) –

(1)קשיון לא נוח של האצבעות – ייקבעו אחוזי הנכות כפי שנקבע לגבי קטיעה בלי ראש עצם המסרק

קשיון נוח של האגודל10%10%

(2)

קשיון נוח של אצבע 27%7%

(3)

קשיון נוח של אצבע 3 או 4 או 55%5%

(4)

45.Mallet Finger

של האגודל או של אצבע 27%

(1)

של יתר האצבעות (פרט לאצבע 1 ואצבע 2) לכל אצבע5%

(2)

בפגימות מרובות של אצבעות הידיים: קטיעות, קשיון בפרקי האצבעות או פגימות אחרות וכן בשילוב פגימות שונות, ייקבעו אחוזי הנכות לאחר סיכום אחוזי הנכות לכל פגימה ופגימה בהתאם לסעיפים 43, 44, 45 (החישוב ייעשה כאמור בתקנה 3).

46.האגןתיקון: תשנ״ב

שינוי צורת האגן:

אין השפעה על האברים הפנימיים שבאגן ואין הגבלה בתנועות1%

(1)

(2)ישנה השפעה על האברים הפנימיים שבאגן וקיימת הגבלה בתנועות – אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנגרמות לאברים הפנימיים של האגן בתוספת אחוזי הנכות עבור הגבלת התנועות, לפי תקנה 3.

Symphysiolysis או תזוזה של מחצית האגן עם נזק בפרק Sacroiliaca והפרעות סטטיות או הפרעות בהליכה25%

(3)

47.עצמות הגפיים התחתוניםתיקון: תשנ״ב

(1)אי־התאחות של עצם ה־Femur

הגוף נתמך בעזרת מכשיר אורטופדי50%

א.

מפרק נד מדומה ואין הגוף יכול להיתמך ברגל גם בעזרת מכשיר70%

ב.

(2)חיבור גרוע של עצם הירך או של השוקה (Tibia)‏ (Faulty union of Femur or Tibia)

ללא הגבלת התנועות במפרקים הסמוכים10%

א.

ב.עם הגבלת התנועות, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלה.

לענין זה, חיבור גרוע של אחת מהעצמות הנ״ל פירושו – סטיה של הציר מכיוונו התקין או מכיוונו המקורי עד להפרעה בסימטריה של הגפיים.

אי־התאחות של הטיביה והפיבולה או הטיביה בלבד, ישנן תנועות רפות המחייבות שימוש במשענת30%

(3)

(4)אי־התאחות עצמות ה־Tarsus או Metatarsus או תוצאות אחרות של פציעות בכף הרגל המשפיעות על כושר התנועות

בצורה קלה1%

א.

בצורה בינונית10%

ב.

בצורה קשה20%

ג.

בצורה קשה מאד30%

ד.

(5)התקצרות של רגל אחת

עד 2 סנטימטרים1%

א.

מעל ל־2 ועד 3 סנטימטרים5%

ב.

מעל ל־3 ועד 5 סנטימטרים10%

ג.

מעל ל־5 ועד 71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים20%

ד.

מעל ל־71 style="font-family: Arial;">⁄2 סנטימטרים40%

ה.

(6)קטיעת הגף התחתון

בפרק הירך80%

א.

בשליש העליון של עצם הירך או בסמוך מתחת לשליש80%

ב.

באמצע הירך או בשליש התחתון, ישנה אפשרות של התקנת תחליף מלאכותי65%

ג.

(7)קטיעת השוק

עד 5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך או בסמוך לזה55%

א.

ביותר מ־5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך כולל Syme's amputation50%

ב.

48.הפרקים הגדולים של הגפיים התחתוניםתיקון: תשנ״ב, תשנ״ח

(1)פרק הירך

מפרק נד70%

א.

קשיון לא נוח50%

ב.

קשיון נוח40%

ג.

לענין זה, קשיון נוח – מצב בו הגוף נמצא בכיפוף מ־20° עד 30°, האבדוקציה היא מ־0° עד 10°; הרוטציה – נויטרלית.

פרק הירך – ציור מס. 5 – הגבלות התנועה בכיפוף

ד.הגבלה במתיחה (extensio):

הגף איבד התנועות בזווית מ־0° עד 15°15%
הגבלה בכיפוף המפריעה לישיבה20%

ה.

הגבלה בהטייה (abductio), קירוב (adductio) או סיבוב (rotatio) של הגף20%

ו.

הגבלה בינונית בכל התנועות30%

ז.

(2)הברך

אי־יציבות צדדית קשה (הברך מתעקמת תחת כובד משקל הגוף לצד אחד)30%

א.

אי־יציבות אחורית־קדמית עם התעקמות הברך תחת כובד משקל הגוף20%

ב.

קשיון נוח30%

ג.

קשיון לא נוח50%

ד.

קשיון לא נוח – פירושו: עמדת הברך ביישור יתר של יותר מ־10° (genu recurvatum) או כיפוף ביותר מ־30° או סטיה צדדית (valgus varus) של יותר מ־20°.

ה.הגבלת תנועות הכיפוף

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 90°1%

I.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 70°5%

II.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 45°10%

III.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 30°20%

IV.

הכיפוף אפשרי בזווית מ־0° עד 15°30%

V.

ו.הגבלה ביישור הברך

יישור הברך אפשרי עד 5°1%

I.

יישור הברך אפשרי עד 10°10%

II.

יישור הברך אפשרי עד 15°20%

III.

יישור הברך אפשרי עד 30°40%

IV.

יישור הברך אפשרי עד 45°50%

V.

פרק הברך – ציור מס. 6 – מדידת הגבלות התנועה

ז.נזק במניסקוס

נזק במניסקוס בצורה קלה10%

I.

נזק במניסקוס עם Locking20%

II.

מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס ללא הפרעות תפקודיות1%

III.

מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס קיימים שינויים ארטרוטיים קלים ודלדול קל של השרירים10%

IV.

(3)קרסול

א.הגבלה בתנועת פרק הקרסול

בצורה קלה5%

I.

בצורה בינונית10%

II.

קשיון נח20%

III.

קשיון לא נח30%

IV.

ב.נקע בקרסול

קביעת דרגת הנכות תתבסס על בדיקה קלינית וצילום מתיחה השוואתי (stress roentgenogram)

מצב אחרי נקע יותר מפעמיים ללא עדות לפגיעה ברצועות, וללא פתיחה משמעותית1%

I.

אי־יציבות של הרצועות, בצורה קלה עד בינונית, פתיחת יתר (excess opening) מעל 5° עד 10°5%

II.

The rest of the text is on pages of its own.

The schedules and tables after the sections are on 1 page.

This is where the text was published.

Show the other 15 lines

These are other texts of the same kind.

These are the questions people ask about this text.

Is this text still in force?

The source does not mark this text as repealed or replaced. The amendments of a section are noted under it, and the official gazette holds the binding text.

How many sections does this text have?

It has 15 sections, grouped under 12 headings in the contents.

Where was this text first published?

The first publication the source lists is ⁨ק״ת תש״ל, 217 תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות)⁩, and 25 later publications are listed after it.

What does the first section say?

Section 1 is titled ⁨הגדרות⁩.

The text on this page is adapted from the entry ⁨תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), תש״ל–1969⁩ in the Open Law Book of Hebrew Wikisource, read on 1 November 2026, and is shared under the CC BY-SA 4.0 licence.

Keep exploring